Είναι γνωστό πως τα περισσότερα αφεψήματα και ποτά έχουν υπερβολικά πολλή πρόσθετη ζάχαρη και άλλα βλαβερά συστατικά. Ωστόσο, το τσάι χωρίς ζάχαρη θεωρείται μια υγιεινή εναλλακτική λύση έναντι των πολλών από τα υπόλοιπα ροφήματα/ποτά, που κυκλοφορούν εκεί έξω.
Οι λάτρεις του τσαγιού ανυπομονούν για ένα ωραίο, καταπραϋντικό, ζεστό φλιτζάνι μαύρο τσάι στην αρχή ή στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας. Άλλοι απολαμβάνουν ένα ωραίο, δροσερό και αναζωογονητικό πράσινο τσάι με λίγο πάγο. Είτε προτιμάτε το πράσινο είτε το μαύρο τσάι, ίσως αναρωτιέστε για τα οφέλη τους, σύμφωνα με τις έρευνες, αλλά και για το ποιος τύπος τσαγιού παρέχει περισσότερα. Παρακάτω θα τα μάθετε όλα, όπως τα ανέλυσε η ιστοσελίδα «themanual.com».
Τι είναι το μαύρο τσάι;
Το μαύρο τσάι είναι ένα ρόφημα, που προέρχεται από τα φύλλα του φυτού Camellia sinensis, που προέρχεται από την Κίνα. Οι διάφοροι τύποι μαύρου τσαγιού συχνά αναμειγνύονται με άλλα φυτά για την επίτευξη ξεχωριστών γεύσεων, όπως το Earl Grey. Ονομάζεται μαύρο τσάι, επειδή τα φύλλα οξειδώνονται στον αέρα πριν υποστούν επεξεργασία, με αποτέλεσμα να αποκτούν ένα πιο σκούρο χρώμα. Το μαύρο τσάι έχει πιο ισχυρή γεύση και είναι ένα από τα αφεψήματα που καταναλώνονται περισσότερο σε όλο τον κόσμο.
Για να το φτιάξετε, αφήστε τα φύλλα τσαγιού ή το φακελάκι σε ζεστό νερό για αρκετά λεπτά πριν το αφαιρέσετε ή στραγγίξετε τα φύλλα. Προσθέστε τα γλυκαντικά ή το γάλα της αρεσκείας σας.
Ποια είναι τα οφέλη του μαύρου τσαγιού;
Το μαύρο τσάι παρέχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, κυρίως λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ενώσεων.
Αντιοξειδωτικά
Περιέχει πολυφαινόλες, που μειώνουν τις κυτταρικές βλάβες στο σώμα, προάγουν την καλύτερη υγεία και ενδεχομένως μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι αυτές οι πολυφαινόλες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα.
Υγεία του εντέρου
Έχει αποδειχθεί ότι οι πολυφαινόλες του μαύρου τσαγιού προάγουν την ανάπτυξη καλών βακτηρίων του εντέρου και αναστέλλουν την ανάπτυξη κακών βακτηρίων, γεγονός που θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία του εντέρου. Το είδος των βακτηρίων στο έντερο παίζει μεγάλο ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων παθήσεων, όπως οι καρδιακές, οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου και η παχυσαρκία.
Χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου
Οι πολυφαινόλες του μαύρου τσαγιού θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον θάνατο των καρκινικών κυττάρων και να επιβραδύνουν την ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρκίνου.
Υγεία της καρδιάς
Μπορείτε να βρείτε φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά στο μαύρο τσάι, τα λαχανικά, τα φρούτα και τη μαύρη σοκολάτα. Η συχνή κατανάλωση φλαβονοειδών θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και η παχυσαρκία. Για παράδειγμα, μια μελέτη συνέκρινε άτομα που δεν είχαν πιει τσάι τον τελευταίο χρόνο με άτομα που έπιναν τσάι κάθε μέρα. Αποκάλυψε ότι όσοι έπιναν καθημερινά τσάι, είχαν 10% μειωμένο κίνδυνο σοβαρών καρδιακών επεισοδίων, όπως καρδιακές προσβολές, και 8% μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση μαύρου τσαγιού έπειτα από ένα σνακ ή γεύμα (μεταγευματική γλυκόζη) θα μπορούσε ακόμη και να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα.
Πηγή: Newsbeast.gr