• Latest
αγριογουρουνα

Προσοχή: Κρούσματα πανώλης σε αγριογούρουνα και οικόσιτους χοίρους. Τι πρέπει να γνωρίζετε

20 Αυγούστου 2019
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Συνελήφθησαν μία 36χρονη και ένας 30χρονος μέλη εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούνται στις τηλεφωνικές απάτες, έχοντας το ρόλο του εισπράκτορα, στη Φλώρινα

13 Μαΐου 2026
Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις στον Ι.Ν Αγίας Γλυκερίας στη Βάρη για τη διάσωση των Γρεβενών από τον καταστροφικό σεισμό του 1995, ο Δήμαρχος Γρεβενών.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης: Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2026

13 Μαΐου 2026
Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις στον Ι.Ν Αγίας Γλυκερίας στη Βάρη για τη διάσωση των Γρεβενών από τον καταστροφικό σεισμό του 1995, ο Δήμαρχος Γρεβενών.

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις στον Ι.Ν Αγίας Γλυκερίας στη Βάρη για τη διάσωση των Γρεβενών από τον καταστροφικό σεισμό του 1995, ο Δήμαρχος Γρεβενών.

13 Μαΐου 2026
Επιτροπής Ειρήνης Εορδαίας εεδυε

Επιτροπή Ειρήνης ΠΕ Κοζάνης: Όλοι και όλες στις πορείες Ειρήνης την Κυριακή 17/5

13 Μαΐου 2026
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: «Ο επιτελικός αυταρχισμός είναι το πρόβλημα, όχι το Σύνταγμα»

13 Μαΐου 2026
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή Ηλεκτρικού Ρεύματος

13 Μαΐου 2026
ΔΕΥΑΚ

ΔΕΥΑΚ: Αρρυθμία και πιθανή διακοπή υδροδότησης στο άνω τμήμα της Κοζάνης, την Πέμπτη 14/5

13 Μαΐου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης σε βάρος 47χρονου για αγορά σκαπτικού μηχανήματος, σε περιοχή των Γρεβενών 

13 Μαΐου 2026
ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εξιχνιάσθηκαν 3 υποθέσεις κλοπής που διαπράχθηκαν από ανήλικο σε περιοχές της Καστοριάς

13 Μαΐου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Καμία απάντηση για την ταλαιπωρία στην Εγνατία Οδό και τα μελανά σημεία της νέας σύμβασης παραχώρησης»

13 Μαΐου 2026
Aγρότες Δυτικής Μακεδονίας: Απομάκρυναν τα τρακτέρ στον κόμβο της Σιάτιστας. Βίντεο

Έφτασαν οι πρώτες κλήσεις της Αστυνομίας σε αγρότες που συμμετείχαν στις μεγάλες κινητοποιήσεις Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου-Έξι οι δικογραφίες για το κλείσιμο της Εγνατίας-Εκτιμήσεις για 150-200 άτομα από την ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης

13 Μαΐου 2026

Γρεβενά: Σε πλήρη λειτουργία το σύστημα επιτήρησης της Βάλια Κάλντα με drone

13 Μαΐου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 13 Μαΐου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Προσοχή: Κρούσματα πανώλης σε αγριογούρουνα και οικόσιτους χοίρους. Τι πρέπει να γνωρίζετε

sierafm by sierafm
20 Αυγούστου 2019
in ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
αγριογουρουνα
19
SHARES
7
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, ενημερώνει τους επαγγελματίες χοιροτρόφους αλλά και εκτροφείς οικόσιτων χοίρων, τους κυνηγούς αγριόχοιρων και το καταναλωτικό κοινό της Π.Ε. Κοζάνης για τα εξής:

Μία νέα επιζωοτία, η Αφρικανική Πανώλη του Χοίρου πλήττει τη χοιροτροφία των γειτονικών κρατών καθώς και χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και η εξάπλωσή της πλησιάζει προς τα Ελληνικά σύνορα.

Το κοντινότερο τελευταίο κρούσμα αναφέρθηκε στη Βουλγαρία και σε απόσταση 13 km από την ελληνική μεθόριο.

Είναι ιογενής ασθένεια που προσβάλλει μόνο τους χοίρους, δεν έχει εμφανιστεί ποτέ στη χώρα μας, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία. Αποτελεί όμως σοβαρό κίνδυνο για τη χοιροτροφία.

Σύμφωνα με την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία, αποτελεί νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης.

Βασικοί κίνδυνοι εισόδου και εξάπλωσης της ασθένειας στη Χώρα μας είναι αφ’ ενός οι αγριόχοιροι που μετακινούνται διασυνοριακά, συνεπώς μπορούν να έρθουν σε επαφή με πληθυσμούς περιοχών όπου ενδημεί η ασθένεια και αφ’ ετέρου η σίτιση των οικόσιτων χοίρων με υπολείμματα τροφίμων, ζωοτροφών και ζωικών υποπροϊόντων μολυσμένων από τον ιό.

Τα κύρια συμπτώματα που προκαλεί ο ιός της Αφρικανικής Πανώλους του Χοίρου στους άγριους και οικόσιτους χοίρους είναι υψηλός πυρετός, αιμορραγίες στο δέρμα, τους βλεννογόνους και τα εσωτερικά όργανα και υψηλή θνησιμότητα που αγγίζει το 100%.

Μεταδίδεται με στενή επαφή των ασθενών με υγιή ζώα μέσω των εκκρίσεων, μηχανικούς μεταφορείς όπως κρότωνες, μύγες και κουνούπια, με την κατανάλωση μολυσμένων ζωοτροφών και ζωικών υποπροϊόντων και με μηχανικά μέσα μολυσμένα από τον ιό (εξοπλισμός, ρουχισμός, οχήματα).

Το Τμήμα Κτηνιατρικής εφιστά την προσοχή στους κατόχους χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων, τους εμπλεκόμενους στο εμπόριο και τη διακίνηση ζώων (υπεύθυνους σφαγείων, κτηνοτρόφους, εμπόρους/κρεοπώλες) και τους εκτροφείς οικόσιτων χοίρων να λαμβάνουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ώστε να αποτραπεί κάθε επαφή με τον παθογόνο ιό.

Ιδιαιτέρως προσεκτικοί οφείλουν να είναι οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων εκτατικού τύπου και οικόσιτων χοίρων λόγω της αυξημένης πιθανότητας επαφής των ζώων τους με ζώα της άγριας πανίδας. Κρίσιμο σημείο αποτελεί η αποφυγή οποιασδήποτε επαφής δυνητικά μολυσμένων αγριόχοιρων με εκτρεφόμενα χοιρινά, με δημιουργία περίφραξης που θα εμποδίζει οποιαδήποτε είσοδο/έξοδο ζώων, αδέσποτων και άγριων και ειδικότερα την είσοδο αγριόχοιρων.

Οι εντατικές εκμεταλλεύσεις κλειστού τύπου εξυπακούεται ότι πρέπει να εντατικοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό τα μέτρα βιοπροφύλαξης που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αυστηρό έλεγχο της εισόδου και εξόδου των ζώων στην εκμετάλλευση, κατάλληλη περίφραξη που αποτρέπει την είσοδο άγριων ζώων, κατάλληλη ένδυση του προσωπικού, τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής, περιορισμό επισκέψεων και σχολαστικούς καθαρισμούς και απολυμάνσεις εκτροφής και οχημάτων.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται να δείχνουν και οι κυνηγοί αγριόχοιρων, κυρίως στη σωστή διαχείριση των θηραμάτων, στην αποφυγή επαφής εντοσθίων ή ωμού κρέατος αγριόχοιρου με οποιοδήποτε οικόσιτο ή άγριο ζώο και ιδίως λήψη όλων των ενδεδειγμένων μέτρων βιοασφάλειας εάν οι κυνηγοί αγριόχοιρων έρχονται σε επαφή με οικόσιτους χοίρους.

Οι εκτροφείς οικόσιτων χοίρων (χοίροι που διατηρούνται σε αυλές), υποχρεούνται σε δήλωση των χοίρων και της εκτροφής τους στις αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Κάθε πολίτης, φορέας ή ομάδα που δραστηριοποιείται στην ύπαιθρο και τα δάση της Π.Ε. Κοζάνης (κτηνοτρόφοι, κυνηγετικοί σύλλογοι, Θηροφυλακή και δασικές Υπηρεσίες) οφείλει να επιδείξει αυξημένη επαγρύπνηση και να αναφέρει στο Τμήμα Κτηνιατρικής οποιοδήποτε περιστατικό αυξημένης θνησιμότητας στους πληθυσμούς αγριόχοιρων, ανεύρεση εστίας νεκρών ζώων σε αριθμούς πέραν του φυσιολογικού ή ύπαρξης ζώων με τα προαναφερθέντα κλινικά συμπτώματα.
Επισημαίνεται τέλος και πάλι ότι η ασθένεια προσβάλλει αποκλειστικά τα χοιρινά και δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία. Αποτελεί όμως κίνδυνο σοβαρών επιπτώσεων, λόγω των ενδεχόμενων βαριών απωλειών ζωικού κεφαλαίου, για τη Χοιροτροφία, ένα σημαντικό κλάδο του πρωτογενούς τομέα και κατ’ επέκταση της τοπικής αγροτικής ανάπτυξης.
Δεν έχει προς το παρόν επιβεβαιωθεί κρούσμα στην Ελληνική Επικράτεια, συνεπώς ούτε στην Π.Ε. Κοζάνης, όμως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και πολίτες οφείλουν να δείξουν την απαιτούμενη προσοχή, πνεύμα συνεργασίας με τις τοπικές Κτηνιατρικές αρχές και αυξημένη επαγρύπνηση ώστε οποιοδήποτε περιστατικό να διερευνηθεί εγκαίρως και σε περίπτωση διαπίστωσης εστίας της ασθένειας να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα αποφυγής εξάπλωσης της νόσου.

ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ

Κτηνιατρικό Γραφείο Κοζάνης & Βοΐου, Τηλ. 2461023782
Κτηνιατρικό Γραφείο Εορδαίας, Τηλ. 2463081656
Κτηνιατρικό Γραφείο Σερβίων Τηλ. 2464021587

Tags: ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ
Previous Post

Καστοριά: Σύλληψη 48χρονου για μεταφορά μεταναστών

Next Post

Χριστίνα Τζώνου: Απόλυτη επιτυχία στις εξετάσεις LRN επίπεδο C2 Proficiency

Next Post

Χριστίνα Τζώνου: Απόλυτη επιτυχία στις εξετάσεις LRN επίπεδο C2 Proficiency

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Συνελήφθησαν μία 36χρονη και ένας 30χρονος μέλη εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούνται στις τηλεφωνικές απάτες, έχοντας το ρόλο του εισπράκτορα, στη Φλώρινα
  • Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης: Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2026
  • Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις στον Ι.Ν Αγίας Γλυκερίας στη Βάρη για τη διάσωση των Γρεβενών από τον καταστροφικό σεισμό του 1995, ο Δήμαρχος Γρεβενών.
  • Επιτροπή Ειρήνης ΠΕ Κοζάνης: Όλοι και όλες στις πορείες Ειρήνης την Κυριακή 17/5
  • Π. Κουκουλόπουλος: «Ο επιτελικός αυταρχισμός είναι το πρόβλημα, όχι το Σύνταγμα»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  2. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  3. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  4. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  5. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr