• Latest
ΦΥΛΑΚΗ

Στη φυλακή οι εμπρηστές ακόμα και από αμέλεια – Το νέο πλαίσιο και oι παρεμβάσεις

4 Αυγούστου 2023

Σοβαρός τραυματισμός 17χρονης μετά από πτώση από πεζογέφυρα

17 Μαΐου 2026
Συνάντηση Γεωπάρκων UNESCO στον Πεντάλοφο Βοΐου με επίκεντρο την τέχνη της πέτρας

Συνάντηση Γεωπάρκων UNESCO στον Πεντάλοφο Βοΐου με επίκεντρο την τέχνη της πέτρας

17 Μαΐου 2026
Σιάτιστα: Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση χορωδιών. Βίντεο και φωτογραφίες

Σιάτιστα: Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση χορωδιών. Βίντεο και φωτογραφίες

17 Μαΐου 2026
Με τεσσάρα πέρασε ο Μακεδονικός Σιάτιστας, από τον Ατρόμητο

ΕΠΣ Κοζάνης: Εξάρα ο Μακεδονικός, χαμός στην ουρά για παραμονή

17 Μαΐου 2026
Έρχονται νέα μέτρα για τα ηλεκτρικά πατίνια – Υποχρεωτική ασφάλιση και πλήρης απαγόρευση σε ανηλίκους

Κυρανάκης: Τέλος τα ηλεκτρικά πατίνια στον δρόμο για ανηλίκους

17 Μαΐου 2026
Chios και Kythira Pass 2026: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για voucher διακοπών έως 300 ευρώ

Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Τα βήματα για δωρεάν διαμονή – Τα καταλύματα

17 Μαΐου 2026
παιδι

Σκότωσαν το 2 ετών κοριτσάκι τους, αφού προηγουμένως το κρατούσαν μέσα σε φέρετρο και το βασάνιζαν για μήνες – Το παιδί δεν είχε δύναμη να κλάψει

17 Μαΐου 2026
Που στοχεύουν οι καρκινογόνες «φωτοβολίδες» του Αδώνιδος

Που στοχεύουν οι καρκινογόνες «φωτοβολίδες» του Αδώνιδος

17 Μαΐου 2026
Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας φιλοξένησε σχολείο από τη Βουλγαρία με το Erasmus+

Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας φιλοξένησε σχολείο από τη Βουλγαρία με το Erasmus+

17 Μαΐου 2026
Κοζάνη: Συνελήφθη 51χρονος για διακίνηση ναρκωτικών και καλλιέργεια δενδρυλλίου κάνναβης

Κοζάνη: Συνελήφθη 51χρονος για διακίνηση ναρκωτικών και καλλιέργεια δενδρυλλίου κάνναβης

17 Μαΐου 2026
Εντοπίστηκε σορός στο βουνό πάνω από το Πλατανόρευμα – Πιθανολογείται πως ανήκει στον 78χρονο που είχε εξαφανιστεί από το χωριό

Εντοπίστηκε σορός στο βουνό πάνω από το Πλατανόρευμα – Πιθανολογείται πως ανήκει στον 78χρονο που είχε εξαφανιστεί από το χωριό

17 Μαΐου 2026
Ακρινή,η (Ινέοβα)  Από το βιβλίο του Βασίλη Αποστόλου “Οικισμοί Δήμου Κοζάνης”

Ακρινή,η (Ινέοβα) Από το βιβλίο του Βασίλη Αποστόλου “Οικισμοί Δήμου Κοζάνης”

17 Μαΐου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 18 Μαΐου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Στη φυλακή οι εμπρηστές ακόμα και από αμέλεια – Το νέο πλαίσιο και oι παρεμβάσεις

sierafm by sierafm
4 Αυγούστου 2023
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΦΥΛΑΚΗ
0
SHARES
16
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ένα κοινό μέτωπο για την αντιμετώπιση των εμπρησμών δημιούργησαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, οι οποίοι σε συνάντησή τους οριστικοποίησαν τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο νόμο για την αποτροπή των επίδοξων εμπρηστών.

Στο κάδρο της συνάντησης των δύο υπουργών βρέθηκε η αυστηροποίηση του αδικήματος του εμπρησμού ως προς το σκέλος που αφορά στην έκτιση της ποινής, αλλά και η αύξηση των χρηματικών ποινών και των προστίμων, ενώ
οριστικοποιήθηκαν οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο νόμο για την αποτροπή των επίδοξων εμπρηστών. Τα στελέχη των δύο υπουργείων έχουν σηκώσει τα μανίκια με στόχο η τελική εισήγηση να είναι έτοιμη στο τέλος του καλοκαιριού, προκειμένου να προχωρήσει η ψήφιση του νομοσχεδίου στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Με τις νέες αλλαγές θα παίρνουν το δρόμο για τη φυλακή ακόμα και όσοι διαπράττουν εμπρησμό εξ αμελείας. Επιπλέον, θα επιβάλλονται «τσουχτερά» διοικητικά πρόστιμα, ενώ οι εμπρηστές θα εκτίουν τουλάχιστον ένα μέρος της επιβαλλόμενης ποινής.

Στη φυλακή

«Με απλά λόγια, όπως είπα και στις προγραμματικές μου δηλώσεις στη Βουλή, όποιος έχει στο μυαλό του, μετά τις αλλαγές, να παρανομήσει, θα πρέπει να το σκεφτεί δύο και τρεις φορές, διότι το ενδεχόμενο να οδηγηθεί στη φυλακή θα είναι παρά πολύ σοβαρό. Με την έννοια αυτή θα αντιμετωπιστούν και τα εγκλήματα που αφορούν στους εμπρησμούς, είτε εξ αμελείας τελούμενα είτε από πρόθεση», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.
Σημειώνεται πως, μετά τις αλλαγές που προώθησε η κυβέρνηση το 2021, οι διατάξεις του άρθρου 265 του Ποινικού Κώδικα για τον εμπρησμό των δασών καλύπτουν όλο το φάσμα των παραβατικών ενεργειών που αφορούν στο συγκεκριμένο αδίκημα και ο εμπρησμός τιμωρείται μόνο ως κακούργημα, ενώ στην περίπτωση που προκληθεί θάνατος τότε επιβάλλονται ισόβια. «Οι προσεγγίσεις που έχουμε είναι ότι οι ποινές πάνω από ένα χρόνο θα πρέπει να εκτελούνται. Υπό προϋποθέσεις θα μπορούμε να δούμε ζητήματα που συνδέονται με τη μετατροπή των ποινών είτε σε χρηματικές είτε σε κοινωφελή εργασία, αλλά ένα μέρος των ποινών οπωσδήποτε πρέπει να εκτίεται. Ο,τι ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Δηλαδή η ποινή φυλάκισης 1 ή 2 ετών είναι βαριά ποινή. Και είναι βαριά γιατί εκτελείται. Στην Ελλάδα, το ποινικό μας σύστημα, δυστυχώς, προβλέπει ότι σε πλημμεληματικές πράξεις, όπου η ποινή φυλάκισης μπορεί να είναι από 5 έως και 8 χρόνια, δεν εκτελείται. Αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα ατιμωρησίας και μια κατάσταση απελπισίας στην ελληνική κοινωνία», σχολίασε ο κ. Φλωρίδης αναφερόμενος στην ισχύουσα κατάσταση.

Βέβαια, ο υπουργός θέλησε να επισημάνει πως «η θεμελιώδης αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα θα είναι ότι και τα εξ αμελείας τελούμενα εγκλήματα του εμπρησμού από μια ποινή και πάνω θα εκτίονται. Δηλαδή οι υπαίτιοι θα οδηγούνται στη φυλακή».

Αίσθημα ασφάλειας

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Φλωρίδης υπογράμμισε τη σημασία της δημιουργίας αισθήματος προστασίας και ασφάλειας των βασικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών. «Διότι, πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση γίνεται για το πώς πρέπει να προστατεύονται τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, και σωστά, αλλά κανένας δεν συζητά τι θα γίνει με τα δικαιώματα των δέκα εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών οι οποίοι θέλουν να έχουν την περιουσία τους αλώβητη, την προσωπική τους ασφάλεια, χωρίς να είναι σε κίνδυνο η ζωή τους. Οι ποινές, είτε είναι χρηματικές είτε φυλάκισης, έχουν και έναν αποτρεπτικό, προληπτικό χαρακτήρα. Μεγαλύτερη επιτυχία του Ποινικού Δικαίου θα είναι να μπορεί να αποτρέπει», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Πρόστιμα έως και 30.000€

Από την πλευρά του, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, υπογράμμισε ότι τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα είναι υπερπολλαπλάσια από αυτά που ίσχυαν και μπορεί να αγγίξουν έως και τις 30.000 ευρώ.

«Τα διοικητικά πρόστιμα θα είναι ανάλογα ως προς το ύψος αυτών που ισχύουν για την κακοποίηση των ζώων, άρα θα φτάνουν τις 25 έως 30 χιλιάδες ευρώ. Η κυβέρνηση έλαβε μέριμνα για ένα πολύ σκληρό, αποκρουστικό και επαναλαμβανόμενο φαινόμενο το οποίο ζήσαμε, της κακοποίησης των ζώων. Εμείς είμαστε φιλόζωοι και θέλουμε να προστατεύουμε τα ζώα όπως προστατεύουμε τους ανθρώπους. Θεωρώ ότι με βάση τα στοιχεία που έχουμε, λειτούργησε αποτρεπτικά. Ανάλογη είναι η φιλοσοφία της ελληνικής κυβέρνησης και στο θέμα της προστασίας των δασών», τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Tags: ΕΜΠΡΗΣΜΟΣΦΥΛΑΚΗ
Previous Post

ΑΡΣΥ: Οι αστυνομικές δυνάμεις, στην Καλαμιά, τήρησαν με τη βία  και τις συλλήψεις μια καραμπινάτη παρανομία!!!

Next Post

Φθηνά δάνεια έως 25.000 ευρώ για αγρότες – Τα SOS για τους δικαιούχους

Next Post
Αγρότες

Φθηνά δάνεια έως 25.000 ευρώ για αγρότες - Τα SOS για τους δικαιούχους

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Σοβαρός τραυματισμός 17χρονης μετά από πτώση από πεζογέφυρα
  • Συνάντηση Γεωπάρκων UNESCO στον Πεντάλοφο Βοΐου με επίκεντρο την τέχνη της πέτρας
  • Σιάτιστα: Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση χορωδιών. Βίντεο και φωτογραφίες
  • ΕΠΣ Κοζάνης: Εξάρα ο Μακεδονικός, χαμός στην ουρά για παραμονή
  • Κυρανάκης: Τέλος τα ηλεκτρικά πατίνια στον δρόμο για ανηλίκους

Πρόσφατα σχόλια

  1. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  2. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  3. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  4. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  5. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr