• Latest
φορολογια

Στον… αυτόματο τα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις

19 Μαΐου 2026
“Λαμπάδιασε” αυτοκίνητο στο δρόμο Βέροιας-Κοζάνης, πριν την Παναγία Σουμελά-Σπίθες και φωτιά και στα δέντρα – Βίντεο και φωτογραφίες

“Λαμπάδιασε” αυτοκίνητο στο δρόμο Βέροιας-Κοζάνης, πριν την Παναγία Σουμελά-Σπίθες και φωτιά και στα δέντρα – Βίντεο και φωτογραφίες

19 Ιουλίου 2026
πυροσβεστικη

ΙΧ συγκρούστηκε με όχημα της Πυροσβεστικής – Tραυματίστηκε 20χρονος

19 Ιουλίου 2026
Μοναχός πήδηξε από το εν κινήσει ασθενοφόρο!

Πώς έγινε το τροχαίο με το ασθενοφόρο: Διασώστης έδινε μάχη για τη ζωή του 53χρονου

19 Ιουλίου 2026
Έρχονται νέα μέτρα για τα ηλεκτρικά πατίνια – Υποχρεωτική ασφάλιση και πλήρης απαγόρευση σε ανηλίκους

Ηλεκτρικά πατίνια: Απαγόρευση κάτω των 17 ετών, πρόστιμα έως 1.000 ευρώ και υποχρεωτική ασφάλιση

19 Ιουλίου 2026

Άργος Ορεστικό: Μεθυσμένος οδηγός «μπούκαρε» με το ΙΧ του σε στρατόπεδο – Παραλίγο να παρασύρει τα στελέχη της μονάδας

19 Ιουλίου 2026
Άργος Ορεστικό: Εκτροπή μοτοσικλέτας με δύο νεαρούς τραυματίες

Άργος Ορεστικό: Εκτροπή μοτοσικλέτας με δύο νεαρούς τραυματίες

19 Ιουλίου 2026
Σιάτιστα: Ολοκλήρωση Εργασιών Ανάπλασης Πλατείας Εμπορίου. Βίντεο

Νέα απάτη στη Σιάτιστα: Πήραν από ηλικιωμένη κοσμήματα 8.000 ευρώ

19 Ιουλίου 2026
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Πτολεμαΐδα: Δύο συλλήψεις για κλοπή

19 Ιουλίου 2026
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η φετινή Εμποροπανήγυρη Τσοτυλίου

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η φετινή Εμποροπανήγυρη Τσοτυλίου

19 Ιουλίου 2026
Γαλλία – Αγγλία 4-6: Τρίτη η Αγγλία στο υπερθέαμα του Μαϊάμι, με χατ τρικ του Σάκα και σόου Μπέλιγχαμ, κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών Εμπαπέ

Γαλλία – Αγγλία 4-6: Τρίτη η Αγγλία στο υπερθέαμα του Μαϊάμι, με χατ τρικ του Σάκα και σόου Μπέλιγχαμ, κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών Εμπαπέ

19 Ιουλίου 2026
πιεση

5 φυτικές πρωτεΐνες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

19 Ιουλίου 2026
Δήμος Βοΐου: Έναρξη λειτουργιάς των Παιδικών Σταθμών και των ΚΔΑΠ

Voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς: Άνοιξε η πλατφόρμα – Πότε κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι ανά ΑΦΜ

19 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 19 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Στον… αυτόματο τα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις

sierafm by sierafm
19 Μαΐου 2026
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
φορολογια
0
SHARES
16
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Αυτόματα θα επιβάλλει η ΑΑΔΕ τα πρόστιμα στους φορολογούμενους που καθυστερούν να υποβάλουν τις δηλώσεις ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος και παρακρατούμενων φόρων. Τα ποσά των προστίμων θα βεβαιώνονται άμεσα από το σύστημα της ΑΑΔΕ και θα κοινοποιούνται ηλεκτρονικά στους φορολογούμενους, μόλις ολοκληρώνουν την ηλεκτρονική υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων. Σήμερα, τα πρόστιμα βεβαιώνονται με σημαντική καθυστέρηση ανάλογα με την περίπτωση.

Το μέτρο αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ που προβλέπει την «Αυτοματοποίηση της έκδοσης πράξεων επιβολής προστίμου κατά την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, παρακρατούμενων φόρων, νομικών προσώπων και φορολογικής δήλωσης Ε1». Τα αυτόματα πρόστιμα θα καταλογίζονται στις εκπρόθεσμες δηλώσεις φόρου εισοδήματος, κατά την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, ανακεφαλαιωτικών πινάκων, δήλωσης μετάταξης καθώς και δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, απόδοσης παρακρατούμενων φόρων.

Στο πλαίσιο αυτό, μόλις ο φορολογούμενος οριστικοποιήσει και υποβάλει μια εκπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ. κάνοντας κλικ στην ένδειξη «Υποβολή», μαζί με τυχόν επιπλέον φόρο που θα προκύπτει από την εκκαθάριση της εκπρόθεσμης δήλωσης, θα βεβαιώνεται αυτόματα και το αυτοτελές πρόστιμο για εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης.

Τα πρόστιμα

Με τις νέες διατάξεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα από τη Βουλή, αλλάζει το πλαίσιο επιβολής προστίμων για τις εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις, με σημαντικές ελαφρύνσεις σε αρκετές περιπτώσεις και σαφέστερη κατηγοριοποίηση των παραβάσεων.

Ειδικότερα, για εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ που είναι πιστωτικές ή μηδενικές, το πρόστιμο ορίζεται πλέον στα 100 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν ο υπόχρεος τηρεί απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία. Παράλληλα, δεν επιβάλλεται πρόστιμο σε εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις ΦΠΑ ή παρακρατούμενων φόρων, εφόσον η αρχική δήλωση είχε υποβληθεί εμπρόθεσμα.

Απαλλαγή από πρόστιμο προβλέπεται επίσης για εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, όταν το ποσό του φόρου δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για δηλώσεις παρακρατούμενων φόρων – όπως ΦΜΥ, φόρος επιχειρηματικής δραστηριότητας, φόρος μερισμάτων ή εργολάβων – εφόσον το οφειλόμενο ποσό είναι έως 100 ευρώ, με εξαίρεση τις δηλώσεις που αφορούν τυχερά παίγνια.

Χωρίς πρόστιμο θα υποβάλλονται πλέον και εκπρόθεσμες δηλώσεις έμμεσων φόρων, τελών και ειδικών φορολογιών – όπως το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίων ή τα τέλη συνδρομητών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας – υπό την προϋπόθεση ότι ο φόρος που προκύπτει δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ. Εξαιρούνται οι δηλώσεις ΦΠΑ και ΦΜΑ.

Επιπλέον, δεν θα επιβάλλονται κυρώσεις για εκπρόθεσμες δηλώσεις που υποβάλλονται για λογαριασμό ανηλίκων ή για δηλώσεις εισοδήματος γονέων που αφορούν εισοδήματα ανήλικων τέκνων.

Αντίθετα, για τη μη υποβολή ή την εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικών δηλώσεων πληροφοριακού χαρακτήρα, από τις οποίες δεν προκύπτει φόρος προς καταβολή ή οι οποίες δεν ανταποκρίνονται σε αίτημα της φορολογικής διοίκησης για παροχή στοιχείων, προβλέπεται πρόστιμο 100 ευρώ ανά παράβαση.

Στα 100 ευρώ παραμένει και το πρόστιμο για εκπρόθεσμη ή μη υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9). Μάλιστα, εφόσον υποβληθούν δηλώσεις για περισσότερα έτη με τις ίδιες μεταβολές, επιβάλλεται μόνο ένα πρόστιμο.

Για σοβαρότερες παραβάσεις, όπου από τη δήλωση προκύπτει φόρος προς καταβολή, τα πρόστιμα διαφοροποιούνται ανάλογα με το λογιστικό σύστημα που τηρεί ο υπόχρεος. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πρόστιμο 250 ευρώ ανά παράβαση για επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για όσες τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Το ίδιο καθεστώς εφαρμόζεται και σε περιπτώσεις μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων παρακράτησης φόρου ή δηλώσεων ΦΠΑ από τις οποίες προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή.

ΠΗΓΗ

Tags: ΑΑΔΕΠΡΟΣΤΙΜΑ
Previous Post

Άστατος ο καιρός, με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους – Πού θα είναι πιο έντονα τα φαινόμενα

Next Post

Αυτοκίνητο παρέσυρε πεζό – Νοσηλεύεται βαριά τραυματισμένος στο νοσοκομείο

Next Post
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Αυτοκίνητο παρέσυρε πεζό – Νοσηλεύεται βαριά τραυματισμένος στο νοσοκομείο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • “Λαμπάδιασε” αυτοκίνητο στο δρόμο Βέροιας-Κοζάνης, πριν την Παναγία Σουμελά-Σπίθες και φωτιά και στα δέντρα – Βίντεο και φωτογραφίες
  • ΙΧ συγκρούστηκε με όχημα της Πυροσβεστικής – Tραυματίστηκε 20χρονος
  • Πώς έγινε το τροχαίο με το ασθενοφόρο: Διασώστης έδινε μάχη για τη ζωή του 53χρονου
  • Ηλεκτρικά πατίνια: Απαγόρευση κάτω των 17 ετών, πρόστιμα έως 1.000 ευρώ και υποχρεωτική ασφάλιση
  • Άργος Ορεστικό: Μεθυσμένος οδηγός «μπούκαρε» με το ΙΧ του σε στρατόπεδο – Παραλίγο να παρασύρει τα στελέχη της μονάδας

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr