• Latest
ΚΚΕ

Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας και η επιχείρηση τρομοκράτησης – ποινικοποίησης των αγώνων τους.

5 Δεκεμβρίου 2018
ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

77χρονος αυτοτραυματίστηκε με όπλο – Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση

12 Μαΐου 2026
Οχιά φιδι

Στη ΜΕΘ 57χρονος – Τον δάγκωσε οχιά, ενώ μάζευε ξύλα

12 Μαΐου 2026
ΔΕΥΑΒ

ΔΕΥΑΒ: Σχετικά με την ανακοίνωση της ΠΕ Κοζάνης, που αφορά στην υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για την « Προμήθεια υλικών και εξαρτημάτων γα την υδροδότηση κτηνοτροφικών μονάδων και οικισμών του Δήμου Βοΐου»

12 Μαΐου 2026
Εκδήλωση – Ανοιχτή συζήτηση Π. Κουκουλόπουλου: «Πτολεμαΐδα V – Το τελευταίο οχυρό. 1,5 δισεκατομμύριο λόγοι να σπάσουμε το λουκέτο Στάσση»

Εκδήλωση – Ανοιχτή συζήτηση Π. Κουκουλόπουλου: «Πτολεμαΐδα V – Το τελευταίο οχυρό. 1,5 δισεκατομμύριο λόγοι να σπάσουμε το λουκέτο Στάσση»

12 Μαΐου 2026
Καλλιόπη Βέττα: Οι δενδροκαλλιεργητές της Π.Ε. Κοζάνης βρίσκονται σε απόγνωση περιμένοντας μάταια τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές του 2024 και του 2025

Καλλιόπη Βέττα: Οι δενδροκαλλιεργητές της Π.Ε. Κοζάνης βρίσκονται σε απόγνωση περιμένοντας μάταια τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές του 2024 και του 2025

12 Μαΐου 2026
λίμνη Πολυφύτου

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Το «φαινόμενο του αφρού» στη Λίμνη Πολυφύτου δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία ή το οικοσύστημα  

12 Μαΐου 2026
ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Αναζητούμε Φωτογραφίες & Ιστορίες της Πλατείας Ηρώων

ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Αναζητούμε Φωτογραφίες & Ιστορίες της Πλατείας Ηρώων

12 Μαΐου 2026
Καστοριά: «Παραμύθι… αλλιώς»/ Μια παράσταση βασισμένη στο «Παραμύθι δίχως όνομα» της Π. Δέλτα

Καστοριά: «Παραμύθι… αλλιώς»/ Μια παράσταση βασισμένη στο «Παραμύθι δίχως όνομα» της Π. Δέλτα

12 Μαΐου 2026
Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, διακοπή υδροδότησης και αρρυθμίες σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Κοζάνης

ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στη Γαλατινή λόγω βλάβης

12 Μαΐου 2026
φυσικο αεριο

Εμπορικός Σύλλογος Γρεβενών: Προσοχή σε δήθεν επιδοτήσεις για εγκατάσταση φυσικού αερίου

12 Μαΐου 2026
Μοναχός πήδηξε από το εν κινήσει ασθενοφόρο!

Δύο 17χρονες έπεσαν από ταράτσα πολυκατοικίας

12 Μαΐου 2026
Cultural sessions «Όταν ο τόπος αλλάζει: ο πολιτισμός ως πυξίδα»: Τετάρτη 13 Μαΐου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης

Cultural sessions «Όταν ο τόπος αλλάζει: ο πολιτισμός ως πυξίδα»: Τετάρτη 13 Μαΐου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης

12 Μαΐου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 12 Μαΐου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας και η επιχείρηση τρομοκράτησης – ποινικοποίησης των αγώνων τους.

sierafm by sierafm
5 Δεκεμβρίου 2018
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΚΚΕ
1
SHARES
4
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

 ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας και η επιχείρηση τρομοκράτησης – ποινικοποίησης των αγώνων τους.

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις πραγματοποιούν οι φοιτητές των τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, διεκδικώντας πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, σίτιση και στέγαση καθώς επίσης και υποδομές του Πανεπιστημίου στο οποίο σπουδάζουν. Παράλληλα διαμαρτύρονται ενάντια στο επικείμενο νομοσχέδιο για τη συνένωση του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που έχει εξαγγελθεί.

Οι φοιτητές των τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου, όπως και οι φοιτητές των υπόλοιπων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας και οι οικογένειες τους, αναγκάζονται να σηκώνουν ένα τεράστιο οικονομικό κόστος (ενοίκια, σίτιση, μετακίνηση, αναλώσιμα) ώστε να καταφέρουν να σπουδάσουν. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το παράδειγμα του μεγάλου αριθμού φοιτητών που δεν τους παρέχεται δωρεάν σίτιση, παρόλο που το εισόδημα τους, σε πολλές περιπτώσεις, είναι πολύ χαμηλότερο από το εισοδηματικό κριτήριο που έχει τεθεί. Το θέμα αυτό έχει αναδειχθεί από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας σε σχετική παρέμβασή του με  την αρ. Πρωτ. 544/19-10-17 Ερώτησή του. Παράλληλα το Πανεπιστήμιο δε διαθέτει φοιτητικές εστίες και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη γι’ αυτό. Το αποτέλεσμα είναι και σε αυτή την περίπτωση να επιβαρύνονται οι φοιτητές και οι οικογένειες τους με το κόστος του ενοικίου ή σε άλλες περιπτώσεις να διακόπτονται οι σπουδές. Σημαντικό έξοδο αποτελεί και η μετακίνηση των φοιτητών καθώς η μετακίνηση από και προς τους χώρους διδασκαλίας κοστίζει 1,20 €, ενώ τα δρομολόγια δεν επαρκούν και δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους. Πολλοί φοιτητές αναγκάζονται καθημερινά να περπατούν μέσα στην Εθνική Οδό, ώστε να μεταβούν στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Τέλος άσχημες είναι και οι συνθήκες στους χώρους διδασκαλίας, με ενδεικτικό το παράδειγμα διασποράς των εργαστηρίων και των αιθουσών διδασκαλίας σε πολλούς χώρους.

Ταυτόχρονα οι φοιτητές  έχουν να αντιμετωπίσουν και την επικείμενη συγχώνευση του Πανεπιστημίου τους με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Η επιτροπή που δημιουργήθηκε με εκπροσώπους από το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ και το αρμόδιο Υπουργείο κατέθεσε δύο πορίσματα (ένα από την πλευρά του Πανεπιστημίου και ένα από το ΤΕΙ), ωστόσο σε κανένα από τα δύο δε γίνεται λόγος για το πως θα λυθούν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι φοιτητές. Κανένα τους δεν κάνει λόγο για την ανάγκη αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών του νέου Ιδρύματος, ούτε για το πως θα στελεχωθούν με το απαραίτητο διδακτικό και διοικητικό προσωπικό. Επιπλέον, δεν δίνεται απάντηση στο τι θα απογίνουν οι σημερινοί φοιτητές του Ιδρύματος.

Για άλλη μια φορά οι αναδιαρθρώσεις – συγχωνεύσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που προχωρά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων, στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΕΕ, αποτελούν το όχημα για ανταγωνιστικά Πανεπιστήμια, για αποσύνδεση πτυχίου – επαγγέλματος και για ένα ατέλειωτο κυνήγι πανάκριβων πιστοποιητικών και μεταπτυχιακών, ώστε να καταφέρουν κάποτε οι απόφοιτοι να εργαστούν. Συνεχίζει όμως και την προσπάθεια τρομοκράτησης όσων αγωνίζονται. Στην κινητοποίηση των φοιτητών της Πολυτεχνικής σχολής, παρουσιάστηκαν άνδρες της Ασφάλειας και έκαναν προκλητικό έλεγχο σε συγκεντρωμένους φοιτητές, ζητώντας τους ακόμα και την διεύθυνση κατοικίας τους. Παράλληλα, σύμφωνα με καταγγελία των φοιτητών προωθείται και η ποινικοποίηση της κινητοποίησης που αποφασίστηκε από τις γενικές συνελεύσεις των τμημάτων, με απειλές για εισαγγελική παρέμβαση.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, ώστε:

  1. Να εξασφαλιστεί γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών του Ιδρύματος, ώστε να σπουδάζουν δωρεάν όλοι, με αναβαθμισμένες σπουδές και υποδομές, με επαρκές διδακτικό προσωπικό.
  2. Την ανέγερση εστιών που να καλύπτουν την ανάγκη στέγασης όλων των φοιτητών. Να συμπεριληφθούν σχέδια εστιών στην νέα Πανεπιστημιούπολη.
  3. Την αύξηση των δρομολογίων των αστικών λεωφορείων από και προς τα Τμήματα του Πολυτεχνείου. Δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών από και προς τους χώρους μαθημάτων.
  4. Να εξασφαλιστούν όλες οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας και να καλυφθούν όλες οι ανάγκες διδασκαλίας και έρευνας.
  5. Να σταματήσει η ποινικοποίηση του αγώνα των φοιτητών.
Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής

 

Γιάννης Δελής

 

Tags: ΚΚΕ
Previous Post

Το μέλλον των λιγνιτικών περιοχών δεν μπορεί να απουσιάζει από τον Εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό

Next Post

Η απελευθέρωση του ωραρίου δεν είναι «γιορτή»

Next Post
Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας

Η απελευθέρωση του ωραρίου δεν είναι «γιορτή»

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • 77χρονος αυτοτραυματίστηκε με όπλο – Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση
  • Στη ΜΕΘ 57χρονος – Τον δάγκωσε οχιά, ενώ μάζευε ξύλα
  • ΔΕΥΑΒ: Σχετικά με την ανακοίνωση της ΠΕ Κοζάνης, που αφορά στην υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για την « Προμήθεια υλικών και εξαρτημάτων γα την υδροδότηση κτηνοτροφικών μονάδων και οικισμών του Δήμου Βοΐου»
  • Εκδήλωση – Ανοιχτή συζήτηση Π. Κουκουλόπουλου: «Πτολεμαΐδα V – Το τελευταίο οχυρό. 1,5 δισεκατομμύριο λόγοι να σπάσουμε το λουκέτο Στάσση»
  • Καλλιόπη Βέττα: Οι δενδροκαλλιεργητές της Π.Ε. Κοζάνης βρίσκονται σε απόγνωση περιμένοντας μάταια τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές του 2024 και του 2025

Πρόσφατα σχόλια

  1. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  2. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  3. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  4. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  5. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr