• Latest
ΣΥΝΤΑΞΗ

Πότε συμφέρει η σύνταξη με πλασματικά έτη

7 Μαΐου 2025

Στο επίκεντρο του ορεινού τουρισμού τον Δεκαπενταύγουστο η Σιάτιστα – Έθιμα, Αρχιτεκτονική και πλούσια φύση

8 Αυγούστου 2025
«Ευχαριστήρια επιστολή» του Γυμνασίου Σιάτιστας

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Διεθνές δι-ιδρυματικό μεταπτυχιακό για τον ποιοτικό έλεγχο τροφίμων σε συνεργασία με το UFT Βουλγαρίας

8 Αυγούστου 2025
Π. Κουκουλόπουλος: «Πληθωρισμός με την υπογραφή του καθεστώτος Μητσοτάκη»

Π. Κουκουλόπουλος: «Πληθωρισμός με την υπογραφή του καθεστώτος Μητσοτάκη»

8 Αυγούστου 2025
Πτολεμαΐδα: Πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Το κράνος δεν είναι επιλογή … είναι ανάγκη»

Πτολεμαΐδα: Πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Το κράνος δεν είναι επιλογή … είναι ανάγκη»

8 Αυγούστου 2025
Κοζάνη: Αισιόδοξα τα μηνύματα για τον 55χρονο που δηλητηριάστηκε από μονοξείδιο του άνθρακα(βίντεο)

Πρωτοφανές περιστατικό στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης-Εφημερεύων ειδικός γιατρός φέρεται να αρνείται να εξετάσει γυναίκα-ασθενή αν και αυτό κρίθηκε αναγκαίο άμεσα από την παθολόγο-Εξετάζει και μήνυση ο σύζυγός της

8 Αυγούστου 2025
Δήμος Σερβίων: Υπογραφή σύμβασης για αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στην Δ.Κ. Τρανοβάλτου

Ο Δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου για την απώλεια του Στάθη Χατζηιωαννίδη

8 Αυγούστου 2025
Ο Γιώργος Κασαπίδης στη σήραγγα Κλεισούρας

Ο Γιώργος Κασαπίδης στη σήραγγα Κλεισούρας

8 Αυγούστου 2025
Την Κυριακή, 18 Αυγούστου, στο Ύψωμα Αννίτσα, η Ετήσια Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για τους Γρεβενιώτες Πεσόντες κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο

Στις 17 Αυγούστου στο Ύψωμα Αννίτσα η ετήσια εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Γρεβενιώτες Πεσόντες κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο

8 Αυγούστου 2025
Δήμος Βοΐου: Πρόγραμμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων – Καλοκαίρι 2025

Δήμος Βοΐου: Πολιτιστικό καλοκαίρι – Κυριακή 10 Αυγούστου

8 Αυγούστου 2025
Δήμος Βοΐου: Πρόγραμμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων – Καλοκαίρι 2025

Δήμος Βοΐου: Πολιτιστικό καλοκαίρι – Σάββατο 09 Αυγούστου

8 Αυγούστου 2025
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Φτωχότερη η οικογένεια του Σπάρτακου. Καλό ταξίδι φίλε Χάρη

8 Αυγούστου 2025
ηλικιωμένοι

Μαζί στη ζωή, μαζί και στον θάνατο – Το φαινόμενο της «ραγισμένης καρδιάς» ισχύει και εξηγείται επιστημονικά

8 Αυγούστου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 8 Αυγούστου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Πότε συμφέρει η σύνταξη με πλασματικά έτη

sierafm by sierafm
7 Μαΐου 2025
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΣΥΝΤΑΞΗ
0
SHARES
18
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Διπλή αύξηση στη σύνταξη, που σε ετήσια βάση μπορεί να κυμαίνεται από 3.468 ευρώ έως 7.680 ευρώ, μπορούν να κερδίσουν οι ασφαλισμένοι που θα επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη αντί μειωμένη σύνταξη, αναγνωρίζοντας 5 πλασματικά έτη.

Το διπλό κέρδος που δίνουν σε αυτές τις περιπτώσεις τα πλασματικά έτη είναι ότι οι ασφαλισμένοι δεν θα έχουν την ποινή μείωσης της εθνικής σύνταξης κατά 30%, που ισοδυναμεί με 131 ευρώ, και επιπρόσθετα τα επιπλέον συντάξιμα έτη αυξάνουν το ποσοστό αναπλήρωσης και δίνουν μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη.

Τα δύο ποσά οδηγούν σε ετήσια αύξηση έως και 7.680 ευρώ για εξαγορά 5 πλασματικών ετών και σε απόσβεση του κόστους εξαγοράς μέσα σε 4,8 με 6,5 χρόνια. Αν η εξαγορά αφορά 3 έτη, τότε στην περίπτωση που το δικαίωμα μετατραπεί από μειωμένη σύνταξη σε πλήρη, η απόσβεση γίνεται σε 3 έως 4 χρόνια.

Το κόστος εξαγοράς είναι υψηλό, καθώς για τους μισθωτούς ο κάθε μήνας αναγνώρισης εξαγοράζεται με εισφορά 20% επί του μέσου μισθού του τελευταίου 12μήνου πριν από την υποβολή της αίτησης, αλλά το «κλειδί» πριν κάνει κάποιος την αίτηση είναι πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να πάρει πίσω τα χρήματα που θα δώσει για τις αναγνωρίσεις.

Η εξαγορά πλασματικών ετών είναι προτιμητέα επιλογή όταν με τα επιπλέον έτη ο ασφαλισμένος θα θεμελιώσει δικαίωμα για να πάρει πλήρη σύνταξη, ενώ χωρίς τα πλασματικά θα έβγαινε με μειωμένη.

Τα οφέλη φαίνονται στον αποκαλυπτικό πίνακα που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις».

Για παράδειγμα:

  1. Μισθωτός ασφαλισμένος που είναι 62 ετών και έχει 35 χρόνια ασφάλισης θεμελιώνει δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη από τον ΕΦΚΑ. Αν έχει συντάξιμο μισθό 1.240 ευρώ, θα πάρει 463 ευρώ ανταποδοτική σύνταξη και 305,5 ευρώ εθνική σύνταξη, αντί 436,40 ευρώ που είναι το πλήρες ποσό, επειδή, λόγω μειωμένης, έχει το πέναλτι 30% και χάνει 130,92 ευρώ. Συνολικά θα βγει με 768 ευρώ σύνταξη. Αν κάνει αναγνώριση 5 ετών για να συμπληρώσει 40ετία, μπορεί να πάρει πλήρη σύνταξη από τον ΕΦΚΑ. Η αναγνώριση θα υπολογιστεί με τον μέσο μισθό του τελευταίου 12μήνου πριν από την αίτηση. Αν ο μισθός 12μήνου είναι 1.380 ευρώ, τότε τα 5 χρόνια θα κοστίσουν 16.560 ευρώ. Το κόστος είναι μεν υψηλό, αλλά αυτομάτως ο ασφαλισμένος θα πάρει όλη την εθνική σύνταξη, δηλαδή 436,40 ευρώ και 620 ευρώ ανταποδοτική, δηλαδή θα βγει με σύνταξη 1.057 ευρώ, κερδίζοντας 289 ευρώ μηνιαία αύξηση σύνταξης ή 3.468 ευρώ ετησίως. Με αυτήν την ετήσια αύξηση θα κάνει απόσβεση του κόστους εξαγοράς σε 4 χρόνια και 8 μήνες.
  1. Μισθωτός ασφαλισμένος που είναι 62 ετών και έχει 35 χρόνια ασφάλισης με συντάξιμο μισθό 4.010 ευρώ θα πάρει μειωμένη σύνταξη με ποσό 1.802 ευρώ. Αν κάνει αναγνώριση 5 ετών για να συμπληρώσει 40ετία, θα πάρει πλήρη σύνταξη. Η αναγνώριση θα υπολογιστεί με τον μέσο μισθό του τελευταίου 12μήνου πριν από την αίτηση. Αν ο μισθός 12μήνου είναι 4.150 ευρώ, τότε τα 5 χρόνια θα κοστίσουν 49.800 ευρώ. Το κόστος είναι εξαιρετικά υψηλό, ωστόσο ο ασφαλισμένος θα βγει με εξίσου υψηλή σύνταξη στις 2.442 ευρώ, κερδίζοντας 640 ευρώ μηνιαία αύξηση σύνταξης ή 7.680 ευρώ ετησίως. Με αυτήν την ετήσια αύξηση θα κάνει απόσβεση του κόστους εξαγοράς σε 6 χρόνια και 5 μήνες.

Τα πλασματικά έτη «κατεβάζουν» και το όριο ηλικίας, καθώς οι ασφαλισμένοι μπορούν να αποχωρήσουν έως και 7 χρόνια νωρίτερα.

Οι παλαιοί, πριν από το 1993, ασφαλισμένοι με την προσθήκη πλασματικού χρόνου μπορούν να διαμορφώσουν ευνοϊκότερες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για να βγουν με πλήρη σύνταξη στα 60 αντί 67 ετών, ενώ σε ειδικές κατηγορίες, όπως οι μητέρες, τα πλασματικά έτη κατεβάζουν τα όρια ηλικίας ακόμη και στα 58,5 έτη.

Οι νέοι, μετά το 1993, ασφαλισμένοι βοηθούνται από τα πλασματικά να συμπληρώσουν τα 40 έτη και έτσι να κατεβάσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 67 στα 62, κερδίζοντας επίσης και μεγαλύτερη σύνταξη.

Υπάρχει ελάχιστο κόστος εξαγοράς πλασματικών ετών;

Το ελάχιστο κόστος εξαγοράς υπολογίζεται με εισφορά 20% επί του εκάστοτε κατώτατου μισθού. Με τον σημερινό κατώτατο μισθό στα 880 ευρώ, το ελάχιστο κόστος εξαγοράς πλασματικού χρόνου είναι 176 ευρώ τον μήνα. Ο υπολογισμός αυτός γίνεται για τους μισθωτούς που οι αποδοχές του τελευταίου 12μήνου πριν από την υποβολή της αίτησης για αναγνώριση πλασματικού χρόνου υπολείπονται του εκάστοτε κατώτατου μισθού και για ανέργους. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, ο κάθε μήνας αναγνώρισης κοστίζει όσο και η μηνιαία εισφορά για τον κλάδο σύνταξης που έχουν επιλέξει οι ασφαλισμένοι.

Το κόστος για τα πλασματικά έτη, τα κέρδη στη σύνταξη και η απόσβεση της εξαγοράς

Συντάξιμος μισθός Μισθός τελευταίου 12μήνου Μειωμένη σύνταξη στα 62 με 35 έτη ασφάλισης (1) Εξαγορά 5 πλασματικών ετών για πλήρη σύνταξη στα 62 με 40 έτη ασφάλισης Απόσβεση κόστους εξαγοράς από την αύξηση της σύνταξης (έτη και μήνες)
Κόστος εξαγοράς (2) Σύνταξη με 40 έτη ασφάλισης Ετήσια αύξηση σύνταξης λόγω πλασματικών
1.240 € 1.380 € 768 €   16.560 € 1.057 € 3.468 € 4,8
1.520 € 1.660 € 873 €   19.920 € 1.197 € 3.888 € 5,1
1.800 € 1.940 € 977 €   23.280 € 1.337 € 4.320 € 5,4
2.080 € 2.220 € 1.081 €   26.640 € 1.477 € 4.752 € 5,6
2.360 € 2.500 € 1.186 €   30.000 € 1.617 € 5.172 € 5,8
2.470 € 2.610 € 1.227 €   31.320 € 1.672 € 5.340 € 5,9
2.690 € 2.830 € 1.309 €   33.960 € 1.782 € 5.676 € 6,0
3.130 € 3.270 € 1.473 €   39.240 € 2.002 € 6.348 € 6,2
3.460 € 3.600 € 1.596 €   43.200 € 2.167 € 6.852 € 6,3
3.680 € 3.820 € 1.678 €   45.840 € 2.277 € 7.188 € 6,4
4.010 € 4.150 € 1.802 €   49.800 € 2.442 € 7.680 € 6,5
  • Βάσει συντάξιμου μισθού. 2. Βάσει μισθού 12μήνου. Ποσά συντάξεων μικτά

Πηγή

Tags: Πλασματικά Έτησυνταξη
Previous Post

“Πλοηγός Δεξιοτήτων”: Κλείνει με μεγάλη επιτυχία το 4ο Τρίμηνο του προγράμματος κατάρτισης του Επιμελητηρίου Κοζάνης

Next Post

Κοινωνικός τουρισμός: Από σήμερα οι αιτήσεις – Τα κριτήρια, οι προϋποθέσεις και οι προορισμοί [πίνακες]

Next Post
ταξιδι διακοπες

Κοινωνικός τουρισμός: Από σήμερα οι αιτήσεις - Τα κριτήρια, οι προϋποθέσεις και οι προορισμοί [πίνακες]

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Στο επίκεντρο του ορεινού τουρισμού τον Δεκαπενταύγουστο η Σιάτιστα – Έθιμα, Αρχιτεκτονική και πλούσια φύση
  • Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Διεθνές δι-ιδρυματικό μεταπτυχιακό για τον ποιοτικό έλεγχο τροφίμων σε συνεργασία με το UFT Βουλγαρίας
  • Π. Κουκουλόπουλος: «Πληθωρισμός με την υπογραφή του καθεστώτος Μητσοτάκη»
  • Πτολεμαΐδα: Πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Το κράνος δεν είναι επιλογή … είναι ανάγκη»
  • Πρωτοφανές περιστατικό στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης-Εφημερεύων ειδικός γιατρός φέρεται να αρνείται να εξετάσει γυναίκα-ασθενή αν και αυτό κρίθηκε αναγκαίο άμεσα από την παθολόγο-Εξετάζει και μήνυση ο σύζυγός της

Πρόσφατα σχόλια

  1. Χρυσα στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  2. Ευδοκία στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  3. Θανος στο Σε εξέλιξη το πανελλήνιο πρωτάθλημα Αγωνιστικού αλεξίπτωτου πλαγιάς σε Σιάτιστα και Γαλατινή. Βίντεο
  4. Θανατηφόρο τροχαίο κοντά στο Βογατσικό Καστοριάς – NEA KASTORIAS στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
  5. Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς - kastoria365 - καστορια 365 στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr