ΕΚΛΟΓΕΣ
Τουρισμός για όλους
ΔΥΠΑ
ΦΥΛΑΚΗ
ασεπ
Χόρτα καθαρισμός
49η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς.  Το πρόγραμμα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Ολυμπιακή Φλόγα Νεάπολης: Αλέξανδρε μου σ’ ευχαριστούμε για όλα
ποδοσφαιρο
ΕΚΛΟΓΕΣ
Φλώρινα: Εξιχνιάσθηκαν -8- περιπτώσεις τηλεφωνικής απάτης

Σας τσιμπούν τα κουνούπια; 5 λόγοι + 1 που δεν ξέρετε!

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που σας τσιμπούν τα κουνούπια, ένας από αυτούς άγνωστος μέχρι τώρα!

Φαγούρα. Σπυράκια. Ερεθισμοί. Και, αν είστε από εκείνους τους ανθρώπους που σας «τρώνε» τα κουνούπια, τότε πιθανότατα αναρωτιέστε: Γιατί τα κουνούπια με «αγαπούν» τόσο πολύ;

Ποια κουνούπια τσιμπούν;

Ας ξεκινήσουμε λίγη εγκυκλοπαιδική γνώση: Τα θηλυκά κουνούπια είναι τα μόνα που τσιμπούν, καθώς χρειάζονται τις πρωτεΐνες που υπάρχουν στο αίμα για την παραγωγή των αυγών τους, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Όταν ένα κουνούπι τσιμπάει το δέρμα, χρησιμοποιεί το ρύγχος που τρυπάει το δέρμα και ρουφάει το αίμα.

Παρότι δεν χάνετε πολύ αίμα, το σάλιο του κουνουπιού προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα ενώ απελευθερώνεται ισταμίνη, η οποία επιδρά στον οργανισμό για την επούλωση του τραύματος. Έτσι το δέρμα κοκκινίζει και σας πιάνει φαγούρα. Αυτή η αντίδραση αποτελεί μέρος της φυσικής διαδικασίας επούλωσης, διότι απαιτούνται υγρά, κύτταρα και χημικές ουσίες απαραίτητα για τη θρέψη και την επιδιόρθωση του τραυματισμένου ιστού.

Αλλά πώς επιλέγουν τα κουνούπια ποιον να στοχεύσουν, και προτιμούν να τσιμπούν εσάς αντί για κάποιους άλλους; Αν και οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως σαφείς σχετικά με την απάντηση σε αυτό, μερικές ενδιαφέρουσες θεωρίες μπορεί να εξηγήσουν την έλξη των κουνουπιών.

Γιατί με τσιμπούν τα κουνούπια;

Τα κουνούπια έχουν εξελιγμένους αισθητηριακούς υποδοχείς που τα βοηθούν να βρουν πηγές αίματος, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH). Εάν αναρωτιέστε γιατί είναι τόσο αιμοδιψή, να ξέρετε ότι πιθανότατα έχει να κάνει με το πόσο ιδρώνετε και πώς μυρίζετε, μεταξύ άλλων παραγόντων.

Αν και ορισμένα από αυτά μπορεί να είναι εκτός ελέγχου σας, μόνο και μόνο το να γνωρίζετε ότι είστε ο στόχος Νο. 1 των κουνουπιών μπορεί να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε καλύτερα την επόμενη φορά που θα θελήσετε να απολαύσετε την ύπαιθρο.

https://youtu.be/_flkUt_o6Lc

1. Η μυρωδιά του σώματός σας

Η μυρωδιά του σώματός σας, εν μέρει, καθορίζεται από χημικές ουσίες που ονομάζονται πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), οι οποίες παράγονται και απελευθερώνονται από το δέρμα σας, σύμφωνα με τον Ρομπέρτο Περέιρα, PhD, ερευνητή κουνουπιών και καθηγητή εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Ανάλογα με το συγκεκριμένο μείγμα πτητικών οργανικών ενώσεων που έχετε, οι οποίες πιστεύεται ότι επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τα βακτήρια που ζουν φυσικά στο δέρμα σας, μπορείτε είτε να προσελκύσετε είτε να απωθήσετε τα κουνούπια, καθώς τα έντομα έχουν δείξει έλξη σε ορισμένες ενώσεις, δείχνει η έρευνα.

Άλλα πράγματα που συμβάλλουν στην προσωπική σας μυρωδιά;

  • Η κληρονομικότητα
  • Η ηλικία
  •  Η διατροφή σας
  • Οι συνήθειες υγιεινής
  • Η κολόνια σας
  • και ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης.

Όλα αυτά για να πούμε ότι εάν οι μασχάλες σας (ή οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας) μυρίζουν, στέλνετε ανεπιθύμητα σήματα στο κουνούπια που λένε«τσίμπησέ με».

2. Αναπνέετε πολύ βαριά

Όταν φουσκώνετε και φουσκώνετε στην ανηφόρα, η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκπνέετε είναι πιθανώς το τελευταίο πράγμα που έχετε στο μυαλό σας. Αλλά τυχαίνει επίσης να είναι μία από τις κύριες πτητικές οργανικές ενώσεις που χρησιμοποιούν τα κουνούπια για να βρουν ανθρώπους για να τραφούν. Βασικά, τα κουνούπια είναι σχεδιασμένα από τη Φύση ώστε να μηδενίζουν το διοξείδιο του άνθρακα, οπότε όσο περισσότερο αναπνεέτε, τόσο πιο εμφανής είστε στα κουνούπια.

Μάλιστα τα κουνούπια “μυρίζουν” το διοξείδιο του άνθρακα από απόσταση, έως και 250 μέτρα μακριά!

Δεδομένου ότι δεν είναι δυνατό να σταματήσετε την απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα, αξίζει να έχετε κατά νου αυτόν τον παράγοντα (και να λαμβάνετε επιπλέον προφυλάξεις): Μην περπατάτε ή τρέχετε σε περιοχές με πολλά φορτηγά, ειδικά κατά τις πρώτες ώρες της αυγής ή του σούρουπου.

3. Ιδρώνετε

Εάν αναπνέετε βαριά, η εφίδρωση είναι πιθανώς αναπόφευκτη, κάτι που επίσης σας κάνει στόχο στα κουνούπια. Αυτό συμβαίνει επειδή τα κουνούπια έλκονται από το γαλακτικό οξύ, μια σημαντική ένωση στον ιδρώτα, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με διοξείδιο του άνθρακα, λέει ο Δρ Pereira. Επειδή οι δραστήριοι άνθρωποι παράγουν πολύ γαλακτικό οξύ, τα κουνούπια έλκονται έντονα από αυτά. Η έρευνα δείχνει ότι τα κουνούπια έχουν έναν ξεχωριστό υποδοχέα οσμής στις κεραίες τους που ανταποκρίνεται στις χημικές ουσίες στον ανθρώπινο ιδρώτα.

4. Φοράτε σκούρα ρούχα

Ναι, αυτά τα έντομα έλκονται από σκούρα χρώματα απλώς και μόνο επειδή μπορεί να είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν μόλις τα έλξει το διοξείδιο του άνθρακα, σύμφωνα με μια εργασία του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications. Για παράδειγμα, εάν χαλαρώνετε στο πράσινο γρασίδι ενώ φοράτε ένα μαύρο πουκάμισο, τα κουνούπια θα κάνουν πάρτι πάνω σας! Σκεφτείτε να φοράτε πιο ανοιχτόχρωμα ρούχα το καλοκαίρι, έχει το πλεονέκτημα ότι θα νιώθετε πιο δροσεροί στη ζέστη.

5. Είστε έγκυος (και δεν το ξέρετε – ακόμη)

Με όλες τις σωματικές αλλαγές που αντιμετωπίζετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα θέλατε ο κόσμος των εντόμων να σας αφήσει ήσυχους. Δυστυχώς, τα κουνούπια έλκονται ιδιαίτερα από τις έγκυες και αυτό οφείλεται σε μερικούς παράγοντες: μεγαλύτερη παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα και υψηλότερη θερμοκρασία σώματος.

Οι ορμονικές διακυμάνσεις που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σας κάνουν να αναπνέετε πιο βαθιά και γρήγορα, σύμφωνα με ειδικούς στο Harvard Health, με αποτέλεσμα να απελευθερώνετε περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα που προσελκύει τα κουνούπια. Επιπλέον, καθώς η μήτρα μεγαλώνει, πιέζει την κοιλιά, η οποία μπορεί να ασκήσει πίεση στους πνεύμονες, συμβάλλοντας περαιτέρω στη βαριά αναπνοή.

Όσο για τη θερμοκρασία του σώματος; Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το έμβρυο εκπέμπει επίσης θερμότητα, η οποία αυξάνει τη συνολική θερμοκρασία του σώματός σας. Και πάλι, αυτό μπορεί να σας κάνει ιδιαίτερα ελκυστικούς για τα κουνούπια, που αναζητούν τη θερμότητα.

6. Η ομάδα αίματός σας παίζει ρόλο

Ορισμένα κουνούπια μπορεί να προτιμούν μια συγκεκριμένη ομάδα αίματος, λέει ο Δρ Pereira, καθώς ορισμένα είδη έχουν εξελιχθεί γύρω από ομάδες ανθρώπων που είχαν περισσότερες από μία ομάδα αίματος. Μια μικρή μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Entomology διαπίστωσε ότι αυτό συμβαίνει συγκεκριμένα με την ομάδα αίματος Ο, αλλά αυτή η έρευνα έγινε σε ελεγχόμενο περιβάλλον, οπότε ο Δρ Periera θεωρεί ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. Παρά τις όποιες προτιμήσεις, τα κουνούπια θα εξακολουθούν να τσιμπούν ανθρώπους με διαφορετικούς τύπους αίματος.

Πηγή oloygeia.gr

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Nako