• Latest
χρημα οικονομια επιχειρηματικοτητα

Προκήρυξη του καθεστώτος «Επιχειρηματικότητα 360ο» του Νέου Αναπτυξιακού (Ν. 4887/2022)

4 Ιανουαρίου 2023
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ανάδειξη των Θρησκευτικών μνημείων  της Ι.Μ. Γρεβενών

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ανάδειξη των Θρησκευτικών μνημείων της Ι.Μ. Γρεβενών

24 Ιουλίου 2026
Δήμος Βοΐου: Κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι συναυλίες του Fiesta Voio σήμερα, Παρασκευή 24 Ιουλίου 2026

Δήμος Βοΐου: Κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι συναυλίες του Fiesta Voio σήμερα, Παρασκευή 24 Ιουλίου 2026

24 Ιουλίου 2026
Αρτηριακή Αγγειοπλαστική και Ενδοπρόθεση. Γράφει ο  Γ. Ζιμπιλίδης

Τσοτύλι: Επισκέπτες ιατροί στο ιατρείο Υπερήχων Γ. Ζιμπιλίδη στις 30 και 31 Ιουλίου

24 Ιουλίου 2026
ΚΤΕΛ

ΚΤΕΛ Κοζάνης: Αλλαγές σε δρομολόγια – Μέσω Ε65 τα δρομολόγια προς Αθήνα και νέες ρυθμίσεις σε Λάρισα, Τρίκαλα, Σέρβια και Πτολεμαΐδα

24 Ιουλίου 2026
Σέρβια: Βροχή και χαλάζι σε Νεράϊδα και Μεταξά.  Εικόνες

Έντονη χαλαζόπτωση, το μεσημέρι της Παρασκευής 24/7, στον Πεντάλοφο Βοΐου (Βίντεο)

24 Ιουλίου 2026
Πανήγυρις Ἱστορικοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίας Παρασκευῆς Σιάτιστας

Πανήγυρις Ἱστορικοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίας Παρασκευῆς Σιάτιστας

24 Ιουλίου 2026
Κινητή μονάδα ψυχικής Υγείας

Δύο νέα Κέντρα Ημέρας Ολικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας με Κινητά Κλιμάκια για άτομα με Αυτισμό σε Κοζάνη και Γρεβενά

24 Ιουλίου 2026
«Γυμναζόμαστε Παίζοντας» – Μια όμορφη πρώτη εβδομάδα ολοκληρώθηκε!

«Γυμναζόμαστε Παίζοντας» – Μια όμορφη πρώτη εβδομάδα ολοκληρώθηκε!

24 Ιουλίου 2026
Π. Κουκουλόπουλος: «Εντάσσεται και η Δυτική Μακεδονία στο Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας»

Τρομερό χαλάζι σαν…κορόμηλο έξω από τα Γρεβενά-Δείτε βίντεο μέσω από αυτοκίνητο στην Εγνατία Οδό

24 Ιουλίου 2026
Ο Στάθης Κωνσταντινίδης για την εξαίρεση του sable από το 21ο πακέτο κυρώσεων

Ο Στάθης Κωνσταντινίδης για την εξαίρεση του sable από το 21ο πακέτο κυρώσεων

24 Ιουλίου 2026
ΔΙΑΔΥΜΑ – 10 χρόνια εκπαιδευτικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στη Δυτική Μακεδονία

ΔΙΑΔΥΜΑ – 10 χρόνια εκπαιδευτικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στη Δυτική Μακεδονία

24 Ιουλίου 2026
UoWM Welcome Points: Η πρώτη στάση για κάθε νέο φοιτητή και νέα φοιτήτρια

UoWM Welcome Points: Η πρώτη στάση για κάθε νέο φοιτητή και νέα φοιτήτρια

24 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 25 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προκήρυξη του καθεστώτος «Επιχειρηματικότητα 360ο» του Νέου Αναπτυξιακού (Ν. 4887/2022)

sierafm by sierafm
4 Ιανουαρίου 2023
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
χρημα οικονομια επιχειρηματικοτητα
0
SHARES
5
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η Αντιπεριφέρεια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ (Β΄6872/29-12-2022) της τέταρτης κατά σειρά προκήρυξης του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου- Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη Ν. 4887/2022 για το Καθεστώτος «Επιχειρηματικότητα 360ο», συνεχίζοντας με σταθερή ταχύτητα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των επιχειρήσεων και των επενδυτών για την αλλαγή του παραγωγικού και οικονομικού μοντέλου της περιοχής μας.

Όπως και στις προκηρύξεις των προηγούμενων Καθεστώτων, η  έγκριση του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 16 Ιουνίου έχει ως αποτέλεσμα την επιπλέον ενίσχυση κατά 10% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ή πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στις περιοχές των εδαφικών σχεδίων της μετάβασης, και ως εκ τούτου και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Έτσι τα Ανώτατα ποσοστά περιφερειακής ενίσχυσης βάσει του νέου Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων 2022-2027 διαμορφώνονται:

ΠεριοχήΜέγιστες Εντάσεις Ενίσχυσης
Μεγάλες ΕπιχειρήσειςΜεσαίες ΕπιχειρήσειςΜικρές Επιχειρήσεις
 Περιφέρεια Δυτική Μακεδονία50 %60%70%

Και σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 4α και β της προκήρυξης:

«4α. Για τα επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης, οι οποίες σύμφωνα με τον ν. 4759/2020 είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Φλώρινας και Κοζάνης και ο Δήμος της Μεγαλόπολης, τα ποσοστά ενίσχυσης είναι τα ανώτατα του Χάρτη Ενισχύσεων, ανάλογα το μέγεθος της επιχείρησης και σύμφωνα με τα οριζόμενα είδη ενισχύσεων της παρ. 3 του άρθρου 9.

β. Για τα επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς και Γρεβενών και στους Δήμους Τρίπολης, Οιχαλίας και Γορτυνίας, το ποσοστό επιχορήγησης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ορίζεται στο 90% και για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό της φορολογικής απαλλαγής στο 90% του ανώτατου ορίου του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων»

Ο συνολικός προϋπολογισμός του καθεστώτος «Επιχειρηματικότητα 360ο» για το έτος 2023 ανέρχεται σε 150.000.000 ευρώ, εκ των οποίων 75.000.000 ευρώ αφορούν το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής και τα  υπόλοιπα 75.000.000 ευρώ αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.

Στο παρόν καθεστώς υπάγονται επενδυτικά σχέδια:

α. σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 του ν. 4887/2022, εξαιρουμένων αυτών που εμπίπτουν στα καθεστώτα ενισχύσεων της αγροδιατροφής – πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης γεωργικών προϊόντων – αλιείας των άρθρων 65 έως 71, της μεταποίησης – εφοδιαστικής αλυσίδας των άρθρων 72 έως 77, της ενίσχυσης τουριστικών επενδύσεων των άρθρων 84 έως 90 και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού των άρθρων 91 έως 97 και περιλαμβάνονται στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας της Εθνικής Ονοματολογίας Οικονομικών Δραστηριοτήτων, όπως θα αποτυπωθούν, στη βάση διοικητικού εγγράφου, σε πίνακα που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων: https://ependyseis.mindev.gov.gr/

β. Για τα επενδυτικά σχέδια:

 i. εξόρυξης μαρμάρων και άλλων ασβεστολιθικών λίθων, για μνημεία ή κτίρια (ΚΑΔ 08.11.11) και εξόρυξης γρανίτη, ψαμίτη και άλλων λίθων για μνημεία ή κτίρια (οικοδομικών λίθων) (ΚΑΔ 08.11.12), όταν πραγματοποιούνται από επιχειρήσεις με υφιστάμενη ή μέχρι την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων της εξόρυξης, αποκτηθείσα, μεταποιητική δραστηριότητα.

ii. αφαλάτωσης θαλασσινού νερού, (ΚΑΔ 36.00.20.01), όταν πραγματοποιούνται σε νησιώτικες περιοχές με αξιοποίηση ΑΠΕ χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στο ενισχυόμενο κόστος τους.

 iii. Παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεις και μουσικές εκδόσεις (ΚΑΔ 59 και 60.10.2, 60.20.1, 60.20.2.,60.20.3, 63.11.2, 63.11.21, 63.11.22) για τη δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων «studios».

 iv. Διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (ΚΑΔ 68.32.13.00) για επιχειρήσεις ανάπτυξης και διαχείρισης Ο.Υ.Μ.Ε.Δ. εφόσον αυτά αφορούν σε ίδρυση ή επέκταση και υλοποιούνται σε έκταση άνω των τριακοσίων (300) στρεμμάτων.

v. Υπηρεσιών γηπέδου (ΚΑΔ 93.11.10.01) με κατασκευή τουλάχιστον έξι (6) γηπέδων και Υπηρεσιών κολυμβητηρίου (πισίνας) διαστάσεων άνω των 25 μέτρων αποκλειστικά για αθλητικούς σκοπούς.

 vi. Υπηρεσιών Μηχανικών Πλυντηρίων (ΚΑΔ 96.01.19.02) και Υπηρεσιών Σιδερωτηρίου Ρούχων (ΚΑΔ 96.01.13.01) των οποίων η δραστηριότητα αφορά, σε ποσοστό άνω του 60%, υπηρεσίες σε νοσοκομεία, ξενοδοχεία, οίκους ευγηρίας κ.λπ. και το ελάχιστο ύψος υπερβαίνει το ένα (1) εκατομμύριο ευρώ.

 vii. Δημιουργίας κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης, όπως αυτά καθορίζονται με το άρθρο 10 του ν. 2072/1992 (Α’ 125) και επενδυτικά σχέδια για την παροχή Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία, σύμφωνα με το άρθρο 30 του ίδιου νόμου, με ελάχιστο ύψος άνω του ενός (1) εκατομμυρίου ευρώ.

 viii. Παροχής υπηρεσιών οίκων ευγηρίας (ΚΑΔ 87.30.11.01) με ελάχιστο ύψος άνω του ενός (1) εκατομμυρίου ευρώ.

Για την υπαγωγή στo παρόν καθεστώς απαιτείται η ύπαρξη ελάχιστου ύψους του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου, το οποίο προσδιορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, και συγκεκριμένα ανέρχεται στο:

 α. 1.000.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις

 β. 500.000 ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις

 γ.  250.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις

 δ. 100.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις

 ε. 50.000 ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (Α.Σ.), τους Αστικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.).

Η υποβολή των αιτήσεων πραγματοποιείται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Αναπτυξιακών Νόμων (ΠΣ.-Αv), στην ηλεκτρονική διεύθυνση (https://opsan. mindev.gov.gr)

Ως ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ορίζεται η 9η Ιανουαρίου 2023 και ημερομηνία λήξης του 1ου κύκλου υποβολών η 10η Απριλίου 2023.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το ΦΕΚ της προκήρυξης εδώ.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος περιλαμβάνει 13 καθεστώτα ήτοι:

  1. ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
  2. ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
  3. ΝΕΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ
  4. ΔΙΚΑΙΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ
  5. ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
  6. ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ – ΑΛΙΕΙΑ – ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
  7. ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ – ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ
  8. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ
  9. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
  10. ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
  11. ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  12. ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΑΞΙΑΣ
  13. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 360ο

Ήδη προκηρύχθηκε ο 1ος κύκλος για τέσσερα καθεστώτα:

α. Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα

β. Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων

 γ.  Αγροδιατροφή – Πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – Αλιεία

δ. Επιχειρηματικότητα 360ο

Ενώ θα ακολουθήσουν οι προκηρύξεις των υπόλοιπων καθεστώτων και οι προκηρύξεις του 2ου κύκλου για όσα έχει ήδη τρέξει ο 1ος κύκλος.

Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν τόσο στο καθεστώς «Μεταποίηση-Εφοδιαστική Αλυσίδα», του οποίου ο 1ος κύκλος έκλεισε στις 31 Οκτωβρίου 2022 με την υποβολή συνολικά 401 επενδυτικών σχεδίων συνολικού προϋπολογισμού  1.004.412.060,19 €,  όσο και στο καθεστώς «Ενίσχυσης Τουριστικών Επενδύσεων», του οποίου ο 1ος κύκλος έκλεισε στις 5 Δεκεμβρίου 2022 με την υποβολή 562 επενδυτικών σχεδίων συνολικού προϋπολογισμού 1.618.160.677,83 €, αριθμοί πρωτοφανείς για την χώρα μας. Ανάλογη ήταν και η κατάθεση αιτήσεων στο καθεστώς «Αγροδιατροφή  – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία – Υδατοκαλλιέργεια» που έκλεισε στις 30 Δεκεμβρίου 2022.

Το προσεχές διάστημα θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των ανωτέρω αιτήσεων υπαγωγής, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία που ορίζεται στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο 4887/2022.

Πληροφορίες:

Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

κα Νικολαΐδου Κωνσταντίνα

Τηλ.: 24633-52473

Tags: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Previous Post

Η Καλλιόπη Σεμερτζίδου το 9o διεθνές camp taekwοndo

Next Post

Σιάτιστα: Μπουμπουσάρια 2023

Next Post

Σιάτιστα: Μπουμπουσάρια 2023

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ανάδειξη των Θρησκευτικών μνημείων της Ι.Μ. Γρεβενών
  • Δήμος Βοΐου: Κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι συναυλίες του Fiesta Voio σήμερα, Παρασκευή 24 Ιουλίου 2026
  • Τσοτύλι: Επισκέπτες ιατροί στο ιατρείο Υπερήχων Γ. Ζιμπιλίδη στις 30 και 31 Ιουλίου
  • ΚΤΕΛ Κοζάνης: Αλλαγές σε δρομολόγια – Μέσω Ε65 τα δρομολόγια προς Αθήνα και νέες ρυθμίσεις σε Λάρισα, Τρίκαλα, Σέρβια και Πτολεμαΐδα
  • Έντονη χαλαζόπτωση, το μεσημέρι της Παρασκευής 24/7, στον Πεντάλοφο Βοΐου (Βίντεο)

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr