Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στα Σκόπια την 30η Σεπτεμβρίου σχετικά με την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και με το βλέμμα στραμμένο στη γείτονα, η ελληνική κυβέρνηση αρχίζει να σχεδιάζει τη στρατηγική της.
Πιθανή επικράτηση του «ναι» στα Σκόπια, είναι βέβαιον ότι θα επιταχύνει εξελίξεις και στην ελληνική πολιτική σκηνή. Οι κραδασμοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το Σκοπιανό παραμένουν ισχυροί και οι απόψεις Τσίπρα-Καμμένου εκ διαμέτρου αντίθετες.
Ο πρωθυπουργός πολλάκις (και από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και πρόσφατα στη ΔΕΘ) ευχήθηκε ο Ζάεφ να κερδίσει το δημοψήφισμα και δεν έχει κρύψει ότι πρόκειται για ένα εθνικό θέμα που απετέλεσε ανοιχτή πληγή για πολλά χρόνια και που θέλει πάση θυσία να «κλείσει» επί ημερών του. «Είμαι αποφασισμένος να πράξω αυτό που θεωρώ ότι είναι το εθνικό συμφέρον, αυτό το οποίο είναι επωφελές για τη χώρα και σε αυτή την πορεία, αταλάντευτα, θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα», είπε χαρακτηριστικά στη Συνέντευξή Τύπου στη ΔΕΘ.
Στον αντίποδα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ(πέραν του ότι εύχεται να «κολλήσει η διαδικασία στα Σκόπια) επαναφέρει στο προσκήνιο λύσεις όπως -η διενέργεια δημοψηφίσματος για να πάρει θέσει ο ελληνικός λαός ή εκλογές για να αποφανθεί η επόμενη Βουλή.
Μετράνε βουλευτές στο Μαξίμου
Με αυτά τα δεδομένα, στο Μαξίμου κάνουν τους υπολογισμούς τους. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι «μπετοναρισμένοι», η κυβέρνηση -τύποις- χρειάζεται άλλους 6 ψήφους για το τυπικό 151. Πέρα από τους βουλευτές του Ποταμιού κκ Θεοδωράκη, Δανέλλη, Λυκούδη, Μαυρωτά στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας να πουν «ναι» ο Κώστας Ζουράρις, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Χάρης Θεοχάρης και προφανώς η Κατερίνα Παπακώστα που έχει αφήσει ανοικτό «παράθυρο».Εξ’ αυτού του λόγου, ο Τσίπρας εμφανίζεται συνεχώς πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα περάσει «από την πλειοψηφία των βουλευτών».
«Υπάρχει ασφαλής πλειοψηφία»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, μόλις χθες μάλιστα έδωσε το στίγμα. Καθόλου τυχαία είπε (real fm) με νόημα: « μπορεί ο καθένας να μετρήσει τις πολιτικές τοποθετήσεις…υπάρχει μια ασφαλής πλειοψηφία για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών, για να κυρωθεί από το Κοινοβούλιο», φρενάροντας τα σενάρια για εκλογές. Υπενθυμίζεται, ότι η κυβέρνηση ουδέποτε έχει θέσει ως προϋπόθεση αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών (πράγμα που επίσης ζητούν οι ΑΝΕΛ).
Σκληρό ροκ με Μητσοτάκη
Mε μεγάλο ενδιαφέρον, τέλος, περιμένουν την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ονοματολογικό στη ΔΕΘ. Η κυβέρνηση ούτως ή άλλως προκαλεί την αξιωματική αντιπολίτευση και τον πρόεδρο της ΝΔ αν πράγματι θεωρεί τη συμφωνία επιζήμια, να κάνει γνωστό στους εταίρους ότι (σε περίπτωση που γίνουν εκλογές και γίνει πρωθυπουργός) θα την ακυρώσει.