• Latest
ΝΕΡΟ

Πόσο νερό χρειαζόμαστε κάθε μέρα

22 Ιουνίου 2018
ηλικιωμενος συνταξιουχοι ΣΥΝΤΑΞΗαπατη τριτη ηλικια

Ψεύτικοι χρηματιστές άρπαξαν 197.000 ευρώ – Πώς παγίδευσαν 63χρονο στα Σέρβια Κοζάνης

1 Μαΐου 2026
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: «Διαφάνεια για τις αιτήσεις που σε μια μέρα εξάντλησαν τον προϋπολογισμό προγράμματος της ΔΥΠΑ για τη Δυτική Μακεδονία»

1 Μαΐου 2026
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: «Που πήγαν τα 7,5 δις και οι μεγάλες επενδύσεις που τάξατε στην περιοχή; Τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι, μόνιμοι, συμβασιούχοι και εργολαβικοί, με το κλείσιμο των μονάδων;»

1 Μαΐου 2026
Ή τα κέρδη τους ή η ζωή μας! Δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε!

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κοζάνης: Όλες και όλοι στις 10:30 στον Πεζόδρομο Κοζάνης, στην Πρωτομαγιάτικη Απεργιακή συγκέντρωση

1 Μαΐου 2026
Με τον Δ’ Αντιπρόεδρο της Βουλής, Βουλευτή Π.Ε Κοζάνης κ. Πάρι Κουκουλόπουλο συναντήθηκε ο Σπάρτακος

Με τον Δ’ Αντιπρόεδρο της Βουλής, Βουλευτή Π.Ε Κοζάνης κ. Πάρι Κουκουλόπουλο συναντήθηκε ο Σπάρτακος

30 Απριλίου 2026
απατη

Συμβουλές της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας προς τους πολίτες για την αποφυγή περιστατικών εξαπάτησης

30 Απριλίου 2026
Σχολικός Τουρισμός – School Hopping», στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Σχολικός Τουρισμός – School Hopping», στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

30 Απριλίου 2026
Εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου Διοικητή 15ου ΣΠ στον Δήμαρχο Καστοριάς

Εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου Διοικητή 15ου ΣΠ στον Δήμαρχο Καστοριάς

30 Απριλίου 2026
Όταν οι στίχοι του Καβάφη «πλημμυρίζουν» με μουσική τα Σέρβια

Όταν οι στίχοι του Καβάφη «πλημμυρίζουν» με μουσική τα Σέρβια

30 Απριλίου 2026
Σύλληψη 7 ατόμων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, όπλων και αλλοδαπών

Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Εορδαίας, 49χρονος για κατοχή ναρκωτικών

30 Απριλίου 2026
Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ Κοζάνης, 38χρονος  για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Γρεβενά: Συνελήφθη επ΄ αυτοφώρω 33χρονος αλλοδαπός απατεώνας

30 Απριλίου 2026
Σύλληψη 7 ατόμων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, όπλων και αλλοδαπών

Σύλληψη 7 ατόμων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, όπλων και αλλοδαπών

30 Απριλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 1 Μαΐου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πόσο νερό χρειαζόμαστε κάθε μέρα

sierafm by sierafm
22 Ιουνίου 2018
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΝΕΡΟ
1
SHARES
4
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη κάθε μέρα, ανεξάρτητα από την περιβαλλοντική θερμοκρασία και τις εποχές του χρόνου. Δυστυχώς, όμως, πολλοί δεν πίνουν αρκετό νερό – και το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στους ηλικιωμένους αλλά και το καλοκαίρι.

Μελέτες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας έχουν δείξει ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού καταναλώνει αρκετό νερό τον χειμώνα. Εξαίρεση σ’ αυτό όμως είναι η ηλικιακή ομάδα 65-80 ετών.

Η κατάσταση είναι χειρότερη το καλοκαίρι, καθώς το 10% του γενικού πληθυσμού δεν αυξάνει την ημερήσια πρόσληψη υγρών. Έτσι, δεν ενυδατώνεται καλά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε νερό και γενικότερα σε υγρά είναι τον χειμώνα 2 λίτρα για τις γυναίκες και 2,5 λίτρα για τους άνδρες. Το καλοκαίρι, όμως, οι ανάγκες αυτές είναι αυξημένες κατά 1 λίτρο και στα δύο φύλα.

«Το νερό είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο στον οργανισμό, καθώς επιτελεί πολλές και σημαντικές λειτουργίες», λέει ο νεφρολόγος Τζούλιαν Σάιφτερ, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. «Ειδικότερα, μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο σε όλα τα κύτταρα και αποβάλλει βακτήρια από την ουροδόχο κύστη. Συμβάλλει ακόμα στην πέψη των τροφίμων και την εξομάλυνση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα και εξισορροπεί τον καρδιακό παλμό. Επιπλέον, προστατεύει τα όργανα, τους ιστούς και τις αρθρώσεις και ρυθμίζει τη σωματική θερμοκρασία. Τέλος, διατηρεί την ισορροπία των ηλεκτρολυτών (κυρίως του νατρίου) στο αίμα».

Όλες αυτές οι λειτουργίες διαταράσσονται όταν ένα άτομο δεν καταναλώνει επαρκείς ποσότητες υγρών, προσθέτει. Και αυτό είναι ιδιαίτερα συχνό σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες.

«Ειδικά στους ηλικιωμένους η ελλιπής κατανάλωση υγρών μπορεί να είναι σοβαρό πρόβλημα», τονίζε ο δρ Σάιφτερ. «Και αυτό γιατί δεν αισθάνονται τη δίψα τόσο πολύ όσο όταν ήταν νεότεροι. Πολλοί εξάλλου λαμβάνουν φάρμακα όπως τα διουρητικά που διεγείρουν την αποβολή υγρών από το σώμα. Συνεπώς υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης».

Πίνετε αρκετό νερό;

Πώς μπορεί να καταλάβει κάποιος αν πίνει αρκετό νερό; Μια πολύ καλή ένδειξη κρύβεται στο χρώμα των ούρων του, που φυσιολογικά πρέπει να είναι ωχρό προς διαφανές.

«Όσο πιο κίτρινο και προς το σκούρο είναι το χρώμα των ούρων, τόσο μεγαλύτερη έλλειψη νερού υποδηλώνει», εξηγεί ο δρ Σάιφτερ. «Αν φθάσει κάποιος σε σημείο αφυδάτωσης, τα ούρα του θα είναι πολύ σκούρα (έως καφέ) και λιγοστά. Επιπλέον, θα έχει και άλλα συμπτώματα, όπως αδυναμία, πιθανώς υπόταση και ζάλη».

Η αλήθεια είναι ότι έχει εδώ και χρόνια καταρριφθεί ο μύθος που ήθελε όλους τους ενηλίκους να πρέπει να πίνουν καθημερινά 8 ποτήρια νερό. Για τον μέσο υγιή ενήλικο ως φαίνεται αρκούν 4-6 ποτήρια, διότι προσλαμβάνει υγρά και από άλλες πηγές, κατά τον δρα Σάιφτερ. Τέτοιες πηγές είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά κ.ά.

Ούτε αυτό όμως είναι απόλυτο, διότι όσοι γυμνάζονται σκληρά και όσοι κάνουν βαριά χειρωνακτική εργασία (επομένως ιδρώνουν πολύ), μπορεί να χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες. Πόσο μεγάλες; «Οι άνθρωποι που στάζουν από τον ιδρώτα, μπορεί να χρειάζονται 2-3 ποτήρια νερό ανά ώρα σκληρής εργασίας ή προπόνησης», απαντά ο ειδικός.

Αυξημένες ανάγκες έχουν επίσης οι έγκυοι και οι γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους. Το ίδιο και τα άτομα που έχουν πυρετό, έμετο ή/και διάρροια. Ωστόσο πρέπει να ρωτήσουν τον γιατρό τους για τις ακριβείς ποσότητες του νερού που χρειάζονται.

Αντιθέτως, τα 4-6 ποτήρια νερό μπορεί να είναι υπερβολικά πολλά για τους πάσχοντες από ορισμένα νοσήματα (του θυρεοειδούς, των νεφρών, της καρδιάς κ.ά.). Μπορεί επίσης να είναι πολλά και για όσους παίρνουν φάρμακα που προκαλούν κατακράτηση υγρών. Τέτοια φάρμακα είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, τα οπιοειδή αναλγητικά και ορισμένα αντικαταθλιπτικά.

«Σε περιπτώσεις νοσημάτων, η πρόσληψη υγρών πρέπει να εξατομικεύεται. Επομένως καλό είναι να συμβουλεύονται οι ασθενείς τον θεράποντα ιατρό τους», συνιστά ο ειδικός.

Τι να κάνετε

Για να εξασφαλίσετε καλή ενυδάτωση του οργανισμού σας, ακολουθήστε τις εξής συμβουλές:

* Να πίνετε άφθονο νερό. Παρότι υγρά προσλαμβάνουμε από πολλές πηγές, η καλύτερη επιλογή για ενυδάτωση παραμένει το νερό. Αν μη τι άλλο, είναι το μοναδικό ρόφημα χωρίς θερμίδες και απορροφάται αμέσως από τον οργανισμό.

* Να πίνετε νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αποκτήστε τη συνήθεια να πίνετε 1-2 ποτήρια νερό πριν από κάθε κύριο γεύμα της ημέρας.

* Μην το παρακάνετε με την καφεΐνη και το αλκοόλ. Οι υπερβολικά μεγάλες ποσότητες καφεΐνης δρουν διουρητικά, το ίδιο και το αλκοόλ.

* Αν φθάσετε στο σημείο να μην «κατεβαίνει» το νερό όσο κι αν προσπαθείτε, μάλλον έχετε ξεπεράσει τις ανάγκες του οργανισμού σας σε αυτό, όπως είχε δείξει πριν από δύο χρόνια έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Πηγή:iatropedia.gr

Tags: ΝΕΡΟ
Previous Post

Τι συμβαίνει στον οργανισμό κάθε φορά που πίνετε έστω και ένα αναψυκτικό

Next Post

Φέτα: Τι προσφέρει και τι κινδύνους κρύβει – Διατροφικά στοιχεία

Next Post
οικογενεια φαγητο

Φέτα: Τι προσφέρει και τι κινδύνους κρύβει – Διατροφικά στοιχεία

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ψεύτικοι χρηματιστές άρπαξαν 197.000 ευρώ – Πώς παγίδευσαν 63χρονο στα Σέρβια Κοζάνης
  • Π. Κουκουλόπουλος: «Διαφάνεια για τις αιτήσεις που σε μια μέρα εξάντλησαν τον προϋπολογισμό προγράμματος της ΔΥΠΑ για τη Δυτική Μακεδονία»
  • Καλλιόπη Βέττα: «Που πήγαν τα 7,5 δις και οι μεγάλες επενδύσεις που τάξατε στην περιοχή; Τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι, μόνιμοι, συμβασιούχοι και εργολαβικοί, με το κλείσιμο των μονάδων;»
  • Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κοζάνης: Όλες και όλοι στις 10:30 στον Πεζόδρομο Κοζάνης, στην Πρωτομαγιάτικη Απεργιακή συγκέντρωση
  • Με τον Δ’ Αντιπρόεδρο της Βουλής, Βουλευτή Π.Ε Κοζάνης κ. Πάρι Κουκουλόπουλο συναντήθηκε ο Σπάρτακος

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  2. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  3. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  4. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  5. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr