«Πάρε ανάσα και μίλησε»: Καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την παιδική προστασία
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:  Λύση για το πρόβλημα του φράγματος Νεστορίου σχετικά με την άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
«Στο πλευρό των κατοίκων, από την πρώτη στιγμή» – Ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης στον Κρόκο
Κυριάκος Ταταρίδης, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Κοζάνη: Παραμένει το Ληξιαρχείο Αιανής
Φωτοβολταικα στεγη
Εμπορικός Σύλλογος Αιανής: ΑΙΑΝΗ ECONOMIC FORUM
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Αναδείχθηκε Great Place to Work για 3η συνεχή χρονιά
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Κουκουλόπουλος
Καλλιόπη Βέττα: Απαιτείται άμεση ενίσχυση του ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας. Για πόσο ακόμα θα αδιαφορεί η κυβέρνηση
ΓΕΦΥΡΑ ΣΕΡΒΙΩΝ

Πώς θα γίνουν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις ρύθμισης οφειλής στον ΕΦΚΑ

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα και ποιοι κωδικοί θα απαιτηθούν. Πώς θα ενημερωθούν οι οφειλέτες για το ύψος της αρχικής οφειλής, τις προσαυξήσεις και το κούρεμα. Με ποια διαδικασία θα γίνεται η επιλογή του επανυπολογισμού. Πότε επιλέγονται οι δόσεις.

Την ερχόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ένταξης στη ρύθμιση των έως 120 δόσεων.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εισέρχονται στο σύστημα με τα στοιχεία ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και με τους κωδικούς Taxisnet. Η διαδικασία θα σταματάει μόνο εάν ο οφειλέτης έχει ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη,  αν έχει αναστολή οφειλών  ή αν έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, καθώς θα απαιτηθεί ενημέρωση από τα περιφερειακά καταστήματα του ΕΦΚΑ.

Ο επανυπολογισμός για όσους ελεύθερους επαγγελματίες – μη μισθωτούς έχουν οφειλές το διάστημα μεταξύ 2002 – 2016, θα γίνεται αυτόματα, υπό την προϋπόθεση ότι ο ίδιος ο ασφαλισμένος τον επιλέξει.

Αρχικά, το σύστημα θα εμφανίζει το ποσό της οφειλής τόσο μετά τον επανυπολογισμό και την μείωση των προσαυξήσεων κατά 85% όσο και μόνο μετά το κούρεμα των προσαυξήσεων. Ο οφειλέτης θα επιλέγει εάν η διαδικασία θα προχωρήσει με τον επανυπολογισμό ή χωρίς αυτόν. Εφόσον επιβεβαιωθεί η επιθυμία ένταξης στη ρύθμιση, η  διαδικασία θα πρέπει να συνεχιστεί, επίσης ηλεκτρονικά, στο ΚΕΑΟ προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να επιλέξει τον αριθμό των δόσεων που επιθυμεί.

Ειδικά για τους εργοδότες που δεν έχουν ατομικές οφειλές, η διαδικασία γίνεται αυτόματα, μέσω της πλατφόρμας του ΚΕΑΟ. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν οφειλές από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές.

Αρχικά, οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr όπου θα δημιουργηθεί ειδική κατηγορία «Ρύθμιση οφειλών βάσει του νόμου…». Η πιστοποίησή τους θα γίνεται με βάση τους κωδικούς  Taxisnet και την εισαγωγή του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ. Αφού ενημερωθούν για τους όρους της ρύθμισης και επιβεβαιώσουν τα στοιχεία τους επιλέγουν το πρώην ταμείο στο οποίο δημιουργήθηκαν οι οφειλές έως και το 2016.  Οι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ αλλά και στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ θα πρέπει να περιμένουν την ημέρωση των στοιχείων τους από το Ταμείο και θα ενημερωθούν με μήνυμα για το πότε αυτά θα είναι έτοιμα. Οι ασφαλισμένοι σε ΟΑΕΕ και ΟΓΑ θα βλέπουν αυτόματα το ποσό της παλαιάς οφειλής, έως το 2016. Θα υπάρχουν ξεχωριστά το αρχικό κεφάλαιο, οι προσαυξήσεις και τα τέλη καθυστέρησης. Ξεκάθαρη θα είναι και η ένδειξη για τους  μήνες ασφάλισης που αντιστοιχούν στην οφειλή.

Οι ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΑΕΕ θα βλέπουν τα ποσά που αντιστοιχούν στο διάστημα μεταξύ 2002 και 2016 τόσο μετά τον επανυπολογισμό και του κούρεμα των προστίμων όσο και χωρίς τον επανυπολογισμό, ώστε να τον επιλέξουν ή όχι.  Οι αγρότες  θα βλέπουν το νέο ποσό της οφειλής χωρίς τις προσαυξήσεις, αφού η ρύθμιση προβλέπει κούρεμα προσαυξήσεων στο  100%.

Ξεχωριστή επιλογή θα υπάρχει για τα χρέη του 2017 και του 2018 καθώς θα εμφανίζεται αυτόματα η  ενημέρωση από την ΗΔΙΚΑ.

Εφόσον ο οφειλέτης ολοκληρώσει τη διαδικασία θα λάβει τον αριθμό  πρωτοκόλλου και θα πρέπει να διαβιβάσει αίτημα  στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Εφόσον είναι πιστοποιημένος σε αυτό, και πάλι με τους κωδικούς  Τaxisnet και ρυθμίζει την νέα οφειλή του επιλέγοντας τις δόσεις που επιθυμεί έως 120.

Πηγή:euro2day.gr

 

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Nako