• Latest
ΒΟΥΛΗ

Ποιος είναι ο λόγος που ένα συγκεκριμένο παράθυρο της Βουλής παραμένει μόνιμα κλειστό

28 Δεκεμβρίου 2019
Τεντόγλου, Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου: Στον τελικό του μήκους με άλμα στα 8.26μ

Τεντόγλου, Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου: Στον τελικό του μήκους με άλμα στα 8.26μ

10 Αυγούστου 2026
Π. Κουκουλόπουλος: «Τρεις δεσμεύσεις για τη Δυτική Μακεδονία στις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ»

Π. Κουκουλόπουλος: Στο πλευρό των πληγέντων παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών στον ευρύτερο κάμπο του Βελβεντού

10 Αυγούστου 2026
Καταδίωξη τριών ατόμων που επιχείρησαν κλοπή – “Τούμπαρε” το ΙΧ έξω από την Ποντοκώμη

Καταδίωξη τριών ατόμων που επιχείρησαν κλοπή – “Τούμπαρε” το ΙΧ έξω από την Ποντοκώμη

10 Αυγούστου 2026
Το 11ο Five Hills επιστρέφει στον Πεντάλοφο για μια μεγάλη καλοκαιρινή μουσική βραδιά, με τον Δήμο Αναστασιάδη

Το 11ο Five Hills επιστρέφει στον Πεντάλοφο για μια μεγάλη καλοκαιρινή μουσική βραδιά, με τον Δήμο Αναστασιάδη

10 Αυγούστου 2026
Το Γυμνάσιο Εράτυρας ανοίγει πάλι τα φτερά του στην Ευρώπη μέσα από το πρόγραμμα Erasmus+

Καταγγελία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Εράτυρας για κοπή δέντρων

10 Αυγούστου 2026
Δήμος Βοΐου: Πολιτιστικό καλοκαίρι 2026. Όλο το πρόγραμμα, Περισσότερες από 160 εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά του Βοΐου!

Δήμος Βοΐου: Πολιτιστικό Καλοκαίρι – Δευτέρα 10 Αυγούστου

10 Αυγούστου 2026
Δήμος Βοΐου: Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το «Voio Race 2026» στα Νάματα. Φωτογραφίες

Δήμος Βοΐου: Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το «Voio Race 2026» στα Νάματα. Φωτογραφίες

10 Αυγούστου 2026
Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Εορδαίας σχετικά με την δίωξη του Δόκιμου Έφεδρου Αξιωματικού Μπέικου Γιώργου.

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας:Τα μέτρα της Κυβέρνησης για την ζωονόσο της ευλογιάς αλλά και της Περιφερειακής Αρχής είναι ημίμετρα, δεν αρκούν !

10 Αυγούστου 2026
Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας γουνα ΕΟΓ

Ομοσπονδία Γούνας: αποχαιρετούμε τον  Γεώργιο Κεχαγιά

10 Αυγούστου 2026
Στις  θρησκευτικές και παραδοσιακές εκδηλώσεις εορτασμού της Μεγάλης Παναγίας στη Σαμαρίνα, ο Δήμαρχος Γρεβενών, Κυριάκος Ταταρίδης

Εορτασμός της Μεγάλης Παναγιάς στη Σαμαρίνα

10 Αυγούστου 2026
Σιάτιστα: Oλοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Φιλοζωικό Μπαζάρ στην Πλατεία Γεράνειας

Σιάτιστα: Oλοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Φιλοζωικό Μπαζάρ στην Πλατεία Γεράνειας

10 Αυγούστου 2026
Έκθεση Τέχνης στο Ροδοχώρι

Έκθεση Τέχνης στο Ροδοχώρι

10 Αυγούστου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 11 Αυγούστου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος είναι ο λόγος που ένα συγκεκριμένο παράθυρο της Βουλής παραμένει μόνιμα κλειστό

sierafm by sierafm
28 Δεκεμβρίου 2019
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΒΟΥΛΗ
6
SHARES
5
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Σε ένα άλλο παράθυρο, το μακρινό 1843, γράφτηκε μια από τις σημαντικότερες σελίδες της νεότερης ελληνικής πολιτικής Ιστορίας.

Εάν σταθείς στην πλατεία Συντάγματος και αντικρίσεις το επιβλητικό Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων θα διαπιστώσεις ότι έχει 52 παράθυρα. Άλλες φορές τα ρολά τους είναι ανοικτά, όταν βρίσκονται υπάλληλοι στα γραφεία και θέλουν να μπαίνει μέσα φως, κι άλλες όχι. Υπάρχει όμως ένα συγκεκριμένο παράθυρο που είναι μονίμως κλειστό. Για την ακρίβεια δεν έχει ανοίξει σχεδόν ποτέ. Όποτε κι αν περάσετε από την μεριά του Άγνωστου Στρατιώτη θα είναι σφραγισμένο.

Γιατί δεν ανοίγει ποτέ

Αναφερόμαστε στο πέμπτο παράθυρο της κάτω σειράς εάν τα μετρήσει κανείς από αριστερά (ή το τρίτο αριστερά εάν ξεκινήσετε το μέτρημα από την κεντρική πύλη της δυτικής όψης του κτιρίου). Όχι δεν είναι… στοιχειωμένο, ούτε συνδεδεμένο με θρύλους και παραδόσεις. Ο λόγος που παραμένει μόνιμα κλειστό είναι πολύ πιο απλός. Πρόκειται για ένα «τυφλό» παράθυρο που κατασκευάστηκε μονάχα για λόγους οπτικής συμμετρίας. Από πίσω δεν υπάρχει κάποιο δωμάτιο, αλλά απλά τοίχος.

Τι βρίσκεται από πίσω

Όπως αποκαλύπτει σήμερα και φωτογραφικά το newsbeast.gr ακριβώς από πίσω βρίσκεται ο τοίχος της καλαίσθητης εσωτερικής μαρμάρινης σκάλας που συνδέει το περιστύλιο του ισογείου με τις πάλαι ποτέ αίθουσες Τροπαίων και Υπασπιστών που στις μέρες μας έχουν ενωθεί και αποτελούν τη μεγάλη αίθουσα «Ελευθερίου Βενιζέλου» του πρώτου ορόφου, που συνήθως φιλοξενεί εκθέσεις ανοικτές για το κοινό και τους μαθητές σχολείων.

Η κλίμακα που ανεβαίνει ο επισκέπτης πατώντας στη μονίμως ξεδιπλωμένη κόκκινη μοκέτα, είναι από τα ελάχιστα στοιχεία που έχουν παραμείνει αναλλοίωτα στο κτίριο από την εποχή που χρησιμοποιούνταν ως παλάτι του βασιλέως Όθωνα Α’ και έχει κατασκευαστεί από τον αρχιτέκτονα της βαυαρικής αυλής Friedrich von Gärtner. Από τις φωτογραφίες γίνεται φανερό ότι βλέπει κανείς εσωτερικά τα δύο πρώτα παράθυρα αριστερά της εισόδου, όχι όμως και το τρίτο που πέφτει πάνω στη στροφή που κάνει η σκάλα.

Το παράθυρο του βασιλικού γραφείου

Ένα ακόμη παράθυρο με εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι τέταρτο της κάτω σειράς (μετρώντας από δεξιά), πάλι στην κεντρική πλευρά που βρίσκεται πάνω από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Εκεί λοιπόν, μπροστά σ’ αυτό το παράθυρο, γράφτηκε στη μια το πρωί της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843 μια από τις σημαντικότερες σελίδες της νεότερης πολιτικής ιστορίας.

Ο στρατιωτικός διοικητής της πρωτεύουσας, συνταγματάρχης Δημήτριος Καλλέργης, συνοδευόμενος από μέλη της Φρουράς Αθηνών, φθάνει έφιππος στη μεγάλη πλατεία του νεόκτιστου παλατιού (που ακολούθως θα ονομαστεί πλατεία Συντάγματος) απαιτώντας από τον 28χρονο βασιλιά Όθων Α’ την παραχώρηση Συντάγματος, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Σύνταγμα εδώ και τώρα

«Ο βασιλιάς εργαζόταν στο ιδιαίτερο γραφείο του εκείνη την ώρα, όταν άκουσε τις επευφημίες. Η δε βασίλισσα ξύπνησε τρομαγμένη και έτρεξε με λυμένα τα μαλλιά κοντά στο σύζυγό της. Αντιλαμβανόμενη τον όχλο, επέστρεψε στην κρεβατοκάμαρά της, ντύθηκε γρήγορα και γύρισε ξανά του. Ο Όθωνας κάτωχρος από οργή συζητούσε με τους υπασπιστές του» γράφει ο Κώστας Παπαρρηγόπουλος στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Αποφασίζει να βγει στο συγκεκριμένο παράθυρο προκειμένου να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει. Βλέπει τον Καλλέργη πάνω στον άλογο, ο οποίος τον ενημερώνει ότι λαός και στρατός ζητούν Σύνταγμα.

Στην διαταγή του Όθωνα να διαλυθούν με τη δέσμευση ότι θα μεριμνήσει για το θέμα, ο στρατιωτικός διοικητής του απαντά ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί εάν ο μονάρχης και το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν λάβουν τώρα αμέσως την πολυπόθητη απόφαση. Μέσα στη νύχτα συνέρχεται το Σ.τ.Ε. Ο βασιλιάς δεν έχει άλλη λύση και ενδίδει. Υπογράφει διάταγμα που προβλέπει ότι εντός 30 ημερών η εθνική συνέλευση θα κατάρτιζε επιτέλους Σύνταγμα. Ήταν η βραδιά που η Ελλάδα περνούσε από την απόλυτη, στη συνταγματική μοναρχία.

* Ο Γεώργιος Σαρρής είναι δημοσιογράφος – μέλος της ΕΣΗΕΑ, τιμηθείς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Βραβείο Αθ. Μπότση για την αντικειμενική και με πληρότητα παρουσίαση ιστορικών πολιτικών θεμάτων.

Πηγή:Newsbeast.gr
Tags: ΒΟΥΛΗ
Previous Post

Σιάτιστα: Αναβολή εκδήλωσης

Next Post

Βροχές, χιόνια και κρύο το Σάββατο – Το βράδυ έρχεται η «Ζηνοβία»

Next Post
κρυο καιρος θερμομετρο

Βροχές, χιόνια και κρύο το Σάββατο – Το βράδυ έρχεται η «Ζηνοβία»

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Τεντόγλου, Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου: Στον τελικό του μήκους με άλμα στα 8.26μ
  • Π. Κουκουλόπουλος: Στο πλευρό των πληγέντων παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών στον ευρύτερο κάμπο του Βελβεντού
  • Καταδίωξη τριών ατόμων που επιχείρησαν κλοπή – “Τούμπαρε” το ΙΧ έξω από την Ποντοκώμη
  • Το 11ο Five Hills επιστρέφει στον Πεντάλοφο για μια μεγάλη καλοκαιρινή μουσική βραδιά, με τον Δήμο Αναστασιάδη
  • Καταγγελία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Εράτυρας για κοπή δέντρων

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
  2. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  3. Σιμος Μιμής στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  4. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  5. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr