«Μόνο ο ΤΣΑΚ ΝΟΡΙΣ μπορεί να έρθει για διακοπές στην Ελλάδα, με αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση της χώρας», ομιλία του Στάθη Κωνσταντινίδη, Βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης, στην κύρωση της ΠΝΠ, για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό covid-19
Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ. Αν ένας ενδιαφερόμενος τουρίστας, αναζητώντας στοιχεία για το τι ισχύει στη χώρα μας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε σχέση με το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid, πέσει επάνω στην τοποθέτηση της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή ισχυρίσθηκε:
- ότι στην Ελλάδα επικρατεί νομοθετικό και θεσμικό «μπάχαλο»,
- ότι οι τουριστικοί μας προορισμοί ίσως να μη μπορέσουν να καλύψουν το πλήθος των διαγνωστικών ελέγχων που θα απαιτηθούν, και
- ότι στερούνται υποδομών και προσωπικού, αλήθεια, δε θα προβληματιστεί;
Αν παρακάτω διαβάσει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσπαθεί, επικοινωνιακά και μόνο, να εμφανίσει τη χώρα τουριστικά ελκυστική, και ότι για τους ίδιους λόγους σπεύδει η κυβέρνηση να εφαρμόσει το ψηφιακό πιστοποιητικό, χωρίς να είναι στην πραγματικότητα έτοιμη, αλήθεια, δεν θα κλονιστεί;
Αν, μάλιστα, η μηχανή αναζήτησης, αμέσως μετά, του βγάλει δήλωση Έλληνα Ευρωβουλευτή, του ιδίου πολιτικού χώρου, να λέει ότι «δεν είναι και πολύ σοβαρό να λέμε στους τουρίστες να έρθουν εδώ, τη στιγμή που είμαστε σ’ αυτή τη θέση, όσον αφορά την πανδημία», υπάρχει περίπτωση αυτός ο άνθρωπος να έρθει για τουρισμό στη χώρα μας;
Μόνο αν είναι ο Τσακ Νόρις!
Αν, βέβαια, επρόκειτο για συμπτωματικές τοποθετήσεις, θα μπορούσε κάποιος να τις αποδώσει στον αντιπολιτευτικό οίστρο των συγκεκριμένων εκφραστών τους. Αλλά, εδώ μιλάμε για τη σταθερή πολιτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, τον ένα και πλέον χρόνο, που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις δραματικές συνέπειες της πανδημίας.
Για να μην κατηγορηθούν, όμως, για τυφλή και επιζήμια αντιπολίτευση, κάποια στελέχη του ισχυρίζονται ότι κυβερνητικές αβελτηρίες τους υποχρεώνουν σε αυτή τη σκληρή γλώσσα. Όμως, δεν είναι έτσι. Από το πρώτο κιόλας κύμα της πανδημίας, όπου η κυβέρνηση επέδειξε άψογα αντανακλαστικά και κατά γενική ομολογία υπήρξε εξαιρετική διαχείριση του φαινομένου, η αντιπολίτευση δεν εξέπεμψε την υπευθυνότητα που απαιτούσαν οι περιστάσεις.
Γιατί, για να μην ξεχνιόμαστε, από τότε ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κριτική για ό,τι έκλεινε και για ό,τι άνοιγε και hashtag την μικρόψυχη υπόσχεση – απειλή ότι #θα_λογαριαστούμε_μετά.
Τώρα, όποιος αυτό το «θα λογαριαστούμε μετά» το αντιλαμβάνεται ως έκφραση συναίνεσης και ομοψυχίας μπροστά σε μία παγκόσμια απειλή, μιλάει τη δική του γλώσσα, πάντως όχι ελληνικά.
Για να μην πούμε, βέβαια, για το 2ο και το 3ο κύμα. Εκεί η κριτική χτύπησε κόκκινο. Τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ
- κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπόσχεται ένα ανύπαρκτο εμβόλιο,
- επιδόθηκε σε ακατάσχετη πλειοδοσία στα μέτρα στήριξης,
- κόντρα σε κάθε λογική και στη δημόσια υγεία, καλούσε τους συμπολίτες μας σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
Αμφισβήτησε, εξάλλου, το εμβολιαστικό πρόγραμμα, την ικανότητα της χώρας να εκτελέσει, να υλοποιήσει 25.000 εμβολιασμούς, ενώ, όπως αποδείχθηκε, έχουμε κινηθεί και έχουμε ξεπεράσει, κατά περίπτωση, τις 100.000 δόσεις ημερησίως.
Αλλά ακόμα και τα self tests. Και τι δεν είπανε γι’ αυτά:
- ότι είναι μειωμένης αξιοπιστίας,
- ότι θα δημιουργήσουν προβλήματα στη σωστή καταμέτρηση και ιχνηλάτηση,
- ότι θα προκαλέσουν έξτρα κόστος σε αυτούς που θα βρεθούν θετικοί.
Μέχρι, ότι η προμήθειά τους έγινε για τη Siemens, για να υποχρεωθεί, βέβαια, μετά ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μία ταπεινωτική αναδίπλωση, αφού η συγκεκριμένη εταιρία, όπως αποδείχτηκε, δεν συμμετείχε καν στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Δε βαριέσαι, είπαμε και μία παρόλα παραπάνω….
Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι μέχρι σήμερα έγιναν περίπου 20 εκατομμύρια tests και 13 εκατομμύρια ψηφιακές δηλώσεις. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις 5 χώρες με τους περισσότερους ελέγχους και σχεδόν το 50% των διαπιστωμένων κρουσμάτων προέρχεται από αυτή τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Τα ίδια, όμως, έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και με το πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία», που εξασφάλιζε τον ταχύτερο εμβολιασμό στον νησιωτικό πληθυσμό, για να προστατέψει τους κατοίκους των νησιών και να εκπέμψει ένα αίσθημα, ένα μήνυμα ασφάλειας στην τουριστική αγορά.
Κι όμως, ακόμα κι αυτή η στοχευμένη παρέμβαση στον νευραλγικό τομέα του Τουρισμού λοιδορήθηκε συστηματικά από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τελικά διερωτάται κανείς, μα τίποτε δεν έγινε σωστά σ’ αυτή τη διαδικασία;
Φυσικά και υπήρξαν αστοχίες. Σάμπως, ήτανε πουθενά γραμμένο το υπόδειγμα κι όλοι οι άλλοι το τηρήσανε πιστά, εκτός από εμάς;
Όμως, υπήρξε τόσο εχθρική, και υπονομευτική, θα μπορούσε να πει κάποιος, για να θυμηθούμε το «ξεσκαρτάρισμα», η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την κρίσιμη αυτή περίοδο, που φαινόταν να ποντάρει πολιτικά στην καταστροφή.
Και δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, ακολουθείτε το ίδιο μοτίβο. Επιδίδεστε συνεχώς σε επιζήμιες προβλέψεις για τον τουρισμό, για την οικονομία, για το μέλλον της χώρας.
Ευτυχώς, όμως, είστε πλέον γνωστοί και μόνοι.
Έτσι, για να επανέλθουμε στο αρχικό παράδειγμα, ας ελπίσουμε ότι ο ενδιαφερόμενος επισκέπτης της χώρας δεν θα πέσει επάνω στις δηλώσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης, αλλά θα δει τα επίσημα στοιχεία, τις διεθνείς κατατάξεις, τις θετικές αξιολογήσεις για το πρόγραμμα του εμβολιασμού, τον καθοριστικό ρόλο του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη –εμπνευστή του εγχειρήματος– στην υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού και την Ελλάδα ανάμεσα στα πρώτα κράτη που το έθεσαν σε εφαρμογή, και έτσι θα επιλέξει τη χώρα μας για τις διακοπές του.
Γιατί, αν συμβεί το αντίθετο, ένα τουριστικό κατάλυμα θα μείνει χωρίς ένοικο, ένας νέος χωρίς το εισόδημα που θα του έδινε η καλοκαιρινή εργασία, οι μεγάλες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις κλειστές και η χώρα χωρίς οξυγόνο.
Όμως, κόντρα στις «Κασσάνδρες», η Ελλάδα πρωτοπορεί και είναι μια από τις 7, ήδη 9 χώρες, που βρίσκονται στον πρώτο κύκλο ένταξης στην Ψηφιακή Πλατφόρμα.
Ένα εργαλείο που θα μεταδίδει με ταχύτητα και ασφάλεια, ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες, τις αναγκαίες πληροφορίες για το αν κάποιος έχει εμβολιαστεί, αν έχει νοσήσει ή αν διαθέτει αρνητικό τεστ, με πλήρη κατοχύρωση των προσωπικών δεδομένων του.
Στοιχεία που θα επιτρέπουν την ταχύτερη και ασφαλέστερη μετακίνηση των πολιτών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αντιλαμβάνεται ο καθένας τη σπουδαιότητα του ψηφιακού πιστοποιητικού στην ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού και της οικονομίας συνολικά.
Πρόκειται για μία ακόμα ηλεκτρονική εφαρμογή, όπως πολλές άλλες που υλοποιήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, που κάνουν τη ζωή των Ελλήνων πιο καλή και πιο ποιοτική.
Όλα αυτά βέβαια δεν θα ήταν εφικτά αν η σημερινή κυβέρνηση δεν είχε κάνει κεντρική επιλογή της την ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας.
Σας ευχαριστώ πολύ.