• Latest
υπολογιστης

Πρόσβαση στα δεδομένα λειτουργίας Δήμων και Περιφερειών θα αποκτήσουν οι πολίτες

14 Ιανουαρίου 2025
Φ.Σ. Μακεδονικός Σιάτιστας: “Συνεχίζουμε όλοι μαζί μέχρι το τελευταίο σφύριγμα

Φ.Σ. Μακεδονικός Σιάτιστας: “Συνεχίζουμε όλοι μαζί μέχρι το τελευταίο σφύριγμα

11 Μαΐου 2026
Ληστεία σε τράπεζα: Εισέβαλαν ένοπλοι και άρπαξαν μεγάλο χρηματικό ποσό

Ληστεία σε τράπεζα: Εισέβαλαν ένοπλοι και άρπαξαν μεγάλο χρηματικό ποσό

11 Μαΐου 2026
5 θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε περισσότερο καθώς μεγαλώνετε

5 θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε περισσότερο καθώς μεγαλώνετε

11 Μαΐου 2026
ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ, ΚΑΥΣΩΝΑΣ

Πριν την πρώτη ζέστη: Τι πρέπει να κάνετε στο air condition

11 Μαΐου 2026
Νεκρός 13χρονος που οδηγούσε ηλεκτρικό πατίνι και συγκρούστηκε με αυτοκίνητο

Ένα ακόμη τροχαίο με πατίνι – Στο Nοσοκομείο δύο 15χρονοι

11 Μαΐου 2026
Δήμος Γρεβενών: Την Μ. Πέμπτη η διεξαγωγή της Λαϊκής Αγοράς.

Δήμος Γρεβενών: Την Πέμπτη 14 Μαΐου η διεξαγωγή της Λαϊκής Αγοράς.

11 Μαΐου 2026
ΟΠΛΟ ΦΟΝΟΣ

Άντρας άρχισε να πυροβολεί στη μέση του δρόμου

11 Μαΐου 2026
αστυνομια

Καστοριά: Αυτοκίνητο «προσγειώθηκε» σε αυλή σπιτιού στην Ιεροπηγή

11 Μαΐου 2026
ΠΑΙΔΙ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στο νοσοκομείο 4χρονο παιδί που κατάπιε μπαταρία

11 Μαΐου 2026
ΕΛΣΤΑΤ

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στις διενεργούμενες από την Ελληνική Στατιστική Αρχή Έρευνες

11 Μαΐου 2026
ΒΕΝΖΙΝΗ

Fuel Pass: Πότε λήγει – Τι πρέπει να γνωρίζετε

11 Μαΐου 2026
ΠΑΙΔΙ, ΒΡΕΦΟΣ, μωρο,

Νεκρό νεογέννητο βρέφος – Συνελήφθη η μητέρα

11 Μαΐου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 11 Μαΐου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Πρόσβαση στα δεδομένα λειτουργίας Δήμων και Περιφερειών θα αποκτήσουν οι πολίτες

sierafm by sierafm
14 Ιανουαρίου 2025
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
υπολογιστης
0
SHARES
28
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Πρόσβαση σε δεδομένα που αφορούν στη λειτουργία και το έργο των Δήμων και των Περιφερειών θα αποκτήσουν οι πολίτες με τον Κόμβο Παρακολούθησης Επιδόσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που τέθηκε σε λειτουργία από τα υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Πρόκειται για διαδικτυακή πλατφόρμα στη διεύθυνση deiktesota.gov.gr που αποσκοπεί στην καταγραφή των βασικών στοιχείων μέτρησης της λειτουργίας και δραστηριότητας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη συγκριτική αποτύπωση των επιδόσεών τους, μέσω δεικτών ανά τομέα λειτουργίας.

Η πλατφόρμα συγκεντρώνει ανωνυμοποιημένα δεδομένα για 770 στοιχεία και 167 δείκτες, ταξινομημένα σε 12 ομάδες δεδομένων για τους Δήμους και 8 για τις Περιφέρειες.

Από αυτά, τα 255 αντλούνται απευθείας από περισσότερα από 15 διαφορετικά υφιστάμενα δημόσια μητρώα με διαλειτουργικότητες, ενώ τα 515 συγκεντρώνονται μέσω ερωτηματολογίων που οφείλουν να συμπληρώνουν οι ίδιοι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πλατφόρμα, καταλήγοντας στους 24, 17 για τους Δήμους και 7 για τις Περιφέρειες, τελικούς δείκτες αξιολόγησης.

Η πρώτη συγκέντρωση όλων των παραπάνω δεδομένων στον Κόμβο έχει ξεκινήσει και ολοκληρώνεται στο τέλος Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε, πρόσβαση στον Κόμβο deiktesota.gov.gr έχουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες για την υποβολή των στοιχείων, ενώ αμέσως μετά ο Κόμβος θα είναι ελεύθερα προσβάσιμος σε όλους.

Τα στοιχεία των Δήμων ταξινομούνται σε 12 ομάδες δεδομένων ως εξής:

-Οικονομικά Στοιχεία

-Επενδύσεις και Αξιοποίηση Ακίνητης Περιουσίας

-Ποιότητα Ζωής – Αθλητισμός – Πολιτισμός

-Περιβάλλον – Απορρίμματα

-Εκπαίδευση και Προσχολική Αγωγή

-Άτομα με Αναπηρία – Κοινωνική Προστασία

-Πολιτική Προστασία

-Διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς

-Συντήρηση υποδομών – Ενεργειακή κατανάλωση

-Ανθρώπινο Δυναμικό

-Έξυπνες Πόλεις

-Δημογραφία, βιοτικό επίπεδο, τοπική δραστηριότητα.

Τα στοιχεία των Περιφερειών ταξινομούνται σε 8 ομάδες δεδομένων ως εξής:

-Οικονομικά Στοιχεία

-Επενδύσεις και Αξιοποίηση Ακίνητης Περιουσίας

-Πολιτική Προστασία

-Υποδομές

-Εκπαίδευση

-Ανθρώπινο Δυναμικό

-Έξυπνες Πόλεις

-Δημογραφία, βιοτικό επίπεδο, τοπική δραστηριότητα.

Ο Κόμβος Παρακολούθησης Επιδόσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών που νομοθετήθηκε πριν ένα χρόνο, ξεκίνησε να υλοποιείται με την ανάπτυξη της σχετικής πλατφόρμας, η οποία πλέον βρίσκεται σε παραγωγική λειτουργία, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και σε λίγους μήνες θα αποτελεί ένα μόνιμο, χρήσιμο εργαλείο διαφάνειας και ενημέρωσης για τους πολίτες, το κεντρικό κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Με αφορμή την έναρξη της λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας καταγραφής των επιδόσεων για τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, δήλωσε: «Ο Κόμβος Παρακολούθησης Επιδόσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί μία πραγματική μεταρρύθμιση, προσανατολισμένη στην ενίσχυση της δημόσιας λογοδοσίας. Η πληροφορία είναι δύναμη για όλους. Για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι μέσα από αυτήν την πλατφόρμα μπορούν να αναδείξουν, με μετρήσιμα και αντικειμενικά στοιχεία το έργο που επιτελούν. Για τους πολίτες, οι οποίοι έχουν δικαίωμα να ενημερώνονται για τα πεπραγμένα και τις προτεραιότητες των τοπικών αρχών που τους υπηρετούν. Για το κεντρικό κράτος, που οφείλει να χαράσσει πολιτική και να προσαρμόζει τις παρεμβάσεις του εστιασμένα, βάσει πραγματικών στοιχείων και δεδομένων. Προσδοκούμε η ολοκλήρωση της καταγραφής των στοιχείων να αναδείξει με τρόπο σαφή και εύληπτο το πολυσύνθετο και δύσκολο έργο των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας και τα αποτελέσματα της δουλειάς τους, που στόχο έχει τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων».

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, δήλωσε: «Η ανάλυση δεδομένων μεγάλου όγκου μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στη χάραξη απoτελεσματικών δημόσιων πολιτικών καθώς και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών. O Κόμβος Παρακολούθησης Επιδόσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αξιοποίησης αυτών των δυνατοτήτων, καθώς αποτελεί βασικό σημείο καταγραφής της δραστηριότητας των ΟΤΑ. Τόσο οι ίδιοι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες θα έχουν πλήρη γνώση της λειτουργίας τους, όσο και οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητά τους. Επίσης σε επίπεδο κεντρικής διακυβέρνησης θα έχουμε πλήρη αντίληψη των αναγκών. Πρόκειται για ένα έργο με αντίκτυπο σε πολλά επίπεδα: ορθής διακυβέρνησης, διαφάνειας, άμεσης ανταπόκρισης της διοίκησης. Ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών στηρίζουμε το πέρασμα της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ψηφιακή εποχή στοχεύοντας στην ενδυνάμωσή της προς όφελος των πολιτών».

Στοιχεία για το έργο

Ο Κόμβος Παρακολούθησης Επιδόσεων ΟΤΑ υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Κεντρικός Κόμβος Διαχείρισης και Ανάλυσης Πολυδιάστατων Δεδομένων Μεγάλου Όγκου» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τα μητρώα από τα οποία αντλούνται τα ανωνυμοποιημένα δεδομένα του Κόμβου Παρακολούθησης Επιδόσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης deiktesota.gov.gr είναι ο Κόμβος Διαλειτουργικότητας Οικονομικών Στοιχείων ΟΤΑ, το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων, το Μητρώο Πολιτών, το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων, το Πληροφοριακό Σύστημα myschool, το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου, το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, η Πλατφόρμα καταγραφής αθλητικών εγκαταστάσεων ΠΕΛΟΠΑΣ, η πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα (akatharista.apps.gov.gr), το πληροφοριακό σύστημα του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης, το μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το πληροφοριακό σύστημα του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), ο Μηχανισμός Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας (ΜΔΑΑΕ), το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), η ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και πληροφοριακά συστήματα χρηματοδοτικών προγραμμάτων και του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η επικαιροποίηση των στοιχείων του Κόμβου deiktesota.gov.gr, μετά την πρώτη καταγραφή του Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιείται περιοδικά ανά τρίμηνο/εξάμηνο ή έτος, ανάλογα με την κατηγορία και την πηγή των δεδομένων, μέσω της αυτόματης άντλησης των δεδομένων από τα ανωτέρω μητρώα και της υποβολής των νεότερων στοιχείων απευθείας από τους Δήμους και τις Περιφέρειες, για όσα δεν είναι διαθέσιμα μέσω διαλειτουργικοτήτων.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Tags: ΔΗΜΟΙ ΟΤΑ
Previous Post

Στιγμές τρόμου έζησε γυναίκα – Την κυνήγησε άνδρας με κατεβασμένο παντελόνι

Next Post

Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, (14/1)

Next Post
χιονι αλυσιδες

Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, (14/1)

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Φ.Σ. Μακεδονικός Σιάτιστας: “Συνεχίζουμε όλοι μαζί μέχρι το τελευταίο σφύριγμα
  • Ληστεία σε τράπεζα: Εισέβαλαν ένοπλοι και άρπαξαν μεγάλο χρηματικό ποσό
  • 5 θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε περισσότερο καθώς μεγαλώνετε
  • Πριν την πρώτη ζέστη: Τι πρέπει να κάνετε στο air condition
  • Ένα ακόμη τροχαίο με πατίνι – Στο Nοσοκομείο δύο 15χρονοι

Πρόσφατα σχόλια

  1. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  2. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  3. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  4. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  5. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr