• Latest
κρεας φαγητο

Πόσο κακό κάνει η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος

13 Ιουνίου 2019
Σιάτιστα: Στην ημερίδα της ΕΣΗΕΜΘ ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

Σιάτιστα: Στην ημερίδα της ΕΣΗΕΜΘ ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

1 Νοεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Έναρξη εκδηλώσεων μέσα από το Πανηγύρι του Αη Συμιού για τα 200 χρόνια μνήμης από την έξοδο του Μεσολογγίου. Βίντεο και φωτογραφίες

Σιάτιστα: Έναρξη εκδηλώσεων μέσα από το Πανηγύρι του Αη Συμιού για τα 200 χρόνια μνήμης από την έξοδο του Μεσολογγίου. Βίντεο και φωτογραφίες

1 Νοεμβρίου 2025
φορολογια

Φορολογικές Δηλώσεις 2026: Πότε “ανοίγει” η πλατφόρμα – Τι αλλάζει τα επόμενα έτη

1 Νοεμβρίου 2025
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Φούντωσε παλιά βεντέτα στα Βορίζια της Κρήτης με νεκρούς και τραυματίες – Έπεσαν 2.000 σφαίρες μετά από βόμβα σε σπίτι

1 Νοεμβρίου 2025
Μικρόκαστρο: 930 ευρώ πρόστιμο για καύση υπολειμμάτων

Πυροσβεστική Κοζάνης: Παραμένουν σε ισχύ τα μετρα για εργασίες στην ύπαιθρο κατά τη χειμερινή περίοδο

1 Νοεμβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: Το κλείσιμο των καταστημάτων ΕΛ.ΤΑ. είναι ένας ακόμη κρίκος στην υποβάθμιση της Δυτικής Μακεδονίας, και της χώρας γενικότερα. Μόνη λύση, η απομάκρυνση της κυβέρνησης

1 Νοεμβρίου 2025
Δικαστήριο, δικη, μηνυση

Στο Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας για τα αδέσποτα Ζευκλής και Τσιαούσης

1 Νοεμβρίου 2025
Στη φυλακή 82χρονος που κρίθηκε ένοχος για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της συζύγου του

Αγροτικές Φυλακές μέσω… ΔΑΜ στη Νεάπολη Βοΐου. Έκτακτη ενημέρωση Ζευκλή σε εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας

1 Νοεμβρίου 2025
ΕΠΑΛ Σιάτιστας: Ευχαριστήριο σε γιατρούς του Κέντρου Υγείας Σιάτιστας

ΕΠΑΛ Σιάτιστας: Ευχαριστήριο σε γιατρούς του Κέντρου Υγείας Σιάτιστας

1 Νοεμβρίου 2025
Βόιο: Συνεχίζεται η προμήθεια σε καυσόξυλα. Τι λέει ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τζακόπουλος. Βίντεο

Βόιο: Συνεχίζεται η προμήθεια σε καυσόξυλα. Τι λέει ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τζακόπουλος. Βίντεο

1 Νοεμβρίου 2025
Συλλόγου Καρκινοπαθών Εορδαίας

Οι Σύλλογοι Καρκινοπαθών Δυτικής Μακεδονίας στηρίζουν την τεκμηριωμένη πρόταση των Δρ. Θανάση Μπαγκατζούνη και κ. Στέλιου Νικολετόπουλου για δημιουργία Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο

31 Οκτωβρίου 2025
Ομόφωνο «Όχι» του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών στο υπό διαβούλευση σχέδιο για τον υγειονομικό χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας

Ομόφωνο «Όχι» του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών στο υπό διαβούλευση σχέδιο για τον υγειονομικό χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας

31 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 2 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πόσο κακό κάνει η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος

sierafm by sierafm
13 Ιουνίου 2019
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
κρεας φαγητο
1
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από σοβαρές νόσους αντιμετωπίζουν όσοι αυξάνουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ιδιαίτερα επεξεργασμένου, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανο-κινεζική επιστημονική έρευνα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal (BMJ)», δείχνουν πως η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί) συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών ασθενειών, κάποιων τύπων καρκίνου και με πρώιμο θάνατο.

Από την άλλη η μείωση του κόκκινου κρέατος και η αντικατάσταση του από άλλες πηγές πρωτεϊνών (αυγά, ψάρι, λαχανικά, πλήρη δημητριακά) ελαχιστοποιούν αυτόν τον κίνδυνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Φρανκ Χου της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, εξέτασαν τη συσχέτιση ανάμεσα στις μεταβολές κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και θνησιμότητας την περίοδο 1986 έως 2010. Συνέλεξαν δεδομένα από 53.553 γυναίκες νοσοκόμες, ηλικίας 30 έως 55 ετών και από 27.916 άνδρες επαγγελματίες του τομέα υγείας, ηλικίας 40 έως 75 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν υγιείς, όταν ξεκίνησε η έρευνα.

Κάθε τέσσερα χρόνια όσοι έλαβαν μέρος συμπλήρωναν ένα Ερωτηματολόγιο Συχνότητας Τροφίμων, όπου ερωτούνταν πόσο συχνά κατανάλωσαν τον περασμένο χρόνο ένα φαγητό και ποια ήταν η ποσότητα μιας μέσης μερίδας. Κατά την περίοδο της έρευνας πέθαναν 14.019 συμμετέχοντες, κυρίως από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές νόσους, καρκίνους και νευροεκφυλιστικές διαταραχές.

Βρέθηκε ότι όταν κάποιος καταναλώνει πάνω από 3,5 μερίδες κόκκινου κρέατος -είτε αυτό είναι επεξεργασμένο είτε όχι- για μια περίοδο άνω των οκτώ ετών, αυξάνει την πιθανότητα θανάτου του κατά μέσο όρο 10% για τα επόμενα οκτώ χρόνια. Λαμβάνοντας υπόψη το αν το κρέας είναι επεξεργασμένο ή μη, η αύξηση του κινδύνου είναι 13% και 9% αντίστοιχα.

Παράλληλα, η αντικατάσταση του κόκκινου κρέας από άλλες πηγές πρωτεΐνης, όπως το ψάρι, φαίνεται να είναι ωφέλιμη. Για παράδειγμα, η αντικατάσταση μιας μερίδας κρέατος με μια μερίδα ψάρι για οκτώ χρόνια συνδέεται με 17% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια.

Οι μελετητές κατέληξαν ότι «ενώ η συγκεκριμένη έρευνα δεν μπορεί να εξάγει ντετερμινιστικά αποτελέσματα, είναι εμφανές πως η αλλαγή στην πηγή πρωτεϊνών και η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών τροφών, όπως λαχανικών ή δημητριακών ολικής άλεσης, μπορεί να αυξήσει τη μακροζωία».

Πηγή: Newsbeast.gr

Tags: ΦΑΓΗΤΟ
Previous Post

Το τάβλι με τους Ιεροκλή Μιχαηλίδη και Γεράσιμο Σκιαδαρέση στο Υπαίθριο Θέατρο Κοζάνης

Next Post

Ο διευθυντής έστειλε μαθητές Γυμνασίου στο αστυνομικό τμήμα για βανδαλισμούς

Next Post
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ο διευθυντής έστειλε μαθητές Γυμνασίου στο αστυνομικό τμήμα για βανδαλισμούς

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Σιάτιστα: Στην ημερίδα της ΕΣΗΕΜΘ ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας
  • Σιάτιστα: Έναρξη εκδηλώσεων μέσα από το Πανηγύρι του Αη Συμιού για τα 200 χρόνια μνήμης από την έξοδο του Μεσολογγίου. Βίντεο και φωτογραφίες
  • Φορολογικές Δηλώσεις 2026: Πότε “ανοίγει” η πλατφόρμα – Τι αλλάζει τα επόμενα έτη
  • Φούντωσε παλιά βεντέτα στα Βορίζια της Κρήτης με νεκρούς και τραυματίες – Έπεσαν 2.000 σφαίρες μετά από βόμβα σε σπίτι
  • Πυροσβεστική Κοζάνης: Παραμένουν σε ισχύ τα μετρα για εργασίες στην ύπαιθρο κατά τη χειμερινή περίοδο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Το πρόγραμμα εορτασμού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αυγερινού
  2. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  3. Chris στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  4. Παύλος στο Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά
  5. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr