• Latest
ΠΑΙΔΙ ΕΦΗΒΟΙ

Προεφηβεία: Πώς να μην απομακρυνθούν τα παιδιά από κοντά μας

19 Φεβρουαρίου 2020
ομορφια, πλυσιμο

Οι 6 καλύτερες βιταμίνες για υγιή, πιο λαμπερή επιδερμίδα

20 Απριλίου 2026
αιματολογικες εξετάσεις

Τροφές που ανεβάζουν τον αιματοκρίτη: Ποιες είναι – Πόσο πρέπει να τρώτε

20 Απριλίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Ανοιχτό κάλεσμα για «Συμμετοχή σε Εθελοντική Δράση Καθαρισμού και Αναβάθμισης του Πάρκου ΟΣΕ Κοζάνης»

Δήμος Κοζάνης: Ανοιχτό κάλεσμα για «Συμμετοχή σε Εθελοντική Δράση Καθαρισμού και Αναβάθμισης του Πάρκου ΟΣΕ Κοζάνης»

20 Απριλίου 2026
4η Μαθητική Ποντιακή Συναυλία της Σχολής Εκμάθησης Ποντιακής Λύρας του Νίκου Κοτταρίδη στην Κοζάνη.

4η Μαθητική Ποντιακή Συναυλία της Σχολής Εκμάθησης Ποντιακής Λύρας του Νίκου Κοτταρίδη στην Κοζάνη.

20 Απριλίου 2026
Γιατί οι μαθητές να επιλέξουν ένα Καλλιτεχνικό Σχολείο;

Γιατί οι μαθητές να επιλέξουν ένα Καλλιτεχνικό Σχολείο;

20 Απριλίου 2026
Υπογραφή σύμβασης για το έργο Αποκατάστασης Οδοποιίας στην Κοινότητα Μεσιανής

Υπογραφή σύμβασης για το έργο Αποκατάστασης Οδοποιίας στην Κοινότητα Μεσιανής

20 Απριλίου 2026
κινητο, τηλεφωνο, ιντερνετ

Η κραυγή αγωνίας ενός πατέρα που το παιδί του είναι σε κλινική απεξάρτησης για τα social media: «Ήταν εθισμένο όπως ένας ναρκομανής»

20 Απριλίου 2026
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Ανήλικος έδειξε πλαστή ταυτότητα – Για να αγοράσει τσιγάρα

20 Απριλίου 2026
Η Χορωδία Δωματίου Κοζάνης παρουσιάζει τη 2η Συνάντηση Χορωδιών

Η Χορωδία Δωματίου Κοζάνης παρουσιάζει τη 2η Συνάντηση Χορωδιών

20 Απριλίου 2026
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

Δυτική Μακεδονία: 140 τροχονομικοί έλεγχοι για κράνος

20 Απριλίου 2026
ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Διακοπή Ηλεκτρικού Ρεύματος

20 Απριλίου 2026
καιρος βροχη

Αλλάζει ο καιρός με πτώση της θερμοκρασίας και καταιγίδες – Πότε έρχονται βροχές

20 Απριλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 20 Απριλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Προεφηβεία: Πώς να μην απομακρυνθούν τα παιδιά από κοντά μας

sierafm by sierafm
19 Φεβρουαρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΠΑΙΔΙ ΕΦΗΒΟΙ
5
SHARES
4
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τα πρώτα δειλά βήματα των παιδιών προς την ενηλικίωση γίνονται λίγο πριν τελειώσει το δημοτικό και σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας, μακράς και δύσκολης περιόδου. Οι γονείς συνειδητοποιούμε σταδιακά πως τα «μωρά» μας δεν είναι πια μωρά και πλέον διεκδικούν το δικό τους χώρο και χρόνο. Η εφηβεία είναι προ των πυλών και όλοι εμείς στις επάλξεις!

Οι ειδικοί μάλιστα υποστηρίζουν πως η στάση που θα κρατήσουμε απέναντι στα παιδιά κατά τη διάρκεια της προεφηβείας τους, θα επηρεάσει σημαντικά την μεταξύ μας σχέση όχι μόνο στα δύσκολα χρόνια της εφηβείας αλλά και αφού ενηλικιωθούν. Το μυστικό για να μην απομακρυνθούν (συναισθηματικά) από κοντά μας είναι να φερόμαστε με διαλλακτικότητα και κατανόηση, να συζητάμε μαζί τους και να κερδίσουμε το σεβασμό και την εμπιστοσύνη τους.

Καταρχάς, πάρτε το απόφαση!

Μερικές φορές, το να έχεις παιδί στην προεφηβεία είναι σαν μετακόμισε δίπλα ένας αφόρητα ενοχλητικός γείτονας  και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα! Το μικρό σου αγγελούδι μετατρέπεται σταδιακά σε άνθρωπο, πετάει τα φτερά και εκδηλώνει όχι μόνο τον καλό αλλά και τον κακό του εαυτό.

Το περίεργο είναι πως, στην πραγματικότητα, δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Εάν προσπαθήσεις να πατάξεις την επαναστατικότητά του, μάλλον θα καταστρέψεις τη σχέση που προσπάθησες να χτίσεις όλα αυτά τα χρόνια. Εάν παραιτηθείς τελείως και δεν του δίνεις σημασία, μάλλον θα το απομακρύνεις με την αδιαφορία σου. Το παίρνεις απόφαση, λοιπόν, συμβιβάζεσαι με την νέα τάξη πραγμάτων, βουτάς και κολυμπάς!

Μην ανοίγετε την πόρτα του δωματίου τους χωρίς να χτυπήσετε

Αυτήν την περίοδο θα πρέπει να συνηθίσετε στην ιδέα πως η πόρτα του δωματίου του θα παραμένει κλειστή για αρκετές ώρες. Είναι δύσκολο να αποδεχτείτε πως το μωράκι σας που, μέχρι πριν λίγο καιρό ήθελε να μοιράζεστε τα πάντα, πλέον χρειάζεται περισσότερο προσωπικό χρόνο και χώρο και ίσως να έχει και μυστικά.

Το πρώτο βήμα για μια καλή σχέση είναι να σεβαστείτε την επιθυμία του και να είστε διακριτικοί. Πριν μπείτε στο δωμάτιο χτυπήστε την πόρτα και δώστε του να καταλάβει ότι το αντιμετωπίζεται ισότιμα και με σεβασμό. Θυμηθείτε την δική σας προεφηβεία και βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του.

 Αφήστε το να σας μιλήσει όταν εκείνο θέλει

Η διακριτικότητα και η υπομονή είναι δύο από τα πιο ισχυρά όπλα που διαθέτουμε οι γονείς στην προεφηβεία των παιδιών τους. Πολλές φορές, μην μπορώντας να κατανοήσουμε την πηγή της αλλαγής τους, τα βομβαρδίζουμε με ερωτήσεις και τα πιέζουμε να μας μιλήσουν. Δυστυχώς, όμως,  αυτή η μέθοδος δεν λειτουργεί.

Τα παιδιά μας σε αυτή την ηλικία χρειάζονται κατανόηση και διακριτικότητα. Δηλώστε την παρουσία σας, επιβεβαιώστε πως όταν σας χρειαστούν θα είστε εκεί, πείτε τους ότι τα αγαπάτε, κι έπειτα κρατήστε τις αποστάσεις σας. Θα έρθει η στιγμή που θα νιώσουν την ανάγκη να σας μιλήσουν και τότε, με την υπομονετική σας στάση, θα καταφέρετε να μην τα απομακρύνετε από κοντά σας.

 Η εμπιστοσύνη κερδίζεται

Τα προβλήματα των παιδιών, και ειδικά στις ευαίσθητες ηλικίες της προεφηβείας, αφορούν κυρίως θέματα σχετικά με το σώμα τους, τις αλλαγές στη διάθεσή τους ή το διάβασμα για το σχολείο. Τα πρώτα σκιρτήματα καταφθάνουν ενώ οι φιλίες γίνονται δυσκολότερες. Προβλήματα που στα μάτια μας ίσως φαίνονται αστεία, αλλά για τα  παιδιά μοιάζουν με Γολγοθάς.

Όταν λοιπόν το παιδί θα έρθει να σας μιλήσει, είναι σημαντικό να μην το διακόψετε, να κατανοήσετε τα συναισθήματά του και να κρατήσετε αυτά που θα σας πει μόνο για τον εαυτό σας. Η εμπιστοσύνη είναι κάτι που κερδίζεται μέρα με τη μέρα και ισχυροποιεί τις σχέσεις μας.

 Η διπλωματία θα γίνει ο καλύτερός σας σύμμαχος

Αυτήν την περίοδο, τα όρια είναι πιο απαραίτητα από ποτέ! Ωστόσο, ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσετε κάποιους κανόνες και να εξασφαλίσετε στο παιδί σας ελευθερίες που δεν είχε πριν. Η αδικαιολόγητη αυστηρότητα και η ανελαστικότητα θα φέρουν τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα και θα σας απομακρύνουν από κοντά του. Βάλτε προτεραιότητες, θέστε όρια και χρησιμοποιήστε όλη σας τη διπλωματία για να κρατήσετε το παιδί κοντά σας.

Με λίγα λόγια, εάν για εσάς είναι πιο σημαντική η μελέτη των μαθημάτων του, αφήστε το να κοιμηθεί πιο αργά το Σάββατο που το ζητάει επίμονα αλλά μείνετε σταθεροί στις ώρες της μελέτης του. Ένα παιχνίδι ισότιμων ανταλλαγών που κάνει το παιδί να αισθάνεται πως ακούγονται οι ανάγκες του, έχει ελευθερίες αλλά παράλληλα οι γονείς του κρατούν τα ηνία για να το φροντίσουν και να το κρατάνε ασφαλή.

Πηγή:mama365.gr

Previous Post

Ερευνα: Φθόριο στα δόντια, αλλά με μέτρο -Τα υπέρ και τα κατά

Next Post

Πόσο κινδυνεύει η καρδιά μας από τη γρίπη

Next Post
ΚΑΡΔΙΑ

Πόσο κινδυνεύει η καρδιά μας από τη γρίπη

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Οι 6 καλύτερες βιταμίνες για υγιή, πιο λαμπερή επιδερμίδα
  • Τροφές που ανεβάζουν τον αιματοκρίτη: Ποιες είναι – Πόσο πρέπει να τρώτε
  • Δήμος Κοζάνης: Ανοιχτό κάλεσμα για «Συμμετοχή σε Εθελοντική Δράση Καθαρισμού και Αναβάθμισης του Πάρκου ΟΣΕ Κοζάνης»
  • 4η Μαθητική Ποντιακή Συναυλία της Σχολής Εκμάθησης Ποντιακής Λύρας του Νίκου Κοτταρίδη στην Κοζάνη.
  • Γιατί οι μαθητές να επιλέξουν ένα Καλλιτεχνικό Σχολείο;

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  2. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  3. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  4. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  5. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr