Μισό μηνιάτικο θα λάβουν στις 9 Απριλίου περίπου 108.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο, μετά από δέκα χρόνια διακοπής του δώρου Πάσχα.
Πρόκειται για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση εργαζομένων σε νοσοκομεία, ΕΟΔΥ και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Η ενίσχυση αυτή θα υπολογιστεί επί του βασικού μισθού και θα δοθεί «στο πάσης φύσεως προσωπικό», δηλαδή όχι μόνον γιατρούς και νοσοκόμες αλλά ακόμα π.χ. και σε καθαρίστριες ή άλλο προσωπικό με σύμβαση έργου, προγράμματα ΟΑΕΔ κ.λπ.
Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής, καθώς και υγειονομικής περίθαλψης. Αντιθέτως, υπόκειται στις προβλεπόμενες ασφαλιστικές κρατήσεις των πρόσθετων αμοιβών, καθώς και σε φόρο εισοδήματος, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Συγκεκριμένα, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκης η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια, προκύπτει ότι:
Δικαιούχοι είναι:
«Το πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί στα νοσοκομεία, στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ.), στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας» (ΙΦΕΤ ΑΕ), στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), στα κέντρα υγείας, στα κέντρα ψυχικής υγείας και στα αγροτικά ιατρεία, στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, στις Υγειονομικές Περιφέρειες (Υπε) και στην κεντρική υπηρεσία των ΥΠε, καθώς επίσης και στο πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Στο πάσης φύσεως προσωπικό περιλαμβάνονται όλοι οι απασχολούμενοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, συμβάσεις έργου κλπ), που προσέφεραν υπηρεσίες στους αναφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των απασχολουμένων με προγράμματα απασχόλησης ή μαθητείας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), των στελεχών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που μετακινήθηκαν, αποσπάσθηκαν ή διατέθηκαν και υπηρετούν στους προαναφερόμενους φορείς, των ιατρών που εκπληρώνουν τη στρατιωτική τους θητεία και υπηρετούν σε δομές υγείας ως αγροτικοί ιατροί, καθώς επίσης και το οιοδήποτε διοικητικό, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που με οποιαδήποτε σχέση απασχόλησης προσελήφθη, αποσπάσθηκε, μετακινήθηκε και κατά συνέπεια διατέθηκε, στους εν λόγω φορείς, για την υποβοήθηση της συνολικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωναϊού COVID-19».
Στις Υπηρεσίες περιλαμβάνονται:
«Όλα τα δημόσια νοσοκομεία που εποπτεύονται από τα Υπουργεία α) Υγείας, συμπεριλαμβανομένων των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.), β) Εθνικής Άμυνας συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών νοσοκομείων, και γ) Παιδείας και Θρησκευμάτων».
Ύψος έκτακτης παροχής:
«Καταβάλλεται άπαξ για το έτος 2020 έκτακτη οικονομική ενίσχυση ίση προς το ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού. Η παροχή αυτή υπολογίζεται στον βασικό μισθό που έχει ο δικαιούχος στο διάστημα από 16 Δεκεμβρίου 2019 έως 15 Απριλίου 2020».
Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται στο ακέραιο, εφόσον ο δικαιούχος μισθοδοτήθηκε ολόκληρο το χρονικό διάστημα από 16 Δεκεμβρίου 2019 μέχρι και 15 Απριλίου 2020 .
Φόροι και εισφορές:
Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής, καθώς και υγειονομικής περίθαλψης. Αντιθέτως, υπόκειται σε όλες τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές κρατήσεις των πρόσθετων αμοιβών, καθώς επίσης και σε φόρο εισοδήματος, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Χρόνος καταβολής. Ως ημερομηνία καταβολής της παροχής ορίζεται η 9η Απριλίου 2020.
Εξαιρέσεις:
Η έκτακτη παροχή δεν καταβάλλεται στις περιπτώσεις που ο υπάλληλος ή το προσωπικό απουσιάζει με οποιαδήποτε άδεια κατά το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και μέχρι τις 15 Απριλίου 2020, με εξαίρεση την αναρρωτική άδεια και την άδεια ειδικού σκοπού.
Στην συγκεκριμένη απαγόρευση δεν εμπίπτει και δικαιούται την έκτακτη οικονομική ενίσχυση το προσωπικό το οποίο παρείχε εξ αποστάσεως εργασία