• Latest
πονος λαιμος

Πονόλαιμος: Τα πρώτα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοούμε

14 Σεπτεμβρίου 2020
Tennis Europe 2025 … game over. Εύσημα από όλους στον Όμιλο Αντισφαίρισης για την άρτια διοργάνωση

Tennis Europe 2025 … game over. Εύσημα από όλους στον Όμιλο Αντισφαίρισης για την άρτια διοργάνωση

7 Ιουνίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Οδηγίες προστασίας από τις δασικές πυρκαγιές

Δήμος Κοζάνης: Οδηγίες προστασίας από τις δασικές πυρκαγιές

7 Ιουνίου 2025
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Δήμος Σερβίων: Συλλυπητήριο ψήφισμα

7 Ιουνίου 2025
Σπείρα απατεώνων απέσπασε -1.000- ευρώ, -28- λίρες, κοσμήματα και τιμαλφή, συνολικής χρηματικής αξίας -18.000- ευρώ

Σπείρα απατεώνων απέσπασε -1.000- ευρώ, -28- λίρες, κοσμήματα και τιμαλφή, συνολικής χρηματικής αξίας -18.000- ευρώ

7 Ιουνίου 2025
Επεμβατική Ακτινολογία. Γράφει ο ΑγγειοΕπεμβατικός Ακτινολόγος Γιώργος Ζιμπιλίδης

Αρτηριακή Αγγειοπλαστική και Ενδοπρόθεση. Γράφει ο Γ. Ζιμπιλίδης

7 Ιουνίου 2025
πιεση

Αρτηριακή πίεση: 6 τροφές που τη ρίχνουν αποτελεσματικά, σύμφωνα με ειδικούς

7 Ιουνίου 2025
ΠΟΝΟΣ ΚΑΡΔΙΑ

Το σύμπτωμα στο στήθος που μοιάζει με δυσπεψία αλλά προειδοποιεί για καρδιακή νόσο

7 Ιουνίου 2025
νοσοκομειο

Τραγικός θάνατος για 19χρονη: Έκανε challenge με σπρέι καθαρισμού για πληκτρολόγιο και έλεγε «θα γίνω διάσημη»

7 Ιουνίου 2025
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Πώς αξιολόγησαν οι πολίτες τους δήμους: Ποιοι είναι οι χειρότεροι – Οι τρεις υπηρεσίες που πήραν καλό βαθμό

7 Ιουνίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Παρακολουθούσε 21χρονη από το διπλανό διαμέρισμα και αυτοϊκανοποιούταν – Συνελήφθη 44χρονος

7 Ιουνίου 2025
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, διασωληνωμένος

Με πολυοργανική ανεπάρκεια η 62χρονη μετά τη λάθος μετάγγιση στο Τζάνειο – Άφαντος ο βοηθός νοσηλευτή

7 Ιουνίου 2025
πυροσβεστικη φωτια

Νεαροί έβαλαν φωτιά σε σχολείο – «Το κάψαμε επιτέλους»

7 Ιουνίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 8 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πονόλαιμος: Τα πρώτα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοούμε

sierafm by sierafm
14 Σεπτεμβρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
πονος λαιμος
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Παρατηρείται συχνά πως παθήσεις όπως ο πονόλαιμος, που μπορεί να εμφανιστούν πολλές φορές μέσα στο έτος, περνούν «απαρατήρητες», τουλάχιστον όταν μιλάμε για τα πρώιμα συμπτώματα.

Μπορεί να αποτελεί παράδοξο, όμως είναι πολλοί εκείνοι που δεν δίνουν την απαιτούμενη σημασία ή αρνούνται να αναγνωρίσουν πως αυτό το «τσιμπηματάκι» στον λαιμό, μπορεί να είναι η αρχή ενός κρυολογήματος, που με τη σειρά του μπορεί να εξελιχθεί σε μια πολύ σοβαρότερη κατάσταση. Υπάρχει επίσης μια ομάδα ανθρώπων που αρνείται να παραδεχθεί ότι αρρώστησε παρά μόνο όταν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο, ενώ τέλος, υπάρχουν κι εκείνοι που θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να δράσουν και ότι η αναμονή είναι μια καλή λύση.

Εν τούτοις, η ιατρική επιστήμη και η… κοινή λογική υποστηρίζουν πως με το που αντιληφθούμε ακόμα και ένα πολύ αρχικό σύμπτωμα οποιασδήποτε ασθένειας και ειδικά του πονόλαιμου, θα πρέπει να δράσουμε αμέσως.

Τα πρώτα σημάδια ενός πονόλαιμου

Προκειμένου να δράσουμε άμεσα και άρα όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, είναι σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα πρώτα σημάδια ενός πονόλαιμου, που τις περισσότερες φορές μπορεί να αποτελεί και σύμπτωμα ενός κρυολογήματος Είτε τον χειμώνα είτε το καλοκαίρι, τα συμπτώματα παραμένουν ίδια και συνήθως πρόκειται αρχικά για ένα «τσιμπηματάκι», όπως συνηθίζουμε να λέμε, δηλαδή μια ελαφριά ενόχληση στον λαιμό. Αμέσως μετά το «τσιμπηματάκι», τις περισσότερες φορές ακολουθεί έντονη ξηρότητα στον λαιμό, η οποία δημιουργεί μια επιπλέον δυσάρεστη αίσθηση. Τέλος, έρχεται η δυσκολία στην κατάποση που συνήθως ξεκινάει ως ελαφριάς μορφής, για παράδειγμα όταν καταναλώνουμε ένα κρύο ποτό, και εξελίσσεται ραγδαία σε μία επίπονη κατάσταση, κατά την οποία ο ασθενής δεν μπορεί να καταπιεί τίποτα ανώδυνα, ούτε καν ένα ζεστό ρόφημα.

Στο δεύτερο στάδιο τα συμπτώματα εξαπλώνονται κατά κάποιο τρόπο, καθώς συνήθως παρατηρούνται πονοκέφαλος, ψυχολογική κατάπτωση, αδυναμία. Εφόσον ο ασθενής δυσκολεύεται να φάει και να πιει, ουσιαστικά, είναι κακοδιάθετος και δεν μπορεί να λειτουργήσει στα φυσιολογικά του πρότυπα, να ακολουθήσει τους καθημερινούς του ρυθμούς και να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Πώς αντιμετωπίζουμε τον πονόλαιμο και τα συμπτώματά του

Ζεστά ροφήματα και καραμέλες είναι η «απάντηση» όσων θεωρούν πως ο πονόλαιμος πρέπει να ανακουφιστεί, ώστε ο ασθενής να αισθανθεί άμεσα, καλύτερα. Ακόμα και στα φαρμακεία διατίθενται προϊόντα που μπορούν να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση, καθώς έχουν καταπραϋντική δράση απέναντι στα συμπτώματα του πονόλαιμου. Είναι σαφές όμως ότι ένα ζεστό ρόφημα ή μία καταπραϋντική καραμέλα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον πονόλαιμο στην αιτία του και επομένως δεν μπορούν να αποτελούν λύση στο πρόβλημα.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο πονόλαιμος είναι αποτέλεσμα μιας φλεγμονής, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον κατάλληλο τρόπο, ώστε να απαλλαγούμε από την ενόχληση. Επίσης είναι σαφές πως όσο συντομότερα αντιμετωπιστεί αυτή η φλεγμονή από τη στιγμή της εμφάνισή της, τόσο λιγότερο θα ταλαιπωρηθεί ο ασθενής είτε από το εύρος είτε από την ισχύ των συμπτωμάτων του πονόλαιμου. Επομένως, τα δεδομένα για την αποτελεσματική καταπολέμηση του πονόλαιμου είναι δύο: Πρέπει να στοχεύει στην αιτία που τον προκαλεί, δηλαδή τη φλεγμονή και πρέπει να γίνει κατά το δυνατόν συντομότερα – για αυτό και είναι βαρύνουσας σημασίας η αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων.

Εξετιδίνη: η δραστική ουσία για την πλήρη αντιμετώπιση του πονόλαιμου

Από αυτή την «εξίσωση» κατά του πονόλαιμου, λείπει ο «καταλύτης», δηλαδή η ουσία που θα δράσει κατά της φλεγμονής. Η εξετιδίνη είναι η δραστική ουσία που με την ισχυρή της αντισηπτική δράση καταπολεμά τη φλεγμονή που προκαλεί τον πονόλαιμο και παράλληλα, συμβάλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και βελτίωση της υγείας του ασθενούς. Σκευάσματα όπως ένα στοματικό αντισηπτικό διάλυμα ή ένα στοματικό αντισηπτικό εκνέφωμα (σπρέι) προσφέρουν ισχυρή αντισηψία από τα μικρόβια και είναι κατάλληλα τόσο για την πρόληψη όσο και για την καταπολέμηση των λοιμώξεων της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας και των δοντιών. Η εξετιδίνη είναι ένα ισχυρό, τοπικό αντισηπτικό, που δρα εναντίον πολλών μικροβίων και μυκήτων που ευθύνονται για τις λοιμώξεις της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας. Επιπλέον, η εξετιδίνη έχει την ιδιότητα να προσκολλάται στο στοματικό βλεννογόνο με αντιβακτηριακή δράση έως και δέκα ώρες μετά τη χρήση.

Στοματικό αντισηπτικό διάλυμα και σπρέι εξετιδίνης μπορεί ο ασθενής να προμηθευτεί από τα φαρμακεία χωρίς συνταγή, καθώς τέτοιου είδους σκευάσματα κατατάσσονται στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ). Με σωστή και έγκαιρη χρήση, ο ασθενής απαλλάσσεται από την μεγάλη ταλαιπωρία του πονόλαιμου, καταπολεμώντας την αιτία που τον προκαλεί.

Πηγή: cnn.gr

Previous Post

ΚΙΝΑΛ: Μια πρώτη ανάγνωση του master plan  της δίκαιης(;) μετάβασης

Next Post

Μείωση εισφορών: Τι θα κερδίσουν μισθωτοί και εργοδότες – Αναλυτικά παραδείγματα

Next Post
ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Μείωση εισφορών: Τι θα κερδίσουν μισθωτοί και εργοδότες – Αναλυτικά παραδείγματα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Tennis Europe 2025 … game over. Εύσημα από όλους στον Όμιλο Αντισφαίρισης για την άρτια διοργάνωση
  • Δήμος Κοζάνης: Οδηγίες προστασίας από τις δασικές πυρκαγιές
  • Δήμος Σερβίων: Συλλυπητήριο ψήφισμα
  • Σπείρα απατεώνων απέσπασε -1.000- ευρώ, -28- λίρες, κοσμήματα και τιμαλφή, συνολικής χρηματικής αξίας -18.000- ευρώ
  • Αρτηριακή Αγγειοπλαστική και Ενδοπρόθεση. Γράφει ο Γ. Ζιμπιλίδης

Πρόσφατα σχόλια

  1. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  2. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  3. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  4. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
  5. Νικοςασπραδακης ετών 80 στο Μπαράζ Ανόδου: Ο Εορδαϊκός ξανά στη Γ’ Εθνική
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr