• Latest

Συνάντηση κλιμακίου του ΤΕΕ/ΤΔΜ με κλιμάκιο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ

20 Ιουνίου 2022
Μιχάλης Παπαδόπουλος: Εμβληματικό Έργο Πράσινης Κινητικότητας και Καινοτομίας για τη Δυτική Μακεδονία

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Εμβληματικό Έργο Πράσινης Κινητικότητας και Καινοτομίας για τη Δυτική Μακεδονία

29 Ιουλίου 2026
Κοζάνη: Τεράστιες ουρές από αρνητές νέας ταυτότητας για έκδοση διαβατηρίου!!

Κοζάνη: Τεράστιες ουρές από αρνητές νέας ταυτότητας για έκδοση διαβατηρίου!!

29 Ιουλίου 2026
ΔΙΑΔΥΜΑ: Κλειστά τα Κέντρα Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών Δυτικής Μακεδονίας από 3 έως 14 Αυγούστου

ΔΙΑΔΥΜΑ: Κλειστά τα Κέντρα Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών Δυτικής Μακεδονίας από 3 έως 14 Αυγούστου

29 Ιουλίου 2026
Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»

Δηλώσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας για την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου. Βίντεο

29 Ιουλίου 2026
Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, διακοπή υδροδότησης και αρρυθμίες σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Κοζάνης

Τετάρτη 29 Ιουλίου,  διακοπή υδροδότησης στις ΤΚ Σκήτη & Κοκκιναρά, έως τις 20.00, για την αποκατάσταση βλάβης

29 Ιουλίου 2026
Κοζάνη: 47χρονος επιβάτης του ΚΤΕΛ, είχε ναρκωτικά στις αποσκευές!!

Κοζάνη: 47χρονος επιβάτης του ΚΤΕΛ, είχε ναρκωτικά στις αποσκευές!!

29 Ιουλίου 2026
Δήμος Βοΐου Πολιτιστικό Καλοκαίρι – Τετάρτη 29 Ιουλίου, Γαλατινιώτικα και Μουσική Βραδιά στην Εράτυρα

Δήμος Βοΐου Πολιτιστικό Καλοκαίρι – Τετάρτη 29 Ιουλίου, Γαλατινιώτικα και Μουσική Βραδιά στην Εράτυρα

29 Ιουλίου 2026
Γαλατινή: Πραγματοποιήθηκε η Λαμπαδηδρομία των Αιμοδοτών και η Μουσική βραδιά.  Βίντεο

Γαλατινή: Πραγματοποιήθηκε η Λαμπαδηδρομία των Αιμοδοτών και η Μουσική βραδιά. Βίντεο

29 Ιουλίου 2026
Ο Σπάρτακος ζητά από την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου που φαλκιδεύει το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης

Δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Σπάρτακου  για την εξαγγελία των μεγάλων επενδύσεων

29 Ιουλίου 2026
Τσοτυλι: Μαθήτρια του Δημοτικού σχολείου κέρδισε το 2ο βραβείο ζωγραφικής του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Τσοτυλι: Μαθήτρια του Δημοτικού σχολείου κέρδισε το 2ο βραβείο ζωγραφικής του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας

29 Ιουλίου 2026
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Νεκρός 17χρονος μαθητής από ανακοπή

29 Ιουλίου 2026
Ηλεκτρονικά τιμολόγια: Νέα εποχή στις συναλλαγές των επιχειρήσεων

Ηλεκτρονικά τιμολόγια: Νέα εποχή στις συναλλαγές των επιχειρήσεων

29 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 29 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συνάντηση κλιμακίου του ΤΕΕ/ΤΔΜ με κλιμάκιο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ

sierafm by sierafm
20 Ιουνίου 2022
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
0
SHARES
7
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Κλιμάκιο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ, αποτελούμενο από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, κο Αδαμίδη Γεώργιο, τον Α’ Αναπλ. Γραμματέα, κο Αδάμ Ελευθέριο, τον Πρόεδρο του Σπάρτακου, κο Μόσχο Μόσχου, τον Γραμματέα του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε., κο Ζαφείρη Γεώργιο και τον Πρόεδρο της Ένωσης και μέλος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κο Κιβρακίδη Κων/νο, υποδέχτηκε την Παρασκευή 17/06/2022 στο χώρο του ΤΕΕ/ΤΔΜ, ο Πρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, Νικόλαος Συλλίρης και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, Ευαγγελία Μπάγκαβου (Αντιπρόεδρος), Κιάνας Στέργιος και Ματάνας Κώστας, καθώς και ο Φραγκίσκος Παυλουδάκης, ως εκπρόσωπος της Ομάδας Εργασίας που ασχολήθηκε με το έργο «Ανάλυση και Τεκμηρίωση της Σκοπιμότητας αξιοποίησης του εγχώριου λιγνίτη σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ Νικόλαος Συλλίρης καλωσόρισε τους εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και αφού τον τους ενημέρωσε για τις συναντήσεις που έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα με φορείς της περιοχής και για τις σημαντικές πληροφορίες που έχει συλλέξει κυρίως γύρω από το μείζον θέμα της απολιγνιτοποίησης, τους ανέφερε επιγραμματικά τα θέματα που έχει αναδείξει η νέα Διοίκηση του Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, τόσο προς όφελος των μελών του, όσο και προς όφελος των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ Νικόλαος Συλλίρης, αναφέρθηκε πρωτίστως στο κυρίαρχο θέμα της απολιγνιτοποίησης και στην ξεκάθαρη θέση που έχει διαμορφώσει το Τμήμα για την αναγκαιότητα παράτασης της χρήσης του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή, που μπορεί να επιτευχθεί με παράταση της λειτουργίας των μονάδων της Μελίτης, της Πτολεμαΐδας 5 και της 5ης μονάδας του Αγίου Δημητρίου, ενώ κρίνεται απαραίτητη και η λειτουργία της 3ης και 4ης μονάδας του Αγίου Δημητρίου για την ομαλή λειτουργία της τηλεθέρμανσης της Κοζάνης.

Ωστόσο, η παράταση αυτή, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος, δε θα πρέπει να είναι αόριστη και πρόσκαιρη, εξαρτώμενη από τις διεθνείς συγκυρίες, αλλά στοχευμένη και με σαφές χρονοδιάγραμμα, ώστε να εξυπηρετεί την ανάγκη της χώρας για ενεργειακή αυτάρκεια, αλλά και να δίνει προοπτική ανάπτυξης στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Ως εκ τούτου, η αύξηση της χρήσης του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή κατά 50%, από τις 4,5 στις 6,5 τεραβατώρες το χρόνο, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να εξεταστεί η περαιτέρω αύξηση στο πλαίσιο ενός 10ετούς προγράμματος, στο οποίο θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν και τα έργα της μετάβασης, τα οποία έχουν καθυστερήσει σημαντικά.

Ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-KHE, κος Αδαμίδης Γεώργιος, συνεχάρη τον Πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΔΜ για τις δράσεις του και για το παραγόμενο έργο του Τμήματος και αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στις διαχρονικές θέσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ως προς την απολιγνιτοποίηση και τη μετάβαση και στη συμμετοχή τους ως ομοσπονδία στη δημόσια διαβούλευση το Δεκέμβριο του 2019, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απολιγνιτοποίηση με τον τρόπο που εξελίχθηκε, αποδείχθηκε βίαιη και άδικη για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.  Όλοι οι πληθυσμιακοί δείκτες, οι δείκτες της ανεργίας, αλλά και οι δείκτες της ίδιας της ΔΕΗ αποδεικνύουν ότι έγινε πραγματικότητα το δυσμενέστερο σενάριο της μελέτης του ΤΕΕ/ΤΔΜ, με μηδενική χρήση λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή, που οδήγησε την ΔΕΗ σε μεγάλη μείωση του προσωπικού, τις συνεργαζόμενες εταιρείες σε λουκέτα και τον πληθυσμό της περιοχής σε ανεργία.

Ο κος Αδαμίδης υποστήριξε ότι με δεδομένη την εθνική απαίτηση για 55-60 τεραβατώρες ετησίως, ο λιγνίτης μπορεί να καλύπτει τις 9 με 10 τεραβατώρες και υπερθεματίζοντας στα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, συστρατεύτηκε με τις θέσεις του ΤΕΕ/ΤΔΜ ότι είναι εφικτός ο στόχος αυτός στο διηνεκές και ότι χωρίς να ανατραπεί καμία από τις δεσμεύσεις της χώρας στη συνθήκη του Παρισιού μπορεί η χώρα να συγκρατήσει την αύξηση του ενεργειακού κόστους, να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες όντας αυτάρκης και ταυτόχρονα ως περιοχή να συγκρατήσουμε το εργατικό δυναμικό μας.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ Νικόλαος Συλλίρης, αναφέρθηκε στο καινοτόμο περιεχόμενο του έργου της Ομάδας Εργασίας «Ανάλυση και Τεκμηρίωση της Σκοπιμότητας αξιοποίησης του εγχώριου λιγνίτη σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας» και καθώς η ενεργειακή κρίση του 2021, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, προφανώς και θα επιταχύνει την ωρίμανση των τεχνολογιών που σχετίζονται με τις εναλλακτικές χρήσεις του άνθρακα και του λιγνίτη, δεδομένου ότι κάθε ενεργειακή κρίση επιδρά καταλυτικά στην ανάπτυξη νέων τεχνολογικών προσεγγίσεων, θα ήταν ίσως συμφέρον και από μεριάς ΔΕΗ να μελετήσει τα συμπεράσματα της εν λόγω μελέτης, ώστε παράλληλα με την ηλεκτροπαραγωγή, να κάνει χρήση του λιγνίτη και σε άλλες δραστηριότητες.

Όλοι οι εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-KHE εξέφρασαν την πεποίθηση ότι καθαρά με τεχνοκρατικά και οικονομοτεχνικά κριτήρια, αποδεικνύεται κατάφορα ότι η χρήση του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή είναι συμφέρουσα για τη χώρα και ότι μπορούμε έστω και τώρα να αλλάξουμε τον ενεργειακό σχεδιασμό, με τη διατήρηση της λιγνιτοπαραγωγής. Ανέφεραν ότι όλα τα έργα του Προγράμματος ΔΑΜ, καθώς και η ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι απαραίτητα, αλλά η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα είναι ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του συστήματος.

Ειδικά όμως ως προς την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι είναι λαθεμένη επιλογή από την πλευρά της ΔΕΗ να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά σε αδιατάρακτα εδάφη, τα οποία προφανώς είναι απαλλοτριωμένα και από κάτω υπάρχουν κοιτάσματα λιγνίτη.

Τέλος, ακολούθησε συζήτηση για τη χρήση των εδαφών της ΔΕΗ, για τις προθέσεις της επιχείρησης, για τις αποκαταστάσεις των εδαφών και για το κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν με δεδομένη την στροφή της ΔΕΗ σε άλλες σύγχρονες δραστηριότητες, πέραν της ηλεκτροπαραγωγής. Αναφορά έγινε και στο μεταβατικό πρόγραμμα που δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα, ενώ όλοι συμφώνησαν ότι είναι εξίσου σημαντικό τόσο να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη εμβληματική επένδυση στην περιοχή, όσο και να ενισχυθούν οι υφιστάμενες επιχειρήσεις.

Tags: ΤΕΕ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Previous Post

ΠΑΣΟΚ Κοζάνης: Η πρώτη συνεδρίαση της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής

Next Post

Δήμος Κοζάνης: Rapid tests την Τετάρτη 22 Ιουνίου, 10:00-13:00, στην κεντρική πλατεία

Next Post
ΤΕΣΤ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Δήμος Κοζάνης: Rapid tests την Τετάρτη 22 Ιουνίου, 10:00-13:00, στην κεντρική πλατεία

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Μιχάλης Παπαδόπουλος: Εμβληματικό Έργο Πράσινης Κινητικότητας και Καινοτομίας για τη Δυτική Μακεδονία
  • Κοζάνη: Τεράστιες ουρές από αρνητές νέας ταυτότητας για έκδοση διαβατηρίου!!
  • ΔΙΑΔΥΜΑ: Κλειστά τα Κέντρα Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών Δυτικής Μακεδονίας από 3 έως 14 Αυγούστου
  • Δηλώσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας για την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου. Βίντεο
  • Τετάρτη 29 Ιουλίου,  διακοπή υδροδότησης στις ΤΚ Σκήτη & Κοκκιναρά, έως τις 20.00, για την αποκατάσταση βλάβης

Πρόσφατα σχόλια

  1. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  2. Σιμος Μιμής στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  3. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  4. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  5. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr