• Latest
κορονοιος εμβολιο

Πόσους έχει σκοτώσει ο κορονοϊός σε σχέση με άλλους θανατηφόρους ιούς – Τα νούμερα που ζαλίζουν

25 Σεπτεμβρίου 2020
ΑΡΚΟΥΔΑ

Κοζάνη: Να απομακρυνθούν οι αρκούδες από τα χωριά ζητούν οι Κοινοτάρχες στο Δήμο Εορδαίας

7 Ιουλίου 2025
Στο Σισάνι του Δήμου Βοΐου γυρίσματα της εκπομπής «Κυριακή στο Χωριό Ξανά» της ΕΡΤ3

Στο Σισάνι του Δήμου Βοΐου γυρίσματα της εκπομπής «Κυριακή στο Χωριό Ξανά» της ΕΡΤ3

7 Ιουλίου 2025
Κτηματολόγιο

Αγορά ακινήτων στην Κοζάνη: Από τις φθηνότερες πόλεις της Ελλάδας – Πού βαδίζει η Δυτική Μακεδονία

7 Ιουλίου 2025
Επιμελητήριο Κοζάνης και Startup Greece ενώνουν τις δυνάμεις τους – Μνημόνιο συνεργασίας για έργα νεανικής επιχειρηματικότητας

Επιμελητήριο Κοζάνης και Startup Greece ενώνουν τις δυνάμεις τους – Μνημόνιο συνεργασίας για έργα νεανικής επιχειρηματικότητας

7 Ιουλίου 2025
ΔΥΠΑ

Ποιους αφορά το νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ με voucher 750 ευρώ

7 Ιουλίου 2025
Καιρός: Έρχεται «βουτιά» 10 βαθμών μετά τον μίνι καύσωνα

Καύσωνας από σήμερα: «Καμίνι» η χώρα, ποιες πόλεις θα «βράσουν»

7 Ιουλίου 2025
νοσοκομειο

Σε κρίσιμη κατάσταση 22χρονος που έπαθε ηλεκτροπληξία

7 Ιουλίου 2025
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΥΠΕΣ

ΥΠΕΣ: Επιχορήγηση ύψους 1.9 εκατ. ευρώ σε Δήμους

7 Ιουλίου 2025
βοτανα, μπαχαρικα

Αυτό το βότανο «καθαρίζει» το συκώτι

7 Ιουλίου 2025
ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Πότε ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις

7 Ιουλίου 2025
Δήμος Βοΐου: Ενημερωτικά σημειώματα από τη Δημοτική Αστυνομία για την έναρξη εφαρμογής του Κ.Ο.Κ. στο κέντρο της Σιάτιστας

Πότε παραγράφονται οι κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας

7 Ιουλίου 2025
αστυνομια, συλληψη

Ποιος είναι ο δημοσιογράφος που συνελήφθη για εκβιασμό της Ζέττας Μακρή

7 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Πόσους έχει σκοτώσει ο κορονοϊός σε σχέση με άλλους θανατηφόρους ιούς – Τα νούμερα που ζαλίζουν

sierafm by sierafm
25 Σεπτεμβρίου 2020
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
κορονοιος εμβολιο
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ισπανική γρίπη, Έμπολα, γρίπη των χοίρων, AIDS άφησαν πολλά θύματα στο πέρασμά τους

Καλπάζει ο κορονοϊός σε ολόκληρο τον πλανήτη. Από τον Δεκέμβριο του 2019, που πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα, μέχρι και σήμερα έχει σκοτώσει στο πέρασμά του 983.065, αριθμός πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τους θανάτους που προκάλεσαν άλλοι νέοι ιοί, που έκαναν τα τελευταία χρόνια την εμφάνισή τους. Μάλιστα ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν της ισπανικής γρίπης πριν από έναν αιώνα.

Ιοί που εμφανίστηκαν τον 21ο αιώνα

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός των νεκρών από τον ιό SARS-CoV-2 ξεπερνά ήδη αυτόν που προκάλεσαν άλλοι νέοι ιοί που πρωτοεμφανίστηκαν τον 21ο αιώνα.

Η επιδημία της γρίπης Α (Η1Ν1), η λεγόμενη και «γρίπη των χοίρων», προκάλεσε το 2009 παγκόσμιο συναγερμό. Επισήμως 18.500 άνθρωποι πέθαναν από αυτή σε όλο τον κόσμο. Αργότερα το επιστημονικό περιοδικό The Lancet αναθεώρησε προς τα πάνω τον αριθμό των θανάτων από τη γρίπη Α, εκτιμώντας ότι κυμαίνονται μεταξύ 151.700 και 575.400.

Ο πρώτος κορονοϊός που προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία και που επίσης προήλθε από την Κίνα προκάλεσε την περίοδο 2002-2003 την επιδημία Sars (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) και σκότωσε 774 ανθρώπους.

Επιδημίες γρίπης

Αρκετοί είναι αυτοί που συγκρίνουν τους νεκρούς από COVID–19 με αυτούς από την εποχική γρίπη, η οποία σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο οι ετήσιες επιδημίες της γρίπης προκαλούν περίπου 5 εκατομμύρια σοβαρές περιπτώσεις και 290.000 με 650.000 θανάτους», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Τον 20ο αιώνα δύο μεγάλες πανδημίες γρίπης που συνδέονται με νέους ιούς (και όχι με τον εποχικό τύπο), αυτή του 1957-58, η λεγόμενη και ασιατική γρίπη, και αυτή του 1968-70, η γρίπη του Χονγκ Κονγκ, προκάλεσαν η κάθε μία περίπου 1.000.000 θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο, βάσει απολογισμών που έγιναν μετά την εξάλειψή τους.

Ωστόσο εμφανίστηκαν σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Έκτοτε λόγω της παγκοσμιοποίησης οι οικονομικές συναλλαγές και οι μετακινήσεις των ατόμων και άρα των ιών είναι πολύ περισσότερες και πιο έντονες μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.

Η ισπανική γρίπη του 1918-19  (η οποία επίσης προκλήθηκε από έναν νέο ιό) είχε τρομακτικές επιπτώσεις: σε τρία κύματα σκότωσε συνολικά 50 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στις αρχές του 2000.

Τροπικοί ιοί

Ο απολογισμός των θανάτων από τον νέο κορονοϊό είναι ήδη μεγαλύτερος από αυτόν του ιού Έμπολα, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε το 1976.

Το πιο πρόσφατο κύμα Έμπολα προκάλεσε τον θάνατο σχεδόν 2.300 ανθρώπων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό την περίοδο μεταξύ του Αυγούστου του 2018 και τα τέλη Ιουνίου 2020.

Αν σε αυτό τον αριθμό προστεθούν οι νεκροί από τις διάφορες επιδημίες Έμπολα εδώ και σαράντα χρόνια, συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό αυτό περίπου 15.000 άνθρωποι, αποκλειστικά στην Αφρική.

Ωστόσο το ποσοστό θνησιμότητας του Έμπολα είναι πολύ πιο υψηλό από του SARS-CoV-2, καθώς περίπου το 50% των ατόμων που μολύνονται πεθαίνουν, ενώ σε κάποιες επιδημίες το ποσοστό έφτασε το 90%, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο ιός του Έμπολα όμως είναι λιγότερο μεταδοτικός σε σχέση με άλλες ιογενείς ασθένειες: μεταδίδεται μόνο από την άμεση και στενή επαφή με έναν ασθενή και όχι μέσω του αέρα.

Άλλοι τροπικοί ιοί, όπως ο δάγκειος πυρετός, η πιο σοβαρή μορφή του οποίου μπορεί να προκαλέσει θάνατο, είναι λιγότερο θανατηφόροι. Η ασθένεια αυτή που μεταδίδεται από τα κουνούπια προκαλεί μερικές χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο (4.032 το 2015).

Άλλες ιογενείς επιδημίες

Άλλος ένας ιό που σκοτώνει, ο HIV που προκαλεί το AIDS και για τον οποίο ακόμη δεν υπάρχει εμβόλιο, προκάλεσε πραγματική εκατόμβη νεκρών την περίοδο 1980 με 2000.

Χάρη στην επέκταση των αντιρετροϊκων θεραπειών πλέον ο ετήσιος αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από AIDS μειώνεται σταθερά από το 2004, όταν κορυφώθηκε με 1,7 εκατομμύρια νεκρούς. Το 2019, 690.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον HIV, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για το AIDS.

Από την εμφάνισή του, το AIDS έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 33 εκατομμυρίων ατόμων.

Οι ιοί που προκαλούν την ηπατίτιδα Β και C σκοτώνουν ετησίως περίπου 1,3 εκατομμύριο ανθρώπους, συνήθως σε πιο φτωχές χώρες, λόγω κύρωσης ή καρκίνου του ήπατος (900.000 από ηπατίτιδα Β και 400.000 από ηπατίτιδα C).

Πηγή:Newsbeast.gr

Tags: ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Previous Post

Γέφυρα Ζωής: Αντί Λαμπαδηφορίας ενημέρωση στην κεντρική πλατεία Κοζάνης, λόγω του covid-19

Next Post

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τρίτη 29-9-2020

Next Post
ΔΕΗ

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τρίτη 29-9-2020

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Κοζάνη: Να απομακρυνθούν οι αρκούδες από τα χωριά ζητούν οι Κοινοτάρχες στο Δήμο Εορδαίας
  • Στο Σισάνι του Δήμου Βοΐου γυρίσματα της εκπομπής «Κυριακή στο Χωριό Ξανά» της ΕΡΤ3
  • Αγορά ακινήτων στην Κοζάνη: Από τις φθηνότερες πόλεις της Ελλάδας – Πού βαδίζει η Δυτική Μακεδονία
  • Επιμελητήριο Κοζάνης και Startup Greece ενώνουν τις δυνάμεις τους – Μνημόνιο συνεργασίας για έργα νεανικής επιχειρηματικότητας
  • Ποιους αφορά το νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ με voucher 750 ευρώ

Πρόσφατα σχόλια

  1. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  2. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  3. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  4. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  5. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr