• Latest
Πρόταση για την Εγγραφή Των Ολυμπιακών Αγώνων στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας και του υπόλοιπου Κόσμου.  Aναφορά No X  που υποβλήθηκε στην UNESCO από την  Εύα Μπόντα

Πρόταση για την Εγγραφή Των Ολυμπιακών Αγώνων στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας και του υπόλοιπου Κόσμου. Aναφορά No X που υποβλήθηκε στην UNESCO από την Εύα Μπόντα

12 Αυγούστου 2024
ηλικια, ομορφια

Τα 4 παράξενα σημάδια ότι γερνάμε

24 Αυγούστου 2025
αστυνομια, συλληψη

Κανένα ίχνος μεταμέλειας από τον γυναικοκτόνο στον Βόλο: Τη σκότωσε, άλλαξε τα ρούχα του και κρύφτηκε σε οικόπεδο

24 Αυγούστου 2025
ΠΑΙΔΙ, ΒΡΕΦΟΣ, μωρο,

Μητέρα «κόπηκε» σε απαγορευμένο τεστ γονεϊκής επάρκειας και πήραν το μωρό της μία ώρα μετά τη γέννα

24 Αυγούστου 2025
Τραυματισμός 13χρονου σε θαλάσσια παιδική χαρά στη Θάσο

Τραυματισμός 9χρονου σε θαλάσσιο πάρκο – Συνελήφθη η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης

24 Αυγούστου 2025
Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κτηνοτρόφος στον Τύρναβο δήλωσε 4.000 πρόβατα και είχε 1.500

24 Αυγούστου 2025
καιρός

Πτώση θερμοκρασίας και τοπικές βροχές στα ορεινά

24 Αυγούστου 2025
ΚΑΡΔΙΑ, ΚΑΡΠΑ

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Εθελόντρια έσωσε 26χρονη που υπέστη καρδιακή ανακοπή σε κατασκήνωση στον Ταΰγετο

24 Αυγούστου 2025
Αποκαλύψεις για τον αστυνομικό της Βουλής: «Τα παιδιά δεν εξετάστηκαν ποτέ ιατροδικαστικά»

27χρονος πήγε να ληστέψει ηλικιωμένη και κλείστηκε στο ασανσέρ

24 Αυγούστου 2025
Σιάτιστα: Προσκυνηματική εκδρομή του Κατηχητικού της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου

Σιάτιστα: Προσκυνηματική εκδρομή του Κατηχητικού της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου

23 Αυγούστου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Στάθης Κωνσταντινίδης: «Πρωτοποριακή ρύθμιση για τη στήριξη τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, δίνει τη δυνατότητα συνυπηρέτησης υπαλλήλων του δημόσιου τομέα με τους συζύγους ή συμβιούντες τους, που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες» 

23 Αυγούστου 2025
ασθενοφορο

30χρονη έγκυος άφησε την τελευταία της πνοή έπειτα από ανακοπή καρδιάς

23 Αυγούστου 2025
ΚΚΕ

Εκδήλωση του ΚΚΕ στην Ποντοκώμη

23 Αυγούστου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 24 Αυγούστου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Πρόταση για την Εγγραφή Των Ολυμπιακών Αγώνων στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας και του υπόλοιπου Κόσμου. Aναφορά No X που υποβλήθηκε στην UNESCO από την Εύα Μπόντα

sierafm by sierafm
12 Αυγούστου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
Πρόταση για την Εγγραφή Των Ολυμπιακών Αγώνων στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας και του υπόλοιπου Κόσμου.  Aναφορά No X  που υποβλήθηκε στην UNESCO από την  Εύα Μπόντα
0
SHARES
72
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

ΑΝΑΦΟΡΑ No X που υποβλήθηκε στο Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

7, θέση de Fontenoy

75352 Παρίσι 07

Γαλλία

Παρίσι, 12 Αυγούστου 2024

 Κράτη μέλη: Ελλάδα και υπόλοιπος Κόσμος

Τα Ολυμπιακά ιδεώδη, μια φιλοσοφία ζωής που επικεντρώνεται στην εξισορρόπηση του Σώματος και του Νου μέσω της έννοιας του «Αγώνα», προέκυψαν στην Αρχαία Ελλάδα το 776 π.Χ., όταν εισήχθη η πρώτη Ολυμπιάδα.

Περισσότερο από κάθε άλλο αρχαίο πολιτισμό, οι Έλληνες τόνισαν τη σημασία του ανθρώπινου σώματος στον πολιτισμό, την τέχνη και τον αθλητισμό τους.

Θεωρούσαν το γλυπτό ή αθλητικό ανθρώπινο σώμα πηγή αισθητηριακής ευχαρίστησης και αντανάκλαση ενός ευφυούς νου.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες τελούνταν στο Πανελλήνιο θρησκευτικό ιερό της Ολυμπίας προς τιμήν του Δία και γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες γιορτάζονταν υπό την εντολή της ολυμπιακής «εκεχειρίας», προωθώντας μια ειρηνική κοινωνία με αξίες ένταξης, ανεκτικότητας, ισότητας ευκαιριών και διατήρησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μέσα σε πνεύμα φιλίας, αλληλεγγύης, αριστείας, τελειότητας, και έντιμου συναγωνισμού.

Μια αθλητική και θρησκευτική γιορτή αριστείας, δημοκρατικά προσβάσιμη από όλες τις κοινωνικές τάξεις, οι Ολυμπιακοί Αγώνες μεταδίδονταν από γενεά σε γενεά για περισσότερα από χίλια χρόνια, ίσως και 1600 χρόνια, αφήνοντας πίσω τους μια χόβολη που επρόκειτο να ξαναφλεγεί στα τέλη του 19ου αιώνα μ.Χ.

Οι πέντε αλληλένδετοι δακτύλιοι, γνωστοί ως «Ολυμπιακοί δακτύλιοι», που προτάθηκαν από τον Γάλλο Coubertin το 1913 και προορίζονταν να αντιπροσωπεύουν την ένωση των πέντε ηπείρων είναι η αναδημιουργία ενός αρχαιολογικά τεκμηριωμένου Mινωικού συμβόλου του πολιτισμού της Εποχής του Χαλκού του Αιγαίου που ξεκινά περίπου το 3.000 π.Χ.

Από τους εναρκτήριους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 1896 έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024, η πορεία αυτού του αθλητικού γεγονότος αποτελεί απόδειξη της κοινής μας παγκόσμιας αφήγησης.

Αυτή η αφήγηση είναι πλούσια με σημαντικές διεθνείς αντιπαραθέσεις και κομβικές μάχες: τον αγώνα για ίσα δικαιώματα, την καταπολέμηση της φυλετικής προκατάληψης και των διακρίσεων σε όλες τις εκφάνσεις τoυς και τη σταδιακή επέκταση των Ολυμπιακών Αγώνων για να συμπεριλάβουν όλα τα έθνη και τους πληθυσμούς παγκοσμίως.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν γίνει μια ισχυρή πλατφόρμα για την προώθηση της συμμετοχικότητας, της ισότητας των φύλων, των δικαιωμάτων των γυναικών, των πολιτικών δικαιωμάτων και τώρα των περιβαλλοντικών δικαιωμάτων, ενώνοντάς μας όλους στον αγώνα για τους κοινούς στόχους της ανθρωπότητας.

Η εξέλιξη της τρέχουσας πρακτικής των Ολυμπιακών Αγώνων εντάσσεται στον τομέα της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία, σύμφωνα με τη Σύμβαση της UNESCO του 2003, «μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, αναδημιουργείται συνεχώς από τις κοινότητες και τις ομάδες ως απάντηση στο περιβάλλον τους, την αλληλεπίδρασή τους με τη φύση και την ιστορία τους, και τους παρέχει μια αίσθηση ταυτότητας και συνέχειας». Η διαδικασία μεταστοιχείωσης και μετάδοσης των Ολυμπιακών Αγώνων, μια παράδοση που χρονολογείται από τους προϊστορικούς χρόνους για τον ελληνικό πολιτισμό και έχει αγκαλιαστεί από κάθε έθνος όλου του πλανήτη από τα τέλη του 19ου αιώνα μ.Χ., αποτελεί απόδειξη της κοινής μας πολιτιστικής και ιστορικής συνέχειας ως Ανθρώπινο Γονιδίωμα.

Αυτή η διαδικασία δεν αφορά μόνο το παρελθόν και το παρόν, αλλά και το μέλλον, όταν οι επιδόσεις των μεμονωμένων σωμάτων και εγκεφάλων θα ενισχυθούν από τη Νευροτεχνολογία, μια συναρπαστική προοπτική μετεξέλιξης των Ολυμπιακοί Αγώνες στη Mετα-ανθρώπινη Επαυξημένη Εποχή.

Επιπλέον, τόσο η αρχαία όσο και η τρέχουσα πρακτική των Ολυμπιακών Αγώνων είναι επιτακτικά συμβατή με «τις απαιτήσεις αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ κοινοτήτων, ομάδων και ατόμων και βιώσιμης ανάπτυξης», με την τελευταία να ορίζεται ως κύριος στρατηγικός στόχος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Το 1989, ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ολυμπίας εγγράφηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Η παρούσα πρόταση εγγραφής των Ολυμπιακών Αγώνων στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας και του υπόλοιπου Κόσμου είναι εξαιρετικά σημαντική για την UNESCO στο σύνολό της, σε πλήρη ευθυγράμμιση με την παγκόσμια αποστολή της να προωθεί μέσω  της εκπαίδευσης, της επιστήμης και του πολιτισμού, τη συνεργασία, την πολιτιστική πολυμορφία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εκπαίδευση για την ειρήνη μέσω του αθλητισμού.

Δρ Εύα Μπόντα,

Σύμβουλος UNESCO – Τομέας Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς NEUROAISTHESIS

Tags: ΜΠΟΝΤΑ ΕΥΑ
Previous Post

Δήμος Κοζάνης: Απάντηση σε παραπλανητικό δημοσίευμα τοπικής ιστοσελίδας περί μη ορθής χρήσης υπηρεσιακού οχήματος

Next Post

Νεάπολη – Βόιο: Απελπισμένοι οι αγρότες από την καταστροφή των καλλιεργειών τους λόγω καύσωνα. Βίντεο

Next Post
Νεάπολη – Βόιο: Απελπισμένοι οι αγρότες από την καταστροφή των καλλιεργειών τους λόγω καύσωνα.  Βίντεο

Νεάπολη - Βόιο: Απελπισμένοι οι αγρότες από την καταστροφή των καλλιεργειών τους λόγω καύσωνα. Βίντεο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Τα 4 παράξενα σημάδια ότι γερνάμε
  • Κανένα ίχνος μεταμέλειας από τον γυναικοκτόνο στον Βόλο: Τη σκότωσε, άλλαξε τα ρούχα του και κρύφτηκε σε οικόπεδο
  • Μητέρα «κόπηκε» σε απαγορευμένο τεστ γονεϊκής επάρκειας και πήραν το μωρό της μία ώρα μετά τη γέννα
  • Τραυματισμός 9χρονου σε θαλάσσιο πάρκο – Συνελήφθη η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης
  • ΟΠΕΚΕΠΕ: Κτηνοτρόφος στον Τύρναβο δήλωσε 4.000 πρόβατα και είχε 1.500

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία στο Παπαθανάσης: Αυτοπαραγωγή ενέργειας με φωτοβολταϊκά στο Βόιο – Δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση με προϋπολογισμό 7,95 εκατ. ευρώ
  2. Χρυσα στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  3. Ευδοκία στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  4. Θανος στο Σε εξέλιξη το πανελλήνιο πρωτάθλημα Αγωνιστικού αλεξίπτωτου πλαγιάς σε Σιάτιστα και Γαλατινή. Βίντεο
  5. Θανατηφόρο τροχαίο κοντά στο Βογατσικό Καστοριάς – NEA KASTORIAS στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr