Τον Ιούνιο αναμένεται να ενταχθεί στο σύστημα ο αγωγός φυσικού αερίου Δυτικής Μακεδονίας, όπως προκύπτει από το υπό διαβούλευση Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου για την περίοδο 2024 – 2033.
Ο «Αγωγός Υψηλής Πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία» που θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία σε περίπου πέντε μήνες, έχει τρέχων προϋπολογισμό – όπως επισημαίνεται στο πρόγραμμα – τα 184,6 εκατ. ευρώ.
Η παράδοση του έργου αναμένεται να φέρει πολλαπλά οφέλη τόσο στην περιοχή, όσο και γενικά ενώ πρόκειται να είναι και ο πρώτος αγωγός στη χώρα ο οποίος έχει σχεδιαστεί να επιτρέπει τη μεταφορά υδρογόνου σε ποσοστό μάλιστα έως 100%.
Όπως έχει γράψει ήδη το ypodomes.com, ανάδοχος του έργου είναι η κοινοπραξία Prometheus Gas S.A.-Damco Energy S.A., υπεργολάβο την Avax S.A., το Detailed Engineering έχει αναλάβει η C&M Engineering S.A., το Third Party Inspection η Moody Tottrup Hellas S.A., την εποπτεία η Asprofos S.A. και προμηθευτής σωλήνων είναι η εταιρεία Σωληνουργεία Α.Ε..
Χαρακτηριστικά
Σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ, ο 157 χλμ. μήκους αγωγός θα εξασφαλίσει την ομαλή μετάβαση των Περιφερειών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας στην εποχή μετά το λιγνίτη, παρέχοντας πρόσβαση στο φυσικό αέριο σε πλήθος νέων περιοχών και χρηστών.
Ειδικότερα, αποτελείται από 157 χλμ. αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης από τα οποία τα:
– 93,4 χλμ./αγωγό 30” ΥΠ ξεκινά από την περιοχή του υφιστάμενου βανοστασίου στα Τρίκαλα Ημαθίας και θα καταλήγει βόρεια της Πτολεμαΐδας (νέο βανοστάστιο Κομνηνά)
– 29,8 χλμ./ αγωγό 14” ΥΠ κλάδος για την σύνδεση με το Μ Καρδιάς
– 3,4 χλμ./ αγωγό 10’’ ΥΠ κλάδος για την σύνδεση με το Μ/Ρ Άσπρου Σκύδρας
– 9,1 χλμ./ αγωγό 10’’ ΥΠ κλάδος για την σύνδεση με το Μ/Ρ Περδίκα Εορδαίας
– 21,3 χλμ./ αγωγό 10” ΥΠ κλάδος για την τροφοδοσία των περιοχών Βέροια/Νάουσα συμπεριλαμβανομένων όλων των απαιτούμενων συνοδών εγκαταστάσεων και βανοστασίων για την ορθή λειτουργία του έργου, καθώς και προβλέψεις μελλοντικών επεκτάσεων.
Όσον αφορά τη διαδρομή, ο αγωγός και οι κλάδοι του θα διασχίζουν τις Περιφέρειες Κεντρικής (Π.Ε. Ηµαθίας, Πέλλας) και ∆υτικής Μακεδονίας (Π.Ε. Κοζάνης, Φλώρινας), ξεκινώντας από τα Τρίκαλα Ημαθίας και καταλήγοντας στην Καρδιά Κοζάνης, καθιστώντας εφικτή την προμήθεια φυσικού αερίου σε νέες περιοχές και διασφαλίζοντας την πιθανή πρόσβαση νέων χρηστών (βιοµηχανικών, βιοτεχνικών, αγροτικών & οικιακών καταναλώσεων) στην ευρύτερη περιοχή.
Το έργο θα περιλαμβάνει ακόμα τον Σταθμό Μέτρησης της Καρδιάς για την παροχή των εγκαταστάσεων τηλεθέρμανσης για τις πόλεις Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο, καθώς και βανοστάσια για την παροχή άλλης κατανάλωσης στην περιοχή.
Πηγή:ypodomes.com