• Latest
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τις συνεργασίες διακυβέρνησης

Π. Κουκουλόπουλος: «”Στα μυστικά του βάλτου” της καύσης απορριμμάτων»

26 Μαΐου 2025
Εκδήλωση Μνήμης για τον μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κυρό Παύλο και παρουσίαση του βιβλίου «Όπως τον έζησα!»

Εκδήλωση Μνήμης για τον μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κυρό Παύλο και παρουσίαση του βιβλίου «Όπως τον έζησα!»

28 Οκτωβρίου 2026
Μικρόβαλτο Σερβίων: Συγκίνηση και χειροκροτήματα για τους ηλικιωμένους στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Βίντεο

Μικρόβαλτο Σερβίων: Συγκίνηση και χειροκροτήματα για τους ηλικιωμένους στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Βίντεο

28 Οκτωβρίου 2026
Τραγωδία στην Ισπανία: Στους 68 οι νεκροί, αγωνία για τους εγκλωβισμένους -Ουρές στα νοσοκομεία για να δώσουν αίμα, κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος

Τραγωδία στην Ισπανία: Στους 68 οι νεκροί, αγωνία για τους εγκλωβισμένους -Ουρές στα νοσοκομεία για να δώσουν αίμα, κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος

28 Οκτωβρίου 2026
H Κατοχή στη Δυτική Μακεδονία και το Μουσείο Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας.. του Χ. Κολοβού

H Κατοχή στη Δυτική Μακεδονία και το Μουσείο Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας.. του Χ. Κολοβού

28 Οκτωβρίου 2026
Με επισημότητα τιμήθηκε η 28η Οκτωβρίου στα Σέρβια – Η βροχόπτωση ανέτρεψε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Με επισημότητα τιμήθηκε η 28η Οκτωβρίου στα Σέρβια – Η βροχόπτωση ανέτρεψε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

28 Οκτωβρίου 2026
ΓΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ

Βιβλιοθήκη ή Λαογραφικό Μουσείο Νεάπολης; Γράφει ο Γιάννης Γουσιόπουλος

28 Οκτωβρίου 2026
Σιάτιστα: Φωτορεπορτάζ από την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Σιάτιστα: Φωτορεπορτάζ από την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

28 Οκτωβρίου 2026
Η Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στη Σιάτιστα. Βίντεο και φωτογραφίες

Η Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στη Σιάτιστα. Βίντεο και φωτογραφίες

28 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Βοΐου: Παραδοσιακό Πανηγύρι στο Ροδοχώρι

Δήμος Βοΐου: Το παραδοσιακό πανηγύρι στο Ροδοχώρι

28 Οκτωβρίου 2026
Η Δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο Σιάτιστας.  Βίντεο και φωτογραφίες

Η Δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο Σιάτιστας. Βίντεο και φωτογραφίες

28 Οκτωβρίου 2026
Σιάτιστα: Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.  Βίντεο

Σιάτιστα: Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Βίντεο

28 Οκτωβρίου 2026
ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης για την 28η Οκτωβρίου

28 Οκτωβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Π. Κουκουλόπουλος: «”Στα μυστικά του βάλτου” της καύσης απορριμμάτων»

sierafm by sierafm
26 Μαΐου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τις συνεργασίες διακυβέρνησης
0
SHARES
28
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Αντιφάσεις, υπεκφυγές και ένα αδιαπέραστο πέπλο αδιαφάνειας καλύπτουν τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για τις μονάδες καύσης απορριμμάτων ανά την επικράτεια, μία εκ των οποίων στον τόπο μου, την Κοζάνη. Η Κυβέρνηση εν κρυπτώ, ερήμην των τοπικών κοινωνιών, σχεδιάζει μαζί με εργολάβους πίσω από κλειστές πόρτες, με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας στη Βουλή να καθησυχάζει και παράλληλα τον Γενικό Γραμματέα του σε συνεντεύξεις να δίνει όλες τις λεπτομέρειες μέχρι και χρόνο έναρξης λειτουργίας.

Το σχέδιο άρχισε να ξετυλίγεται στις 3 Απριλίου, όταν ο κ. Στάσσης κατά την εκδήλωση της ΔΕΗ στον ΑΗΣ Καρδιάς, με τον Πρωθυπουργό στην πρώτη σειρά των ενθουσιωδών χειροκροτητών του, ανακοίνωσε -υπό προϋποθέσεις- μονάδα καύσης απορριμμάτων στην αυλή της Πτολεμαΐδας V, με εγκατάσταση γεννήτριας ισχύος περίπου 38 MW, επένδυση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ και απασχόληση 200 εργαζομένων κατά την κατασκευή της. Η λεπτομερής γνώση του κ. Στάσση, σε αντίστιξη με την πλήρη άγνοια της τοπικής κοινωνίας, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία σε μια περιοχή που συνιστά πανελλαδικό πρότυπο διαχείρισης απορριμμάτων. Τι κι αν άμεσα (στις 7 Απριλίου) κάλεσα την Κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις, στηλιτεύοντας την έλλειψη ενημέρωσης των κατοίκων και διαβούλευσης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σιγή ιχθύος.

Ώσπου σε λίγες μέρες τα δημοσιεύματα άρχισαν να πυκνώνουν, φέρνοντας στο φως σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο, όχι με τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, αλλά με τη ΔΕΗ και συγκεκριμένες, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, πανίσχυρες εταιρείες. Από διαρροές, λοιπόν, μάθαμε ότι εκεί παρουσιάστηκε σχέδιο για έξι μονάδες καύσης, τόσο απορριμματογενών καυσίμων όσο και σύμμεικτων απορριμμάτων, σε έξι περιοχές της Χώρας. Για παράδειγμα, ειδικά στην Κοζάνη η μονάδα θα δέχεται  288.000 τόνους σκουπιδιών όχι μόνο της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Κέρκυρας.

Έκπληξη προκαλεί, ιδίως, το “ιδιοφυές” οικονομικό μοντέλο που διέρρευσε. Όλως τυχαίως, “χαράς ευαγγέλια” μόνο για τους ισχυρούς αναδόχους, οι οποίοι θα πληρώνονται ταυτόχρονα από τρεις πηγές: και από τους Δήμους (για τις “υπηρεσίες” καύσης που θα τους παρέχουν) και από τους πολίτες (για το ρεύμα που θα παράγουν από τα απόβλητα και θα τους πωλούν) και από το Κράτος (αφού είναι γνωστό ότι αυτές οι μονάδες αντιμετωπίζονται ως εν δυνάμει ΑΠΕ κατά ένα μέρος, με μορφή ευνοϊκής μεταχείρισης). Με άλλα λόγια, τριπλό το βάρος που τελικά καταλήγει στις πλάτες των πολιτών, οι οποίοι θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προς τέρψη των εκλεκτών.

Ενώ όλα αυτά, λοιπόν, είχαν ήδη διαρρεύσει, νέες αλγεινές εντυπώσεις πρόσθεσε η στάση της Κυβέρνησης στη Βουλή για το θέμα. Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Τσάφος, απαντώντας στις 19 Μαΐου στην Ολομέλεια την Επίκαιρη Ερώτησή μου, “εποίησε την νήσσαν”, ευτελίζοντας τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Απέφυγε να δώσει την παραμικρή απάντηση στα απολύτως συγκεκριμένα ερωτήματά μου, δεν επιβεβαίωσε τίποτα, αλλά ούτε διέψευσε τίποτα, δεν απέκλεισε το παραμικρό από τις διαρροές και άφησε αόριστα όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, επιχειρώντας -μάταια- να πείσει ότι δήθεν αυτήν τη στιγμή μιλούν «απλά για το σχεδιασμό» και «όλα θα έρθουν στο σωστό χρόνο». Έφθασε δε σε σημείο να υποστηρίξει πως η καύση απορριμμάτων δεν εντάσσεται στις αρμοδιότητες διαχείρισης απορριμμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διαχωρίζοντας το στάδιο της καύσης από τη διαχείριση αποβλήτων.

Παράλληλα, όμως, με τον κρυψίνου Υφυπουργό, ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Γραφάκος, προβαίνει σε αναλυτικές δηλώσεις, ξέρει ήδη τον τύπο τεχνολογίας καύσης, μιλά για χωροθετήσεις, προκαταβάλλει ότι δεν υπάρχουν  περιβαλλοντικές επιπτώσεις και εξειδικεύει τον χρόνο έναρξης λειτουργίας, ανακοινώνοντας ότι σε πέντε μόλις χρόνια (το 2030) οι μονάδες καύσης αποβλήτων θα λειτουργούν και θα καλύπτουν το 1,5 με 2% της ενέργειας της Χώρας

Οι κυβερνητικοί χειρισμοί του παρασκηνίου συνιστούν μείζον θέμα δημοκρατίας. Ο παραγκωνισμός των Δήμων από την αρχαιότερη των αρμοδιοτήτων τους είναι σοκαριστικός. Οι εναγκαλισμοί με λίγους ισχυρούς πίσω από κλειστές πόρτες προσβάλλουν κάθε ίχνος διαφάνειας. Ο ευτελισμός του κοινοβουλευτικού ελέγχου σε αγγαρεία και η αναγόρευση των διαρροών σε μέθοδο επιβολής τετελεσμένων στις τοπικές κοινωνίες, δεν συνάδει με ευνομούμενη Πολιτεία. Οι πειραματισμοί με το κόστος διαχείρισης αποβλήτων “στην υγειά” πέντε μεγάλων πορτοφολιών, προσβάλλουν τον αγώνα των συμπολιτών μας που μάχονται καθημερινά απέναντι στο υπέρμετρο κόστος ζωής και δεν αντέχουν πρόσθετο πλήγμα.

Ιδίως για εμάς στη Δυτική Μακεδονία, ένα ερώτημα κυριαρχεί στα χείλη όλων: Τι γυρεύει η ΔΕΗ στη διαχείριση απορριμμάτων; Από που απορρέει το δικαίωμα της ΔΕΗ να μας φέρει τα απορρίμματα άλλων τεσσάρων περιφερειών για να τα αξιοποιήσει αυτή ενεργειακά; Η Κυβέρνηση πρέπει όχι μόνο να σεβαστεί, αλλά να διδαχθεί από το υποδειγματικό πρότυπο της ΔΙΑΔΥΜΑ, τον πρωτοπόρο φορέα που δημιουργήσαμε και αποτελεί μακράν το πιο επιτυχημένο σχήμα πανελλαδικά, με “κλειδί” επιτυχίας το γεγονός ότι όλες τις αποφάσεις λαμβάνονται από τους Δήμους.

Εδώ και τώρα, η Κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει το υπόγειο “κρυφτούλι” και να ανοίξει όλα τα χαρτιά της με διαφάνεια “πάνω στο τραπέζι”, με σεβασμό στον διαχρονικό λόγο και ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε τέτοιας φύσης πρωταγωνιστικό ζήτημα με περιβαλλοντικές και κοινωνικές παραμέτρους, ουδείς δικαιούται να αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς, τινάζοντας στον αέρα επιτυχή κεκτημένα συνεργασίας και σύμπνοιας τοπικών κοινωνιών.

* Άρθρο του Πάρι Κουκουλόπουλου, Βουλευτή Κοζάνης και Υπεύθυνου ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, στην ιστοσελίδα Dnews.gr

 

Previous Post

Δήμος Βοΐου: Για Τρίτη χρονιά οι μαθητές των σχολικών μονάδων γνωρίζουν τον τόπο μας 

Next Post

Στρεπτόκοκκος: Ανησυχία για τα κρούσματα στα σχολεία

Next Post
σχολειο

Στρεπτόκοκκος: Ανησυχία για τα κρούσματα στα σχολεία

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Εκδήλωση Μνήμης για τον μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κυρό Παύλο και παρουσίαση του βιβλίου «Όπως τον έζησα!»
  • Μικρόβαλτο Σερβίων: Συγκίνηση και χειροκροτήματα για τους ηλικιωμένους στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Βίντεο
  • Τραγωδία στην Ισπανία: Στους 68 οι νεκροί, αγωνία για τους εγκλωβισμένους -Ουρές στα νοσοκομεία για να δώσουν αίμα, κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος
  • H Κατοχή στη Δυτική Μακεδονία και το Μουσείο Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας.. του Χ. Κολοβού
  • Με επισημότητα τιμήθηκε η 28η Οκτωβρίου στα Σέρβια – Η βροχόπτωση ανέτρεψε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Πρόσφατα σχόλια

  1. R-G στο Η Σιάτιστα γιορτάζει τον Πολιούχο Άγιο Δημήτριο. Ο Εσπερινός και η περιφορά της Εικόνας. Βίντεο και φωτογραφίες
  2. Xris στο Fiesta Voio 2026: Στα 95.000 – 98.000 ευρώ το κόστος για τον Δήμο Βοΐου – Τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση λογοδοσίας.  Βίντεο
  3. LYROGIANNIMARINA στο ΔΥΠΑ -Πρόγραμμα 55+: Ανοιχτές 8.000 θέσεις -Τι πρέπει να κάνουν οι άνεργοι
  4. Βασίλης Στρέμπας στο Με καταγωγή από την Εράτυρα ο 62χρονος που έχασε τη ζωή του στη Ρόδο εξαιτίας της κακοκαιρίας
  5. Κωνσταντίνος Καραγιάννης στο Η 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, σε δύο λεπτά και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα ! (video)
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr