Καστοριά: 59 χρυσαφικά διαφόρων ειδών, 8-ρολόγια, 3 χρυσά νομίσματα Ιταλίας, η λεία από κλοπές σε Ναούς και σπίτια. Φωτογραφίες
Ε.ΚΑ.Σ.ΔΥ.Μ. 10ο FINAL FOUR  πρωταθλήματος Παίδων
Δήμος Γρεβενών: ΣΥΝ-ΕΚΘΕΣΗ Ζωγραφικής «2×4=8» των Αριστοτέλη Βαρσάμη και Στέλιου Ψευτογκά – Εγκαίνια την Πέμπτη 9 Μαΐου 2024
Δήμος Βοΐου: Έναρξη εγγραφών VoioRace 2024
Όλγα Μαρκογιαννάκη: Η κοινωνική Ευρώπη στήριγμα για την ανάπτυξη μας.
απατη
Πότε ένα παιδί πρέπει να κάνει λογοθεραπεία;
Τα ονομαστήρια του γιόρτασε ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Αθανάσιος. Τιμήθηκε από το Πατριαρχείο ο Αναστάσιος Δάρδας. Βίντεο και φωτογραφίες
κινητο τηλεφωνο ιντερνετ wifi
ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
κροκοδειλος

Στρες: Το κόλπο 1 δευτερολέπτου που μπορεί να σας ηρεμήσει αμέσως

Από τους πολλούς κινδύνους της σύγχρονης ζωής, μια χαρακτηριστική πτυχή του να είσαι άνθρωπος που περπατά σε αυτή τη γη σημαίνει να μάθεις πώς να διαχειρίζεται καταστάσεις έντονου στρες.

Η ύπαρξη σε σχέση με άλλους ανθρώπους μπορεί να είναι εγγενώς αγχωτική, είτε πρόκειται για τον εργασιακό χώρο, τις στενές σχέσεις ή την ολοκλήρωση απλών εργασιών, όπως τα ψώνια ή πληρωμή λογαριασμών.

Και γι’αυτό πάντα αναζητούμε τρόπους για να μειώσουμε τα επίπεδα του στρες μας, είτε μέσω της διατροφής και της άσκησης είτε με ξεκούραση και χαλάρωση.

Ο φυσιολογικός αναστεναγμός, η απόλυτη απάντηση στο στρες

Ένας νευροεπιστήμονας μοιράστηκε ένα κόλπο ενός δευτερολέπτου για την αντιμετώπιση του στρες, το οποίο ονομάζεται φυσιολογικός αναστεναγμός και μπορεί να σας ηρεμήσει αμέσως. Πρόκειται για τον Andrew Huberman, νευροεπιστήμονα και ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Ένα πρόσφατο βίντεο που κοινοποιήθηκε στο TikTok από έναν θαυμαστή του Huberman παρουσίαζε τον νευροεπιστήμονα να εξηγεί μια εύκολα προσβάσιμη τεχνική για γρήγορη ηρεμία.

«Ο φυσιολογικός αναστεναγμός είναι ο πιο γρήγορος και ιδανικός τρόπος για να εξαλείψουμε αυτήν την αγχωτική απόκριση στο σώμα μας σε πραγματικό χρόνο», λέει ο ίδιος ο Δρ. Huberman στο βίντεο στο TikTok.

Στη συνέχεια, εξηγεί ότι ο φυσιολογικός αναστεναγμός είναι κάτι που κάνουμε αυθόρμητα. Αλλά όταν έχουμε στρες ή άγχος, καλό θα είναι να κάνουμε μια διπλή εισπνοή και μετά μια μεγάλη εκπνοή.

Όταν κάνουμε μια διπλή εισπνοή, η δεύτερη φέρνει ελάχιστο αέρα στα πνευμόνια μας, επειδή είναι δύσκολο να πάρουμε δύο βαθιές εισπνοές συνεχόμενα. Προτείνει λοιπόν μια βαθιά πρώτη εισπνοή και αμέσως μετά άλλη μία μικρότερη.

Ο Huberman εξήγησε τον λόγο για τον οποίο η εισπνοή δύο φορές στη σειρά και μετά η εκπνοή δημιουργεί μια άμεση αίσθηση ηρεμίας.

Ο ρόλος της αναπνοής για την ηρεμία του σώματος

Περιέγραψε πώς φτιάχνονται οι πνεύμονές μας, λέγοντας: «Οι πνεύμονες δεν είναι απλώς δύο μεγάλες τσάντες, αλλά εκατομμύρια μικροί σάκοι σε όλους τους πνεύμονες που στην πραγματικότητα κάνουν την επιφάνεια των πνευμόνων τόσο μεγάλη όσο ένα γήπεδο τένις. Αυτά τείνουν να καταρρέουν όταν έχουμε στρες».

Επανέλαβε πόσο σημαντικό είναι να αναπνέουμε, προκειμένου να απελευθερώσουμε την ένταση που έμφυτα κρατάμε στο σώμα μας, λόγω του ότι είμαστε ζωντανοί.

«Όταν κάνετε τη διπλή εισπνοή, αυτή φουσκώνει ξανά αυτούς τους μικρούς σάκους των πνευμόνων. Και μετά, όταν κάνετε τη μεγάλη εκπνοή, αυτή η μεγάλη εκπνοή είναι πολύ πιο αποτελεσματική στο να απαλλάξει το σώμα και την κυκλοφορία του αίματος από το διοξείδιο του άνθρακα, πράγμα που σας χαλαρώνει πολύ γρήγορα», εξηγεί.

Όπως τονίζει ο Huberman, ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνουμε ήρεμοι είναι να είμαστε παρόντες στο σώμα μας και να θυμόμαστε να αναπνέουμε.

Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν μέρες όπου η απελευθέρωση όλου του άγχους μας φαίνεται αδύνατη, αλλά με την εξάσκηση της τεχνικής διπλής εισπνοής-εκπνοής του Huberman, μπορούμε να γειωθούμε και να δώσουμε στο σώμα μας το μικρό διάλειμμα που του αξίζει.

Πηγή: oloygeia.gr

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Nako