• Latest
παχυσαρκια διαιτα

Ποια φάρμακα θα διατίθενται δωρεάν κατά της παχυσαρκίας

26 Ιουλίου 2025
Κοζάνη: Εξαφάνιση ηλικιωμένου

Κοζάνη: Εξαφάνιση ηλικιωμένου

7 Μαΐου 2026
διακοπες

Γερμανός τουρίστας κέρδισε αποζημίωση άνω των 900 ευρώ επειδή δεν έβρισκε ξαπλώστρα σε διακοπές στην Κω

7 Μαΐου 2026
Δήμος Βοΐου: Εκδήλωση για τη γιορτή της Μητέρας

Δήμος Βοΐου: Εκδήλωση για τη γιορτή της Μητέρας

7 Μαΐου 2026
τσαι

Τα 3 «μαγικά» ροφήματα για ενέργεια και επίπεδη κοιλιά

7 Μαΐου 2026
ΦΑΓΗΤΟ

Βραδινές λιγούρες: 8 tips να τις αποφύγετε μετά τα 50

7 Μαΐου 2026
ΣΤΡΑΤΟΣ

«Σαφάρι» για τους ανυπότακτους από τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών -«Τσουχτερά» τα πρόστιμα

7 Μαΐου 2026
αυτοκινητο κτεο

Αλλάζουν όλα στα ΚΤΕΟ -Ποιοι έλεγχοι γίνονται υποχρεωτικοί, γιατί θα κόβονται χιλιάδες αυτοκίνητα

7 Μαΐου 2026
Νεκρός 13χρονος που οδηγούσε ηλεκτρικό πατίνι και συγκρούστηκε με αυτοκίνητο

12χρονος σε κρίσιμη κατάσταση μετά από τροχαίο με πατίνι

7 Μαΐου 2026
ΕΠΑΛ Σιάτιστας: Ευχαριστήριο σε γιατρούς του Κέντρου Υγείας Σιάτιστας

Κέντρο Υγείας Σιάτιστας: Οι επισκέπτες γιατροί για τον Μαΐο του 2026

7 Μαΐου 2026
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Εξιχνιάσθηκαν άμεσα δύο περιπτώσεις απάτης με το πρόσχημα της αγοράς καρτών paysafe, στην πόλη της Κοζάνης

7 Μαΐου 2026
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πού πήγαν τα 22,6 εκατ. ευρώ – Σχεδόν 1 εκατομμύριο σε 72χρονο από την Κοζάνη, 620.000 ευρώ σε 69χρονο από τα Τρίκαλα

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δηλώθηκαν ελαιόδεντρα στους πρόποδες του Βιτσίου, στα 1.100 μέτρα υψόμετρο»

7 Μαΐου 2026
Στάθης Κωνσταντινίδης, βουλευτής ΠΕ Κοζάνης: «Να συμπεριληφθούν στο Σύνταγμα η Απολιγνιτοποίηση και η Δίκαιη Μετάβαση»

Στάθης Κωνσταντινίδης, βουλευτής ΠΕ Κοζάνης: «Να συμπεριληφθούν στο Σύνταγμα η Απολιγνιτοποίηση και η Δίκαιη Μετάβαση»

7 Μαΐου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 7 Μαΐου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ποια φάρμακα θα διατίθενται δωρεάν κατά της παχυσαρκίας

sierafm by sierafm
26 Ιουλίου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
παχυσαρκια διαιτα
0
SHARES
34
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τρία φάρμακα θα μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν όσοι λάβουν αγωγή κατά της παχυσαρκίας μέσω του προγράμματος που θα παρέχεται στο πλαίσιο πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων του προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πρόκειται για το Wegovy (σεμαγλουτίδη – semaglutide), το Ozempic (σεμαγλουτίδη – semaglutide) και το Mounjaro (τιρζεπατίδη – tirzepatide). Τα φάρμακα επιλέχτηκαν αφενός διότι κυκλοφορούν ήδη στην Ελλάδα, αφετέρου γιατί έχουν δείξει σημαντική αποτελεσματικότητα και στην απώλεια βάρους.

Τα φάρμακα επιλέχτηκαν αφενός διότι κυκλοφορούν ήδη στην Ελλάδα, αφετέρου γιατί τα δύο τελευταία χρησιμοποιούνται ήδη για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και έχουν δείξει σημαντική αποτελεσματικότητα και στην απώλεια βάρους.

To πρόγραμμα θα αφορά σε πρώτη φάση 10.000 άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 40 και άνω, καθώς οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας εκτίμησαν τα δεδομένα που είχαν στη διαθεσή τους και συμφώνησαν ότι αυτή η ομάδα θα έχει το μεγαλύτερο όφελος από την αγωγή.

Με τη δωρεάν αγωγή να ξεκινά τον Σεπτέμβριο, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συγκλήθηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, καθόρισε τα κριτήρια της εφαρμογής του προγράμματος. Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή οι πολίτες θα παρακολουθούνται για έναν χρόνο από ειδικό γιατρό (όπως ενδοκρινολόγο ή ενδεχομένως και παθολόγο), ενώ θα υπάρχει και συνεχής υποστήριξη από διατροφολόγο.

Παράλληλα θα υπάρχει συστηματική δωρεάν παρακολούθηση από διατροφολόγο, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχισή τους στο πρόγραμμα. Αν, δηλαδή, οι επιλαχόντες δεν εμφανιστούν δύο φορές στο ραντεβού τους, αυτομάτως εξαιρούνται από το πρόγραμμα.

Οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας εκτίμησαν τα δεδομένα που είχαν στη διαθεσή τους και συμφώνησαν ότι η ομάδα με ΔΜΣ 40 και άνω θα έχει το μεγαλύτερο όφελος από την αγωγή.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες των ειδικών, η ιατρική παρακολούθηση των ασθενών πρόκειται να πραγματοποιείται στα δημόσια διαβητολογικά κέντρα που ήδη λειτουργούν εντός των νοσοκομείων, δομές με εμπειρία στην παρακολούθηση μεταβολικών νοσημάτων και παχυσαρκίας.

Οσον αφορά τη φαρμακευτική αγωγή, εξετάζεται το ενδεχόμενο η διάθεση των σκευασμάτων να μη γίνεται με απλή ιατρική συνταγή, αλλά μέσω ενός ειδικού μηχανισμού χορήγησης, καθώς δεν συνταγογραφούνται όλα τα άνωθι φάρμακα ηλεκτρονικά. Ωστόσο μέχρι στιγμής οι ακριβείς διαδικασίες δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Σημειώνεται πως το νέο πρόγραμμα για την παχυσαρκία έχει στόχο να προσφέρει μια πιο ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του προβλήματος, συνδυάζοντας ιατρική παρακολούθηση, διατροφική καθοδήγηση και φαρμακευτική υποστήριξη. Η φιλοσοφία του στηρίζεται στην ιδέα ότι η απώλεια βάρους δεν μπορεί να βασιστεί αποκλειστικά σε φάρμακα –παρότι αυτά είναι σημαντικό μέρος της αγωγής–, αλλά απαιτεί ταυτόχρονα αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες και υποστήριξη από επαγγελματίες υγείας.

Για την έναρξη του προγράμματος απαιτείται η ολοκλήρωση κάποιων επιπλέον τεχνικών και επιστημονικών ρυθμίσεων από την αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης σε ΦΕΚ.

ΠΗΓΗ

Tags: ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΦΑΡΜΑΚΑ
Previous Post

Κληρονομιά χωρίς δικαστήρια: Η επανάσταση στις διαθήκες μετά από 80 χρόνια

Next Post

Η μεγαλύτερη έκλειψη Ηλίου όλων των εποχών θα ρίξει στο σκοτάδι τη Γη για 7 λεπτά

Next Post
εκλειψη ηλιος

Η μεγαλύτερη έκλειψη Ηλίου όλων των εποχών θα ρίξει στο σκοτάδι τη Γη για 7 λεπτά

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Κοζάνη: Εξαφάνιση ηλικιωμένου
  • Γερμανός τουρίστας κέρδισε αποζημίωση άνω των 900 ευρώ επειδή δεν έβρισκε ξαπλώστρα σε διακοπές στην Κω
  • Δήμος Βοΐου: Εκδήλωση για τη γιορτή της Μητέρας
  • Τα 3 «μαγικά» ροφήματα για ενέργεια και επίπεδη κοιλιά
  • Βραδινές λιγούρες: 8 tips να τις αποφύγετε μετά τα 50

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  2. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  3. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  4. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  5. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr