• Latest
ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ

Στη Βουλή η παραχώρηση του Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας – Τα «ψιλά γράμματα» της σύμβασης

6 Ιουλίου 2026
Οι πρωταγωνιστές στο φως της μνήμης: Λαμπρή επετειακή εκδήλωση στη Σιάτιστα για τα 114 χρόνια από την Απελευθέρωσης Βίντεο και φωτογραφίες

Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας στην επετειακή εκδήλωση για τη Μάχη της Σιάτιστας

4 Νοεμβρίου 2026
Συμπτύξεις τμημάτων: Σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης  η ακολουθούμενη πολιτική του Υπουργείου Παιδείας

Κρατώντας όρθια τα σχολεία, χωρίς στήριξη. Μέχρι πότε; Οι νηπιαγωγοί στα όρια της εξάντλησης !!!

4 Νοεμβρίου 2026
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας  και Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης  (Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ΤΝ)

Εγκρίσεις τρόπων δημοπράτησης σημαντικών έργων από την Περιφερειακή Επιτροπή ΠΔΜ

4 Νοεμβρίου 2026
Δήμος Βοΐου: Με διήμερες εκδηλώσεις τιμήθηκε η 114η επέτειος της Μάχης της Σιάτιστας. Φωτογραφίες

Δήμος Βοΐου: Με διήμερες εκδηλώσεις τιμήθηκε η 114η επέτειος της Μάχης της Σιάτιστας. Φωτογραφίες

4 Νοεμβρίου 2026
Μαλούτας: Ανησυχούμε για το μέλλον της Τηλεθέρμανσης, δεν επιχαίρουμε που δικαιωθήκαμε στην κριτική μας

Κοζάνη: Από σήμερα κανονικά η παροχή θερμικής ενέργειας στο δίκτυο της τηλεθέρμανσης

4 Νοεμβρίου 2026
Πέμπτος στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης ο Χάφτου Στρίντζος με ρίζες από το Καλονέρι Boϊου

Πέμπτος στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης ο Χάφτου Στρίντζος με ρίζες από το Καλονέρι Boϊου

4 Νοεμβρίου 2026
Σιάτιστα: Οι εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση. Πολλές φωτογραφίες από την Δοξολογία, Κατάθεση στεφάνων και Παρέλαση

Σιάτιστα: Η Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων. Βίντεο και φωτογραφίες

4 Νοεμβρίου 2026
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή ρεύματος στο Άνω Βόιο, Νεάπολη έως Τσοτύλι, την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου

4 Νοεμβρίου 2026
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας – ΔΕΗ: Στρατηγική συνεργασία με επίκεντρο τη νέα οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας – ΔΕΗ: Στρατηγική συνεργασία με επίκεντρο τη νέα οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας

4 Νοεμβρίου 2026
Αεροπλάνο στρατός

Διέλευση μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Κοζάνη το πρωί της Πέμπτης 5 Νοεμβρίου για τον εορτασμό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ

4 Νοεμβρίου 2026
ΔΙΑΔΥΜΑ: Πρόσκληση συμμετοχής στο πρωτάθλημα «League of Waste»

«League of Waste» – Διαδικτυακό μαθητικό πρωτάθλημα γνώσεων από τη ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε.

4 Νοεμβρίου 2026
Σύλλογος Βοϊωτών Κοζάνης: Γουρ’νοχαρά στο Καλονέρι

Σύλλογος Βοϊωτών Κοζάνης: Γουρ’νοχαρά στο Καλονέρι

4 Νοεμβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Στη Βουλή η παραχώρηση του Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας – Τα «ψιλά γράμματα» της σύμβασης

sierafm by sierafm
6 Ιουλίου 2026
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ
0
SHARES
29
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Στο επίκεντρο βρίσκεται το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας παραχώρησης.

Στη Βουλή κατατέθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας. Το νομοσχέδιο, που έχει παραπεμφθεί στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, φέρνει στο προσκήνιο τους όρους της πολυετούς παραχώρησης και τις προβλέψεις για την αξιοποίηση του χιονοδρομικού κέντρου.

Στο επίκεντρο βρίσκεται το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας, καθώς η σύμβαση προβλέπει ελάχιστο εγγυημένο αντάλλαγμα ύψους μόλις 6.975 ευρώ ετησίως για τα πρώτα έξι χρόνια της παραχώρησης. Παράλληλα, προβλέπεται η δυνατότητα του παραχωρησιούχου να παρατείνει μονομερώς τη σύμβαση για ακόμη δέκα χρόνια, ανεβάζοντας τη συνολική διάρκειά της στα σαράντα έτη.

Με βάση το κείμενο της σύμβασης, το Ελληνικό Δημόσιο παραχωρεί στην εταιρεία U Resort Vasilitsa Μονοπρόσωπη ΑΕ το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του χιονοδρομικού κέντρου και των εγκαταστάσεών του. Το αντάλλαγμα που θα καταβάλλεται στο Δημόσιο θα είναι το μεγαλύτερο μεταξύ του ελάχιστου εγγυημένου ποσού και του 75% των ετήσιων εσόδων του χιονοδρομικού κέντρου, πρόβλεψη που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, διασφαλίζει τη συμμετοχή του Δημοσίου στα μελλοντικά οικονομικά οφέλη της επένδυσης.

Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρεται ότι τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου από τη συγκεκριμένη σύμβαση δεν εκτιμάται ότι θα υπολείπονται των 3,2 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια των επόμενων τριάντα ετών. Σε περίπτωση ενεργοποίησης της δεκαετούς παράτασης, τα συνολικά έσοδα εκτιμάται ότι μπορούν να φτάσουν περίπου τα 5,3 εκατ. ευρώ.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου έρχεται μετά την ανάδειξη της UCERT Μονοπρόσωπη ΙΚΕ ως προτιμητέου επενδυτή στον διαγωνισμό του Υπερταμείου για την αξιοποίηση του χιονοδρομικού κέντρου της Βασιλίτσας. Πίσω από την εταιρεία βρίσκεται ο όμιλος D Group, με επικεφαλής τον Δημήτρη Δερπάνη, ο οποίος δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς της εκπαίδευσης, της επαγγελματικής κατάρτισης και των πιστοποιήσεων, χωρίς μέχρι σήμερα να διαθέτει γνωστή παρουσία στον τομέα της διαχείρισης τουριστικών υποδομών.

Πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της U Resort Vasilitsa Μονοπρόσωπη ΑΕ έχει αναλάβει η Ζωή Χατζή, ενώ στη διοίκηση συμμετέχουν επίσης ο Χρήστος Χατζής και η Ευανθία Δερπάνη. Ο ιδρυτής του D Group, Δρ Δημήτριος Δερπάνης, δραστηριοποιείται στον χώρο της εκπαίδευσης τα τελευταία 25 χρόνια. Ο όμιλος διαθέτει δύο εκπαιδευτικά campuses στην Αθήνα και παραρτήματα σε Ηράκλειο, Γρεβενά και Λεμεσό.

Τι δηλώνει ο κ. Δερπάνης για την επένδυση

Μιλώντας προ ημερών στο Top Channel της Κοζάνης, ο κ. Δερπάνης παρουσίασε το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας, το οποίο ανέρχεται στα 36 εκατ. ευρώ και προβλέπει τη μετατροπή της Βασιλίτσας σε έναν ολοκληρωμένο τουριστικό προορισμό τεσσάρων εποχών. Όπως ανέφερε, η προσωπική του καταγωγή από την Αβδέλα Γρεβενών και η σχέση του με την Πίνδο αποτέλεσαν βασικό κίνητρο για την επενδυτική απόφαση, καθώς εκτιμά ότι η περιοχή διαθέτει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στον ορεινό τουρισμό.

Στόχος της επένδυσης είναι το χιονοδρομικό να πάψει να λειτουργεί αποκλειστικά κατά τη χειμερινή περίοδο και να μετατραπεί σε προορισμό που θα προσελκύει επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μέσα από δραστηριότητες όπως η πεζοπορία, η ποδηλασία βουνού και άλλες μορφές υπαίθριου τουρισμού.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που παρουσιάστηκε, η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή νέου σαλέ στη θέση «Λισχέρο», σύγχρονου διοικητηρίου, αμφιθεάτρου και συνεδριακών υποδομών, καθώς και την αξιοποίηση υφιστάμενων εγκαταστάσεων για τη δημιουργία πολυτελών σουιτών. Παράλληλα, προβλέπεται η κατεδάφιση του κτηρίου στο Ρόμπολο, το οποίο χαρακτηρίζεται επικίνδυνο και ετοιμόρροπο, ώστε να ανεγερθεί νέο κατάλυμα περίπου 50 δωματίων, με εστιατόριο και σύγχρονες υποδομές φιλοξενίας.

Η δεύτερη φάση του σχεδίου προβλέπει τη δημιουργία ενός ξύλινου «αλπικού χωριού» με 50 κατοικίες, με στόχο η Βασιλίτσα να αποκτήσει χαρακτηριστικά ολοκληρωμένου ορεινού resort. Ο κ. Δερπάνης εκτίμησε ότι σε βάθος τριετίας το χιονοδρομικό μπορεί να ξεπεράσει τους 120.000 επισκέπτες ετησίως, δημιουργώντας σημαντική προστιθέμενη αξία για τα γύρω χωριά, τα καταλύματα και τις επιχειρήσεις της περιοχής.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην κατάσταση των υφιστάμενων υποδομών, σημειώνοντας ότι η αντικατάσταση μίας μόνο γραμμής αναβατήρα κοστίζει περίπου 12 εκατ. ευρώ, ενώ η πλήρης ανανέωση και των δώδεκα γραμμών θα απαιτούσε επένδυση σχεδόν 96 εκατ. ευρώ. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων θα γίνει σταδιακά, με πρώτο στόχο την αντικατάσταση του τριθέσιου lift και την προμήθεια νέων χιονοστρωτήρων, καθώς ένα σύγχρονο ratrak κοστίζει περίπου 400.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος της D Group απέδωσε τις καθυστερήσεις στην έναρξη της επένδυσης στις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που ακολούθησαν τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, τον έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τα συναρμόδια υπουργεία. Όπως υποστήριξε, στόχος της εταιρείας είναι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες ώστε οι εργασίες να ξεκινήσουν τον Μάρτιο του 2027, προκειμένου να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας για την επόμενη χειμερινή περίοδο.

Παράλληλα, έκανε λόγο για δεκάδες υφιστάμενα κτίσματα στην περιοχή του χιονοδρομικού, αρκετά από τα οποία, όπως υποστήριξε, δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες νομιμοποιήσεις, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες στις παρεμβάσεις αποκατάστασης και ανακατασκευής. Τόνισε, ωστόσο, ότι όλες οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν με πλήρη τήρηση της νομοθεσίας και των περιβαλλοντικών όρων.

Τέλος, ο κ. Δερπάνης υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο μέρος των έργων θα επιχειρηθεί να υλοποιηθεί με τη συμμετοχή συνεργείων, τεχνικών εταιρειών, μηχανικών και προμηθευτών από τη Δυτική Μακεδονία, τα Γρεβενά, την Κοζάνη και την Ήπειρο, με στόχο η επένδυση να αφήσει άμεσο οικονομικό αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία και να δημιουργήσει τουλάχιστον 100 μόνιμες θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη τριετία.

ΠΗΓΗ

Tags: ΒΟΥΛΗΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑΣ
Previous Post

Τσοτύλι: Πρωταθλήτρια Ελλάδος και πάλι η Καρπόζηλου Δήμητρα στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Πυγμαχίας

Next Post

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού με ισχυρούς βοριάδες και μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού θα βρέξει

Next Post
καιρός

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού με ισχυρούς βοριάδες και μικρή πτώση της θερμοκρασίας - Πού θα βρέξει

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας στην επετειακή εκδήλωση για τη Μάχη της Σιάτιστας
  • Κρατώντας όρθια τα σχολεία, χωρίς στήριξη. Μέχρι πότε; Οι νηπιαγωγοί στα όρια της εξάντλησης !!!
  • Εγκρίσεις τρόπων δημοπράτησης σημαντικών έργων από την Περιφερειακή Επιτροπή ΠΔΜ
  • Δήμος Βοΐου: Με διήμερες εκδηλώσεις τιμήθηκε η 114η επέτειος της Μάχης της Σιάτιστας. Φωτογραφίες
  • Κοζάνη: Από σήμερα κανονικά η παροχή θερμικής ενέργειας στο δίκτυο της τηλεθέρμανσης

Πρόσφατα σχόλια

  1. R-G στο Η Σιάτιστα γιορτάζει τον Πολιούχο Άγιο Δημήτριο. Ο Εσπερινός και η περιφορά της Εικόνας. Βίντεο και φωτογραφίες
  2. Xris στο Fiesta Voio 2026: Στα 95.000 – 98.000 ευρώ το κόστος για τον Δήμο Βοΐου – Τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση λογοδοσίας.  Βίντεο
  3. LYROGIANNIMARINA στο ΔΥΠΑ -Πρόγραμμα 55+: Ανοιχτές 8.000 θέσεις -Τι πρέπει να κάνουν οι άνεργοι
  4. Βασίλης Στρέμπας στο Με καταγωγή από την Εράτυρα ο 62χρονος που έχασε τη ζωή του στη Ρόδο εξαιτίας της κακοκαιρίας
  5. Κωνσταντίνος Καραγιάννης στο Η 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, σε δύο λεπτά και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα ! (video)
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr