• Latest
ΠΑΙΔΙ ΕΦΗΒΟΙ

Προεφηβεία: Πώς να μην απομακρυνθούν τα παιδιά από κοντά μας

19 Φεβρουαρίου 2020
ΕΠΣ Κοζάνης: Με τεσσάρα πέρασε ο Μακεδονικός Σιάτιστας από την Άρδασσα

Γ’ Εθνική: Χρυσό τρίποντο για την Κοζάνη – «Λύγισε» στο τέλος ο Εορδαϊκός – Τα αποτελέσματα της 6ης αγωνιστικής

26 Οκτωβρίου 2025
Έρχεται τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα 21 εκατ. ευρώ για όλες τις γουνοποιητικές επιχειρήσεις

Έρχεται τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα 21 εκατ. ευρώ για όλες τις γουνοποιητικές επιχειρήσεις

26 Οκτωβρίου 2025
Καστοριά: ΙΧ με τέσσερις επιβαίνοντες χτύπησε σε δέντρο και κατέληξε στη λίμνη

Καστοριά: ΙΧ με τέσσερις επιβαίνοντες χτύπησε σε δέντρο και κατέληξε στη λίμνη

26 Οκτωβρίου 2025
Σιάτιστα: Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια στο Μέγαρο Γκιουλέ. Βίντεο και φωτογραφίες

Σιάτιστα: Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια στο Μέγαρο Γκιουλέ. Βίντεο και φωτογραφίες

26 Οκτωβρίου 2025

Κύπελλο ΕΠΣ Κοζάνης: Στα πέναλτι πέρασε ο Μακεδονικός Σιάτιστας

26 Οκτωβρίου 2025
Στη Σιάτιστα δύο λεωφορεία από την Κύπρο.  Κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο των ηρώων. Βίντεο και φωτογραφίες

Στη Σιάτιστα δύο λεωφορεία από την Κύπρο. Κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο των ηρώων. Βίντεο και φωτογραφίες

26 Οκτωβρίου 2025
Η Σιάτιστα τίμησε τον Πολιούχο Άγιο Δημήτριο ανήμερα της Εορτής.  Βίντεο και φωτογραφίες

Η Σιάτιστα τίμησε τον Πολιούχο Άγιο Δημήτριο ανήμερα της Εορτής. Βίντεο και φωτογραφίες

26 Οκτωβρίου 2025
Ο Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας καλεί τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση

Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Πρόσκληση σε Εκλογοαπολογιστική συνέλευση

26 Οκτωβρίου 2025
χρημα

Επιδοτήσεις σε ΜμΕ έως 200.000 ευρώ: Παράταση έως 11 Νοεμβρίου για τις αιτήσεις

26 Οκτωβρίου 2025
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Άγνωστοι εισέβαλαν σε κομμωτήριο και επιτέθηκαν με σφυριά στον ιδιοκτήτη

26 Οκτωβρίου 2025
Προσοχή στις απάτες τύπου Caller ID spoofing: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

Το μαζικό SMS του Υπουργείου Μεταφορών και η ατομική ευθύνη

26 Οκτωβρίου 2025
Η Σιάτιστα γιορτάζει τον Πολιούχο Άγιο Δημήτριο

Η Σιάτιστα γιορτάζει τον Πολιούχο Άγιο Δημήτριο

26 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Προεφηβεία: Πώς να μην απομακρυνθούν τα παιδιά από κοντά μας

sierafm by sierafm
19 Φεβρουαρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΠΑΙΔΙ ΕΦΗΒΟΙ
5
SHARES
2
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τα πρώτα δειλά βήματα των παιδιών προς την ενηλικίωση γίνονται λίγο πριν τελειώσει το δημοτικό και σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας, μακράς και δύσκολης περιόδου. Οι γονείς συνειδητοποιούμε σταδιακά πως τα «μωρά» μας δεν είναι πια μωρά και πλέον διεκδικούν το δικό τους χώρο και χρόνο. Η εφηβεία είναι προ των πυλών και όλοι εμείς στις επάλξεις!

Οι ειδικοί μάλιστα υποστηρίζουν πως η στάση που θα κρατήσουμε απέναντι στα παιδιά κατά τη διάρκεια της προεφηβείας τους, θα επηρεάσει σημαντικά την μεταξύ μας σχέση όχι μόνο στα δύσκολα χρόνια της εφηβείας αλλά και αφού ενηλικιωθούν. Το μυστικό για να μην απομακρυνθούν (συναισθηματικά) από κοντά μας είναι να φερόμαστε με διαλλακτικότητα και κατανόηση, να συζητάμε μαζί τους και να κερδίσουμε το σεβασμό και την εμπιστοσύνη τους.

Καταρχάς, πάρτε το απόφαση!

Μερικές φορές, το να έχεις παιδί στην προεφηβεία είναι σαν μετακόμισε δίπλα ένας αφόρητα ενοχλητικός γείτονας  και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα! Το μικρό σου αγγελούδι μετατρέπεται σταδιακά σε άνθρωπο, πετάει τα φτερά και εκδηλώνει όχι μόνο τον καλό αλλά και τον κακό του εαυτό.

Το περίεργο είναι πως, στην πραγματικότητα, δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Εάν προσπαθήσεις να πατάξεις την επαναστατικότητά του, μάλλον θα καταστρέψεις τη σχέση που προσπάθησες να χτίσεις όλα αυτά τα χρόνια. Εάν παραιτηθείς τελείως και δεν του δίνεις σημασία, μάλλον θα το απομακρύνεις με την αδιαφορία σου. Το παίρνεις απόφαση, λοιπόν, συμβιβάζεσαι με την νέα τάξη πραγμάτων, βουτάς και κολυμπάς!

Μην ανοίγετε την πόρτα του δωματίου τους χωρίς να χτυπήσετε

Αυτήν την περίοδο θα πρέπει να συνηθίσετε στην ιδέα πως η πόρτα του δωματίου του θα παραμένει κλειστή για αρκετές ώρες. Είναι δύσκολο να αποδεχτείτε πως το μωράκι σας που, μέχρι πριν λίγο καιρό ήθελε να μοιράζεστε τα πάντα, πλέον χρειάζεται περισσότερο προσωπικό χρόνο και χώρο και ίσως να έχει και μυστικά.

Το πρώτο βήμα για μια καλή σχέση είναι να σεβαστείτε την επιθυμία του και να είστε διακριτικοί. Πριν μπείτε στο δωμάτιο χτυπήστε την πόρτα και δώστε του να καταλάβει ότι το αντιμετωπίζεται ισότιμα και με σεβασμό. Θυμηθείτε την δική σας προεφηβεία και βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του.

 Αφήστε το να σας μιλήσει όταν εκείνο θέλει

Η διακριτικότητα και η υπομονή είναι δύο από τα πιο ισχυρά όπλα που διαθέτουμε οι γονείς στην προεφηβεία των παιδιών τους. Πολλές φορές, μην μπορώντας να κατανοήσουμε την πηγή της αλλαγής τους, τα βομβαρδίζουμε με ερωτήσεις και τα πιέζουμε να μας μιλήσουν. Δυστυχώς, όμως,  αυτή η μέθοδος δεν λειτουργεί.

Τα παιδιά μας σε αυτή την ηλικία χρειάζονται κατανόηση και διακριτικότητα. Δηλώστε την παρουσία σας, επιβεβαιώστε πως όταν σας χρειαστούν θα είστε εκεί, πείτε τους ότι τα αγαπάτε, κι έπειτα κρατήστε τις αποστάσεις σας. Θα έρθει η στιγμή που θα νιώσουν την ανάγκη να σας μιλήσουν και τότε, με την υπομονετική σας στάση, θα καταφέρετε να μην τα απομακρύνετε από κοντά σας.

 Η εμπιστοσύνη κερδίζεται

Τα προβλήματα των παιδιών, και ειδικά στις ευαίσθητες ηλικίες της προεφηβείας, αφορούν κυρίως θέματα σχετικά με το σώμα τους, τις αλλαγές στη διάθεσή τους ή το διάβασμα για το σχολείο. Τα πρώτα σκιρτήματα καταφθάνουν ενώ οι φιλίες γίνονται δυσκολότερες. Προβλήματα που στα μάτια μας ίσως φαίνονται αστεία, αλλά για τα  παιδιά μοιάζουν με Γολγοθάς.

Όταν λοιπόν το παιδί θα έρθει να σας μιλήσει, είναι σημαντικό να μην το διακόψετε, να κατανοήσετε τα συναισθήματά του και να κρατήσετε αυτά που θα σας πει μόνο για τον εαυτό σας. Η εμπιστοσύνη είναι κάτι που κερδίζεται μέρα με τη μέρα και ισχυροποιεί τις σχέσεις μας.

 Η διπλωματία θα γίνει ο καλύτερός σας σύμμαχος

Αυτήν την περίοδο, τα όρια είναι πιο απαραίτητα από ποτέ! Ωστόσο, ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσετε κάποιους κανόνες και να εξασφαλίσετε στο παιδί σας ελευθερίες που δεν είχε πριν. Η αδικαιολόγητη αυστηρότητα και η ανελαστικότητα θα φέρουν τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα και θα σας απομακρύνουν από κοντά του. Βάλτε προτεραιότητες, θέστε όρια και χρησιμοποιήστε όλη σας τη διπλωματία για να κρατήσετε το παιδί κοντά σας.

Με λίγα λόγια, εάν για εσάς είναι πιο σημαντική η μελέτη των μαθημάτων του, αφήστε το να κοιμηθεί πιο αργά το Σάββατο που το ζητάει επίμονα αλλά μείνετε σταθεροί στις ώρες της μελέτης του. Ένα παιχνίδι ισότιμων ανταλλαγών που κάνει το παιδί να αισθάνεται πως ακούγονται οι ανάγκες του, έχει ελευθερίες αλλά παράλληλα οι γονείς του κρατούν τα ηνία για να το φροντίσουν και να το κρατάνε ασφαλή.

Πηγή:mama365.gr

Previous Post

Ερευνα: Φθόριο στα δόντια, αλλά με μέτρο -Τα υπέρ και τα κατά

Next Post

Πόσο κινδυνεύει η καρδιά μας από τη γρίπη

Next Post
ΚΑΡΔΙΑ

Πόσο κινδυνεύει η καρδιά μας από τη γρίπη

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Γ’ Εθνική: Χρυσό τρίποντο για την Κοζάνη – «Λύγισε» στο τέλος ο Εορδαϊκός – Τα αποτελέσματα της 6ης αγωνιστικής
  • Έρχεται τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα 21 εκατ. ευρώ για όλες τις γουνοποιητικές επιχειρήσεις
  • Καστοριά: ΙΧ με τέσσερις επιβαίνοντες χτύπησε σε δέντρο και κατέληξε στη λίμνη
  • Σιάτιστα: Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια στο Μέγαρο Γκιουλέ. Βίντεο και φωτογραφίες
  • Κύπελλο ΕΠΣ Κοζάνης: Στα πέναλτι πέρασε ο Μακεδονικός Σιάτιστας

Πρόσφατα σχόλια

  1. Παύλος στο Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά
  2. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  3. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  4. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr