• Latest
πονος λαιμος

Πονόλαιμος: Τα πρώτα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοούμε

14 Σεπτεμβρίου 2020

Ερωτήσεις του Συνδυασμού Λαϊκή Συσπείρωση Στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της 22 Αυγούστου 2025 Σιάτιστα 18/8/2025

23 Αυγούστου 2025
Φλώρινα: Συνέλαβαν δύο απατεώνες

Φλώρινα: Συνέλαβαν δύο απατεώνες

23 Αυγούστου 2025
Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας: Η Εορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

Εορτή Αγίου Κοσμά του Αιτωλού 23 και 24 Αυγούστου στους Ι.Ν. Προφήτη Ηλία και Αγίου Δημητρίου

23 Αυγούστου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Γρεβενά: Τον συνέλαβαν για κάνναβη

23 Αυγούστου 2025
Το πλέον ώριμο project καύσης σκουπιδιών στην Ελλάδα η νέα μονάδα της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία

Π. Κουκουλόπουλος: «Ξεκάθαρο ΟΧΙ χωρίς αστερίσκους στο σχέδιο της Κυβέρνησης για τη μονάδα καύσης απορριμμάτων»

23 Αυγούστου 2025
ποδοσφαιρο

Άρης – Βόλος: Η επιστροφή του καλύτερου πρωταθλήματος του κόσμου

23 Αυγούστου 2025
ΚΑΡΔΙΑ

Καρδιακή ανεπάρκεια: Το Νο1 σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί στους αστραγάλους, σύμφωνα με ειδικούς

23 Αυγούστου 2025
κυνηγι καραμπινα

Αδελφός πυροβόλησε αδελφό για κτηματικές διαφορές – Τα σκάγια χτύπησαν δύο ακόμη άτομα

23 Αυγούστου 2025
πυροσβεστικη φωτια

50χρονος έβαλε φωτιά σε καφετέρια επειδή τελείωσε…η μαγιονέζα

23 Αυγούστου 2025
φεγγαρι

Πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2025: Έρχεται το ματωμένο φεγγάρι

23 Αυγούστου 2025
ΣΥΡΙΖΑ

Κοζάνη: Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στην εκδήλωση για την Παλαιστίνη

23 Αυγούστου 2025
πυροσβεστικη φωτια

Οριοθετήθηκε η φωτιά στην Βάλια Κάλντα

23 Αυγούστου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 23 Αυγούστου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πονόλαιμος: Τα πρώτα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοούμε

sierafm by sierafm
14 Σεπτεμβρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
πονος λαιμος
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Παρατηρείται συχνά πως παθήσεις όπως ο πονόλαιμος, που μπορεί να εμφανιστούν πολλές φορές μέσα στο έτος, περνούν «απαρατήρητες», τουλάχιστον όταν μιλάμε για τα πρώιμα συμπτώματα.

Μπορεί να αποτελεί παράδοξο, όμως είναι πολλοί εκείνοι που δεν δίνουν την απαιτούμενη σημασία ή αρνούνται να αναγνωρίσουν πως αυτό το «τσιμπηματάκι» στον λαιμό, μπορεί να είναι η αρχή ενός κρυολογήματος, που με τη σειρά του μπορεί να εξελιχθεί σε μια πολύ σοβαρότερη κατάσταση. Υπάρχει επίσης μια ομάδα ανθρώπων που αρνείται να παραδεχθεί ότι αρρώστησε παρά μόνο όταν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο, ενώ τέλος, υπάρχουν κι εκείνοι που θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να δράσουν και ότι η αναμονή είναι μια καλή λύση.

Εν τούτοις, η ιατρική επιστήμη και η… κοινή λογική υποστηρίζουν πως με το που αντιληφθούμε ακόμα και ένα πολύ αρχικό σύμπτωμα οποιασδήποτε ασθένειας και ειδικά του πονόλαιμου, θα πρέπει να δράσουμε αμέσως.

Τα πρώτα σημάδια ενός πονόλαιμου

Προκειμένου να δράσουμε άμεσα και άρα όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, είναι σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα πρώτα σημάδια ενός πονόλαιμου, που τις περισσότερες φορές μπορεί να αποτελεί και σύμπτωμα ενός κρυολογήματος Είτε τον χειμώνα είτε το καλοκαίρι, τα συμπτώματα παραμένουν ίδια και συνήθως πρόκειται αρχικά για ένα «τσιμπηματάκι», όπως συνηθίζουμε να λέμε, δηλαδή μια ελαφριά ενόχληση στον λαιμό. Αμέσως μετά το «τσιμπηματάκι», τις περισσότερες φορές ακολουθεί έντονη ξηρότητα στον λαιμό, η οποία δημιουργεί μια επιπλέον δυσάρεστη αίσθηση. Τέλος, έρχεται η δυσκολία στην κατάποση που συνήθως ξεκινάει ως ελαφριάς μορφής, για παράδειγμα όταν καταναλώνουμε ένα κρύο ποτό, και εξελίσσεται ραγδαία σε μία επίπονη κατάσταση, κατά την οποία ο ασθενής δεν μπορεί να καταπιεί τίποτα ανώδυνα, ούτε καν ένα ζεστό ρόφημα.

Στο δεύτερο στάδιο τα συμπτώματα εξαπλώνονται κατά κάποιο τρόπο, καθώς συνήθως παρατηρούνται πονοκέφαλος, ψυχολογική κατάπτωση, αδυναμία. Εφόσον ο ασθενής δυσκολεύεται να φάει και να πιει, ουσιαστικά, είναι κακοδιάθετος και δεν μπορεί να λειτουργήσει στα φυσιολογικά του πρότυπα, να ακολουθήσει τους καθημερινούς του ρυθμούς και να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Πώς αντιμετωπίζουμε τον πονόλαιμο και τα συμπτώματά του

Ζεστά ροφήματα και καραμέλες είναι η «απάντηση» όσων θεωρούν πως ο πονόλαιμος πρέπει να ανακουφιστεί, ώστε ο ασθενής να αισθανθεί άμεσα, καλύτερα. Ακόμα και στα φαρμακεία διατίθενται προϊόντα που μπορούν να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση, καθώς έχουν καταπραϋντική δράση απέναντι στα συμπτώματα του πονόλαιμου. Είναι σαφές όμως ότι ένα ζεστό ρόφημα ή μία καταπραϋντική καραμέλα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον πονόλαιμο στην αιτία του και επομένως δεν μπορούν να αποτελούν λύση στο πρόβλημα.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο πονόλαιμος είναι αποτέλεσμα μιας φλεγμονής, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον κατάλληλο τρόπο, ώστε να απαλλαγούμε από την ενόχληση. Επίσης είναι σαφές πως όσο συντομότερα αντιμετωπιστεί αυτή η φλεγμονή από τη στιγμή της εμφάνισή της, τόσο λιγότερο θα ταλαιπωρηθεί ο ασθενής είτε από το εύρος είτε από την ισχύ των συμπτωμάτων του πονόλαιμου. Επομένως, τα δεδομένα για την αποτελεσματική καταπολέμηση του πονόλαιμου είναι δύο: Πρέπει να στοχεύει στην αιτία που τον προκαλεί, δηλαδή τη φλεγμονή και πρέπει να γίνει κατά το δυνατόν συντομότερα – για αυτό και είναι βαρύνουσας σημασίας η αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων.

Εξετιδίνη: η δραστική ουσία για την πλήρη αντιμετώπιση του πονόλαιμου

Από αυτή την «εξίσωση» κατά του πονόλαιμου, λείπει ο «καταλύτης», δηλαδή η ουσία που θα δράσει κατά της φλεγμονής. Η εξετιδίνη είναι η δραστική ουσία που με την ισχυρή της αντισηπτική δράση καταπολεμά τη φλεγμονή που προκαλεί τον πονόλαιμο και παράλληλα, συμβάλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και βελτίωση της υγείας του ασθενούς. Σκευάσματα όπως ένα στοματικό αντισηπτικό διάλυμα ή ένα στοματικό αντισηπτικό εκνέφωμα (σπρέι) προσφέρουν ισχυρή αντισηψία από τα μικρόβια και είναι κατάλληλα τόσο για την πρόληψη όσο και για την καταπολέμηση των λοιμώξεων της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας και των δοντιών. Η εξετιδίνη είναι ένα ισχυρό, τοπικό αντισηπτικό, που δρα εναντίον πολλών μικροβίων και μυκήτων που ευθύνονται για τις λοιμώξεις της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας. Επιπλέον, η εξετιδίνη έχει την ιδιότητα να προσκολλάται στο στοματικό βλεννογόνο με αντιβακτηριακή δράση έως και δέκα ώρες μετά τη χρήση.

Στοματικό αντισηπτικό διάλυμα και σπρέι εξετιδίνης μπορεί ο ασθενής να προμηθευτεί από τα φαρμακεία χωρίς συνταγή, καθώς τέτοιου είδους σκευάσματα κατατάσσονται στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ). Με σωστή και έγκαιρη χρήση, ο ασθενής απαλλάσσεται από την μεγάλη ταλαιπωρία του πονόλαιμου, καταπολεμώντας την αιτία που τον προκαλεί.

Πηγή: cnn.gr

Previous Post

ΚΙΝΑΛ: Μια πρώτη ανάγνωση του master plan  της δίκαιης(;) μετάβασης

Next Post

Μείωση εισφορών: Τι θα κερδίσουν μισθωτοί και εργοδότες – Αναλυτικά παραδείγματα

Next Post
ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Μείωση εισφορών: Τι θα κερδίσουν μισθωτοί και εργοδότες – Αναλυτικά παραδείγματα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ερωτήσεις του Συνδυασμού Λαϊκή Συσπείρωση Στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της 22 Αυγούστου 2025 Σιάτιστα 18/8/2025
  • Φλώρινα: Συνέλαβαν δύο απατεώνες
  • Εορτή Αγίου Κοσμά του Αιτωλού 23 και 24 Αυγούστου στους Ι.Ν. Προφήτη Ηλία και Αγίου Δημητρίου
  • Γρεβενά: Τον συνέλαβαν για κάνναβη
  • Π. Κουκουλόπουλος: «Ξεκάθαρο ΟΧΙ χωρίς αστερίσκους στο σχέδιο της Κυβέρνησης για τη μονάδα καύσης απορριμμάτων»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία στο Παπαθανάσης: Αυτοπαραγωγή ενέργειας με φωτοβολταϊκά στο Βόιο – Δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση με προϋπολογισμό 7,95 εκατ. ευρώ
  2. Χρυσα στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  3. Ευδοκία στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  4. Θανος στο Σε εξέλιξη το πανελλήνιο πρωτάθλημα Αγωνιστικού αλεξίπτωτου πλαγιάς σε Σιάτιστα και Γαλατινή. Βίντεο
  5. Θανατηφόρο τροχαίο κοντά στο Βογατσικό Καστοριάς – NEA KASTORIAS στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr