• Latest
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Σιατίστης Αθανάσιος: Δεν είμαστε ειδωλολάτρες. Δεν λατρεύουμε την ύλη αλλά τον δημιουργό

24 Μαρτίου 2021
Δήμος Βοΐου: Κορυφώνεται απόψε το Fiesta Voio 2026 – Η μεγάλη Κυριακή του φεστιβάλ με Πρωτοψάλτη, Πορτοκάλογλου, Σκιαδαρέσες και Polkar (Φωτογραφίες)

Δήμος Βοΐου: Κορυφώνεται απόψε το Fiesta Voio 2026 – Η μεγάλη Κυριακή του φεστιβάλ με Πρωτοψάλτη, Πορτοκάλογλου, Σκιαδαρέσες και Polkar (Φωτογραφίες)

26 Ιουλίου 2026
Γαλατινή: Η λιτάνευση της  Εικόνας της Αγίας Παρασκευής

Γαλατινή: Η λιτάνευση της Εικόνας της Αγίας Παρασκευής

26 Ιουλίου 2026
Γρεβενά: Εντοπίστηκε σορός ηλικιωμένου ύστερα από πυρκαγιά

Φωτιά στην Τραπεζίτσα Βοΐου – Ένας τραυματίας στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο

26 Ιουλίου 2026
Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ Κοζάνης, 38χρονος  για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ) Εορδαίας -2- άτομα για κλοπή προϊόντων από κατάστημα Super Market στην Πτολεμαΐδα

26 Ιουλίου 2026
ποτο

Φλώρινα: Σύλληψη 44χρονου ημεδαπού για ηχορύπανση

26 Ιουλίου 2026
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το BVA U16 Women Volleyball Championships 2026

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το BVA U16 Women Volleyball Championships 2026

26 Ιουλίου 2026
Ο Νίκος Αντωνιάδης προπονητής στη Β ομάδα του Μακεδονικού Σιάτιστας

Ο Νίκος Αντωνιάδης προπονητής στη Β ομάδα του Μακεδονικού Σιάτιστας

26 Ιουλίου 2026
Fiesta Voio 2026 Day 3. Μαγευτικός Χαρούλης. Βίντεο

Fiesta Voio 2026 Day 3. Μαγευτικός Χαρούλης. Βίντεο

26 Ιουλίου 2026
νερο

Τα 5 καλύτερα πρωινά ροφήματα για την υγεία των νεφρών σύμφωνα με διατροφολόγους

26 Ιουλίου 2026
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Το βαθύ κράτος της μαφίας – Δικογραφία-σοκ για 90 άτομα με εμπλοκή αστυνομικών, ιατροδικαστών και ιερέα

26 Ιουλίου 2026
Τέλος οι κάμερες ταχύτητας από τους χάρτες της Google -Ποια λειτουργία τις αντικαθιστά

Πώς, να κάνετε Google και Apple Maps να σας δείχνουν την πραγματικά ταχύτερη διαδρομή

26 Ιουλίου 2026
29χρονη διέταξε τον βασανισμό του συντρόφου της από τους υπόλοιπους πέντε εραστές της που ζούσαν όλοι στο ίδιο σπίτι

Ρομά ξυλοκόπησαν και λήστεψαν ανήλικους

26 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 27 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Σιατίστης Αθανάσιος: Δεν είμαστε ειδωλολάτρες. Δεν λατρεύουμε την ύλη αλλά τον δημιουργό

sierafm by sierafm
24 Μαρτίου 2021
in ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΣΙΑΤΙΣΤΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
0
SHARES
10
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Να φυλάξουμε τον πολύτιμο θησαυρό της πίστης με όλη τη δύναμη της ψυχής μας ήταν η έκκληση που έκανε από τη Σιάτιστα ο επιχώριος μητροπολίτης, Αθανάσιος.

“Με αυτή έζησαν οι άγιοί μας και με αυτή μεγαλούργησαν οι πρόγονοί μας”, τόνισε το πρωί της Κυριακής της Ορθοδοξίας στο κήρυγμά του ο κ. Αθανάσιος αμέσως μετά από την τέλεση της θείας λειτουργίας και πρόσθεσε πως “με αυτή που αποτελεί τη ζωογόνο παράδοσή μας θα πρέπει να ζήσουμε και εμείς και με αυτή να φύγουμε από τον κόσμο αυτό για την αιωνιότητα”.

Παίρνοντας αφορμή από τη θριαμβευτική νίκη της Ορθοδοξίας κατά των αιρέσεων, ο μητροπολίτης Σιατίστης ανέφερε πως “σήμερα πανηγυρίζουμε τον θρίαμβο της Εκκλησίας μας ενάντια σε κάθε αντίθετη δύναμη που προσπάθησε κατά καιρούς να εκπορθήσει το ασάλευτο κάστρο της και να συλήσει τον πολύτιμο θησαυρό που κατέχει”, διευκρινίζοντας παράλληλα πως “σαν σήμερα είχαμε τον τερματισμό των ταραχών που προκλήθηκαν από την ωμή επέμβαση της Πολιτείας στη ζωή της Εκκλησίας με την προσπάθεια επιβολής της ερμηνείας της θείας αποκάλυψης με το δικό της κοσμικό τρόπο”.

Θέλοντας να αναφερθεί στον μεγάλο αγώνα που κατέβαλλε η Εκκλησία για τις ιερές εικόνες, ο κ. Αθανάσιος σημείωσε πως “δεν αγωνίστηκε μόνο για τον διδακτικό τους προορισμό ούτε για τον αισθητικό τους χαρακτήρα αλλά πρωτίστως για το θεμέλιο της σωτηρίας”, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα πως “τιμώντας τις ιερές εικόνες εκδηλώνουμε την πίστη μας στο μέγα μυστήριο της επίγειας παρουσίας του Κυρίου. Άρα και εμείς τυπώνοντας αυτή τη θεανδρική μορφή σε εικόνα προσκυνούμε τη γέννηση, τα θαύματα και τη σταύρωση”.

Επιχειρώντας να περιγράψει τους λόγους που η Εκκλησία τοποθέτησε μέσα στους ναούς τις ιερές εικόνες, ο μητροπολίτης Σιατίστης επισήμανε πως “με τον τρόπο αυτό μέσα από τη θέα του εικονιζόμενου προσώπου θα φανερώνεται με αισθητό τρόπο η αληθινή και πραγματική ενανθρώπηση του Χριστού”, ξεκαθαρίζοντας συγχρόνως πως “όταν προσκυνάμε μια εικόνα δεν προσκυνάμε το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη αλλά προσκυνάμε το εικονιζόμενο πρόσωπο. Άλλωστε δεν λατρεύεται η εικόνα ως ύλη αλλά ο εικονιζόμενος Χριστός και τιμώνται τα πρόσωπα της Παναγίας και των Αγίων”.

Από τον ιερό ναό του αγίου Νικολάου, ο κ. Αθανάσιος, παράλληλα πρόσθεσε πως “έξαλλου δεν είμαστε ειδωλολάτρες. Δεν λατρεύουμε την ύλη. Δεν λατρεύουμε την κτήση αλλά τον δημιουργό. Δεν προσκυνάμε κανένα κτίσμα ούτε υλικό, ούτε φυσικό φαινόμενο, ούτε κατάσταση υπερφυσική, ούτε πνεύματα, ούτε αόρατα ή ορατά σημεία δυνάμεως. Ούτε ανθρώπους, ούτε άρχοντες, ούτε εξουσιαστές, ούτε τυράννους”.

Επιδιώκοντας να σκιαγραφήσει τα πραγματικά συναισθήματα που βιώνουν οι χριστιανοί αντικρίζοντας τις ιερές εικόνες, ο μητροπολίτης Σιατίστης υπογράμμισε πως “όταν βλέπουμε την εικόνα της Σταυρώσεως η καρδιά μας οδηγεί στα φρικτά πάθη του Κυρίου μας και αναλογιζόμαστε το μέγεθος της σταυρικής θυσίας και της αγάπης του Θεού προς το αχάριστο και πανούργο ανθρώπινο γένος. Όταν ασπαζόμαστε την εικόνα της Γεννήσεως, της Υπαπαντής, της Μεταμορφώσεως, της Αναλήψεως η ύπαρξή μας ηλεκτρίζεται από την ενθύμηση των γεγονότων αυτών και ευθυγραμμιζόμαστε και πάλι στην κατεύθυνση προς τη βασιλεία των ουρανών. Όταν ασπαζόμαστε την εικόνα της Παναγίας και των Αγίων ασπαζόμαστε νοερώς με δέος και σεβασμό την ίδια την Παναγία και τους ίδιους τους Αγίους”, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως “αισθανόμαστε ότι η Παναγία και οι Άγιοι και όχι το τζάμι ή η μπογιά ακούνε την προσευχή μας και νοιώθουμε την προστασία τους και την αντίληψή τους”.

Ο κ. Αθανάσιος έκλεισε με την προτροπή να μας ενισχύσει ο Θεός στον πνευματικό αγώνα της ζωής και να μας αξιώσει “να προσκυνήσουμε τα άχραντα πάθη του, τον τίμιο σταυρό και τη λαμπροφόρο ανάστασή του”.

orthodoxia.info

Tags: ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Previous Post

Στη Σαμαρίνα ο Δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης λίγες ώρες μετά τον σεισμό των 4,3R – Ρωγμές σε εκκλησίες και κοινοτικά κτίρια

Next Post

Ληστεία στην Καστοριά – Στο νοσοκομείο ο επιχειρηματίας

Next Post
ασθενοφορο

Ληστεία στην Καστοριά – Στο νοσοκομείο ο επιχειρηματίας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Βοΐου: Κορυφώνεται απόψε το Fiesta Voio 2026 – Η μεγάλη Κυριακή του φεστιβάλ με Πρωτοψάλτη, Πορτοκάλογλου, Σκιαδαρέσες και Polkar (Φωτογραφίες)
  • Γαλατινή: Η λιτάνευση της Εικόνας της Αγίας Παρασκευής
  • Φωτιά στην Τραπεζίτσα Βοΐου – Ένας τραυματίας στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο
  • Συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ) Εορδαίας -2- άτομα για κλοπή προϊόντων από κατάστημα Super Market στην Πτολεμαΐδα
  • Φλώρινα: Σύλληψη 44χρονου ημεδαπού για ηχορύπανση

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr