• Latest
ΔΙΕΚ ΚΟΖΑΝΗΣ

Το ΔΙΕΚ της Κοζάνης στην προοπτική της ανάπτυξης

12 Ιουνίου 2021
Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»

Πέντε νέα έργα για την Κοζάνη με 7,1 εκατ. ευρώ από την Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) της πόλης

23 Οκτωβρίου 2026
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δ. Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας σας προσκαλούν στην εκδήλωση του έργου “RRI-LEADERS: Leadership for Territorial Development through Responsible Science and Innovation”

Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, την Πέμπτη 29  Οκτωβρίου 2026

23 Οκτωβρίου 2026
Μαλούτας: Ανησυχούμε για το μέλλον της Τηλεθέρμανσης, δεν επιχαίρουμε που δικαιωθήκαμε στην κριτική μας

Διακοπή τηλεθέρμανσης την Παρασκευή. Δείτε που

23 Οκτωβρίου 2026
Φωτοβολταικα στεγη

ΣΠΕΦ: Απάλειψη της διάταξης περί μηδενισμού των αρνητικών τιμών στην αποζημίωση της πλεονάζουσας ενέργειας οικιακών φωτοβολταϊκών

23 Οκτωβρίου 2026
Πένθος

Γιάννης Γκουντιός: Πόσο χρόνο κρατάει το δάκρυ..

23 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Βοΐου: Λόγω της εορτής του 15Αύγουστου, οι Λαϊκές Αγορές στις Δ.Κ. Σιάτιστας και Δ.Κ. Νεάπολης μεταφέρονται

Δήμος Κοζάνης: Στις 27 Οκτωβρίου η λαϊκή αγορά Λευκοπηγής

23 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2026

23 Οκτωβρίου 2026
Ομόφωνα Όχι, από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου για τα φωτοβολταϊκά στη Γαλατινή. Βίντεο

Βόιο: Τα χρέη της ΔΕΥΑΒ, ο Απολογισμός του Fiesta Voio, Τα ΙΕΚ που δεν λειτούργησαν συζητήθηκαν στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο

22 Οκτωβρίου 2026
Π. Κουκουλόπουλος: «Τρεις δεσμεύσεις για τη Δυτική Μακεδονία στις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ»

Π. Κουκουλόπουλος: Η αγροτιά δεν αντέχει άλλα βάρη

22 Οκτωβρίου 2026
Coctail Comedy, Από το Θέατρο ΠΑΡΕΑ

Coctail Comedy, Από το Θέατρο ΠΑΡΕΑ

22 Οκτωβρίου 2026
ΣΥΛΛΗΨΗ

Κοζάνη: Συνελήφθη 39χρονος για κατοχή ναρκωτικών

22 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Έπεσε άσφαλτος στην Κοινότητα Εξοχής μετά από 12 χρόνια – Κοκκαλιάρης: «Δίπλα σε όλους τους δημότες μας και στην καθημερινότητά τους» (Βίντεο+Φωτογραφίες)

Δήμος Κοζάνης: Έπεσε άσφαλτος στην Κοινότητα Εξοχής μετά από 12 χρόνια – Κοκκαλιάρης: «Δίπλα σε όλους τους δημότες μας και στην καθημερινότητά τους» (Βίντεο+Φωτογραφίες)

22 Οκτωβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το ΔΙΕΚ της Κοζάνης στην προοπτική της ανάπτυξης

sierafm by sierafm
12 Ιουνίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΔΙΕΚ ΚΟΖΑΝΗΣ
0
SHARES
11
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Θεματικό ΙΕΚ στην ενέργεια – οι ειδικότητες που θα μπουν στο μηχανογραφικό – Σύσσωμη η κοινωνία αντιλαμβάνεται  την σημαντικότητα του ΔΙΕΚ και συνδράμει. 

Οι  τοπικοί κυβερνώντες  το έχουν αντιληφθεί;

Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης, αναβάθμισης και ενίσχυσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, καθώς και  της μεταρρυθμιστικής προσαρμογής  των ΔΙΕΚ στις απαιτήσεις των κοινωνικοοικονομικών αλλαγών, ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Βούτσινος, την Τετάρτη και Πέμπτη 9 και 10 Ιουνίου 2021 πραγματοποίησε σειρά επισκέψεων σε αντίστοιχες σχολικές μονάδες και Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Μία από τις μεταρρυθμίσεις που προωθείται από το ΥΠΑΙΘ για τα ΔΙΕΚ είναι η δημιουργία θεματικού ΔΙΕΚ επικεντρωμένου στην ενέργεια.

Είναι γνωστό ότι η  περιφέρειά μας διανύει το μεταβατικό στάδιο της απολιγνιτοποίησης, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και την οικονομία της Δ. Μακεδονίας, ενώ ταυτόχρονα είναι  πληττόμενη και από την οικονομική και δημοσιονομική κρίση των τελευταίων ετών.

Ίσως όμως αυτό να  είναι και η μεταστροφή σε μια οικονομία θετικού πρόσημου, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με προσέλκυση νέων επενδύσεων, με τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας, με αγροτική παραγωγή, με έρευνα για την τεχνολογία, με σεβασμό στο περιβάλλον. Ίσως να  είναι πρόκληση  για μία νέα πορεία που εναρμονίζεται με τις σύγχρονες εξελίξεις της αγοράς και προσφέρει νέες ευκαιρίες σε ποικίλους τομείς δραστηριοτήτων. Ίσως να   είναι η ευκαιρία  ο στρατηγικός σχεδιασμός να λαμβάνει υπ’ όψη τις ιδιαιτερότητες και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της τοπικής κοινωνίας μας, αλλά και ένα πρόγραμμα δράσεων ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα ως αντιστάθμισμα ηθικό και υλικό προς την  τοπική μας κοινωνία  που δεκαετίες δούλευε και διαβίωνε στο επιβαρυμένο και υποβαθμισμένο περιβάλλον των ενεργειακών ρύπων.

Λαμβάνοντας τα μηνύματα των καιρών και του τόπου, πλήρως προετοιμασμένο το ΔΙΕΚ Κοζάνης από πέρυσι λειτουργεί την ειδικότητα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». Η ειδικότητα  θα είναι επιλογή για τους αποφοιτούντες μαθητές και στο  μηχανογραφικό του ακαδημαϊκού έτους 2020-21. Τα  εργαστηριακά μαθήματα και οι θεωρίες που αντιστοιχούν σ’ αυτά, γίνονται σε εργαστηριακούς χώρους που  μας παραχωρεί το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας μετά από  μνημόνιο συνεργασίας που έχει ήδη υπογραφεί με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με αντισυμβαλλόμενους, τον Πρόεδρο  του αντίστοιχου τμήματος καθηγητή κ. Γεώργιο Χριστοφορίδη και τη Διευθύντρια του ΔΙΕΚ Κοζάνης Ρουσιάδου Στέλλα.  Επιπροσθέτως της προγραμματικής συνεργασίας, σύμφωνης με τη νομοθεσία και την αποστολή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, έχουν συμφωνηθεί προτάσεις για νέες ειδικότητες  με στόχο την αντιμετώπιση του ελλείμματος της αγοράς εργασίας στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή μας καθώς και την σύνταξη προγραμμάτων σπουδών από το συγκεκριμένο τμήμα με προσωπική εργασία των καθηγητών του.

Το ΔΙΕΚ Κοζάνης έχοντας το βλέμμα στην ουσιαστική προσφορά του προς τους μαθητευόμενους, αρχικά, αλλά ουσιαστικά προς την τοπική κοινωνία, αφουγκράζεται τις αναπτυξιακές ανάγκες και στοχεύει δημιουργικά. Έτσι δημιούργησε παράρτημα  στην Εράτυρα  Βοΐου όπου ανθεί η κτηνοτροφία , στοχεύοντας σε έναν ελπιδοφόρο αναπτυξιακό τομέα της οικονομίας. Αρωγοί στο έργο αυτό στάθηκαν αφ’ ενός ο  Δήμαρχος Βοίου κ.  Χρήστος Ζευκλής και αφετέρου ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Εράτυρας,  κ. Γεώργιος Βάρκας, που βοήθησαν να δημιουργηθεί αυτό το παράρτημα  του ΙΕΚ μας στην Εράτυρα με τις ειδικότητες «Τεχνικός Αρτοποιός Ζαχαροπλαστικής» και «Τεχνικός  Γαλακτοκομίας –Τυροκόμος».

Σημειωτέον ότι και η  ειδικότητα «Τεχνικός  Γαλακτοκομίας- Τυροκόμος», μαζί με την ειδικότητα «Τεχνικός Αισθητικής Ποδολογίας Καλλωπισμού Νυχιών και Ονυχοπλαστικής»  θα είναι και αυτές επιλογή  στο  μηχανογραφικό για τους αποφοιτούντες μαθητές του ακαδημαϊκού  έτους  2020-21.

Και σ’ αυτή την περίπτωση, της ίδρυσης τμήματος Τεχνικού Γαλακτοκομίας Τυροκόμου,  το Πανεπιστήμιο ενθάρρυνε, στήριξε και προώθησε την ίδρυση αυτού, παραχωρώντας εκτός από το εκπαιδευτικό του προσωπικό  και τα εργαστήρια της  Αναλυτικής Χημείας του τμήματος Χημικών Μηχανικών όπου φιλοξενούνται  αντίστοιχες ειδικότητες.

Για όλα αυτά  το ΔΙΕΚ Κοζάνης οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρύτανη κ Θεόδωρο  Θεοδουλίδη  γιατί  με αυτόν τον τρόπο ανέδειξε την μεγάλη προσφορά του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην  περιοχή μας. Τίποτε όμως δεν θα ήταν εφικτό εάν δεν υπήρχε και  η υποστήριξη από τους καθηγητές υπεύθυνους εργαστηρίων που το υποστηρίζουν και τίποτε δεν θα ήταν πραγματοποιήσιμο  εάν η πολιτική δεν συνεργαζόταν με το πνεύμα.

Όμως η κοινωνική προσφορά των φορέων δεν σταματάει στο Πανεπιστήμιο.

Οι ειδικότητες που λειτουργούν και αυτές που προτείνουμε δίνουν απαντήσεις που στηρίζονται στις προοπτικές και απαιτήσεις της αγοράς εργασίας  όπως αυτές διαμορφώνονται διαχρονικά κάτω από την πίεση της τεχνολογίας σε τοπικό επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα.

Ένας άλλος φορέας, ο οποίος στήριξε και στηρίζει το έργο του ΔΙΕΚ Κοζάνης και προς τον οποίο  οφείλουμε  τις ίδιες ευχαριστίες είναι στον Διοικητή του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, κ. Γκανάτσιο Στέργιο, τους προϊσταμένους τμημάτων και τους εκπαιδευτές, υπεύθυνους των εργαστηρίων που  μας φιλοξενούν   για  τις ειδικότητες, Τεχνικός Ιατρικών Οργάνων, Βοηθός Ραδιολογίας και Ακτινολογίας, Βοηθός Ιατρικών Εργαστηρίων, Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (CHEF)

Επίσης ευχαριστούμε τον πρόεδρο της κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Κοζάνης κ. Τζουμερκιώτη Γρηγόρη, για την άριστη συνεργασία και το προσωπικό ενδιαφέρον που επέδειξε.

Όμως, εάν οι δημόσιοι φορείς προσέφεραν τα μέγιστα, δεν σημαίνει ότι οι πολίτες υπολείπονται σε προσφορά, καθώς έχουν παραχωρήσει, αμισθί,  τα εργαστήρια τους για την εκπαίδευση των μαθητευομένων.

Για τον λόγο αυτό όλοι εμείς στο ΔΙΕΚ Κοζάνης ευχαριστούμε τους ιδιώτες Κοντονικόλα Χρήστο, Τσιόπτσια Παναγιώτη και Τζημόκα  Κωνσταντίνο που μας παραχωρούν τα εργαστήριά τους στην Εράτυρα.

Επίσης, ευχαριστούμε τους ιδιώτες της Κοζάνης που μας παραχωρούν τα εργαστήριά τους, Πατσώνα Αθανάσιο, Χάτσιου Μαρία, Κύρινα Απόστολο, Μαρκόπουλο Χαρίσιο, Λίτσιου Αλεξία, Παπαδημητρίου Ελισάβετ, Καρακοντή Ειρήνη, Καλογιαννίδη Σταύρο, Γιάννα Κωσταρέλα..

Η  Συντονίστρια του Συμβουλίου Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (ΣΣΠΑΕ) Δυτικής Μακεδονίας και Διευθύντρια  του Δ.Ι.Ε.Κ Κοζάνης χρωστάει προσωπικά στον καθένα χωριστά και ταυτόχρονα σε όλους μαζί,  ένα μεγάλο ευχαριστώ: στους υποδιευθυντές μας κ. Ευσταθιάδου Άννα,  κ. Μαυρόπουλο Νίκο και στο διοικητικό προσωπικό, ήρωες αφανείς, για την άριστη συνεργασία, υπευθυνότητα, ευελιξία , αποτελεσματικότητα, διορατικότητα που τους χαρακτηρίζει, στους εκπαιδευτές του ΔΙΕΚ  Κοζάνης και  σε όλους τους συνεργάτες του.

Χωρίς όλους αυτούς δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε τους στόχους μας και τη  σύνδεση με την αγορά  εργασίας. Υπηρετώντας αυτό το σκοπό στο νέο ακαδημαϊκό έτος θα λειτουργήσουν στην περιοχή δράσης του ΔΙΕΚ  και νέες ειδικότητες συνδεδεμένες με τις εργασιακές ανάγκες της περιοχής.

Κάτω από αυτή την ομάδα και το πνεύμα συνεργασίας, το ΔΙΕΚ μας είναι πλέον μία αξιόπιστη και ελκυστική εκπαιδευτική επιλογή, αφενός διαδραματίζοντας έναν ορατό ρόλο στην παροχή και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των σπουδαστών μας και εν δυνάμει εργατικού δυναμικού της τοπικής κοινωνίας και της χώρας και, αφετέρου,  μετουσιώνεται σε πόλο έλξης με την ένταξη των τμημάτων της στο μηχανογραφικό. Το σημαινόμενο ποικίλο σε πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό, πληθυσμιακό επίπεδο. Σύσσωμη η κοινωνία αντιλαμβάνεται  την σημαντικότητα του ΔΙΕΚ και συνδράμει.

Οι  τοπικοί κυβερνώντες  το έχουν αντιληφθεί;

 

Ρουσιάδου Στέλλα

Συντονίστρια του Συμβουλίου Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (ΣΣΠΑΕ) Δυτικής  Μακεδονίας

Διευθύντρια ΔΙΕΚ Κοζάνης

Tags: ΔΙΕΚ
Previous Post

Saga Furs: Η ανοδική τάση συνεχίζεται

Next Post

Στάθης Κωνσταντινίδης: «Μόνο ο ΤΣΑΚ ΝΟΡΙΣ μπορεί να έρθει για διακοπές στην Ελλάδα, με αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση της χώρας»

Next Post
ΣΤΑΘΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΊΔΗΣ

Στάθης Κωνσταντινίδης: «Μόνο ο ΤΣΑΚ ΝΟΡΙΣ μπορεί να έρθει για διακοπές στην Ελλάδα, με αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση της χώρας»

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Πέντε νέα έργα για την Κοζάνη με 7,1 εκατ. ευρώ από την Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) της πόλης
  • Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, την Πέμπτη 29  Οκτωβρίου 2026
  • Διακοπή τηλεθέρμανσης την Παρασκευή. Δείτε που
  • ΣΠΕΦ: Απάλειψη της διάταξης περί μηδενισμού των αρνητικών τιμών στην αποζημίωση της πλεονάζουσας ενέργειας οικιακών φωτοβολταϊκών
  • Γιάννης Γκουντιός: Πόσο χρόνο κρατάει το δάκρυ..

Πρόσφατα σχόλια

  1. LYROGIANNIMARINA στο ΔΥΠΑ -Πρόγραμμα 55+: Ανοιχτές 8.000 θέσεις -Τι πρέπει να κάνουν οι άνεργοι
  2. Βασίλης Στρέμπας στο Με καταγωγή από την Εράτυρα ο 62χρονος που έχασε τη ζωή του στη Ρόδο εξαιτίας της κακοκαιρίας
  3. Κωνσταντίνος Καραγιάννης στο Η 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, σε δύο λεπτά και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα ! (video)
  4. Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού - TsotiliNews στο Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού
  5. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr