• Latest
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Πώς θα υπολογίζονται οι 120 δόσεις: Κριτήρια, προϋποθέσεις και παγίδες -Αναλυτικά παραδείγματα

6 Μαΐου 2019
Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Εορδαίας σχετικά με την δίωξη του Δόκιμου Έφεδρου Αξιωματικού Μπέικου Γιώργου.

Η απάντηση στην καταστολή της Κυβέρνησης θα είναι η μαζικότητα μας στον δρόμο! Όλοι στο μπλόκο του Φιλώτα Τρίτη 2/12 στις 13:00!

1 Δεκεμβρίου 2025
Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης

Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης: «Η Κοζάνη γιορτάΖΕΙ και πάλι..» από την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2025

1 Δεκεμβρίου 2025
Κοζάνη: «Γνωρίζω – Προλαμβάνω – Στηρίζω: Το μήνυμα του Μαμάτσειου Νοσοκομείου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS»

Κοζάνη: «Γνωρίζω – Προλαμβάνω – Στηρίζω: Το μήνυμα του Μαμάτσειου Νοσοκομείου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS»

1 Δεκεμβρίου 2025
Φωτιά σε διπλοκατοικία στη Λευκόβρυση Κοζάνης

Φωτιά σε διπλοκατοικία στη Λευκόβρυση Κοζάνης

1 Δεκεμβρίου 2025
Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Ελληνικής Αστυνομίας

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Στήριξη της επιχειρηματικότητας στη Δυτική Μακεδονία

1 Δεκεμβρίου 2025
Η Μαγεία των Εορταστικών Εκδηλώσεων στο Βόιο

Η Μαγεία των Εορταστικών Εκδηλώσεων στο Βόιο

1 Δεκεμβρίου 2025
Εράτυρα: Οι εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Εράτυρα: Οι εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

1 Δεκεμβρίου 2025
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βοΐου την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025

1 Δεκεμβρίου 2025
Πολυτίμη Φαρμάκη

Δημόσια Διαβούλευση για το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το έτος 2026

1 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Γρεβενών: Εργασίες κλάδευσης στις οδούς πέριξ της Πλατείας Ελευθερίας (Λαχαναγορά) την Τρίτη 2/12

Δήμος Γρεβενών: Εργασίες κλάδευσης στις οδούς πέριξ της Πλατείας Ελευθερίας (Λαχαναγορά) την Τρίτη 2/12

1 Δεκεμβρίου 2025
Μπλόκο αγροτών στα διόδια Μαλγάρων – Κλειστά και τα δύο ρεύματα

Μπλόκο αγροτών στα διόδια Μαλγάρων – Κλειστά και τα δύο ρεύματα

1 Δεκεμβρίου 2025
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

Το απλό σνακ που «ξυπνάει» τον εγκέφαλο – Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα μελέτης

1 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Πώς θα υπολογίζονται οι 120 δόσεις: Κριτήρια, προϋποθέσεις και παγίδες -Αναλυτικά παραδείγματα

sierafm by sierafm
6 Μαΐου 2019
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
2
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Στη Βουλή έρχεται, λίγο πριν από τις εκλογές 2019, το νομοσχέδιο με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ταμεία, εφορία και δήμους.

Η ρύθμιση 120 δόσεων αφορά σε ληξιπρόθεσμες οφειλές που συσσωρεύτηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018 και η πλατφόρμα για τη διευθέτησή τους αναμένεται να μείνει ανοικτή μέχρι τις 28 Ιουνίου.

Αν το σχέδιο της κυβέρνησης προχωρήσει δίχως απρόοπτα και το νομοσχέδιο ψηφιστεί στη Βουλή εντός του χρονοδιαγράμματος τότε η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 14 Μαΐου για τα φυσικά πρόσωπα και στις 16 Μαΐου για τα νομικά πρόσωπα.
Τα κριτήρια για ένταξη στη ρύθμιση 120 δόσεων

Η ρύθμιση αφορά ανεξαιρέτως όλα τα φυσικά πρόσωπα (θεωρητικά 3,9 εκατομμύρια οφειλέτες), δίχως εξαιρέσεις.
Υπενθυμίζεται πως για όσους έχουν εισόδημα κάτω από τα 10.000 ευρώ το ζήτημα είναι απλό. Από την άλλη για τους υπόλοιπους περιπλέκεται η κατάσταση διότι θα πρέπει να υπολογιστεί τόσο η δόση όσο και οι τόκοι (5% ετησίως) για το υπόλοιπο του ποσού που θα βαίνει μειούμενο όσο αφαιρείται η κάθε δόση (καθαρή και χωρίς τους τόκους).
Στους υπολογισμούς περιλαμβάνονται και τα παιδιά. Περισσότερα παιδιά σε μία οικογένεια και μικρότερο το εισόδημα, τόσο μικρότερο θα είναι το ποσό και περισσότερες οι δόσεις, με όριο πάντα τα 50 ευρώ (ελάχιστη ποσό) και τις 120 δόσεις (ανώτατο όριο).

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου για τα φυσικά πρόσωπα θα υπάρχουν εισοδηματικά, αλλά όχι περιουσιακά, κριτήρια, καθώς και κριτήρια τέκνων.

Οι δόσεις ρυθμίζονται ως εξής:

Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα υπάρχουν έως 120 δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ. Για οφειλές έως 3.000 ευρώ σε αυτήν την κατηγορία των οφειλετών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, δεν θα υπάρχουν προσαυξήσεις και τόκοι.
Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, θα ισχύει προοδευτική κλίμακα συντελεστών με βάση την οποία θα καθορίζεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων, σε συνάρτηση με το ποσό της ρυθμιζόμενης οφειλής. Για όσους βαρύνονται με τέκνα, ο συντελεστής θα μειώνεται, προκειμένου ο αριθμός των δόσεων να είναι μεγαλύτερος. Και για τους οφειλέτες αυτούς, το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσεις δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 30 ευρώ.
Σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής της ρυθμιζόμενης οφειλής προβλέπεται διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που έχουν συσσωρευτεί έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Σε περίπτωση επιλογής λιγότερου αριθμού δόσεων από ό,τι δικαιούται ο φορολογούμενος, θα ισχύουν μειώσεις έως 90% στα ποσά των προσαυξήσεων και των τόκων. Ο ελάχιστος αριθμός των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης ορίζεται στις 18.
Τα εισοδήματα που θα λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό του αριθμού των δόσεων, θα είναι τα πραγματικά δηλωθέντα και όχι αυτά που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Αναλυτικά παραδείγματα της ρύθμισης 120 δόσεων

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες με τον κ. Τσακαλώτο, η υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα εφαρμογής της ρύθμισης 120 δόσεων, ανάλογα με τα εισοδήματα του οφειλέτη.

Ενδεικτικά μπορούν να ισχύσουν οι εξής περιπτώσεις:

Έστω οφειλέτης με εισόδημα 10.000 ευρώ και συνολική οφειλή 3.600 ευρώ. Η ρύθμιση γίνεται σε 120 δόσεις των 30 ευρώ (διότι το εισόδημα είναι έως 10.000 ευρώ).
Έστω οφειλέτης με εισόδημα 21.000 ευρώ και συνολική οφειλή 30.000 ευρώ. Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:

Έως τις 10.000 ευρώ, ο συντελεστής είναι 0.

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ 4% = 200 ευρώ

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ 6% = 300 ευρώ.

Για τα τελευταία επιπλέον 1.000 ευρώ Χ 8% = 80 ευρώ.

Αρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 580 ευρώ.

Αρα, μηνιαία ικανότητα 580 / 12 = 48,33 ευρώ.

Αρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 30.000 ευρώ / 48,33 = 620.

Αρα, η ρύθμιση είναι στον μέγιστο δυνατό αριθμό, στις 120 δόσεις.

3. Εστω οφειλέτης με εισόδημα 30.000 ευρώ και οφειλή 6.000 ευρώ.

Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:

Έως τις 10.000 ευρώ, ο συντελεστής είναι 0.

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ 4% = 200 ευρώ.

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ 6% = 300 ευρώ.

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 Euro Χ 8% = 400 Euro

Για τις τελευταίες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ 10% = 500 ευρώ.

Αρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 1.400 ευρώ.

Αρα, μηνιαία ικανότητα 1.400 / 12 = 116,67 ευρώ.

Αρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 6.000 ευρώ / 116,67 = 51,42, άρα 51 δόσεις.

Αρα, η ρύθμιση ορίζεται στις 51 δόσεις

4. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 30.000 ευρώ, οφειλή 6.000 ευρώ και ένα (1) τέκνο.

Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:

Έως τις 10.000 ευρώ, ο συντελεστής είναι 0.

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ (4-1)=3% = 150 ευρώ.

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ (6-1)=5% = 250 ευρώ.

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ (8-1)=7% = 350 ευρώ.

Για τις τελευταίες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ (10-1)=9% = 450 ευρώ.

Αρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 1.200 ευρώ.

Αρα, μηνιαία ικανότητα 1.200 / 12 = 100 ευρώ.

Αρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 6.000 ευρώ / 100 = 60 δόσεις.

Αρα, η ρύθμιση ορίζεται στις 60 δόσεις.
Τι ισχύει για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα

Από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις 120 δόσεις προκύπτει ότι για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα ισχύουν τα εξής σημεία:

Οι οφειλές που προέρχονται από τακτικές αιτίες (π.χ. φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.), θα μπορούν να ρυθμίζονται σε έως και 18 μηνιαίες δόσεις.
Οι έκτακτες οφειλές (π.χ. από φόρους κληρονομιών, εφάπαξ ποσά προστίμων κ.λπ.), θα μπορούν να ρυθμίζονται σε έως και 30 μηνιαίες δόσεις.
Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης είναι 30 ευρώ.
Στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής της ρυθμιζόμενης οφειλής, θα προβλέπεται διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που έχουν συσσωρευτεί έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Σε περίπτωση επιλογής της αποπληρωμής σε λιγότερες δόσεις, θα προβλέπονται μειώσεις στις προσαυξήσεις και τους τόκους.

Περαιτέρω «μυστικά» της ρύθμισης 120 δόσεων

Για την ένταξη ή και τον αποκλεισμό από τη ρύθμιση των 120 δόσεων υπάρχουν και άλλοι «αστερίσκοι».

Βάσει των όσων ισχύουν μέχρι στιγμής προκύπτουν τα εξής δεδομένα:

Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όλοι οι φορολογούμενοι, εκτός από αυτούς που έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία.
Οι οφειλέτες μπορούν, εάν θελήσουν, να εντάξουν στη νέα ρύθμιση και ήδη ρυθμισμένες οφειλές τους, ενταγμένες στις «πάγιες ρυθμίσεις» των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων.
Για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση θα προβλέπεται αναστολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεων, πλειστηριασμών κ.λπ.), ενώ θα μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα.
Στην περίπτωση όπου ο οφειλέτης δεν θα έχει πληρώσει εμπρόθεσμα δύο συνεχόμενες δόσεις, θα χάνει τη ρύθμιση.

Πηγή: iefimerida.gr

Tags: ΦΟΡΟΣ
Previous Post

Το ψηφοδέλτιο του Δημήτρη Κοσμίδη. Δείτε τα ονόματα

Next Post

Πανελλαδικές: Το πρόγραμμα και πώς θα εξεταστούν τα ειδικά μαθήματα

Next Post
εξετασεις, σχολειο

Πανελλαδικές: Το πρόγραμμα και πώς θα εξεταστούν τα ειδικά μαθήματα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Η απάντηση στην καταστολή της Κυβέρνησης θα είναι η μαζικότητα μας στον δρόμο! Όλοι στο μπλόκο του Φιλώτα Τρίτη 2/12 στις 13:00!
  • Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης: «Η Κοζάνη γιορτάΖΕΙ και πάλι..» από την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2025
  • Κοζάνη: «Γνωρίζω – Προλαμβάνω – Στηρίζω: Το μήνυμα του Μαμάτσειου Νοσοκομείου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS»
  • Φωτιά σε διπλοκατοικία στη Λευκόβρυση Κοζάνης
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Στήριξη της επιχειρηματικότητας στη Δυτική Μακεδονία

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr