«Πάρε ανάσα και μίλησε»: Καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την παιδική προστασία
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:  Λύση για το πρόβλημα του φράγματος Νεστορίου σχετικά με την άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
«Στο πλευρό των κατοίκων, από την πρώτη στιγμή» – Ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης στον Κρόκο
Κυριάκος Ταταρίδης, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Κοζάνη: Παραμένει το Ληξιαρχείο Αιανής
Φωτοβολταικα στεγη
Εμπορικός Σύλλογος Αιανής: ΑΙΑΝΗ ECONOMIC FORUM
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Αναδείχθηκε Great Place to Work για 3η συνεχή χρονιά
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Κουκουλόπουλος
Καλλιόπη Βέττα: Απαιτείται άμεση ενίσχυση του ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας. Για πόσο ακόμα θα αδιαφορεί η κυβέρνηση
ΓΕΦΥΡΑ ΣΕΡΒΙΩΝ

Σήμερα, εκτός απροόπτου, η κρίσιμη ψηφοφορία στα Σκόπια – Έκκληση Ζάεφ στους βουλευτές να ψηφίσουν

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο των Σκοπίων για τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σημειώνεται πως ο Ζόραν Ζάεφ χρειάζεται ακόμη οκτώ βουλευτές για να συμπληρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 80 εδρών με τους βουλευτές του VMRO να δηλώνουν πως ούτε σήμερα θα εμφανιστεί κάποιος εξ αυτών στη Βουλή, καλώντας τον Πρωθυπουργό να αποδεχτεί την ήττα του.

Ωστόσο, ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία της ψηφοφορίας. “Ας πούμε ”ναι” στην ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας”, έγραψε ο Ζάεφ στην προσωπική του ιστοσελίδα στο Facebook, απευθύνοντας έκκληση στους συναδέλφους του.

Με άλλο μήνυμά του στο twitter, o Πρωθυπουργός των Σκοπίων ανέφερε ότι ” όλοι οι Βουλευτές έχουν το ιστορικό καθήκον απέναντι στους πολίτες να ανοίξουν τον δρόμο της Μακεδονίας προς τη σταθερότητα και την οικονομική ευημερία. Ο δρόμος αυτός είναι το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε μέσω του διαλόγου με την Ελλάδα”.

FAZ: Νέες εκλογές στην ΠΓΔΜ αντί για επίλυση του ονοματολογικού;

«Η παραίτηση του υπ. Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Αθήνα, καθώς και οι έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις στα Σκόπια κινδυνεύουν να δυναμιτίσουν το σημαντικότερο εγχείρημα της Δύσης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη στο πεδίο της πολιτικής ασφαλείας: την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Στην καλύτερη περίπτωση οι τελευταίες εξελίξεις περιορίζουν τις πιθανότητες μιας επίλυσης του ονοματολογικού», σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο με τίτλο “Νέες εκλογές αντί για επίλυση;”

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: «Ο Νίκος Κοτζιάς ήταν ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας Αθήνας-Σκοπίων για την αλλαγή ονομασίας της ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία. Με τη συμφωνία θα τερματίζονταν η απομόνωση του μικρού κράτους. (…) Οι τελευταίες ειδήσεις από τα Σκόπια προκαλούν ωστόσο εύλογα ερωτήματα σχετικά με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Περίπου 15 βουλευτές της αντιπολίτευσης έλαβαν κλήση να παρουσιαστούν σε εισαγγελέα. Η χρονική στιγμή είναι μάλλον περίεργη, μιας και επίκειται η ψηφοφορία στη βουλή για την μεταρρύθμιση του Συντάγματος και την μετονομασία της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία. (..)

Λόγω των εξελίξεων η συντηρητική αντιπολίτευση, που μάχεται τη Συμφωνία των Πρεσπών, συσπειρώνεται ολοένα και περισσότερο. Αν πράγματι κανένας βουλευτής του VMRO-DPMNE δεν πει το “ναι” στην αλλαγή του Συντάγματος τότε αντί για επίλυση του ονοματολογικού η χώρα θα πάει σε νέες εκλογές.

Σε περίπτωση που οι Σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και οι εταίροι τους δεν βγουν ενισχυμένοι από την εκλογική διαδικασία τότε η πιο περιττή διένεξη της ηπείρου θα παραμείνει επ΄ αόριστον».

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Nako