• Latest
εξετασεις, σχολειο

Πώς διαμορφώνονται οι επιλογές στο μηχανογραφικό δελτίο

27 Μαΐου 2018
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Καστοριά: Σύλληψη 34χρονου αλλοδαπού για παρανομη μεταφορά αλλοδαπών

15 Οκτωβρίου 2026
Γρεβενά: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα της  Διεύθυνσης Αστυνομίας Γρεβενών, για την προστασία  και την ευζωία των ζώων

Γρεβενά: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Γρεβενών, για την προστασία και την ευζωία των ζώων

15 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Πρόληψη και φροντίδα υγείας από τους Γιατρούς του Κόσμου στις 14, 15 και 16 Οκτωβρίου 2026

«Αυτοφροντίδα 60+»: Στους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας, Φλώρινας, Αμυνταίου και Βοΐου, Δράσεις πρόληψης και φροντίδας από τους Γιατρούς του Κόσμου και τη ΔΕΗ

15 Οκτωβρίου 2026
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: Σε ομηρία οι ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων εξαιτίας λαθών στους Δασικούς Χάρτες

15 Οκτωβρίου 2026
Ορειβατικός Σύλλογος Σιάτιστας

Ορειβατικός Σύλλογος Σιάτιστας: «Η συκοφαντία είναι το τελευταίο καταφύγιο εκείνων που φοβούνται την αλλαγή»

15 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Βοΐου: Μια ξεχωριστή δωρεά στον Δήμο Βοΐου από το Ίδρυμα Παπαγεωργίου

Δήμος Βοΐου: Μια ξεχωριστή δωρεά στον Δήμο Βοΐου από το Ίδρυμα Παπαγεωργίου

15 Οκτωβρίου 2026
Γέφυρα Ζωής: Καλοκαιρινή 19η Αιμοδοσία του 2025

Εθελοντική Αιμοδοσία σε συνεργασία με το Α ΜΠΕ ΜΠΑ ΜΠΛΟΜ

15 Οκτωβρίου 2026
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Sunlight Group: Συνεργασία στις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Sunlight Group: Συνεργασία στις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας

15 Οκτωβρίου 2026
πιεση

Αυτές οι 4 υποτιμημένες συνήθειες μειώνουν την αρτηριακή πίεση

15 Οκτωβρίου 2026
ΑΡΣΙΣ

ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Δωρεάν μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού για ενήλικες

15 Οκτωβρίου 2026
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βοΐου την Δευτέρα 19/10

15 Οκτωβρίου 2026

Προκήρυξη διασυλλογικών αγώνων κωπηλασίας 2026

15 Οκτωβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Πώς διαμορφώνονται οι επιλογές στο μηχανογραφικό δελτίο

sierafm by sierafm
27 Μαΐου 2018
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
εξετασεις, σχολειο
1
SHARES
7
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η οικονομική κρίση και το ζήτημα της επαγγελματικής αποκατάστασης, παίζουν κυρίαρχο ρόλο.

Πριν από λίγες ημέρες, δόθηκαν στο φως της δημοσιότητας τα φετινά μηχανογραφικά δελτία, στα οποία αποτυπώνονται οι αλλαγές στα επιστημονικά πεδία, με την κατάργηση εκείνου των παιδαγωγικών επιστημών και στις σχολές και τα τμήματα, αφού δεν υπάρχουν πια εκείνα των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, αλλά του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Η ανακοίνωση των μηχανογραφικών, ωστόσο, αναζωπυρώνει το θέμα των επιλογών των σχολών που πρόκειται να κάνουν οι υποψήφιοι, με το πέρας των εξετάσεων.

Όπως πολλοί θα σκεφτούν, η οικονομική κρίση και το ζήτημα της επαγγελματικής αποκατάστασης, παίζουν κυρίαρχο ρόλο στις επιλογές των υποψηφίων.

«Ήδη, στους υποψηφίους και στις οικογένειές τους διαμορφώνεται μια πεποίθηση ότι σήμερα δεν υπάρχει κανένα πτυχίο που μπορεί να αναπαύεται στη βεβαιότητα ότι οδηγεί σε επαγγελματική αποκατάσταση. Παράλληλα, η πεποίθηση ότι η δημόσια απασχόληση έχει κλείσει “πόρτες και παράθυρα” είναι συντριπτική». Αυτό σχολίασε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Χρήστος Κάτσικας, εκπαιδευτικός αναλυτής.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις σχετικά με την εικόνα που θα παρουσιάζει η αγορά εργασίας μετά από πέντε ή έξι χρόνια, όταν οι σημερινοί υποψήφιοι θα αναζητούν εργασία ως πτυχιούχοι.

Πάντως, αργά αλλά σταθερά, διαμορφώνονται στάσεις και πεποιθήσεις, που οδηγούν σε αλλαγές στις προτιμήσεις των υποψηφίων. «Παρ’ όλο που η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου γίνεται μετά τη “διαμεσολάβηση” των βαθμολογιών των υποψηφίων που επηρεάζει σαφώς τις επιλογές τους, είναι φανερές οι διαφοροποιήσεις που έγιναν μέσα στην τελευταία δεκαετία», επεσήμανε ο κ. Κάτσικας.

Η διαμόρφωση των επιλογών των υποψηφίων

Αρχικά, σύμφωνα με τον κ. Κάτσικα, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ερμηνεία για το φαινόμενο της επιλογής των αστυνομικών και στρατιωτικών σχολών από τους υποψηφίους, σχολές που είναι μέσα στην πρώτη εικοσάδα των προτιμήσεων. «Η είσοδος στις σχολές αυτές δεν αντιμετωπίζεται ως είσοδος σε τριτοβάθμιες σπουδές αλλά κατευθείαν ως είσοδος σε ένα επάγγελμα που συνοδεύεται από τη σιγουριά της μόνιμης θέσης και του μισθού», ανέφερε.

Παράλληλα, σχολές που μέχρι και πριν λίγα χρόνια ήταν στην «αφρόκρεμα» της πρώτης ζήτησης των υποψηφίων, λόγω της πρόσβασης των πτυχιούχων άμεσα σε μόνιμη και ασφαλή εργασία, έχασαν την «αίγλη» τους, καθώς άλλαξε άρδην το δεδομένο αυτό.

Το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα, οι παιδαγωγικές σχολές και ιδιαίτερα τα τμήματα δασκάλων, που από το 2004 και μέχρι και το 2011 συγκέντρωναν μεγάλο αριθμό πρώτων προτιμήσεων και από το 2007 βρέθηκαν στην κορφή της κούρσας της ζήτησης των υποψηφίων όλων των Επιστημονικών Πεδίων (τα Παιδαγωγικά Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και της Αθήνας από το 2007 έως και το 2009 είχαν τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις).

Από το 2011 όμως, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης έχει πέσει από την πρώτη στην τέταρτη θέση, δίνοντας χώρο στη Νομική και την Ιατρική Αθήνας.

Οι πρώτες προτιμήσεις για το 2016-17

Η Ιατρική και η Νομική Αθηνών ήταν τα δυο τμήματα που συγκέντρωσαν το 2016 τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων των Πανελλαδικών. Ακολούθησαν άλλα τμήματα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, όπως το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, το Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, καθώς επίσης και η Ιατρική Θεσσαλονίκης.

Στην πρώτη εικοσάδα ήταν και τα τμήματα Ψυχολογίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως και οι σχολές Ανθυποπυραγών, Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Αρκετές ήταν και οι πρώτες προτιμήσεις της Σχολής Πλοιάρχων του Εμπορικού Ναυτικού, ενώ και το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών δηλώθηκε ως πρώτο από 851 υποψηφίους, 13 περισσότερους από το Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.

«Η επιστροφή στις Νομικές Σχολές ακολουθεί μια παράδοση που θέλει τις Νομικές να σηκώνουν κεφάλι όταν δεν υπάρχει στο πεδίο τους άλλη σχολή που να υπόσχεται άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Κι αυτό παρόλο που στις ουρές της ανεργίας και της υποαπασχόλησης πτυχιούχων συνωστίζονται χιλιάδες πτυχιούχοι της Νομικής», σχολίασε ο κ. Κάτσικας.

Όσον αφορά την Ιατρική, ανέφερε ότι η επιλογή της στηρίζεται και αυτή σε μια παράδοση για το κύρος και το γόητρο, ακόμη κι αν σήμερα η πρόσβαση των Ιατρών στην αγορά εργασίας είναι προβληματική και τμήμα τους αναγκάζεται να καταφύγει στο εξωτερικό για ειδίκευση και εργασία.

Οι πρώτες προτιμήσεις για το 2017-18

Η Ιατρική και η Νομική Αθηνών ήταν τα δυο τμήματα που συγκέντρωσαν και το 2017 τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων των Πανελλαδικών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κάτσικα, αν ρίξει κανείς μια ματιά στις σχολές και τα τμήματα τα οποία οι υποψήφιοι δήλωσαν με μεγαλύτερη συχνότητα στα μηχανογραφικά δελτία τους θα διαπιστώσει με έκπληξη μια άλλη πραγματικότητα που μένει αθέατη στις αναλύσεις για τις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων:

Τα Τμήματα ΤΕΙ Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας στην Καστοριά και το Αργοστόλι, το Τμήμα Φωτογραφίας στο ΤΕΙ Αθήνας, τα Τμήματα ΤΕΙ Τεχνολογίας Τροφίμων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Καρδίτσα, τα πανεπιστημιακά Τμήματα Χημείας σε όλη τη χώρα, καθώς και τα Τμήματα Δημόσιας Διοίκησης και Κοινωνιολογίας στο Πάντειο έπιασαν στασίδι στις πρώτες θέσεις των τμημάτων που δηλώθηκαν, ανεξάρτητα σειράς, από τους υποψήφιους.

Χαρακτηριστικά, τα Τμήματα Ψηφιακών Μέσων στην Καστοριά και στο Αργοστόλι τα «σταύρωσαν» αντίστοιχα 13.330 και 12.209 νέοι/ες, 12.250 το Τμήμα Φωτογραφίας στο ΤΕΙ Αθήνας, 11.110 το τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων στη Θεσσαλονίκη, κλπ.

Πηγή:Newsbeast.gr

Tags: ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Previous Post

Τα σημάδια μιας υγιούς σεξουαλικής σχέσης

Next Post

Απίστευτο: Κεραυνός χτύπησε λεωφορείο των ΚΤΕΛ γεμάτο επιβάτες -Κάηκε ολοσχερώς

Next Post
καταιγιδα κεραυνος ΚΑΙΡΟΣ

Απίστευτο: Κεραυνός χτύπησε λεωφορείο των ΚΤΕΛ γεμάτο επιβάτες -Κάηκε ολοσχερώς

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Καστοριά: Σύλληψη 34χρονου αλλοδαπού για παρανομη μεταφορά αλλοδαπών
  • Γρεβενά: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Γρεβενών, για την προστασία και την ευζωία των ζώων
  • «Αυτοφροντίδα 60+»: Στους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας, Φλώρινας, Αμυνταίου και Βοΐου, Δράσεις πρόληψης και φροντίδας από τους Γιατρούς του Κόσμου και τη ΔΕΗ
  • Καλλιόπη Βέττα: Σε ομηρία οι ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων εξαιτίας λαθών στους Δασικούς Χάρτες
  • Ορειβατικός Σύλλογος Σιάτιστας: «Η συκοφαντία είναι το τελευταίο καταφύγιο εκείνων που φοβούνται την αλλαγή»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Βασίλης Στρέμπας στο Με καταγωγή από την Εράτυρα ο 62χρονος που έχασε τη ζωή του στη Ρόδο εξαιτίας της κακοκαιρίας
  2. Κωνσταντίνος Καραγιάννης στο Η 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, σε δύο λεπτά και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα ! (video)
  3. Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού - TsotiliNews στο Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού
  4. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  5. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr