• Latest
ΑΙΟΛΙΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ

Στην Κοζάνη το πρώτο πλωτό φωτοβολταϊκό από την ΔΕΗ στην Ελλάδα

21 Δεκεμβρίου 2020
Tennis Europe 2025 … game over. Εύσημα από όλους στον Όμιλο Αντισφαίρισης για την άρτια διοργάνωση

Tennis Europe 2025 … game over. Εύσημα από όλους στον Όμιλο Αντισφαίρισης για την άρτια διοργάνωση

7 Ιουνίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Οδηγίες προστασίας από τις δασικές πυρκαγιές

Δήμος Κοζάνης: Οδηγίες προστασίας από τις δασικές πυρκαγιές

7 Ιουνίου 2025
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Δήμος Σερβίων: Συλλυπητήριο ψήφισμα

7 Ιουνίου 2025
Σπείρα απατεώνων απέσπασε -1.000- ευρώ, -28- λίρες, κοσμήματα και τιμαλφή, συνολικής χρηματικής αξίας -18.000- ευρώ

Σπείρα απατεώνων απέσπασε -1.000- ευρώ, -28- λίρες, κοσμήματα και τιμαλφή, συνολικής χρηματικής αξίας -18.000- ευρώ

7 Ιουνίου 2025
Επεμβατική Ακτινολογία. Γράφει ο ΑγγειοΕπεμβατικός Ακτινολόγος Γιώργος Ζιμπιλίδης

Αρτηριακή Αγγειοπλαστική και Ενδοπρόθεση. Γράφει ο Γ. Ζιμπιλίδης

7 Ιουνίου 2025
πιεση

Αρτηριακή πίεση: 6 τροφές που τη ρίχνουν αποτελεσματικά, σύμφωνα με ειδικούς

7 Ιουνίου 2025
ΠΟΝΟΣ ΚΑΡΔΙΑ

Το σύμπτωμα στο στήθος που μοιάζει με δυσπεψία αλλά προειδοποιεί για καρδιακή νόσο

7 Ιουνίου 2025
νοσοκομειο

Τραγικός θάνατος για 19χρονη: Έκανε challenge με σπρέι καθαρισμού για πληκτρολόγιο και έλεγε «θα γίνω διάσημη»

7 Ιουνίου 2025
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Πώς αξιολόγησαν οι πολίτες τους δήμους: Ποιοι είναι οι χειρότεροι – Οι τρεις υπηρεσίες που πήραν καλό βαθμό

7 Ιουνίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Παρακολουθούσε 21χρονη από το διπλανό διαμέρισμα και αυτοϊκανοποιούταν – Συνελήφθη 44χρονος

7 Ιουνίου 2025
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, διασωληνωμένος

Με πολυοργανική ανεπάρκεια η 62χρονη μετά τη λάθος μετάγγιση στο Τζάνειο – Άφαντος ο βοηθός νοσηλευτή

7 Ιουνίου 2025
πυροσβεστικη φωτια

Νεαροί έβαλαν φωτιά σε σχολείο – «Το κάψαμε επιτέλους»

7 Ιουνίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 8 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στην Κοζάνη το πρώτο πλωτό φωτοβολταϊκό από την ΔΕΗ στην Ελλάδα

sierafm by sierafm
21 Δεκεμβρίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΑΙΟΛΙΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Tα πλωτά φωτοβολταϊκά σε λίμνες, μια εντελώς καινούργια αγορά για την Ελλάδα, ετοιμάζεται να «ξεκλειδώσει» η ΔΕΗ. Τα πρώτα έργα του είδους θα γίνουν σύμφωνα με τις πληροφορίες του liberal.gr στην τεχνητή λίμνη Πολυφήτου του ποταμού Αλιάκμονα στο νομό Κοζάνης, μια από τις μεγαλύτερες της χώρας με έκταση 73 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή χαρακτηριστικά που προσφέρονται για τo εγχείρημα. Αντίστοιχα projects εξετάζει η ΔΕΗ να αναπτύξει και σε άλλες τεχνητές λίμνες της Βορείου Ελλάδας με μεγάλα μήκη και πλάτη, όπου έχει κατασκευάσει ταμιευτήρες, όπως στους ποταμούς Αχελώο, Νέστο, Άραχθο, καθώς επίσης κοντά σε δεξαμενές άρδευσης και σε λιγνιτικές περιοχές.

Την καινούργια αυτή αγορά «άνοιξε» πρόσφατα και επίσημα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες καταθέτοντας στην ΡΑΕ ένα νέο και φιλόδοξο πακέτο αιτήσεων για φωτοβολταϊκά στην Βόρειο Ελλάδα, συνολικής ισχύος 650 μεγαβατ, εκ των οποίων τα 50 αφορούν αποκλειστικά πλωτά φωτοβολταϊκά. Είναι η πρώτη παρόμοια κίνηση στη χώρα μας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μετά από αυτήν, η εταιρεία εξετάζει να δραστηριοποιηθεί και στα offshore αιολικά.

Οι ελληνικές τεχνητές λίμνες, ειδικά κάποιες μεγάλες, όπως στο Πολύφητο όπου το μέγιστο μήκος φτάνει τα 29 χλμ και το μέγιστο πλάτο τα 4 χλμ, έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα για να φιλοξενήσουν πλωτά φωτοβολταικά, παρόμοια με αυτά που αναπτύσσουν πάικτες του χώρου όπως η γερμανική BayWa r.e. στα αβαθή νερά της Ολλανδίας, η πορτογαλική EDP, η νορβηγική Statkraft και η γαλλική Akuo. Η τελευταία έχει κατασκευάσει ένα από τα μεγαλύτερα έργα της κατηγορίας παγκοσμίως, κοντά στην Αβινιόν.

Στους λόγους που τα πλωτά φωτοβολταϊκά αποτελούν ελκυστική επιλογή είναι το γεγονός ότι δεν απαιτούν αγορά γης, όσο και επειδή η σκίαση που προκαλεί το πάνελ στην υδάτινη επιφάνεια μειώνει τον ρυθμό εξάτμισης του νερού. Επιτρέπουν την στρατηγική διαχείριση των υδάτινων πόρων αξιοποιώντας την ηλιακή παραγωγή που παράγεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στις περιπτώσεις μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών, όπως αυτούς που διαθέτει η ΔΕΗ, η κάλυψη του ταμιευτήρα με πλωτά φωτοβολταϊκά, για παράδειγμα σε ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 2%-3%, μπορεί να πολλαπλάσιάσει την εγκατεστημένη του ισχύ.

Οι δυσκολίες και πως θα ξεπεραστούν

Μοναδικό μειονέκτημα της ανάπτυξης πλωτών φωτοβολταϊκών σε τεχνητές λίμνες όπου έχουν δημιουργηθεί υδροηλεκτρικά φράγματα, είναι ότι όταν ανεβοκατεβαίνουν οι υδατοφράκτες τους, αυξομειώνεται και η ποσότητα του νερού. Αυτή δηλαδή δεν είναι πάντα η ίδια, γεγονός που σημαίνει ότι η περίμετρος εντός της οποίας θα τοποθετηθεί το φωτοβολταϊκό αυξομειώνεται. Τεχνικά αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να μπουν πολλά πλωτά πάρκα σε μια τεχνητή λίμνη. Η εγκατάστασή τους πρέπει να γίνει στο κέντρο της λίμνης και μεταξύ τους να υπάρχουν ικανές αποστάσεις, ώστε να μην τα επηρεάζουν οι αυξομειώσεις της ποσότητας ροής του νερού κατά την διάρκεια της ημέρας.

Αν και η συγκεκριμένη αγορά βρίσκεται ακόμη διεθνώς σε πρώιμο στάδιο, εντούτοις ο αριθμός όσων εξειδικεύονται στην χρηματοδότηση και κατασκευή τέτοιων projects αυξάνεται, ενώ το κόστος της συγκεκριμένης τεχνολογίας παρ’ ότι μεγαλύτερο συγκριτικά με εκείνο για τις επίγειες εγκαταστάσεις μειώνεται ταχύτατα.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, ένας συνδυασμός ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να εξομαλύνει την μεταβλητότητα της ηλιακής παραγωγής, βελτιώνοντας την χρήση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων μεταφοράς, γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο σε χώρες με αδύναμα δίκτυα μεταφοράς, όπως η Ελλάδα.

Αθροίζοντας το portfolio της σε ΑΠΕ, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες μετρά πλέον 7 GW, εκ των οποίων τα 2,5 GW φωτοβολταικά. Η εγκατεστημένη της ισχύ έχει αγγίξει τα 200 MW, έως τα μέσα του 2021 θα έχει φτάσει τα 250 MW, ενώ σύμφωνα με πηγές της εταιρείας μέσα στο πρώτο 4μηνο του νέου έτους ξεκινά και η κατασκευή επιπλέον 250 MW. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗΑΝ διαθέτει και δρομολογεί ένα συνολικό αριθμό 500 MW έργων ΑΠΕ, με στόχο ως το τέλος της τριετίας να έχει φτάσει το 1,5 GW. Την περίοδο αυτή «τρέχει» δύο εμβληματικά projects: Την ενότητα φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 230 MW στην Πτολεμαΐδα και την ενότητα των 50 MW στη Μεγαλόπολη.

Πηγή:liberal.gr

Previous Post

Συνελήφθησαν δύο άτομα σε περιοχή της Φλώρινας, οι οποίοι μετέφεραν με Δ.Χ. Λεωφορείο -11- παράτυπους μετανάστες

Next Post

Μείωση στην τιμή εκκίνησης αποφάσισε το ΥΠΕΝ για τον τελευταίο διαγωνισμό για φωτοβολταϊκά και αιολικά υπό το παρόν καθεστώς

Next Post
φωτοβολταικα

Μείωση στην τιμή εκκίνησης αποφάσισε το ΥΠΕΝ για τον τελευταίο διαγωνισμό για φωτοβολταϊκά και αιολικά υπό το παρόν καθεστώς

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Tennis Europe 2025 … game over. Εύσημα από όλους στον Όμιλο Αντισφαίρισης για την άρτια διοργάνωση
  • Δήμος Κοζάνης: Οδηγίες προστασίας από τις δασικές πυρκαγιές
  • Δήμος Σερβίων: Συλλυπητήριο ψήφισμα
  • Σπείρα απατεώνων απέσπασε -1.000- ευρώ, -28- λίρες, κοσμήματα και τιμαλφή, συνολικής χρηματικής αξίας -18.000- ευρώ
  • Αρτηριακή Αγγειοπλαστική και Ενδοπρόθεση. Γράφει ο Γ. Ζιμπιλίδης

Πρόσφατα σχόλια

  1. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  2. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  3. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  4. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
  5. Νικοςασπραδακης ετών 80 στο Μπαράζ Ανόδου: Ο Εορδαϊκός ξανά στη Γ’ Εθνική
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr