• Latest
ΠΑΙΔΙ ΕΦΗΒΟΣ ΚΙΝΗΤΟ

Στοιχεία σοκ για τους Έλληνες εφήβους: Γνωρίζουν αγνώστους από Διαδίκτυο και πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης

13 Φεβρουαρίου 2020
Την Πέμπτη η κηδεία της Βάγιας Νέστορα-Σε κατάσταση σοκ παραμένουν οι ένοικοι της οικοδομής. Βίντεο

Την Πέμπτη η κηδεία της Βάγιας Νέστορα-Σε κατάσταση σοκ παραμένουν οι ένοικοι της οικοδομής. Βίντεο

7 Ιουλίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Ξενάγηση στους νέους του Θερινού Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας  που φιλοξενεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης

Δήμος Κοζάνης: Ξενάγηση στους νέους του Θερινού Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας  που φιλοξενεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης

7 Ιουλίου 2026
Το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διασφάλισης Ποιότητας

Νέα έργα ενεργειακής αναβάθμισης ενισχύουν τις υποδομές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

7 Ιουλίου 2026
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: «Είναι κοινή παραδοχή πλέον από όλους ότι η μετάβαση έχει αποτύχει και πρέπει να αναθεωρηθεί»

7 Ιουλίου 2026
Στοιχεία ΔΕΣΦΑ για την κατανάλωση φυσικού αερίου το α΄ εξάμηνο του 2026

Στοιχεία ΔΕΣΦΑ για την κατανάλωση φυσικού αερίου το α΄ εξάμηνο του 2026

7 Ιουλίου 2026
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δ. Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας σας προσκαλούν στην εκδήλωση του έργου “RRI-LEADERS: Leadership for Territorial Development through Responsible Science and Innovation”

Κάλεσμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας για συμμετοχή στο Πανδυτικομακεδονικό Συλλαλητήριο της 9ης Ιουλίου 2026

7 Ιουλίου 2026
ΔΙΑΔΥΜΑ: προώθηση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης

ΔΙΑΔΥΜΑ: προώθηση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης

7 Ιουλίου 2026
Το Βόιο στο επίκεντρο του γαστρονομικού και οινικού τουρισμού Διάλογος για νέες αναπτυξιακές προοπτικές

Το Βόιο στο επίκεντρο του γαστρονομικού και οινικού τουρισμού Διάλογος για νέες αναπτυξιακές προοπτικές

7 Ιουλίου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Βέττα: Η κυβέρνηση σχεδιάζει να εκχωρήσει σε Ανώνυμη Εταιρεία τις αρμοδιότητες, τα δικαιώματα και την περιουσία του ΟΔΑΠ, μαζί με τη διαχείριση της περιουσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και των εσόδων του από τα μνημεία και μουσεία της χώρας

7 Ιουλίου 2026
Saga Furs: Online Δημοπρασία Δεκεμβρίου 2025

Η δημοπρασία Ιουνίου της Saga Furs ολοκληρώθηκε

7 Ιουλίου 2026
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας: Αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων

7 Ιουλίου 2026
Η πόλη των Σερβίων τίμησε την Αγία Κυριακή: Ιδιαίτερη συγκίνηση στην υποδοχή του συντοπίτη μας Επισκόπου Σινώπης κ. Αμβροσίου

Η πόλη των Σερβίων τίμησε την Αγία Κυριακή: Ιδιαίτερη συγκίνηση στην υποδοχή του συντοπίτη μας Επισκόπου Σινώπης κ. Αμβροσίου

7 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 7 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Στοιχεία σοκ για τους Έλληνες εφήβους: Γνωρίζουν αγνώστους από Διαδίκτυο και πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης

sierafm by sierafm
13 Φεβρουαρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΠΑΙΔΙ ΕΦΗΒΟΣ ΚΙΝΗΤΟ
4
SHARES
5
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Μελέτη αναδεικνύει τη «νοσηρή» σχέση που έχουν αποκτήσει τα Ελληνόπουλα με το Διαδίκτυο!
Σεξουαλική παρενόχληση, βίαιη συμπεριφορά, δημοσιοποίηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, γνωριμίες και συναντήσεις με άγνωστους διαδικτυακούς φίλους, εξάρτηση από τη συσκευή του κινητού τηλεφώνου, περιλαμβάνονται στις βασικές χρήσεις του Διαδικτύου για τους Έλληνες εφήβους. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης που εκπόνησε η Ελληνική Εταιρία Εφηβικής Ιατρικής και παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο εκδήλωσης για την Ημέρα Ασφάλειας στο Διαδίκτυο, είναι αποκαλυπτικά και σοκαριστικά για τη «νοσηρή» σχέση που έχουν αποκτήσει τα 15χρονα ελληνόπουλα με το Διαδίκτυο και τις συσκευές κινητού τηλεφώνου τύπου Smartphone. Μια σχέση που προφανώς ξεκινά από το ελλιπές ή και ανύπαρκτο γονεϊκό πλαίσιο σχετικά με τους κανόνες για τη χρήση του Διαδικτύου.

Επτά στους δέκα εφήβους διαθέτουν Smartphone και η συντριπτική πλειοψηφία το χρησιμοποιεί καθημερινά. Η ενασχόληση με τα κοινωνικά δίκτυα, τα social media, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες στις οποίες επιδίδονται τα 15χρονα ελληνόπουλα στις συσκευές τους (ποσοστό 70,6%), ενώ υψηλό ποσοστό απολαμβάνει και τη μουσική (74,3%). Τέσσερις στους 10 εφήβους ασχολούνται με παιχνίδια, ενώ μικρότερο ποσοστό (27,3%) αξιοποιεί τη συσκευή και το Διαδίκτυο για σχολικές εργασίες.

Πάντως, για εκπαιδευτικούς λόγους το Διαδίκτυο δεν χρησιμοποιείται στα σχολεία, κατά δήλωση του 53% των εφήβων. Στην πραγματικότητα των social media «ζει» το 94% των παιδιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την αληθινή ζωή τους. Συγκεκριμένα, το 43,5% δηλώνει πως έχει γνωρίσει διαδικτυακούς φίλους και έχει συναντηθεί μαζί τους στον φυσικό κόσμο. Εξ αυτών ωστόσο το 30,2% δηλώνει πως επρόκειτο για μια αρνητική εμπειρία! Κι επιπλέον, το 38,7% αναφέρει πως η συνάντηση με τον διαδικτυακό φίλο έγινε κρυφά από τους γονείς.

Το 30,2% αναφέρει πως έχει εμπειρία διαδικτυακής παρενόχλησης και το 32,5% παραδέχεται πως έχει φερθεί βίαια στο διαδίκτυο. Το 28,4% έχει καταγγείλει παρενόχληση μέσω του Διαδικτύου και το 30% αναφέρει πως έχει κάνει κακή χρήση προσωπικών δεδομένων.

Η εξάρτηση από το διαδίκτυο

Οι ειδικοί, που συνέλεξαν τα πρώτα αποτελέσματα από πανελλαδικό δείγμα 612 εφήβων γυμνασίου και λυκείου, συμπεραίνουν από τις απαντήσεις που έχουν δοθεί πως τουλάχιστον 4 στους 10 εφήβους έχουν εξάρτηση από το κινητό τηλέφωνο και συνεπώς από το Διαδίκτυο – πρόκειται για ποσοστό 37%, με το 8% αυτών να χαρακτηρίζονται ως περιστατικά σοβαρής εξάρτησης.

Ποια είναι τα δεδομένα που μαρτυρούν εξάρτηση από το κινητό τηλέφωνο; Το 30,9% απαντά ότι αμελεί να κάνει πράγματα τα οποία έχει προγραμματίσει, το 30% ότι επηρεάζεται από την εκτεταμένη χρήση του κινητού η όρασή του, το 42,6% παραδέχεται πως αισθάνεται κουρασμένο και πώς κοιμάται λιγότερο σε σύγκριση με παλαιότερα. Αυτές είναι οι αρνητικές πλευρές της χρήσης του κινητού που «ομολογούν» οι ίδιοι οι έφηβοι χρήστες. Ο υψηλός βαθμός εξάρτησης φαίνεται όμως και από τις θετικές συνέπειες της χρήσης στη ζωή των παιδιών, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους. Το 61,6% αναφέρει πως χαλαρώνει όταν χρησιμοποιεί το κινητό του, ενώ το 28,5% «αντλεί» αυτοποπεποίθηση από το κινητό!

Ένας στους 5 εφήβους ομολογεί πως η ζωή του θα ήταν άδεια χωρίς το κινητό τηλέφωνο. Και το 25% δηλώνει πως δεν θα σταματήσει να το χρησιμοποιεί ακόμη κι αν επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητά του!

Τέλος, στα ιδιαιτέρως ανησυχητικά προκαταρκτικά ευρήματα της σημαντικής αυτής μελέτης της Ελληνικής Εταιρίας Εφηβικής Ιατρικής περιλαμβάνεται ο νοσηρός «εναγκαλισμός» της εξάρτησης με σοβαρές διαταραχές που εκδηλώνουν οι έφηβοι. Η διαδικτυακή εξάρτηση φαίνεται πως συσχετίζεται με διατροφικές παρεκτροπές, με συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες καθώς και με διαταραχή εικόνας σώματος στην κρίσιμη εφηβική ηλικία.

Πηγή: protothema.gr
Previous Post

Σοκ: 15χρονη κατήγγειλε ότι τη βασάνιζε η οικογένεια του φίλου της

Next Post

Σούπερ Μάρκετ: Τι μείωσαν κατά 99% οι Έλληνες την τελευταία διετία

Next Post
super market καταστηματα

Σούπερ Μάρκετ: Τι μείωσαν κατά 99% οι Έλληνες την τελευταία διετία

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Την Πέμπτη η κηδεία της Βάγιας Νέστορα-Σε κατάσταση σοκ παραμένουν οι ένοικοι της οικοδομής. Βίντεο
  • Δήμος Κοζάνης: Ξενάγηση στους νέους του Θερινού Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας  που φιλοξενεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης
  • Νέα έργα ενεργειακής αναβάθμισης ενισχύουν τις υποδομές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
  • Καλλιόπη Βέττα: «Είναι κοινή παραδοχή πλέον από όλους ότι η μετάβαση έχει αποτύχει και πρέπει να αναθεωρηθεί»
  • Στοιχεία ΔΕΣΦΑ για την κατανάλωση φυσικού αερίου το α΄ εξάμηνο του 2026

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr