• Latest
κτηνοτροφια προβατα

Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου σε περιοχή του Δήμου Εορδαίας

3 Αυγούστου 2020
ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Έναρξη των Θερινών Εκπτώσεων 2026 – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές

12 Ιουλίου 2026
Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ Κοζάνης, 38χρονος  για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Πέντε συλλήψεις σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας για ναρκωτικά

12 Ιουλίου 2026
Αρτηριακή Αγγειοπλαστική και Ενδοπρόθεση. Γράφει ο  Γ. Ζιμπιλίδης

Τσοτύλι: Στο Ιατρείο Υπερήχων Γ. Ζιμπιλίδη ο ειδικός Γαστρεντερολόγος Νίκος Ελευθεριάδης την Παρασκευή 31/7/26

12 Ιουλίου 2026
Όλγα Μαρκογιαννάκη: «Η Δυτική Μακεδονία αξίζει μια μετάβαση με ρεαλισμό, ανάπτυξη και προοπτική για τους πολίτες, όχι κενές εξαγγελίες»

Όλγα Μαρκογιαννάκη: «Η Δυτική Μακεδονία αξίζει μια μετάβαση με ρεαλισμό, ανάπτυξη και προοπτική για τους πολίτες, όχι κενές εξαγγελίες»

12 Ιουλίου 2026
Το Ιατρείο Υπερήχων Γ. Ζιμπιλίδη επισκέφτηκε η Ιατρός Κουκουριτάκη- Μηλιώτη Ζαμπία

Το Ιατρείο Υπερήχων Γ. Ζιμπιλίδη επισκέφτηκε η Ιατρός Κουκουριτάκη- Μηλιώτη Ζαμπία

12 Ιουλίου 2026
Οχιά φιδι

Σιάτιστα: Κατέληξε στο νοσοκομείο από τσίμπημα φιδιού

12 Ιουλίου 2026
Ο Ηλίας Λίτσιος στον Μακεδονικό Σιάτιστας

Ο Ηλίας Λίτσιος στον Μακεδονικό Σιάτιστας

12 Ιουλίου 2026
Παγκόσμια μέρα αλόγου: Στα μονοπάτια του Βοΐου. Βίντεο

Παγκόσμια μέρα αλόγου: Στα μονοπάτια του Βοΐου. Βίντεο

12 Ιουλίου 2026
Δικαστήριο δικη

Εφτά χρόνια κάθειρξη σε χειρουργό για τον θάνατο 14χρονης από γαστρικό δακτύλιο

12 Ιουλίου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Πέθανε ο 20χρονος που πυροβολήθηκε από αστυνομικούς μετά από καταδίωξη

12 Ιουλίου 2026
ΦΑΓΗΤΟ

Η καλύτερη τροφή για τη μείωση της χοληστερόλης, σύμφωνα με καρδιολόγους και διατροφολόγους

12 Ιουλίου 2026
τζετ σκι, jet ski

Νεκρός 36χρονος σε βόλτα με jet ski

12 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 12 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου σε περιοχή του Δήμου Εορδαίας

sierafm by sierafm
3 Αυγούστου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
κτηνοτροφια προβατα
0
SHARES
10
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Το Τμήμα Κτηνιατρικής Κοζάνης, ενημερώνει τους κτηνοτρόφους της Π.Ε. Κοζάνης ότι στις 30 Ιουλίου 2020 διαπιστώθηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου σε περιοχή του Δήμου Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, ενώ αρκετά ύποπτα κρούσματα έχουν αναφερθεί και σε άλλες περιοχές για τα οποία ήδη διεξάγεται εργαστηριακός έλεγχος.

Η νόσος (που οφείλεται σε ιό) προσβάλλει κυρίως τα πρόβατα, που νοσούν και βαρύτερα, τις αίγες με ελαφρότερη εικόνα αλλά και τα βοοειδή που πολύ σπάνια όμως εμφανίζουν συμπτώματα και μεταδίδεται με κουνούπια, τα οποία μολύνονται τσιμπώντας άρρωστα ζώα και στη συνέχεια μεταδίδουν τον ιό σε υγιή ζώα.

Τα κυριότερα κλινικά συμπτώματα είναι:

Υψηλός πυρετός, ανορεξία, κατάπτωση, έντονη σιελόρροια, άφθονο ρινικό έκκριμα, φλεγμονή του στόματος, πρήξιμο της κεφαλής, οίδημα των χειλιών και της γλώσσας (χαρακτηριστικό σύμπτωμα της νόσου είναι η μπλε γλώσσα που όμως εμφανίζεται σε μικρό αριθμό περιπτώσεων),  θάνατοι και μείωση της παραγωγής.

Θεραπεία της ασθένειας δεν υπάρχει. Ο τρόπος αντιμετώπισής της περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα όπως: μέτρα εντομοπροστασίας κατά των κουνουπιών με χρήση κατάλληλων και εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών στα ζώα και τους σταύλους, αποφυγή παραμονής των ζώων στην ύπαιθρο κατά τις απογευματινές-βραδινές ώρες που δραστηριοποιούνται τα κουνούπια και αυξημένη επιτήρηση των μετακινήσεων των ζώων.

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης της ασθένειας λαμβάνονται αυστηρά υγειονομικά μέτρα που περιλαμβάνουν σοβαρούς περιορισμούς των μετακινήσεων των ζώων (αγοραπωλησίες, σφαγές) σε όλες τις γύρω εκμεταλλεύσεις σε ακτίνα που καθορίζεται από την Αρμόδια Κτηνιατρική Αρχή.

Επειδή η ασθένεια  ήδη προσέβαλε ποίμνιο της Περιφερειακής μας Ενότητας και οι καιρικές συνθήκες λόγω καλοκαιριού ευνοούν την εξάπλωση των κρουσμάτων επισημαίνεται ότι απαιτείται η εγρήγορση και πλήρης συνεργασία όλων των κτηνοτρόφων (ιδίως  κατόχων προβάτων) με τα κατά τόπους Κτηνιατρικά Γραφεία, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση που διαπιστώσουν ζώα με ύποπτα κλινικά συμπτώματα παρόμοια με αυτά που προαναφέρθηκαν, οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα την τοπική Κτηνιατρική Αρχή προκειμένου να διερευνηθεί το περιστατικό, ενώ ακόμα για κάθε είσοδο ή έξοδο ζώων απ’ την εκτροφή τους θα πρέπει πρώτα να παίρνουν την σχετική άδεια από την Κτηνιατρική Υπηρεσία.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η ασθένεια του Καταρροϊκού Πυρετού προσβάλλει μόνο τα ευαίσθητα είδη ζώων (αιγοπρόβατα και βοοειδή ), δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, είτε με άμεση επαφή με άρρωστα ζώα, είτε με την κατανάλωση κρέατος ή γαλακτοκομικών ειδών, συνεπώς δεν αποτελεί απειλή για τη Δημόσια Υγεία.

 

 

ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ

 

 

Τηλέφωνα επικοινωνίας

Κτηνιατρικό Γραφείο Κοζάνης 2461023782

Κτηνιατρικό Γραφείο Εορδαίας 2463081656

Κτηνιατρικό Γραφείο Σερβίων 2464021587

Tags: ΕΟΡΔΑΙΑΠΡΟΒΑΤΑ
Previous Post

Πτώση αεροπλάνου μέσα σε χωριό στις Σέρρες

Next Post

ΕΝΦΙΑ: Τι φόρο θα πληρώσουμε φέτος -Πότε έρχονται τα ειδοποιητήρια και οι δόσεις, αναλυτικά ποσά

Next Post
ΕΝΦΙΑ ΣΠΙΤΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Τι φόρο θα πληρώσουμε φέτος -Πότε έρχονται τα ειδοποιητήρια και οι δόσεις, αναλυτικά ποσά

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Έναρξη των Θερινών Εκπτώσεων 2026 – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές
  • Πέντε συλλήψεις σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας για ναρκωτικά
  • Τσοτύλι: Στο Ιατρείο Υπερήχων Γ. Ζιμπιλίδη ο ειδικός Γαστρεντερολόγος Νίκος Ελευθεριάδης την Παρασκευή 31/7/26
  • Όλγα Μαρκογιαννάκη: «Η Δυτική Μακεδονία αξίζει μια μετάβαση με ρεαλισμό, ανάπτυξη και προοπτική για τους πολίτες, όχι κενές εξαγγελίες»
  • Το Ιατρείο Υπερήχων Γ. Ζιμπιλίδη επισκέφτηκε η Ιατρός Κουκουριτάκη- Μηλιώτη Ζαμπία

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr