Αναρτήθηκε ο νέος κτηματολογικός πίνακας
Το δρόμο της ολοκλήρωσης έχει πάρει ο αναδασμός του αγροκτήματος Λουκομίου του Δήμου Βοΐου. Την Τρίτη 9 Αυγούστου 2022 παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη, πραγματοποιήθηκε στην Τοπική Κοινότητα Λουκομίου, η ανάρτηση του νέου κτηματικού καθεστώτος από την Επιτροπή Αναδασμού καθώς και η υπόδειξη στους δικαιούχους των νέων κτηματικών ιδιοκτησιών. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι δικαιούχοι θα έχουν την δυνατότητα υποβολής ενστάσεων, ενώ μέχρι την νέα καλλιεργητική περίοδο, θα χαραχτούν οι νέοι δρόμοι προς τα αγροτεμάχια για την πρόσβαση των αγροτών στις καλλιέργειές τους
Το αγρόκτημα της Τοπικής Κοινότητας Λουκομίου είναι συνολικής έκτασης 8.110 στρεμμάτων. Περιλαμβάνει συνολικά 1.134 αγροτεμάχια, τα οποία αντιστοιχούν σε 387 ιδιοκτήτες. Η μέση ιδιοκτησία είναι περίπου 20,96 στρέμματα και μοιράζονται στους δικαιούχους περισσότερο από οχτώ αγροτεμάχια. Μετά τον αναδασμό προκύπτουν 218 αγροτεμάχια τα οποία αντιστοιχούν σε 180 ιδιοκτήτες, με μέση στρεμματική έκταση των νέων αγροτών να ξεπερνά τα 20 στρέμματα.
Στόχος του έργου είναι η δημιουργία ιδιοκτησιών γης που θα αποτελέσουν βιώσιμες γεωργικές επιχειρήσεις.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης συνοδευόμενος από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων, υπενθύμισε στους κατοίκους του Λουκομίου πως «Ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο που καθυστέρησε αδικαιολόγητα 12 χρόνια, με μεθοδικούς χειρισμούς από την Περιφερειακή Αρχή, χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι αγρότες της περιοχής περαιτέρω και συγχρόνως σε σύντομο χρονικό διάστημα, οριστικά υλοποιείται. Πλέον οι αγρότες, αντί των διάσπαρτων αγροτεμαχίων, έχουν ενιαία, μεγαλύτερα και πιο εύκολα προσβάσιμα στο σύνολό τους αγροτεμάχια, τα οποία μπορούν πιο εύκολα να καλλιεργήσουν και με χαμηλότερο κόστος.
Παράλληλα με την ολοκλήρωση του αναδασμού μειώνεται και η γραφειοκρατική ταλαιπωρία. Με τον αναδασμό αποδίδονται τίτλοι ιδιοκτησίας στους δικαιούχους, χωρίς καθυστέρηση και επιπλέον επιβάρυνση για οποιαδήποτε πράξη χρειάζεται να κάνουν οι αγρότες για την ιδιοκτησία τους. Στόχος μας είναι η βέλτιστη αξιοποίηση της αγροτικής γης, η δημιουργία ανταγωνιστικής γεωργίας στην περιοχή, η βελτίωση της ποιότητας της αγροτικής ζωής μέσω των βελτιώσεων στην αγροτική παραγωγή, η απασχόληση και η αύξηση του γεωργικού εισοδήματος των οικογενειών».