• Latest
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: «Επιβεβλημένη για τη Δυτ. Μακεδονία η αύξηση του ορίου των 1.500 κατοίκων στα μέτρα ΔΕΘ, με εφαρμογή της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης»

29 Σεπτεμβρίου 2025
Η Σιάτιστα τίμησε τον Πολιούχο Άγιο Δημήτριο ανήμερα της Εορτής.  Βίντεο και φωτογραφίες

Η Σιάτιστα τίμησε τον Πολιούχο Άγιο Δημήτριο ανήμερα της Εορτής. Βίντεο και φωτογραφίες

26 Οκτωβρίου 2025
Ο Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας καλεί τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση

Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Πρόσκληση σε Εκλογοαπολογιστική συνέλευση

26 Οκτωβρίου 2025
χρημα

Επιδοτήσεις σε ΜμΕ έως 200.000 ευρώ: Παράταση έως 11 Νοεμβρίου για τις αιτήσεις

26 Οκτωβρίου 2025
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Άγνωστοι εισέβαλαν σε κομμωτήριο και επιτέθηκαν με σφυριά στον ιδιοκτήτη

26 Οκτωβρίου 2025
Προσοχή στις απάτες τύπου Caller ID spoofing: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

Το μαζικό SMS του Υπουργείου Μεταφορών και η ατομική ευθύνη

26 Οκτωβρίου 2025
Η Σιάτιστα γιορτάζει τον Πολιούχο Άγιο Δημήτριο

Η Σιάτιστα γιορτάζει τον Πολιούχο Άγιο Δημήτριο

26 Οκτωβρίου 2025
Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος για την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος για την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού

25 Οκτωβρίου 2025
Πτολεμαΐδα: Πήγε μεθυσμένος με το τρακτέρ στην Αστυνομία να διαμαρτυρηθεί για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Πήρε πρόστιμο

Πτολεμαΐδα: Πήγε μεθυσμένος με το τρακτέρ στην Αστυνομία να διαμαρτυρηθεί για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Πήρε πρόστιμο

25 Οκτωβρίου 2025
Καστοριά: «Αποκολλήθηκε» αλέτρι από τρακτέρ και γέμισε λάδια το οδόστρωμα

Καστοριά: «Αποκολλήθηκε» αλέτρι από τρακτέρ και γέμισε λάδια το οδόστρωμα

25 Οκτωβρίου 2025
Βόιο- Δίλοφο: Γουρνοχαρά στην «καρδιά» του φθινοπώρου- Γεύσεις, μνήμες και πλούσια αρώματα στο Βόιο

Βόιο- Δίλοφο: Γουρνοχαρά στην «καρδιά» του φθινοπώρου- Γεύσεις, μνήμες και πλούσια αρώματα στο Βόιο

25 Οκτωβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες του Σαββατοκύριακου 21-22/12/2024

Κύπελλο ΕΠΣ Κοζάνης: Δείτε τις ομάδες που πέρασαν στα ημιτελικά

25 Οκτωβρίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

12χρονη είπε ψέματα ότι την απήγαγαν για να καλύψει καβγά με το 14χρονο αγόρι της!

25 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 26 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Π. Κουκουλόπουλος: «Επιβεβλημένη για τη Δυτ. Μακεδονία η αύξηση του ορίου των 1.500 κατοίκων στα μέτρα ΔΕΘ, με εφαρμογή της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης»

sierafm by sierafm
29 Σεπτεμβρίου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής
0
SHARES
36
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Κοινοβουλευτική παρέμβαση, ενόψει της αυριανής έγκρισης από το Υπουργικό Συμβούλιο του Νομοσχεδίου υλοποίησης των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, πραγματοποίησε ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

Ο Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής διεκδικεί από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών ειδικά για τους οικισμούς της Δυτικής Μακεδονίας να εφαρμόσει τη Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης με αύξηση (κατ’ ελάχιστον διπλασιασμό) του πληθυσμιακού ορίου των 1.500 κατοίκων, τόσο όσον αφορά τη μείωση/κατάργηση του ΕΝΦΙΑ όσο και τη μείωση κατά 50% του τεκμαρτού εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

Ενόψει της αυριανής έγκρισης από το Υπουργικό Συμβούλιο του Νομοσχεδίου υλοποίησης των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ειδικά για τους οικισμούς της Δυτικής Μακεδονίας κρίνεται επιβεβλημένη η εφαρμογή της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης με αύξηση (κατ’ ελάχιστον διπλασιασμό) του πληθυσμιακού ορίου των 1.500 κατοίκων, τόσο όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ όσο και την τεκμαρτή φορολόγηση.

Υπενθυμίζεται ότι στη ΔΕΘ ανακοινώθηκαν τα εξής μέτρα:

Ι] Κατάργηση ΕΝΦΙΑ σταδιακά για κύριες κατοικίες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους, με 50% μείωση το 2026 και κατάργηση το 2027.

Ειδικότερα, «από το 2026 μειώνεται ο φόρος κατά 50% και από το 2027 απαλλάσσονται από τον Ε.Ν.Φ.Ι.Α. τα δικαιώματα στα ακίνητα που αφορούν κύρια κατοικία και ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, των οποίων η κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος ευρίσκεται σε οικισμούς με πληθυσμό μικρότερο των χιλίων πεντακοσίων (1.500) κατοίκων, εξαιρουμένων των οικισμών που βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής (πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων). Εξαιρούνται κατοικίες με συνολική φορολογητέα αξία άνω των 400.000 ευρώ. Το μέτρο εκτιμάται ότι αφορά περίπου 1 εκατομμύριο δικαιώματα επί κατοικιών στις εν λόγω περιοχές της επικράτειας. Αφορά 12.720 οικισμούς (σε σύνολο 13.586 οικισμών) της χώρας τόσο στην ηπειρωτική, όσο και νησιωτική Ελλάδα και το ετήσιο κόστος της πλήρους απαλλαγής εκτιμάται σε περίπου 75 εκατ. ευρώ».

ΙΙ] Μείωση κατά 50% του τεκμαρτού εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες στους οικισμούς εκτός Αττικής έως 1.500 κατοίκους.

Αναλυτικότερα, «από το φορολογικό έτος 2025 (δηλώσεις 2026) επεκτείνεται η πρόβλεψη για μείωση 50% του ελάχιστου εισοδήματος που ισχύει σήμερα για οικισμούς με πληθυσμό έως 500 ατόμων ή δημοτικές κοινότητες εκτός Αττικής με πληθυσμό έως 1.500 ατόμων, σε όλους τους οικισμούς εκτός Αττικής με πληθυσμό έως 1.500 άτομα. Συνεπώς στο μειωμένο ποσό εντάσσονται ακόμη 176 οικισμοί οι οποίοι οριακά τίθεντο εκτός ρύθμισης».

Το αναιτιολόγητο πληθυσμιακό όριο των 1.500 κατοίκων στην πράξη προκαλεί τεράστια αδικία εις βάρος των κατοίκων σε οικισμούς που οριακά μένουν εκτός του πεδίου εφαρμογής, όπως για παράδειγμα ο οικισμός της Αιανής του νομού Κοζάνης. Η αδικία επιτείνεται ειδικά για τους οικισμούς της Δυτικής Μακεδονίας, της περιφέρειας που αποτελεί πύλη εισόδου δύο χωρών, στην οποία οι καταστροφικές επιπτώσεις της απόφασης του Πρωθυπουργού να επιβάλει την άρον – άρον απολιγνιτοποίηση, συνδυαστικά με την πρωτοφανή κρίση τον τομέα της γούνας, έχει οδηγήσει σε μαζικό κύμα φυγής των κατοίκων και ιδίως της νέας γενιάς. Επαναλαμβάνω ότι η περιφέρειά μας καταγράφει θλιβερές αρνητικές πρωτιές, μεταξύ των οποίων η πρωτιά σε μείωση πληθυσμού (Έκθεση ΟΟΣΑ «OECD Regions and Cities at a Glance, 2024»). Τέσσερα χρόνια μετά τη διεξαγωγή της απογραφής του 2021, ο πληθυσμός των οικισμών της Δυτικής Μακεδονίας είναι απολύτως βέβαιο πως έχει έτι περαιτέρω συρρικνωθεί.

Δεδομένης της δέσμευσης της Κυβέρνησης να εφαρμόζει Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης με ειδική κατά προτεραιότητα λήψη θετικών μέτρων ιδιαίτερης μέριμνας προς όφελος των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας (σχετική η αριθμ. 306/30/22.1.2025 Τροπολογία μου).

Δεδομένου ότι ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Κ. Πιερρακάκης, σε σημερινή τηλεοπτική συνέντευξή του, ανακοίνωσε την κατ’ εξαίρεση αύξηση του πληθυσμιακού ορίου για συγκεκριμένο οικισμό του ν.Έβρου, αφήνοντας ταυτόχρονα ορθάνοιχτο το “παράθυρο” επιπλέον εξαιρέσεων, λέγοντας «προφανώς θα υπάρξουν εξαιρέσεις όπως αυτή που σας είπα μόλις τώρα».

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε, με εφαρμογή της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης, ειδικά για τους οικισμούς της Δυτικής Μακεδονίας να αυξήσετε το πληθυσμιακό όριο των 1.500 κατοίκων, με κατ’ ελάχιστον διπλασιασμό του, στα μέτρα ΔΕΘ για τον ΕΝΦΙΑ και την τεκμαρτή φορολόγηση;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Κουκουλόπουλος Παρασκευάς (Πάρις)

Tags: ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Previous Post

Έναρξη σεζόν για την χορωδία δωματίου Κοζάνης

Next Post

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου. Προχωράνε οι Ενεργειακές Κοινότητες. Βίντεο

Next Post
Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου. Προχωράνε οι Ενεργειακές Κοινότητες.  Βίντεο

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου. Προχωράνε οι Ενεργειακές Κοινότητες. Βίντεο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Η Σιάτιστα τίμησε τον Πολιούχο Άγιο Δημήτριο ανήμερα της Εορτής. Βίντεο και φωτογραφίες
  • Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Πρόσκληση σε Εκλογοαπολογιστική συνέλευση
  • Επιδοτήσεις σε ΜμΕ έως 200.000 ευρώ: Παράταση έως 11 Νοεμβρίου για τις αιτήσεις
  • Άγνωστοι εισέβαλαν σε κομμωτήριο και επιτέθηκαν με σφυριά στον ιδιοκτήτη
  • Το μαζικό SMS του Υπουργείου Μεταφορών και η ατομική ευθύνη

Πρόσφατα σχόλια

  1. Παύλος στο Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά
  2. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  3. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  4. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr