Ο καφές είναι γνωστό ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Αλλά τώρα μια μικρή αμερικανική μελέτη υποστηρίζει ότι επηρεάζει τον μεταβολισμό μας πολύ περισσότερο απ’ όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Internal Medicine.
Η μελέτη έγινε σε 47 ενήλικες και έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση καφέ (4-8 φλιτζάνια την ημέρα) τροποποιούσε πάνω από 100 μεταβολίτες του αίματος. Κι ενώ εν μέρει αυτό ήταν αναμενόμενο, ο επηρεασμός κάποιων μεταβολιτών ήταν νέο στοιχείο.
Για παράδειγμα, ο καφές μείωνε τα επίπεδα συγκεκριμένων μεταβολιτών που σχετίζονται με το σύστημα των ενδοκανναβινοειδών του εγκεφάλου, αλλά κατά τρόπο αντίστροφο προς αυτόν που συνεπάγεται η χρήση ινδικής κάνναβης.
Σύμφωνα με την Μαριλυν Κορνελις, επίκουρη καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, «η παρούσα μελέτη προσπάθησε να εξετάσει τους υποκείμενους βιολογικούς συσχετισμούς».
Αυτό επετεύχθη καθώς οι συμμετέχοντες, όλοι τακτικοί καταναλωτές καφέ κλήθηκαν να απέχουν της συνήθειας τους για έναν μήνα. Έπειτα τους επετράπη να πίνουν τέσσερις καφέδες την ημέρα για τις επόμενες 30 ημέρες και στη συνέχεια οκτώ φλιτζάνια καφέ για τον επόμενο έναν μήνα.
Στο τέλος και των τριών περιόδων ελήφθησαν δείγματα αίματος προς εξέταση.
Γενικά η κατανάλωση καφέ προκαλούσε πολλές αναμενόμενες αλλαγές στον μεταβολισμό. Αλλά πέραν των αλλαγών στα ενδοκανναβινοειδή, παρατηρήθηκαν και αλλαγές σε συγκεκριμένους μεταβολίτες που σχετίζονται με το σύστημα στεροειδών και τον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων. Στο σύστημα στεροειδών περιλαμβάνονται, η χοληστερόλη και ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα.
Όποιες κι αν είναι οι επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου, προς το παρόν παραμένουν ανεξερεύνητες.
«Μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εστιάσουν στη σχέση του καφέ με τους μεταβολίτες των ενδοκανναβινοειδών για παράδειγμα, για να δούμε αν αυτό μας βοηθά να εξηγήσουμε γιατί αυτοί που πίνουν καφέ έχουν μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης συγκεκριμένων παθήσεων», σημειώνει η Δρ Κορνελις.
Το σύστημα των ενδοκανναβινοειδών βοηθά στη ρύθμιση πολλών σωματικών λειτουργιών, όπως η αρτηριακή πίεση του αίματος, ο ύπνος, η όρεξη και η καύση των θερμίδων.
Ο καφές έχει στο παρελθόν σχετιστεί με καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους, και ενδεχομένως η επίδρασή του στα ενδοκανναβινοειδή να παίζει ρόλο.
Πηγή: health.in.gr