• Latest
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τις συνεργασίες διακυβέρνησης

Π. Κουκουλόπουλος: «Δεν έχει τέλος ο “Γολγοθάς” των έντιμων αγροτών – Λύσεις τώρα στις αστοχίες του monitoring»

18 Μαΐου 2026
Σιάτιστα: Σε ατμόσφαιρα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης για τον μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κυρό Παύλο

Σιάτιστα: Σε ατμόσφαιρα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης για τον μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κυρό Παύλο

1 Νοεμβρίου 2026
ΕΠΣ Κοζάνης: Μοιράζονται την κορυφή Σιάτιστα και Εορδαϊκός

Ε.Π.Σ. Κοζάνης: Με νίκες συνέχισαν οι πρωτοπόροι – Τα αποτελέσματα, οι βαθμολογίες και η επόμενη αγωνιστική

1 Νοεμβρίου 2026
ΕΠΣ Κοζάνης: Η αγωνιστική δράση του Σαββατοκύριακου

Γ Εθνική: Πήρε τη νίκη η Δόξα απέναντι στην Άρτα. Η βαθμολογία

1 Νοεμβρίου 2026
Tροχαίο ατύχημα με δυο φορτηγά κοντά στα διόδια Πολυμύλου μέσα στην ομίχλη-Χάος και ουρά χιλιομέτρων στην Εγνατία Οδό. Βίντεο

Tροχαίο ατύχημα με δυο φορτηγά κοντά στα διόδια Πολυμύλου μέσα στην ομίχλη-Χάος και ουρά χιλιομέτρων στην Εγνατία Οδό. Βίντεο

1 Νοεμβρίου 2026
Από την Τρίτη 1/4 το θερινό ωράριο για το μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος

Ρεύμα: Μείωση 50% στις χρεώσεις ΥΚΩ από το 2027 – Τι αλλάζει για τους καταναλωτές

1 Νοεμβρίου 2026
Η ιστορία του Πόντου στο επίκεντρο μιας ξεχωριστής εκδήλωσης στα Σέρβια

Η ιστορία του Πόντου στο επίκεντρο μιας ξεχωριστής εκδήλωσης στα Σέρβια

1 Νοεμβρίου 2026
ΣΥΛΛΗΨΗ

Κοζάνη: Συνελήφθη 33χρονος για ναρκωτικά

1 Νοεμβρίου 2026
ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στη Σιάτιστα λόγω βλάβης

ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στο Τσοτύλι

1 Νοεμβρίου 2026
Φθηνότερο πετρέλαιο μέσω myDiesel από σήμερα για τους αγρότες

Φθηνότερο πετρέλαιο μέσω myDiesel από σήμερα για τους αγρότες

1 Νοεμβρίου 2026
απατη

Απάτη εκατομμυρίων με εράνους για άρρωστα παιδιά: Πώς το κύκλωμα εξαπατούσε διάσημους δωρητές και οικογένειες

1 Νοεμβρίου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

53χρονος πυροβόλησε και σκότωσε τον αδερφό του για κτηματικές διαφορές

1 Νοεμβρίου 2026
κυνηγι καραμπινα

Τραυματίστηκε μοτοσικλετιστής από… σκάγια κυνηγού

1 Νοεμβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Π. Κουκουλόπουλος: «Δεν έχει τέλος ο “Γολγοθάς” των έντιμων αγροτών – Λύσεις τώρα στις αστοχίες του monitoring»

sierafm by sierafm
18 Μαΐου 2026
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τις συνεργασίες διακυβέρνησης
0
SHARES
27
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Στη Βουλή φέρνει ξανά τις συνέπειες που έχουν προκαλέσει στον αγροτικό κόσμο οι αστοχίες του περιβόητου “monitoring” και των σχετικών διαδικασιών διορθώσεών τους, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων κοινοβουλευτικών παρεμβάσεών του τόσο για το “monitoring” όσο και για τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έντιμοι αγρότες, πληρώνοντας αυτοί -χωρίς να φταίνε- τα “σπασμένα” του γαλάζιου σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αυτή τη φορά, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής & Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής αναδεικνύει συγκεκριμένες, εξειδικευμένης φύσης, τεχνικές παραμέτρους του θέματος, που φέρουν κατεπείγοντα χαρακτήρα, όπως αυτές στη λεπτομέρειά τους εγγράφως του γνωστοποιήθηκαν από ΚΥΔ του νομού Κοζάνης, δηλαδή από συμπολίτες μας που εφαρμόζουν στην πράξη τις εν λόγω διαδικασίες.

Ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών θέτει τους συναρμόδιους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών (όπου υπάγεται η ΑΑΔΕ, στην οποία η Κυβέρνηση ενσωμάτωσε τον ΟΠΕΚΕΠΕ) και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προ των ευθυνών τους, ζητώντας ξεκάθαρες απαντήσεις, πρωτίστως δε επιτέλους συγκεκριμένες ενέργειες σε δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την επίλυση και ομαλοποίηση όλων των παραμέτρων.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ:

Σε συνέχεια διαδοχικών κοινοβουλευτικών παρεμβάσεών μου για τα πολλαπλά προβλήματα με τα οποία έχουν έρθει αντιμέτωποι οι έντιμοι αγρότες, πληρώνοντας αυτοί -χωρίς να φταίνε- τα “σπασμένα” του γαλάζιου σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, στόχος της παρούσας Ερώτησης είναι να δοθούν απαντήσεις και τελικά να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές επιπτώσεις που έχει προκαλέσει ειδικά το περιβόητο “monitoring”, όπως εναγωνίως μου μεταφέρονται από τον αγροτικό κόσμο της Π.Ε. Κοζάνης.

Δεδομένου αφενός μεν του επείγοντος χαρακτήρα του θέματος, αφετέρου της εξειδικευμένης φύσης των τεχνικών παραμέτρων του, που είναι γνωστές στη λεπτομέρειά τους σε όσους εφαρμόζουν στην πράξη τις σχετικές διαδικασίες, επισυνάπτεται επιστολή που μου κοινοποιήθηκε την 15η Μαΐου, από επικεφαλής ΚΥΔ του νομού Κοζάνης.

Στην επιστολή εκφράζεται «έντονη ανησυχία και προβληματισμός σχετικά με τα αποτελέσματα του “monitoring” που αναρτήθηκαν για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, καθώς και για τις ασφυκτικές διαδικασίες και προθεσμίες που έχουν τεθεί για τις απαιτούμενες διορθώσεις». Αναλυτικότερα, στην επιστολή επισημαίνονται τα κάτωθι:

« Αρχικά, όσον αφορά τη συνδεδεμένη ενίσχυση σπόρων προς σπορά, παρατηρείται ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτεμαχίων έχει αποδοθεί χαρακτηρισμός “ΜΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΔΗΛΩΘΕΙΣΑΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ”, ενώ σε μικρότερο ποσοστό εμφανίζεται ο χαρακτηρισμός “ΕΤΕΡΟΓΕΝΕΙΑ”. Για τη συγκεκριμένη συνδεδεμένη ενίσχυση, υπάρχει ήδη θεσμοθετημένη διαδικασία επιτόπιων ελέγχων από το ΚΕΠΠΥΕΛ, δηλαδή από δημόσια υπηρεσία, της οποίας οι υπάλληλοι πραγματοποιούν αυτοψία σε όλους τους παραγωγούς και σε όλα τα δηλωμένα αγροτεμάχια σποροπαραγωγής, προκειμένου να εγκρίνουν την καλλιέργεια. Παράλληλα, υπάρχουν και οι σχετικές συμβάσεις με τις σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις, στις οποίες αναγράφονται αναλυτικά τα αγροτεμάχια που έχουν δηλωθεί και καλλιεργηθεί για σποροπαραγωγή. Κατά συνέπεια, τα αποτελέσματα του “monitoring” ουσιαστικά αναιρούν τα πορίσματα και τις εγκρίσεις μιας δημόσιας υπηρεσίας και των υπαλλήλων της, οι οποίοι πραγματοποίησαν επιτόπιο έλεγχο και διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι την ύπαρξη και ορθότητα της καλλιέργειας. Το γεγονός αυτό δημιουργεί εύλογα και σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα του συστήματος “monitoring”. Είναι δυνατόν να θεωρηθεί περισσότερο αξιόπιστη μία δορυφορική αποτύπωση από τον επιτόπιο έλεγχο δημοσίων υπαλλήλων που επισκέφθηκαν τα αγροτεμάχια και πιστοποίησαν την καλλιέργεια; Μήπως τελικά το ίδιο το σύστημα “monitoring” παρουσιάζει σημαντικές αστοχίες ή σφάλματα στην ερμηνεία των δεδομένων;

Ανάλογα προβλήματα παρατηρούνται και στο σύνολο των υπόλοιπων συνδεδεμένων ενισχύσεων, όπως στο σκληρό σιτάρι, το μαλακό σιτάρι, το κριθάρι, τα σανοδοτικά ψυχανθή, τα κτηνοτροφικά ψυχανθή, τα όσπρια και τον αραβόσιτο. Παρότι στις περιπτώσεις αυτές δεν πραγματοποιείται επιτόπιος έλεγχος από το ΚΕΠΠΥΕΛ, τα αποτελέσματα που προέκυψαν ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη δυσπιστία ως προς την αξιοπιστία του “monitoring” και δημιουργούν εύλογες αμφιβολίες για την ορθότητα των ευρημάτων σε πολύ μεγάλο ποσοστό περιπτώσεων.

Παράλληλα, η διαδικασία διορθώσεων που ανακοινώθηκε δημιουργεί σοβαρά λειτουργικά και ουσιαστικά προβλήματα. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου της ΑΑΔΕ, στους παραγωγούς παρέχεται ουσιαστικά μόνο η δυνατότητα: α) απόσυρσης του αιτήματος συνδεδεμένης ενίσχυσης στις περιπτώσεις “ΜΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΔΗΛΩΘΕΙΣΑΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ”, οι οποίες αποτελούν περίπου το 95% των περιπτώσεων, ή β) κατάτμησης του αγροτεμαχίου στις περιπτώσεις “ΕΤΕΡΟΓΕΝΕΙΑΣ”. Με τον τρόπο αυτό, οι παραγωγοί οδηγούνται ουσιαστικά προ τετελεσμένων γεγονότων, καθώς καλούνται είτε να αποσύρουν την ενίσχυση είτε να διακινδυνεύσουν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων και ποινών.

Επιπροσθέτως, διαπιστώνεται ότι ακόμη και η ίδια η διαδικασία κατάτμησης που προτείνεται μέσω των οδηγιών της ΑΑΔΕ στην πράξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Συγκεκριμένα, σε δοκιμαστική περίπτωση που πραγματοποιήσαμε σε παραγωγό, επιχειρήθηκε κατάτμηση αγροτεμαχίου εντός των αρχικών και ήδη δηλωμένων ορίων του, ωστόσο το σύστημα δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση της διαδικασίας, εμφανίζοντας σφάλματα που σχετίζονται με κανόνες τροποποιήσεων αγροτεμαχίων και φυτικού κεφαλαίου.

Κατά συνέπεια, προκύπτει ότι ακόμη και οι διορθωτικές ενέργειες που αναφέρονται στο σχετικό δελτίο τύπου δεν είναι ουσιαστικά εφαρμόσιμες στην πράξη, γεγονός που επιτείνει ακόμη περισσότερο το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει τόσο οι παραγωγοί όσο και τα ΚΥΔ. Η διαδικασία αυτή θα έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί εγκαίρως, πριν την περίοδο του θερισμού, ώστε να δοθεί στους παραγωγούς η δυνατότητα να αποδείξουν μέσω της εφαρμογής AGRISNAP την πραγματική κατάσταση και καλλιέργεια των αγροτεμαχίων τους.

Επιπλέον, η προθεσμία των επτά ημερών που δίνεται για τη διεκπεραίωση όλων των διορθώσεων είναι αντικειμενικά ανεπαρκής. (…) Περαιτέρω, δεν αναφέρεται πουθενά η χρονική περίοδος κατά την οποία λήφθηκαν οι δορυφορικές εικόνες, στοιχείο απολύτως κρίσιμο για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Το “monitoring” οφείλει να λαμβάνει υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής, όπως τις καιρικές συνθήκες και το ύψος των βροχοπτώσεων, τις διαφοροποιήσεις λόγω βιολογικής καλλιέργειας, τις ιδιαιτερότητες ανάπτυξης κάθε καλλιέργειας, καθώς και λοιπούς γεωργικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την εικόνα των αγροτεμαχίων.

Επιπλέον, σοβαρά προβλήματα και ελλιπής ενημέρωση παρατηρούνται και σχετικά με τις οδηγίες που αναφέρονται στο δελτίο τύπου για την εφαρμογή AGRISNAP. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η εφαρμογή ενεργοποιείται εκ νέου και παρέχεται η δυνατότητα λήψης νέων φωτογραφιών από τους παραγωγούς. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει καμία σαφής ενημέρωση ούτε προς τα ΚΥΔ ούτε προς τους ίδιους τους παραγωγούς σχετικά με το ποια αγροτεμάχια έχουν ήδη εγκριθεί και ποια εξακολουθούν να παρουσιάζουν ευρήματα ή εκκρεμότητες.

Ως αποτέλεσμα, δημιουργείται πλήρης σύγχυση κατά τη διαδικασία υποβολής διορθωτικών ενεργειών, καθώς δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το σε ποια αγροτεμάχια απαιτείται πραγματικά νέα τεκμηρίωση μέσω της εφαρμογής και σε ποια όχι.

Παράλληλα, σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται και στη διαδικασία άρσης επικαλύψεων. (…) Είναι πρακτικά αδύνατο να ολοκληρωθεί μία τόσο απαιτητική διαδικασία μέσα σε μόλις τρεις ημέρες. Εφόσον θεωρείται εφικτή η διεκπεραίωση αυτού του όγκου εργασίας σε τόσο περιορισμένο χρονικό διάστημα, παρακαλούμε να αναληφθεί κεντρικά η σχετική διαδικασία, εκτός εάν θεωρείται ότι τα ΚΥΔ μπορούν να λειτουργούν σε 24ωρη βάση χωρίς ανθρώπινα και λειτουργικά όρια. Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε το σοβαρό πρόβλημα επικοινωνίας και ανταπόκρισης από τη νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ. (…)

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ζητούμε: την επανεξέταση των αποτελεσμάτων του “monitoring”, τη δυνατότητα ουσιαστικής τεκμηρίωσης από τους παραγωγούς μέσω AGRISNAP ή άλλης πρόσφορης διαδικασίας, την παράταση των προθεσμιών διορθώσεων και επικαλύψεων, καθώς και τη βελτίωση της επικοινωνίας και ανταπόκρισης των αρμόδιων υπηρεσιών προς τα ΚΥΔ και τους παραγωγούς ».

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Τι απαντάτε σε κάθε ένα από τα προβλήματα, σε κάθε μία από τις επισημάνσεις και τις προτάσεις, που αναλυτικά αποτυπώνονται ανωτέρω βάσει της συνημμένης επιστολής;

2) Για ποιους λόγους δεν ελήφθη εγκαίρως η αναγκαία μέριμνα και προέκυψαν όλα αυτά, προκαλώντας άδικη ταλαιπωρία στον αγροτικό κόσμο, η συντριπτική πλειοψηφία του οποίου είναι έντιμοι συμπολίτες μας που αγωνίζονται να επιβιώσουν και δεν φταίνε σε τίποτα να αγωνιούν καθημερινά με τέτοια επιβάρυνση;

3) Σε ποιες άμεσες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβείτε και πότε ακριβώς δεσμεύεστε ότι θα έχουν επιλυθεί και ομαλοποιηθεί όλα τα ανωτέρω;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Κουκουλόπουλος Παρασκευάς (Πάρις)

 

 

Tags: ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Previous Post

Δήμος Κοζάνης: Ανοικτή τα Σαββατοκύριακα η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Next Post

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου την Παρασκευή 22 Μαΐου 2026

Next Post
ΔΕΥΑΒ, Κληροδοτήματα, Αγροβόιο, Γαλατινή και ΕΚΑΒ στη συνεδρίαση Λογοδοσίας του Δήμου Βοΐου. Βίντεο

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου την Παρασκευή 22 Μαΐου 2026

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Σιάτιστα: Σε ατμόσφαιρα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης για τον μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κυρό Παύλο
  • Ε.Π.Σ. Κοζάνης: Με νίκες συνέχισαν οι πρωτοπόροι – Τα αποτελέσματα, οι βαθμολογίες και η επόμενη αγωνιστική
  • Γ Εθνική: Πήρε τη νίκη η Δόξα απέναντι στην Άρτα. Η βαθμολογία
  • Tροχαίο ατύχημα με δυο φορτηγά κοντά στα διόδια Πολυμύλου μέσα στην ομίχλη-Χάος και ουρά χιλιομέτρων στην Εγνατία Οδό. Βίντεο
  • Ρεύμα: Μείωση 50% στις χρεώσεις ΥΚΩ από το 2027 – Τι αλλάζει για τους καταναλωτές

Πρόσφατα σχόλια

  1. R-G στο Η Σιάτιστα γιορτάζει τον Πολιούχο Άγιο Δημήτριο. Ο Εσπερινός και η περιφορά της Εικόνας. Βίντεο και φωτογραφίες
  2. Xris στο Fiesta Voio 2026: Στα 95.000 – 98.000 ευρώ το κόστος για τον Δήμο Βοΐου – Τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση λογοδοσίας.  Βίντεο
  3. LYROGIANNIMARINA στο ΔΥΠΑ -Πρόγραμμα 55+: Ανοιχτές 8.000 θέσεις -Τι πρέπει να κάνουν οι άνεργοι
  4. Βασίλης Στρέμπας στο Με καταγωγή από την Εράτυρα ο 62χρονος που έχασε τη ζωή του στη Ρόδο εξαιτίας της κακοκαιρίας
  5. Κωνσταντίνος Καραγιάννης στο Η 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, σε δύο λεπτά και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα ! (video)
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr