Σε εκδήλωση των Κομματικών Οργανώσεων της Σιάτιστας του ΚΚΕ , στις 8 Δεκέμβρη, με θέμα: «Η υγεία κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους. Η πρόταση του ΚΚΕ» , μίλησε η Λουίζα Ράζου μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία της..
«Τι συμβαίνει και ενώ ζούμε στην εποχή της “ψηφιακής οικονομίας”, των μεγάλων επιστημονικών, τεχνολογικών και παραγωγικών δυνατοτήτων, των αλμάτων στην ανακάλυψη καινοτόμων θεραπειών και φαρμάκων, οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας σε όλα τα επίπεδα είναι πολύ μακριά από το επίπεδο που απαιτούν οι ανάγκες του λαού σήμερα;
..Η υγεία στον καπιταλισμό είναι εμπόρευμα, δεν είναι κοινωνικό αγαθό. Ειδικά σήμερα που στον κλάδο της ιατρικής επιστήμης, του φαρμάκου, των ιατρικών τεχνολογιών έχουν επενδυθεί δισεκατομμύρια από τα διεθνή μεγαθήρια του κλάδου, η υγεία του λαού θα μπαίνει πάντα στην μέγγενη του κέρδους.
Η Σιάτιστα, η ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας έχει πολλά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν αυτή την οδυνηρή πραγματικότητα για το λαό μας.
Αλήθεια πόσο καλύπτονται οι υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής του Βοίου με τα δύο ΚΥ Σιάτιστας και Τσοτυλίου και με την περιορισμένη λειτουργία -μία φορά την εβδομάδα- κάποιων περιφερειακών και αγροτικών ιατρείων; Λύνεται το πρόβλημα των υγειονομικών αναγκών των κατοίκων αφού τα ΚΥ δεν διαθέτουν βασικά τμήματα παθολογικά, χειρουργικά, ακτινολογικά ούτε τις αντίστοιχες και άλλες κρίσιμες ειδικότητες, όπως είναι του καρδιολόγου. Δεν συζητάμε για την ύπαρξη γυναικολόγου, που μάλλον θεωρείται περιττή πολυτέλεια σε μία περιοχή που ο πληθυσμός της μειώνεται ραγδαία, ως αποτέλεσμα της πολύχρονης ανεργίας και του χτυπήματος των παραγωγικών δραστηριοτήτων της περιοχής λόγω των αντιλαϊκών πολιτικών που διαχρονικά εφαρμόστηκαν, από όλες τις κυβερνήσεις.
Μπορεί τα ΚΥ να στενάζουν από τα προβλήματα, την υποστελέχωση στο αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, από την έλλειψη ασθενοφόρων αλλά αυτή η κατάσταση δυστυχώς δεν είναι ιδιαιτερότητα της περιοχής.
Το Νοσοκομείο της Κοζάνης απασχόλησε πολλές φορές την επικαιρότητα με τα τραγικά περιστατικά που μέσα στην πανδημία κατέληξαν για δεν υπήρχε δυνατότητα να αντιμετωπιστούν επείγουσες καταστάσεις με αναισθησιολόγους, με ΜΕΘ κ.α. Η κατάσταση της παιδιατρικής κλινικής, σωστά ξεσήκωσε την μαζική αντίδραση των συλλόγων Γονέων της πόλης και άλλων εργατικών και μαζικών φορέων. Η κυνική απάντηση της υπουργού υγείας ότι θα προσλάβει με τον νέο νόμο για τα νοσοκομεία που ψήφισε η ΝΔ την προηγούμενη βδομάδα παιδίατρο ιδιώτη, μερικής απασχόλησης στο νοσοκομείο μόνο οργή προκαλεί.
Θα μπορούσαμε πολύ ώρα να περιγράφουμε την άσχημη κατάσταση και τις πολλές εμπειρίες που ο καθένας μας έχει περνώντας τις πόρτες των νοσοκομείων επειδή είχε ανάγκη. Οι υπεράνθρωπες συχνά προσπάθειες των γιατρών και του λοιπού προσωπικού δεν μπορούν να εξωραΐσουν την κατάσταση.
Αξίζει νομίζουμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο ώστε να συζητήσουμε τις θέσεις του ΚΚΕ του για την προστασία της υγείας του λαού, όπου θέτει στο επίκεντρο του προβληματισμού τους όρους και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες η υγεία θα γίνει καθολικό κοινωνικό δικαίωμα που θα παρέχεται σε όλους δωρεάν, χωρίς διακρίσεις και θα πάψει να αποτελεί ακριβοπληρωμένο κιόλας εμπόρευμα που υπόκειται στο σιδερένιο καπιταλιστικό νόμο του “κόστους – οφέλους”. Η σοσιαλιστική οργάνωση της οικονομίας μπορεί να εξασφαλίσει αυτή την προοπτική για την οποία το Κόμμα μας αταλάντευτα παλεύει και σε αυτό τον δρόμο καλεί σε αγωνιστική συμπόρευση και άλλους ανθρώπους που δε συμβιβάζονται με την σημερινή κατάσταση, που προβληματίζονται και αγανακτούν. Αυτός ο δρόμος της αγωνιστικής συμπόρευσης δεν προϋποθέτει την αποδοχή και την ταύτιση με την προγραμματική αντίληψη του Κόμματος μας, πιστεύουμε όμως ότι η ταξική προσέγγιση των προβλημάτων στα μεγάλα μέτωπα πάλης είναι ο δρόμος μέσα από τον οποίο μπορούν να ξεπεραστούν αμφιβολίες και δισταγμοί, να οικοδομηθούν νέοι ισχυρότεροι και πιο βαθιοί αγωνιστικοί και πολιτικοί δεσμοί με το Κόμμα μας.
……………
Η ανάπτυξη του συστήματος υγείας στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας και των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων είναι ασύμβατη και σε αντιπαράθεση με τις λαϊκές ανάγκες στην πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση. Πρόκειται για ένα σύστημα υγείας γεμάτο ανορθολογισμό, αντιφάσεις και αντιθέσεις. Που όσο διευρύνονται οι δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και του πολυάριθμου υγειονομικού προσωπικού, τόσο περισσότερο διευρύνεται η δυσκολία από το λαό να τα αξιοποιήσει.
Η κυβέρνηση ψήφισε ένα νέο εκτρωματικό νόμο για τα δημόσια νοσοκομεία, που τον παρουσιάζει ως “ώριμη ανάγκη που επιβεβαιώθηκε την περίοδο της πανδημίας”. Πρόκειται για τις αναδιαρθρώσεις αυτές που με την υλοποίησή τους θα διαμορφωθεί το “Νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης των εργασιών του. Πλάι στα απογευματινά ιατρεία, θα λειτουργούν και τα απογευματινά χειρουργεία. Οι γιατροί θα μπορούν να ασκούν ιδιωτικό έργο επί πληρωμή έξω από τα νοσοκομεία, στα μεγάλα μαγαζιά της ιδιωτικής υγείας. Δηλαδή νομιμοποιείται το “φακελάκι” κατ’ απαίτηση των μεγαλογιατρών και των κλινικαρχών και ο σώζω εαυτό σωθεί το!
Ενισχύεται έτσι ο εμπορευματικός χαρακτήρας της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων που λειτουργούν με τα κριτήρια του ασθενή – πελάτη, με κλειστούς προϋπολογισμούς και με αυτοχρηματοδότηση (δηλαδή με εισπράξεις…).
Θυμίζουμε ότι ήδη στη Δυτική Μακεδονία η συζήτηση έχει ανοίξει για την αποδοτικότητα των 5 νομαρχιακών νοσοκομείων της περιοχής. Ενδεικτικά θυμίζουμε σχετική μελέτη του δήμου Κοζάνης που έχει βγει στη δημοσιότητα και θέτει ζητήματα διάρθρωσης του υγειονομικού χάρτη της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας με το κριτήριο του “ποσοστού πληρότητας των νοσοκομειακών κλινών” και της “αλληλοκάλυψης” νοσοκομειακών τμημάτων και μονάδων της ΠΦΥ, που είτε πρέπει να καταργηθούν, είτε να συγχωνευτούν.
……….
Η πρόταση του ΚΚΕ για το ΕΣΥ που έχει ανάγκη η εργατική τάξη και η πλειοψηφία του λαού μας πατάει σε γερά θεμέλια γιατί αξιοποιεί την συσσωρευμένη θετική πείρα από την υπεροχή του σοσιαλισμού στον τομέα της υγείας, την μελετά και την εξελίσσει παίρνοντας υπόψη τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας στις σύγχρονες συνθήκες. Για να αξιοποιούνται προς όφελός του λαού όλες οι διαθέσιμες δυνατότητες – και άλλες που μπορούν να αναπτυχθούν – της επιστήμης, της τεχνολογίας και του εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού. Μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί η υγεία να αποτελέσει ένα κατοχυρωμένο και διασφαλισμένο από το εργατικό κράτος καθολικό και δωρεάν λαϊκό δικαίωμα. Για αυτό απαιτείται ενιαίο, σύγχρονο, αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα υγείας, πανελλαδικά αναπτυγμένο με κεντρικό σχεδιασμό, πλήρως και επαρκώς χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Με νοσοκομεία που θα λειτουργούν όπου χρειάζεται με κριτήριο την κάλυψη των αναγκών του λαού, με σύγχρονα οργανογράμματα και πλήρη ανάπτυξη των κλινικών του, στελεχωμένα με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και επαρκή ιατρικό εξοπλισμό και αναλώσιμα και άλλα μέσα.
Για αυτό απαιτείται ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης φαρμάκων και εμβολίων από τις κρατικές μονάδες υγείας, τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, το δίκτυο των κρατικών φαρμακείων και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο του φαρμάκου.
Αυτό είναι το δικό μας ΕΣΥ που θεμέλιο έχει την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε πανελλαδικό επίπεδο, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος, χωρίς καμία εμπλοκή – συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, των ΜΚΟ, των διάφορων “κοινωνικών συνεταιρισμών”.
Πυρήνας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι το Κέντρο Υγείας, με τα αποκεντρωμένα ιατρεία και τις κινητές μονάδες που συνδέονται με αυτό.
Να είναι πλήρως στελεχωμένο με όλες τις βασικές ειδικότητες γιατρών (όπως γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι, γυναικολόγοι, οφθαλμίατροι, ορθοπεδικοί, ψυχίατροι, μικροβιολόγοι, ακτινολόγοι κ.ά.). Επίσης, οδοντιάτρων, νοσηλευτών, μαιών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, επισκεπτών Υγείας, φυσικοθεραπευτών και άλλων υγειονομικών.
Έχει σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, διαγνωστικά εργαστήρια, οδοντιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, φαρμακεία κλπ.
Τα κριτήρια ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πρέπει να είναι:
Η πλήρης και απολύτως δωρεάν κάλυψη όλων των αναγκών σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση) όλο το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο.
Η έγκαιρη παροχή υπηρεσιών. Γι’ αυτό πρέπει να είναι κοντά στον τόπο κατοικίας, εργασίας και σπουδών.
Οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής, αν είναι βιομηχανική, αγροτική, τουριστική, ορεινή. Ιδιαίτερα παίρνουμε υπόψη τα 200 κατοικημένα νησιά της χώρας.
Οι ιδιαίτερες ανάγκες τμημάτων του πληθυσμού, όπως βρεφικός – παιδικός πληθυσμός, γυναίκες, ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, Ρομά, πρόσφυγες – μετανάστες.
Οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας – Πολυϊατρεία – Αποκεντρωμένα Ιατρεία – Κινητές Μονάδες) διασυνδέονται με την οικογένεια, τα σχολεία και τις σχολές, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους τόπους δουλειάς, τους τόπους άθλησης, τα γηροκομεία, άλλα ιδρύματα που τυχόν υπάρχουν.
Με αυτήν την έννοια ο οικογενειακός γιατρός (γενικός γιατρός, παθολόγος, παιδίατρος) αποτελεί βασικό στοιχείο στη σύνθεση του επιστημονικού προσωπικού των Κέντρων Υγείας και έχει ουσιαστικό και όχι περιορισμένο και αντιλαϊκό ρόλο, όπως κάνει η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).
Το ΚΚΕ προτάσσει τον προσανατολισμό στις υπηρεσίες πρόληψης, που σημαίνει ότι αυτές πρέπει να απευθύνονται πριν απ’ όλα στους υγιείς με ανάπτυξη υπηρεσιών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου, μέτρων για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία.
Το Κέντρο Υγείας πρέπει να αποτελεί ένα επιτελείο συνεργαζόμενων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα μελετά, θα καταγράφει, θα σχεδιάζει και θα εφαρμόζει προγράμματα και υπηρεσίες που αφορούν το σύνολο του πληθυσμού, ομάδες του πληθυσμού και εξατομικευμένα.
Το Κέντρο Υγείας έχει πλήρη καταγραφή στην περιοχή ευθύνης του για τον βρεφικό και παιδικό πληθυσμό, τους χρόνια πάσχοντες και το είδος της πάθησης, τα ΑμεΑ, τους ηλικιωμένους, τους ψυχικά πάσχοντες, τις έγκυες, τις λεχώνες».
13/12/2022
Από το Γραφείο Τύπου
της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ