“Εξαφανισμένη” μοιάζει, προς το παρόν τουλάχιστον, η εποχική γρίπη, με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και προστασίας που εφαρμόζονται για την πανδημία του κορωνοϊού της αλλά και την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη να έχουν περιορίσει την κυκλοφορία των ιών της γρίπης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που επιτηρεί την επιδημιολογική εξέλιξη της γρίπης στη χώρα μας, έως και τις 29 Νοεμβρίου κανείς δεν είχε διαγνωστεί με εποχική γρίπη. Ειδικότερα, και σύμφωνα με τη χθεσινή εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ που περιλαμβάνει καταγραφή έως και τις 29/11, στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας του Ελληνικού Εργαστήριου Παστέρ και Β΄ Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ) ελέγχθηκαν για ιούς της γρίπης συνολικά 13 δείγματα, τα επτά από νοσοκομεία, και κανένα δεν ήταν θετικό.
Την περυσινή περίοδο κυκλοφορίας της γρίπης, το πρώτο εισαγόμενο κρούσμα είχε εντοπιστεί ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου. Βέβαια, την αντίστοιχη με τη σημερινή περίοδο η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα εξακολουθούσε να είναι πολύ χαμηλή, καθώς η έντονη κυκλοφορία της συνήθως ξεκινά μετά τον Ιανουάριο και κορυφώνεται τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Για αυτό και τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, σε Ευρώπη και Ελλάδα, πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή.
Φέτος, όμως, οι προβλέψεις των ειδικών για την εποχική γρίπη τους επόμενους μήνες είναι αισιόδοξες. Σε μεγάλο βαθμό σε αυτό συντελεί η έντονη ζήτηση για τον αντιγριπικό εμβολιασμό που έχει αυξηθεί κατά πολύ, υπό τον φόβο του νέου κορωνοϊού και του κινδύνου η ταυτόχρονη κυκλοφορία των ιών να προκαλέσει “έμφραγμα” στο ΕΣΥ. Μέχρι πριν από δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τα δεδομένα για τον αντιγριπικό εμβολιασμό που ανέφερε δημοσίως ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έχουν ήδη συνταγογραφηθεί πάνω από 3.000.000 εμβόλια, έχουν διενεργηθεί περισσότερα από 2.900.000, με τα 1.850.000 εξ αυτών να είναι σε ευπαθείς ομάδες και άτομα μεγάλων ηλικιών.
Πέρυσι, και μέχρι το Μάιο είχαν καταγραφεί 254 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, τα 233 εξ αυτών νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 116 θάνατοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τους περασμένους μήνες παρατηρήθηκε μια πολύ ήπια εποχή γρίπης σε όλο το νότιο ημισφαίριο, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών με υψηλή δραστηριότητα της Covid-19 όπως η Βραζιλία, γεγονός που οι ειδικοί αποδίδουν στις στρατηγικές ελέγχου έναντι του νέου κορωνοϊού.
Η “αποδιδόμενη στη γρίπη θνησιμότητα” που υπολογίζουν οι Ελληνες επιστήμονες περιλαμβάνει πολύ περισσότερους θανάτους σε σχέση με τους καταγεγραμμένους. Ενδεικτικά, την περίοδο 2018-2019, χρονιά με 374 νοσηλευόμενους με γρίπη σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και 154 θανάτους, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι θάνατοι που αποδίδονται στη γρίπη ήταν λίγο περισσότεροι από 1000 και συγκεκριμένα 1071.
Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, η θνησιμότητα δεν αγγίζει αυτή του νέου κορωνοϊού, που από τον Οκτώβρη και μετά “σαρώνει” την Ελλάδα. Εως και χθες στη χώρα μας είχαν καταγραφεί 2706 θάνατοι εξαιτίας της Covid-19. Μόνο για τις τρεις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου κατέληξαν 300 ασθενείς, με το αποτύπωμα του θανατηφόρου περάσματος του κορωνοϊού να γίνεται όλο και πιο βαρύ. Και ακόμη, μπροστά υπάρχει … μακρύς δρόμος, με δύσκολους μήνες καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταδοτικότητα του Sars-CoV-2.
Τα “σκληρά” δεδομένα της επιδημίας στην Ελλάδα, δηλαδή οι νοσηλευόμενοι, οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί πιέζουν δραματικά το σύστημα υγείας και δεν επιτρέπουν στους ειδικούς να συζητούν την επιστροφή ούτε καν σε μια μερική κανονικότητα.
Πηγή:enikos.gr