Ένα από τα πιο ενοχλητικά δερματικά προβλήματα είναι η εμφάνιση κάλων στα πόδια ή τα χέρια. Εκτός από αντιαισθητικοί, μπορούν να γίνουν και επώδυνοι, όταν για παράδειγμα τους ασκούμε πίεση καθώς περπατάμε. Ωστόσο, με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και ορισμένα αποτελεσματικά «γιατροσόφια», μπορούμε να τους ξεφορτωθούμε για τα καλά!
Κρέμες απολέπισης
Οι απολεπιστικές κρέμες ή οι λοσιόν μπορούν να βοηθήσουν στην θεραπεία των κάλων, ειδικά εάν περιέχουν σαλικυλικό οξύ ή γαλακτικό αμμώνιο. Αν δεν έχετε τέτοιου είδους κρέμες, χρησιμοποιήστε βαζελίνη που, χάρη στις ενυδατικές της ιδιότητες, μαλακώνει τους κάλους. Αμέσως μετά την εφαρμογή της κρέμα, φορέστε κάλτσες ή γάντια ώστε να σφραγίσετε την υγρασία του δέρματος.
Μηλόξυδο και ελαφρόπετρα
Σε μια μικρή λεκάνη με ζεστό νερό, προσθέστε 1 φλιτζάνι μηλόξυδο και μουλιάστε τα πόδια ή τα χέρια για ένα τέταρτο. Αυτό θα απαλύνει τους κάλους αρκετά, ώστε να μπορέσετε να τους αφαιρέσετε με μια ελαφρόπετρα.
Καστορέλαιo
Το καστορέλαιο έχει ιδιότητες που το καθιστούν ένα φυσικό λιπαντικό για το δέρμα. Σε μια λεκάνη με ζεστό νερό, προσθέστε 5 κουταλιές της σούπας καστορέλαιο και αφήστε τα πόδια να μουλιάσουν στο μείγμα για αρκετή ώρα. Σταδιακά το καστορέλαιο θα μαλακώσει την σκληράδα και θα καταπραΰνει την πληγείσα περιοχή.
Φλούδες ανανά
Οι φλούδες ανανά περιέχουν ένζυμα που βοηθούν στο να μαλακώσουν οι κάλοι. Τοποθετήστε ένα μικρό κομμάτι φλούδας πάνω στο επίμαχο σημείο και τυλίξτε την με ένα κομμάτι ύφασμα για να το διατηρήσετε στη θέση του. Δοκιμάστε αυτόν τον τρόπο μία φορά τη νύχτα επί μία εβδομάδα.
Μαγειρική σόδα και χυμός λεμονιού
Ο συνδυασμός αυτών των δύο φυσικών συστατικών βοηθάει πολύ στην απομάκρυνση των κάλων. Ξεκινήστε βάζοντας ζεστό νερό σε μια λεκάνη και ρίξτε 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού. Μετά από 10 λεπτά προσθέστε 4 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα. Τρίψτε τα επίμαχα σημεία με απαλές κινήσεις και ολοκληρώστε την φροντίδα χρησιμοποιώντας ελαφρόπετρα για να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα.
Τα λάθη που πρέπει να αποφεύγετε
Mην χρησιμοποιείτε ποτέ ξυραφάκια ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα για να απομακρύνετε τους κάλους γιατί έτσι σπάει το δέρμα και μπορεί να μολυνθεί η περιοχή. Επιπλέον, αποφύγετε τα καταπλάσματα από κρεμμύδι ή σκόρδο για να μαλακώσετε τους κάλους, καθώς η δράση τους είναι πρόσκαιρη και δε φέρνουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό
Συνήθως οι κάλοι δεν είναι επικίνδυνοι. Ωστόσο αν παρατηρήσετε αλλαγές όπως ερυθρότητα, αιμορραγία ή επίμονο πόνο, πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ποδολόγο καθώς υπάρχει πιθανότητα να έχετε μολυνθεί. Αν παρατηρείτε ότι βγάζετε πολύ συχνά κάλους στα πόδια, είναι προτιμότερο να κάνετε εξετάσεις για να αποκλείσετε το ενδεχόμενο του διαβήτη ή άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων.