Αποτελούσε πάντα ένα δημητριακό με αμέτρητα ευεργετικά οφέλη για τον άνθρωπο.
Η σημαντική της αποτελεσματικότητα στη ρύθμιση της χοληστερόλης, όμως, ανέδειξε τη βρώμη τα τελευταία χρόνια στο Ιερό Δισκοπότηρο του φαρμακείου της φύσης!
Τα τελευταία χρόνια είναι πολλοί αυτοί που ορκίζονται στην παντοδυναμία της βρώμης.
Το ευλογημένο αυτό δημητριακό αποτελεί πράγματι ένα φυσικό πολυεργαλείο για την καλή υγεία του οργανισμού και δικαιολογημένα έχει αποκτήσει το δικό της μεγάλο και φανατικό κοινό!
Η ουδέτερη γεύση της σε συνδυασμό με τα πολλά ευεργετικά θρεπτικά συστατικά της, την καθιστά ένα γευστικό μπαλαντέρ, ιδανικό να αναμειχθεί σε κάθε είδους γαστρονομική έμπνευση.
Ειδικότερα στο κομμάτι του ελέγχου της χοληστερίνης, η βρώμη μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικός σύμμαχος της καρδιαγγειακής υγείας, συνδυαστικά με την προσήλωση σε έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής και τη σωματική άσκηση.
Λόγω του ότι είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, η βρώμη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL) αλλά και των υψηλών τριγλυκεριδιών.
Ειδικότερα, οι β-γλυκάνες είναι οι υπεύθυνες διαλυτές και ιξώδεις ίνες της βρώμης που επηρεάζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από το αίμα, καθυστερώντας την απορρόφηση του λίπους από το έντερο.
Από την άλλη, οι πολυφαινόλες της βρώμης που ονομάζονται αβενανθραμίδες ενεργούν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά, αποτρέποντας τη συγκέντρωση των ελεύθερων ριζών και βοηθώντας τη μη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία.
Πέρα από τους γνωστούς τρόπους μαγειρέματος ή προετοιμασίας της βρώμης, οι οποίοι ανάλογα με την επεξεργασία ή τις προσμείξεις άλλων υλικών ποικίλλουν σε αποτελεσματικότητα, ένας εξαιρετικά εύκολος, ανέξοδος και πολύ γρήγορος τρόπος να έχετε πάντα διαθέσιμο ένα ευεργετικό παρασκεύασμα βρώμης, είναι το νερό βρώμης!
Χρησιμοποιώντας πάντα αναλογία βρώμης με νερό 1 προς 3, βράζετε το νερό και προσθέτετε 1 φλιτζάνι βρώμης σε αυτό. Αφήστε τη βρώμη να μαλακώσει και έπειτα σουρώστε το νερό, το οποίο θα βάλετε σε ένα μπουκαλάκι.
Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε στο νερό βρώμης λίγο φυσικό χυμό ή λίγη στέβια, ώστε να το νοστιμίσετε.
Ειδάλλως, μπορείτε να το καταναλώνετε όπως το κανονικό νερό, καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.
Με αυτόν τον τρόπο και δεν παίζετε στη ρουλέτα την υγεία σας και δεν μπαίνετε στη διαδικασία να παρασκευάσετε κάτι πολύπλοκο και χρονοβόρο. Θα γίνει, αδιαμφισβήτητα, η αγαπημένη σας συνήθεια!
Πέρα από το νερό βρώμης, ωστόσο, ένας ακόμη πολύ εύκολος τρόπος για να ενσωματώσετε τη βρώμη στην καθημερινή διατροφή σας είναι με την παρασκευή ενός πρωινού με μήλο ή αχλάδι.
Συγκεκριμένα, αφού βράσετε τη βρώμη σε λίγο νερό, τη συνοδεύετε με μικρά κομμάτι αχλαδιού ή μήλου. Αν θέλετε, μπορείτε να αλέσετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και να καταναλώσετε το ρόφημα ως σμούθι.
Να θυμάστε πάντα πως όσο λιγότερο επεξεργασμένη είναι η βρώμη, τόσο περισσότερο θετικά τα αποτελέσματά της.
Να είστε προσεκτικοί με τα τυποποιημένα προϊόντα του εμπορίου που την περιέχουν μιας η περιεκτικότητά τους σε β-γλυκάνες διαφέρει πολύ.
Επιπλέον, η πρόσμειξη της βρώμης με επεξεργασμένα σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά (π.χ. στα τυποποιημένα μπισκότα βρώμης) αναστέλλει σημαντικά την αποτελεσματικότητά της στη μείωση της χοληστερόλης.