Δεν υπάρχει γονιός που δεν έχει πει ποτέ ψέματα στο παιδί του. Είτε αυτό αφορά κάτι σημαντικό («Ο σκύλος σου πήγε να ζήσει στο δάσος και είναι πολύ ευτυχισμένος εκεί»), είτε πρόκειται για μια προσπάθεια να διευκολύνουμε λίγο την καθημερινότητά μας («Αν δεν φας το φαγητό σου, θα σου το φάει ο μπαμπάς»), κανείς μας δεν είναι αναμάρτητος. Ωστόσο, ακόμη και αν σε κάποιες περιπτώσεις τα ψέματα μοιάζουν να είναι ο μόνος τρόπος να προστατεύσουμε το παιδί μας από τον ψυχικό πόνο, στην ουσία ποτέ δεν αποτελούν σωστό χειρισμό. Οι παρακάτω συνέπειές τους ίσως σας πείσουν να του πείτε την αλήθεια – και μόνο την αλήθεια.
Φαύλος κύκλος
Σπανίως ένα ψέμα επιβιώνει μόνο του. Προκειμένου να το στηρίξουμε, συνήθως αναγκαζόμαστε να το περικυκλώσουμε με ακόμη περισσότερα ψεύδη. Αυτή η προσπάθεια είναι πολύ κουραστική και αυξάνει τις πιθανότητες να υποπέσουμε σε κάποια αντίφαση.
Η ώρα της κρίσης
Τα παιδιά είναι πιο έξυπνα από ό,τι νομίζουμε. Μια λεπτομέρεια που δεν καταφέρατε να θυμηθείτε σωστά ή απλώς το πέρασμα του χρόνου είναι αρκετά για να σας πιάσει «στα πράσα» και τότε η σχέση σας θα δεχθεί ένα σημαντικό πλήγμα. Φυσικά υπάρχει τρόπος να ξανακερδίσετε την εμπιστοσύνη του, όμως αυτό απαιτεί καιρό και προσπάθεια.
Λάθος δίδαγμα
Μέσα από αυτή τη στάση του μαθαίνετε ότι κάποια ψέματα είναι επιτρεπτά, πράγμα που μπορεί να το κάνει να θεωρήσει ότι το ίδιο ισχύει για όλα τα ψέματα. Και όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να είναι ειλικρινή απέναντί μας.
Ευκαιρίες ανάπτυξης
Η αλήθεια πράγματι ορισμένες φορές μπορεί να γίνει επώδυνη ή άβολη, όμως μέσα από τη διαχείριση μιας αρνητικής είδησης τα παιδιά γίνονται πιο δυνατά. Ειδικά όταν ακόμη βρίσκονται σε μικρή ηλικία, όχι μόνο δεν μπορούν να συλλάβουν το πλήρες μέγεθος ενός δυσάρεστου γεγονότος, αλλά και έχουν την τάση να αναζητούν σε εμάς τη βοήθεια που χρειάζονται. Αν επιχειρήσετε να το κρατήσετε κλεισμένο σε μια «φούσκα», αργότερα θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει επώδυνες καταστάσεις απροετοίμαστο και πολύ πιο μόνο του από ό,τι τώρα.
Τι πρέπει να κάνετε;
Προσπαθήστε να μην καταφεύγετε στα ψεύδη για να αποφύγετε καθημερινά μικροπροβλήματα. Όταν έχετε αγωνία ότι το παιδί δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί κάτι πραγματικά μεγάλο, όπως το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, προτιμήστε να του μιλήσετε ήπια και ειλικρινά για το θέμα, δείχνοντάς του ότι είστε εκεί για εκείνο και αποφεύγοντας την αναφορά σε αχρείαστες λεπτομέρειες.
Πηγή: vita.gr