• Latest
Π. Κουκουλόπουλος: «Τρεις δεσμεύσεις για τη Δυτική Μακεδονία στις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ»

Π. Κουκουλόπουλος: Αυξάνονται και πληθύνονται τα προβλήματα των έντιμων αγροτών

22 Μαΐου 2026
Αναδιαμορφώνοντας τον κόσμο με την βοήθεια του AI

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Digital World Summit Greece ανοίγουν τον διάλογο για τους Υπερυπολογιστές και την Ψηφιακή Κυριαρχία

22 Μαΐου 2026
Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ Κοζάνης, 38χρονος  για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Κοζάνη: Πλαστογράφησε έγγραφο και τον συνέλαβαν

22 Μαΐου 2026
Φλώρινα: Συνελήφθη 37χρονος για παραβίαση δικαστικής διάταξης και για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Φλώρινα: Συνελήφθη 37χρονος για παραβίαση δικαστικής διάταξης και για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

22 Μαΐου 2026
Ύστατη διαμαρτυρία του Δημάρχου Καστοριάς προς την Enaon EDA για την αποκατάσταση ζημιών και φθορών

Ύστατη διαμαρτυρία του Δημάρχου Καστοριάς προς την Enaon EDA για την αποκατάσταση ζημιών και φθορών

22 Μαΐου 2026
Μακεδονικός Σιάτιστας: Τελευταίος αγώνας της χρονιάς στην Ξηρολίμνη

Μακεδονικός Σιάτιστας: Τελευταίος αγώνας της χρονιάς στην Ξηρολίμνη

22 Μαΐου 2026
Τα Σέρβια υποδέχονται τον 17ο Ποδηλατικό Γύρο Λίμνης Πολυφύτου «Γεώργιος Πράσσος»

Τα Σέρβια υποδέχονται τον 17ο Ποδηλατικό Γύρο Λίμνης Πολυφύτου «Γεώργιος Πράσσος»

22 Μαΐου 2026
Δήμος Βοΐου: Δωρεά Αρχοντικού Νεράντζη – Νάκου στο Δήμο

Δήμος Βοΐου: Δωρεά Αρχοντικού Νεράντζη – Νάκου στο Δήμο

22 Μαΐου 2026
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 25-05-2026 έως 31-05-2026)

22 Μαΐου 2026
Παρουσίαση δράσεων και συμπερασμάτων του έργου «Μετά-Τοπίο» για τον ρόλο του πολιτισμού στη μεταλιγνιτική Δυτική Μακεδονία

Παρουσίαση δράσεων και συμπερασμάτων του έργου «Μετά-Τοπίο» για τον ρόλο του πολιτισμού στη μεταλιγνιτική Δυτική Μακεδονία

22 Μαΐου 2026
Δήμος Κοζάνης: Μια ξεχωριστή εκδήλωση στα 44α Λασσάνεια – Οι LooM στην ΚΔΒΚ στις 14 Ιουνίου 2026 και ώρα 20:30 

Δήμος Κοζάνης: Μια ξεχωριστή εκδήλωση στα 44α Λασσάνεια – Οι LooM στην ΚΔΒΚ στις 14 Ιουνίου 2026 και ώρα 20:30 

22 Μαΐου 2026
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ

Περπάτημα για λιγότερο λίπος στην κοιλιά: Πόσα χιλιόμετρα την εβδομάδα είναι αρκετά

22 Μαΐου 2026
ΔΕΥΑΚ

ΔΕΥΑΚ: Διακοπή υδροδότησης στο κάτω τμήμα της Τ.Κ. Καρυδίτσας, για την αποκατάσταση διαρροής, την Παρασκευή 22/5

22 Μαΐου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 22 Μαΐου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Π. Κουκουλόπουλος: Αυξάνονται και πληθύνονται τα προβλήματα των έντιμων αγροτών

sierafm by sierafm
22 Μαΐου 2026
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Π. Κουκουλόπουλος: «Τρεις δεσμεύσεις για τη Δυτική Μακεδονία στις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ»
0
SHARES
5
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Κλιμακώνει την κοινοβουλευτική πίεση ο Αντιπρόεδρος της Βουλής & Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, για το πρωτόγνωρο μπάχαλο που ταλαιπωρεί τον αγροτικό κόσμο.

Σε συνέχεια, λοιπόν, των διαδοχικών, αγροτικών κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων των προηγούμενων ημερών, με έμφαση στην Π.Ε. Κοζάνης και ευρύτερα στη Δυτική Μακεδονία, ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών κατέθεσε νέα Ερώτηση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Κ. Πιερρακάκη – Μ. Σχοινά.

Συμπυκνώνοντας τις τεχνικές παραμέτρους των προβλημάτων, όπως ακριβώς του μεταφέρθηκαν από συντοπίτες μας παραγωγούς, απευθύνει έκκληση στην Κυβέρνηση για χιλιοστή φορά να δώσει επιτέλους λύσεις, υπενθυμίζοντας ξανά πως η ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ (φορέα με κατεξοχήν εξειδίκευση στις φορολογικές εισπράξεις, άσχετο με τις αγροτικές πληρωμές) αποτελεί στρατηγικό λάθος.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

Με σειρά διαδοχικών κοινοβουλευτικών παρεμβάσεών μου, έχω αναδείξει, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις και τελικά να επιλυθούν, τα πολλαπλά προβλήματα με τα οποία έχουν έρθει αντιμέτωποι οι έντιμοι αγρότες, πληρώνοντας αυτοί -χωρίς να φταίνε- τα “σπασμένα” του γαλάζιου σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως ενδεικτικά πιο πρόσφατες:

– η αριθμ. 5341/18.5.2026 Ερώτησή μου «Προβληματισμός στον αγροτικό κόσμο για τις συνέπειες του “monitoring” και τις σχετικές διαδικασίες διορθώσεων» και

– η Αναφορά που κατέθεσα στις 21.5.2026 «Η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) ζητά τη λήψη μέτρων από την ΑΑΔΕ για την αποφυγή αποκλεισμού παραγωγών από τις δικαιούμενες ενισχύσεις έτους 2025».

Σε συνέχεια όλων αυτών, λοιπόν, στόχος της παρούσας Ερώτησης είναι η πρόσθετη ανάδειξη των έντονων διαμαρτυριών που δέχομαι διαρκώς από συντοπίτες μου αγρότες της Π.Ε. Κοζάνης και ευρύτερα της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι με ολοένα εντεινόμενη οργή περιγράφουν πρωτοφανές “μπάχαλο” και ανεπίτρεπτο εμπαιγμό, όσον αφορά τρέχουσες διαδικασίες (που πλέον έχουν ενσωματωθεί στην ΑΑΔΕ) και εκκρεμείς δικαιούμενες πληρωμές.

Λαμβάνοντας υπόψη την εξειδικευμένη φύση των τεχνικών παραμέτρων, που είναι γνωστές στη λεπτομέρειά τους σε όσους εφαρμόζουν στην πράξη τις σχετικές διαδικασίες, ακολουθεί μια σύνοψη των προβλημάτων και προτάσεων, αποκλειστικά όπως προέκυψαν από τις μέχρι χθες 21/5 συνεχείς επικοινωνίες μου με παραγωγούς του τόπου μας:

– Αποτυχία του “monitoring” στα καρποδοτικά: Η πρώτη χρονιά εφαρμογής του συστήματος “monitoring” στα καρποδοτικά ψυχανθή και τα όσπρια εξελίσσεται σε φιάσκο. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, τα αποτελέσματα για τα όσπρια και τα ψυχανθή είναι ολοκληρωτικά λανθασμένα, βγάζοντας εκτός συστήματος πραγματικές καλλιέργειες.

– Εμπαιγμός προθεσμιών: Το σύστημα διορθώσεων άνοιξε υποτίθεται για επτά ημέρες, ενώ στην πραγματικότητα λειτούργησε μόλις τις έξι. Είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν χιλιάδες παραγωγοί σε τέτοια ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, όταν μάλιστα τα ίδια τα συστήματα καταρρέουν.

– Αδιαφάνεια και καθυστέρηση ελέγχων: Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του “monitoring” και των λοιπών διασταυρωτικών ελέγχων, όπως μου περιγράφουν, σκοπίμως δεν πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του ΟΣΔΕ, ούτε καν μετά το πρώτο κλείσιμο. Ενώ στο παρελθόν το σύστημα έτρεχε έγκαιρα δεκαέξι διασταυρωτικούς ελέγχους επιτρέποντας διορθώσεις, φέτος κατά τη διάρκεια του ΟΣΔΕ εκτελέστηκαν μόλις τέσσερις και δεν υπήρχε καθόλου “monitoring”. Τα αποτελέσματα αποκρύφθηκαν, για να εμφανιστούν κατόπιν εορτής.

– Τιμωρητική “λογική”: Το “monitoring” έχει μετατραπεί, από προληπτικό εργαλείο, σε καθαρά τιμωρητικό μηχανισμό. Αντί τα αποτελέσματα να είναι διαθέσιμα στην αρχή, για να διορθωθούν προφανή λάθη, εμφανίζονται αιφνιδιαστικά λίγο πριν την πληρωμή, με μοναδικό στόχο το “κούρεμα” των ενισχύσεων.

– Απουσία διαδικασίας ενστάσεων: Είναι απαράδεκτο να μην έχει εκδοθεί ακόμη επίσημη διαδικασία υποβολής ενστάσεων αποκλειστικά επί των αποτελεσμάτων του “monitoring”.

– Απόρριψη των στοιχείων ΕΛΓΑ και ΚΕΠΥΕΛ: Το Κράτος αρνείται να συνομιλήσει με το Κράτος. Είναι αδιανόητη η έλλειψη άμεσης ενσωμάτωσης των πορισμάτων από τις επιτόπιες επισκέψεις του ΕΛΓΑ και του ΚΕΠΥΕΛ για τις συνδεδεμένες, ώστε να σταματήσει η αδικία.

– Σκόπιμη σύγχυση με κωδικούς λάθους: Υπάρχουν κωδικοί σφαλμάτων (όπως ο 31103) που διορθώνονται κανονικά, αλλά αποσιωπούνται εσκεμμένα από τις επίσημες ανακοινώσεις, προκαλώντας αναξιοπιστία, αγωνία και σύγχυση σε παραγωγούς και ΚΥΔ.

– Το μπλοκάρισμα της ΑΑΔΕ (Κωδικοί 31104 και 31190): Οι συντοπίτες μου καταγγέλλουν δυσλειτουργία και ακαμψία των διασταυρώσεων με την ΑΑΔΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η γραφειοκρατία της ΑΑΔΕ δεν μπορεί να στερεί το ψωμί των αγροτών». Πρέπει να επιτευχθεί άμεση δυνατότητα διόρθωσης των αγροτεμαχίων που έχουν εγκλωβιστεί με τον κωδικό 31104 (ασυμφωνία έκτασης ΑΤΑΚ), καθώς και τον κωδικό 31190 (μη επιβεβαίωση ΑΤΑΚ σε ενοικιαζόμενα).

– Απαγόρευση προσθήκης συνδεδεμένων: Είναι παράλογο να επιτρέπεται μόνο η αφαίρεση και όχι η προσθήκη συνδεδεμένων ενισχύσεων κατά τις διορθώσεις, ακόμη κι όταν ο παραγωγός αποδεικνύει τη μη ύπαρξη δόλου με όλα τα απαραίτητα έγγραφα επισυναπτόμενα στο σύστημα.

– Μπλοκαρισμένα ΙΒΑΝ: Εγείρεται το αίτημα από παραγωγούς, να υπάρξει η δυνατότητα αλλαγής τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) για τη διευκόλυνση των πληρωμών των δικαιούχων.

– Ακαμψία στα οικολογικά σχήματα (Eco-schemes): Ζητείται η δυνατότητα υποβολής αιτημάτων eco τόσο σε επίπεδο αγροτεμαχίου όσο και στα γενικά στοιχεία, με την προϋπόθεση της επισύναψης της σχετικής έγγραφης τεκμηρίωσης που πιστοποιεί την απουσία δόλου.

– Αυθαίρετος χαρακτηρισμός καλλιεργειών (Αραβόσιτος): Είναι απαράδεκτο το σύστημα να μην επιτρέπει την αλλαγή του κωδικού καλλιέργειας από 3.1 σε 3.2 στον αραβόσιτο. Η αλλαγή χρήσης από ενσίρωση σε σπυρί καθορίζεται από την τρέχουσα εμπορική αξία του προϊόντος και τη ζήτηση της αγοράς. Όταν αυτή η αλλαγή επιβεβαιώνεται από τα επίσημα παραστατικά παράδοσης, είναι εγκληματικό να θεωρείται παράβαση.

– Αποκλεισμός από τις ενστάσεις επιλεξιμότητας: Είναι αναγκαίο να ανοίξει η διαδικασία ενστάσεων επιλεξιμότητας για όλους εκείνους τους παραγωγούς που, λόγω της κατάρρευσης και των δυσλειτουργιών του συστήματος, δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν έγκαιρα τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Δεδομένου του κατεπείγοντος χαρακτήρα του θέματος.

Δεδομένου του Συμφώνου Συνεργασίας που έχει υπογράψει και ήδη ανανεώσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, με αντικείμενο τις διαφοροποιημένες απαιτήσεις και προκλήσεις στις περιοχές υπό απολιγνιτοποίηση.

Δεδομένης της θέσης που, ως Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, έχω διατυπώσει για το ότι η ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ αποτελεί στρατηγικό λάθος της Κυβέρνησης.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Τι απαντάτε σε κάθε ένα από τα προβλήματα, σε κάθε μία από τις επισημάνσεις και τις προτάσεις, που αναλυτικά αποτυπώνονται ανωτέρω βάσει των καθημερινών επικοινωνιών μου με τον αγροτικό κόσμο στο νομό Κοζάνης και ευρύτερα στη Δυτική Μακεδονία;

2) Για ποιους λόγους δεν ελήφθη εγκαίρως η αναγκαία μέριμνα και προέκυψαν όλα αυτά, προκαλώντας άδικη ταλαιπωρία στον αγροτικό κόσμο, η συντριπτική πλειοψηφία του οποίου είναι έντιμοι συμπολίτες μας που αγωνίζονται να επιβιώσουν και δεν φταίνε σε τίποτα να αγωνιούν καθημερινά με τέτοια επιβάρυνση;

3) Σε ποιες άμεσες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβείτε και πότε ακριβώς δεσμεύεστε ότι θα έχουν επιλυθεί και ομαλοποιηθεί όλα τα ανωτέρω;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Κουκουλόπουλος Παρασκευάς (Πάρις)

 

Tags: ΑΓΡΟΤΕΣΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Previous Post

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Digital World Summit Greece ανοίγουν τον διάλογο για τους Υπερυπολογιστές και την Ψηφιακή Κυριαρχία

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Π. Κουκουλόπουλος: Αυξάνονται και πληθύνονται τα προβλήματα των έντιμων αγροτών
  • Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Digital World Summit Greece ανοίγουν τον διάλογο για τους Υπερυπολογιστές και την Ψηφιακή Κυριαρχία
  • Κοζάνη: Πλαστογράφησε έγγραφο και τον συνέλαβαν
  • Φλώρινα: Συνελήφθη 37χρονος για παραβίαση δικαστικής διάταξης και για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών
  • Ύστατη διαμαρτυρία του Δημάρχου Καστοριάς προς την Enaon EDA για την αποκατάσταση ζημιών και φθορών

Πρόσφατα σχόλια

  1. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  2. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  3. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  4. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  5. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr