• Latest
πονος λαιμος

Πονόλαιμος: Τα πρώτα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοούμε

14 Σεπτεμβρίου 2020
Marseaux Live στα Γρεβενά:  Παρασκευή 7 Αυγούστου στις 21:00

Marseaux Live στα Γρεβενά: Παρασκευή 7 Αυγούστου στις 21:00

5 Αυγούστου 2026
ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Γρεβενά: Συνελήφθη άμεσα 18χρονος αλλοδαπός, για κλοπή εξοπλισμού γυμναστηρίου

5 Αυγούστου 2026
1η έκθεση τοπικών προϊόντων στη Νεάπολη! Δηλώσεις συμμετοχής

1η έκθεση τοπικών προϊόντων στη Νεάπολη! Δηλώσεις συμμετοχής

5 Αυγούστου 2026
Βόιο: 14.000.000 ευρώ τα χρέη της ΔΕΥΑΒ προς την ΔΕΗ

Ιωσήφ Τζιούφας: Ευχαριστίες σε ολους τους συνεργάτες στη ΔΕΥΑΒ

5 Αυγούστου 2026
Γαλατινή: Τουρνουά ποδοσφαίρου 5χ5

Παναθηναϊκός – ΤΣΣΚΑ 1948: Το πρώτο βήμα προς τα play off

5 Αυγούστου 2026
Ημερίδα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:  «Το Ελεγκτικό Συνέδριο κατά τη διενέργεια του προσυμβατικού ελέγχου  των δημοσίων συμβάσεων»

Νέος Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Βοΐου ο Κωνσταντίνος Δούβλος

5 Αυγούστου 2026
Ενορία Αγίου Νικολάου Σιάτιστας.  Η Πανήγυρις του Αγίου Νικάνορα

Ενορία Αγίου Νικολάου Σιάτιστας. Η Πανήγυρις του Αγίου Νικάνορα

5 Αυγούστου 2026
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τις συνεργασίες διακυβέρνησης

Π. Κουκουλόπουλος: Πήγε περίπατο η Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης – Τελευταία η Δυτική Μακεδονία στους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών

5 Αυγούστου 2026
5 θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε περισσότερο καθώς μεγαλώνετε

Δεν τρώτε λιπαρά ψάρια; 5 φυτικές τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 για την προστασία της καρδιάς

5 Αυγούστου 2026
ασθενοφορο

Νταλίκα παρέσυρε πεζό στα φανάρια – Εγκλωβίστηκε κάτω από τις ρόδες

5 Αυγούστου 2026
Aναστάτωση και περιπολικά το βραδάκι της Τρίτης στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης-Γυναίκα φέρεται να χτύπησε την ηλικιωμένη μητέρα της σε χωριό της περιοχής

Θύμα απάτης «μαϊμού» λογιστή άφησε σε… γλάστρα λεφτά και κοσμήματα

5 Αυγούστου 2026
Πρώτη νύχτα γάμου στο… νοσοκομείο!

Με εγκαύματα τουρίστας που έπεσε σε αφύλακτη γεώτρηση σε ιαματικά λουτρά

5 Αυγούστου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 5 Αυγούστου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πονόλαιμος: Τα πρώτα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοούμε

sierafm by sierafm
14 Σεπτεμβρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
πονος λαιμος
0
SHARES
4
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Παρατηρείται συχνά πως παθήσεις όπως ο πονόλαιμος, που μπορεί να εμφανιστούν πολλές φορές μέσα στο έτος, περνούν «απαρατήρητες», τουλάχιστον όταν μιλάμε για τα πρώιμα συμπτώματα.

Μπορεί να αποτελεί παράδοξο, όμως είναι πολλοί εκείνοι που δεν δίνουν την απαιτούμενη σημασία ή αρνούνται να αναγνωρίσουν πως αυτό το «τσιμπηματάκι» στον λαιμό, μπορεί να είναι η αρχή ενός κρυολογήματος, που με τη σειρά του μπορεί να εξελιχθεί σε μια πολύ σοβαρότερη κατάσταση. Υπάρχει επίσης μια ομάδα ανθρώπων που αρνείται να παραδεχθεί ότι αρρώστησε παρά μόνο όταν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο, ενώ τέλος, υπάρχουν κι εκείνοι που θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να δράσουν και ότι η αναμονή είναι μια καλή λύση.

Εν τούτοις, η ιατρική επιστήμη και η… κοινή λογική υποστηρίζουν πως με το που αντιληφθούμε ακόμα και ένα πολύ αρχικό σύμπτωμα οποιασδήποτε ασθένειας και ειδικά του πονόλαιμου, θα πρέπει να δράσουμε αμέσως.

Τα πρώτα σημάδια ενός πονόλαιμου

Προκειμένου να δράσουμε άμεσα και άρα όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, είναι σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα πρώτα σημάδια ενός πονόλαιμου, που τις περισσότερες φορές μπορεί να αποτελεί και σύμπτωμα ενός κρυολογήματος Είτε τον χειμώνα είτε το καλοκαίρι, τα συμπτώματα παραμένουν ίδια και συνήθως πρόκειται αρχικά για ένα «τσιμπηματάκι», όπως συνηθίζουμε να λέμε, δηλαδή μια ελαφριά ενόχληση στον λαιμό. Αμέσως μετά το «τσιμπηματάκι», τις περισσότερες φορές ακολουθεί έντονη ξηρότητα στον λαιμό, η οποία δημιουργεί μια επιπλέον δυσάρεστη αίσθηση. Τέλος, έρχεται η δυσκολία στην κατάποση που συνήθως ξεκινάει ως ελαφριάς μορφής, για παράδειγμα όταν καταναλώνουμε ένα κρύο ποτό, και εξελίσσεται ραγδαία σε μία επίπονη κατάσταση, κατά την οποία ο ασθενής δεν μπορεί να καταπιεί τίποτα ανώδυνα, ούτε καν ένα ζεστό ρόφημα.

Στο δεύτερο στάδιο τα συμπτώματα εξαπλώνονται κατά κάποιο τρόπο, καθώς συνήθως παρατηρούνται πονοκέφαλος, ψυχολογική κατάπτωση, αδυναμία. Εφόσον ο ασθενής δυσκολεύεται να φάει και να πιει, ουσιαστικά, είναι κακοδιάθετος και δεν μπορεί να λειτουργήσει στα φυσιολογικά του πρότυπα, να ακολουθήσει τους καθημερινούς του ρυθμούς και να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Πώς αντιμετωπίζουμε τον πονόλαιμο και τα συμπτώματά του

Ζεστά ροφήματα και καραμέλες είναι η «απάντηση» όσων θεωρούν πως ο πονόλαιμος πρέπει να ανακουφιστεί, ώστε ο ασθενής να αισθανθεί άμεσα, καλύτερα. Ακόμα και στα φαρμακεία διατίθενται προϊόντα που μπορούν να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση, καθώς έχουν καταπραϋντική δράση απέναντι στα συμπτώματα του πονόλαιμου. Είναι σαφές όμως ότι ένα ζεστό ρόφημα ή μία καταπραϋντική καραμέλα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον πονόλαιμο στην αιτία του και επομένως δεν μπορούν να αποτελούν λύση στο πρόβλημα.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο πονόλαιμος είναι αποτέλεσμα μιας φλεγμονής, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον κατάλληλο τρόπο, ώστε να απαλλαγούμε από την ενόχληση. Επίσης είναι σαφές πως όσο συντομότερα αντιμετωπιστεί αυτή η φλεγμονή από τη στιγμή της εμφάνισή της, τόσο λιγότερο θα ταλαιπωρηθεί ο ασθενής είτε από το εύρος είτε από την ισχύ των συμπτωμάτων του πονόλαιμου. Επομένως, τα δεδομένα για την αποτελεσματική καταπολέμηση του πονόλαιμου είναι δύο: Πρέπει να στοχεύει στην αιτία που τον προκαλεί, δηλαδή τη φλεγμονή και πρέπει να γίνει κατά το δυνατόν συντομότερα – για αυτό και είναι βαρύνουσας σημασίας η αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων.

Εξετιδίνη: η δραστική ουσία για την πλήρη αντιμετώπιση του πονόλαιμου

Από αυτή την «εξίσωση» κατά του πονόλαιμου, λείπει ο «καταλύτης», δηλαδή η ουσία που θα δράσει κατά της φλεγμονής. Η εξετιδίνη είναι η δραστική ουσία που με την ισχυρή της αντισηπτική δράση καταπολεμά τη φλεγμονή που προκαλεί τον πονόλαιμο και παράλληλα, συμβάλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και βελτίωση της υγείας του ασθενούς. Σκευάσματα όπως ένα στοματικό αντισηπτικό διάλυμα ή ένα στοματικό αντισηπτικό εκνέφωμα (σπρέι) προσφέρουν ισχυρή αντισηψία από τα μικρόβια και είναι κατάλληλα τόσο για την πρόληψη όσο και για την καταπολέμηση των λοιμώξεων της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας και των δοντιών. Η εξετιδίνη είναι ένα ισχυρό, τοπικό αντισηπτικό, που δρα εναντίον πολλών μικροβίων και μυκήτων που ευθύνονται για τις λοιμώξεις της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας. Επιπλέον, η εξετιδίνη έχει την ιδιότητα να προσκολλάται στο στοματικό βλεννογόνο με αντιβακτηριακή δράση έως και δέκα ώρες μετά τη χρήση.

Στοματικό αντισηπτικό διάλυμα και σπρέι εξετιδίνης μπορεί ο ασθενής να προμηθευτεί από τα φαρμακεία χωρίς συνταγή, καθώς τέτοιου είδους σκευάσματα κατατάσσονται στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ). Με σωστή και έγκαιρη χρήση, ο ασθενής απαλλάσσεται από την μεγάλη ταλαιπωρία του πονόλαιμου, καταπολεμώντας την αιτία που τον προκαλεί.

Πηγή: cnn.gr

Previous Post

ΚΙΝΑΛ: Μια πρώτη ανάγνωση του master plan  της δίκαιης(;) μετάβασης

Next Post

Μείωση εισφορών: Τι θα κερδίσουν μισθωτοί και εργοδότες – Αναλυτικά παραδείγματα

Next Post
ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Μείωση εισφορών: Τι θα κερδίσουν μισθωτοί και εργοδότες – Αναλυτικά παραδείγματα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Marseaux Live στα Γρεβενά: Παρασκευή 7 Αυγούστου στις 21:00
  • Γρεβενά: Συνελήφθη άμεσα 18χρονος αλλοδαπός, για κλοπή εξοπλισμού γυμναστηρίου
  • 1η έκθεση τοπικών προϊόντων στη Νεάπολη! Δηλώσεις συμμετοχής
  • Ιωσήφ Τζιούφας: Ευχαριστίες σε ολους τους συνεργάτες στη ΔΕΥΑΒ
  • Παναθηναϊκός – ΤΣΣΚΑ 1948: Το πρώτο βήμα προς τα play off

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
  2. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  3. Σιμος Μιμής στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  4. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  5. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr