Πώς θα πάρεις την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι την περίοδο της νηστείας.
Αν έχεις αποφασίσει να νηστέψεις μόνο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και σκέφτεσαι ποια φυσική πηγή πρωτεΐνης μπορείς να καταναλώσεις, σου έχουμε επιλογές.
Πλήθος όμως φυτικών τροφών μπορούν να καλύψουν τις διατροφικές σου ανάγκες. Διάβασε τις καλύτερες πηγές πρωτεϊνων που μπορείς να χρησιμοποιείς όλη την νηστεία:
Tofu
Πρωτεΐνη: 8 έως 15γρ. ανά μερίδα 30γρ.
Αποτελεί πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Περιέχει 8 από τα απαραίτητα αμινοξέα για τον ανθρώπινο οργανισμό, φτωχό σε χοληστερίνη και πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα και ασβέστιο. Περιέχει ισοφλαβονοειδή, ουσίες που θεωρείται ότι συμβάλλουν στη βελτίωση της μνήμης, ενώ είναι και εξαιρετική πηγή χαλκού, ένα στοιχείο που είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Είναι επίσης πλούσια πηγή σεληνίου, που έχει αντιοξειδωτική δράση, σιδήρου και ψευδαργύρου.
Πλιγούρι
Πρωτεΐνη: 12γρ. ανά 100γρ. ξηρό
Συγκρινόμενο με το μη εμπλουτισμένο λευκό ρύζι το πλιγούρι έχει περισσότερες φυτικές ίνες και πρωτεϊνες, με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και τα υψηλότερα επίπεδα των περισσοτέρων βιταμινών και ανόργανων συστατικών
Φακές
Πρωτεΐνη: 9γρ. ανά ½-φλιτζάνι μαγειρεμένο
Οι φακές είναι υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες. Μπορούν να μεταμορφωθούν σε ένα πλούσιο θρεπτικό πιάτο συνδυάζοντας τες με κάποιο αμυλούχο τρόφιμο, όπως ρύζι ή με ξηρούς καρπούς. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη χοληστερόλη και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Μαύρα φασόλια
Πρωτεΐνη: 7,6γρ. ανά ½-φλιτζάνι μαγειρεμένο
Τα μαύρα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6 και μια σειρά από φυτοθρεπτικά συστατικά.
Άγριο ρύζι
Πρωτεΐνη: 6,5γρ. ανά 1 φλιτζάνι
Μια εξαιρετική πηγή πρωτεΪνης, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και κάλιο.
Κάσιους
Πρωτεΐνη: 5γρ. ανά ¼ φλιτζάνι Εκτός από την αξιοπρεπή διάτρηση πρωτεΐνης, τα κάσιους περιέχουν το 20% της συνιστώμενης πρόσληψης μαγνησίου, μαζί με το 12% της συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης Κ – δύο απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη δημιουργία οστών.
Ρεβύθια
Πρωτεΐνη: 6γρ. ανά ½-φλιτζάνι Τα ρεβύθια είναι από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης μεγάλης διατροφικής αξίας, ισάξια του κρέατος. Είναι μία πλούσια πηγή σε φυτικές ίνες,υδατάνθρακες, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και νιασίνη. Δεν περιέχει νάτριο και χοληστερόλη. Είναι δηλαδή μία πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών που προστατεύει από πολλές παθήσεις.
Σπόροι Chia
Πρωτεΐνη: 6γρ. ανά 2 κουταλιές της σούπας Οι σπόροι Chia είναι μια τροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβάνοντας το α-λινολενικό οξύ.
Βρώμη
Πρωτεΐνη: 5γρ. ανά 30γρ.. Η βρώμη έχει σημαντικές ιδιότητες διότι περιέχει ένα τύπο φυτικής διαλυτής ίνας γνωστή ως β-γλυκάνη. Η β-γλυκάνη ανήκει στην κατηγορία των μη εύπεπτων πολυσακχαριτών και έχει την ιδιότητα να μειώνει τα επίπεδα ολικής και LDL χοληστερόλης στο αίμα χωρίς να επηρεάσει τα επίπεδα των λιποδιαλυτών αντιοξειδωτικών βιταμινών.
Πηγή: aftodioikisi.gr