Την πορεία των εργασιών για τα εγκεκριμένα έργα αρδευτικών δικτύων της Δυτικής Μακεδονίας που είναι ενταγμένα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξέτασαν από κοινού ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Κασαπίδης με το Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών Πόρων κ. Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Περιφερειάρχη στην Αθήνα.
Όπως διαπιστώθηκε μετά την ολοκλήρωση των ενδιάμεσων διαδικασιών ωρίμασης, τα έργα βρίσκονται στο τελικό στάδιο της δημοπράτησης τους, με τις υπογραφές των συμβάσεων από τους αναδόχους να τίθενται μετά το πέρας της απεργίας των μηχανικών του Δημοσίου Τομέα.
Τα έργα αυτά είναι το αρδευτικό δίκτυο Πρεσπών στην Π.Ε. Φλώρινας, το αρδευτικό δίκτυο Παροροίου στην Π.Ε. Φλώρινας, ο εκσυγχρονισμός – επέκταση του αρδευτικού δικτύου Μεσόβουνου του Δήμου Εορδαίας στην Π.Ε. Κοζάνης και το αρδευτικό δίκτυο Γέρμα στην Π.Ε. Καστοριάς.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται στα 34 εκ. ευρώ. Τα αρδευτικά δίκτυα θα συμβάλουν στην αύξηση της αρδεύσιμης γης στην Περιφέρεια μας, όπως και στην εξοικονόμηση νερού και ενέργειας κατά τη λειτουργία τους.
Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του για την καθυστέρηση και εμπλοκή που παρατηρείται στην έναρξη των εργασιών συνέχισης και αποπεράτωσης του μεγάλου φράγματος του Νεστορίου και των συνοδευτικών έργων στην Π.Ε. Καστοριάς. Για το σκοπό αυτό, προγραμματίζεται την ερχόμενη εβδομάδα τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του αρμόδιου Υφυπουργού κ. Οικονόμου, των αναδόχων του έργου και εκπροσώπων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή του ίδιου του Περιφερειάρχη.
Σε δηλώσεις του ο κ. Κασαπίδης τόνισε πως η Περιφερειακή Αρχή δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε βασικές υποδομές του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα, με προτεραιότητα τις εγγειοδιαρθρωτικές παρεμβάσεις για την ορθολογικότερη αξιοποίηση των υδάτινων πόρων στην Περιφέρεια μας.
Παράλληλα επεσήμανε ότι, εκτός των συνεχιζόμενων εγγειοβελτιωτικών έργων των οποίων οι ρυθμοί υλοποίησης επιταχύνονται, έχει ήδη προγραμματιστεί στη νέα περίοδο πλειάδα νέων παρόμοιων αρδευτικών και στραγγιστικών έργων, μικρών και μεγάλων, με σκοπό να φέρουν την αρδεύσιμη γη της Δυτικής Μακεδονίας από το χαμηλότερο επίπεδο που είναι σήμερα (στο 19% επί της συνολικής γεωργικής) στον εθνικό μέσο όρο που αγγίζει το 40%.
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, το θέμα θα έρθει σύντομα προς ενημέρωση στις αντίστοιχες Περιφερειακές Επιτροπές και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.