• Latest
ΤΕΕ: Αίτημα για παράταση στις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων για το κτηματολόγιο

Συνάντηση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΔΜ με την επικεφαλής του συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ» ΠΔΜ Γεωργία Ζεμπιλιάδου 

25 Νοεμβρίου 2024
Χρυσό μετάλλιο η Νικολέτα Σιάμπαλια στο 2ο Προκριματικό Πρωτάθλημα της Ένωσης Ταεκβοντό Βορείου Ελλάδος

Χρυσό μετάλλιο η Νικολέτα Σιάμπαλια στο 2ο Προκριματικό Πρωτάθλημα της Ένωσης Ταεκβοντό Βορείου Ελλάδος

6 Απριλίου 2026
Εκδηλώσεις Μνήμης για τα 82 χρόνια του  Ολοκαυτώματος  της Κλεισούρας

Εκδηλώσεις Μνήμης για τα 82 χρόνια του Ολοκαυτώματος της Κλεισούρας

6 Απριλίου 2026
Σεεν, ΣΕΕΕΝ σωματείο εργαζομένων στην ενεργεια

Να πληρώσει χωρίς καθυστέρηση τους εργαζόμενους η εργοδοσία του Ορυχείου Αχλάδας

6 Απριλίου 2026
Τάσεις Gaming στην Ελλάδα το 2026: Η άνοδος των Crash Games

Τάσεις Gaming στην Ελλάδα το 2026: Η άνοδος των Crash Games

6 Απριλίου 2026
Φίλοι της Παράδοσης: Ευχαριστήρια επιστολή

Εράτυρα: Ευχαριστήριο στο Δήμαρχο Χρήστο Ζευκλή και στον Αντιδημαρχο Νικόλαο Ωττα (Μπακ)

6 Απριλίου 2026
Αφιέρωμα στην παλιά Χαραυγή: «Οι τόποι αφηγούνται την ιστορία τους» – Εκδήλωση το Σάββατο 18 Απριλίου στο Κουρί Κοζάνης

Αφιέρωμα στην παλιά Χαραυγή: «Οι τόποι αφηγούνται την ιστορία τους» – Εκδήλωση το Σάββατο 18 Απριλίου στο Κουρί Κοζάνης

6 Απριλίου 2026
Ράμπες και χώροι υγιεινής σε 25 σχολικές μονάδες του Δήμου Κοζάνης για τα Άτομα με Αναπηρία

Ράμπες και χώροι υγιεινής σε 25 σχολικές μονάδες του Δήμου Κοζάνης για τα Άτομα με Αναπηρία

6 Απριλίου 2026
Τσοτύλι: Εφυγε ο Μπίλι

Τσοτύλι: Εφυγε ο Μπίλι

6 Απριλίου 2026
1ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας: Χελιδονίσματα στη Σιάτιστα

1ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας: Χελιδονίσματα στη Σιάτιστα

6 Απριλίου 2026
200 χρόνια από την έξοδο του Μεσολογγίου: Μαρκίδες Πούλιου και Σύλλογος Καλονερίου στις εκδηλώσεις. Βίντεο και φωτογραφίες

200 χρόνια από την έξοδο του Μεσολογγίου: Μαρκίδες Πούλιου και Σύλλογος Καλονερίου στις εκδηλώσεις. Βίντεο και φωτογραφίες

6 Απριλίου 2026
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή ρεύματος την Τετάρτη 08-04-2026

6 Απριλίου 2026
Δήμος Βοΐου: Κανονικά η λαϊκή αγορά στο Τσοτύλι 

Δήμος Κοζάνης: Ανακοίνωση για τη λαϊκή αγορά επί της οδού Αριστοτέλους

6 Απριλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 7 Απριλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συνάντηση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΔΜ με την επικεφαλής του συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ» ΠΔΜ Γεωργία Ζεμπιλιάδου 

sierafm by sierafm
25 Νοεμβρίου 2024
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΤΕΕ: Αίτημα για παράταση στις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων για το κτηματολόγιο
0
SHARES
11
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με την επικεφαλής του συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ» Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Γεωργία Ζεμπιλιάδου συναντήθηκαν, στα γραφεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΔΜ Νίκος Συλλίρης. Στη συνάντηση συμμετείχαν, ακόμη οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ Γεώργιος Χριστοφορίδης, Νούλα Τομπουλίδου και Μαλέα Βασιλική από την Παράταξη «ΕΛΠΙΔΑ» και ο κος Στράτος Παπαδημητρίου (Πρόεδρος Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΔΜ), και από πλευράς Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ/ΤΔΜ οι κ.κ: Χριστοπούλου Παρασκευή (Αντιπρόεδρος), Τσολάκης Αλέξανδρος (Γεν. Γραμματέας), Κοταρίδης Κωνσταντίνος (μέλος ΔΕ) και ο Κιάνας Στέργιος (μέλος ΔΕ).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανταλλάχθηκαν απόψεις για τα κρίσιμα ζητήματα της Περιφέρειάς μας και τονίστηκε η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ του ΤΕΕ και των φορέων της Περιφέρειας για το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν ζητήματα που απασχολούν τη Δυτική Μακεδονία, όπως: Το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού που συμπαρασύρει τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) το ειδικό Χωροταξικό σχέδιο Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας και το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο των ΑΠΕ.

Ως κεντρικό ζήτημα τέθηκε και η παραχώρηση Ηλεκτρικού Χώρου, που συνδέεται με την τηλεθέρμανση και τη βιωσιμότητά της, αλλά και το πρόγραμμα «ΑΠΟΛΛΩΝ».

Τέλος ευρεία συζήτηση έγινε για τον Μηχανισμό της «Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης» και την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα και να δημιουργήσει επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

Μετά τα εθιμοτυπικά όσον αφορά τη νεοεκλεγείσα Διοίκηση ΤΕΕ/ΤΔΜ, ετέθησαν επί τάπητος:

1ον : Το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Η κα Ζεμπιλιάδου επισήμανε ότι το χωροταξικό κλειδώνει τις επιλογές μας για την επόμενη 10ετία και ανέφερε ότι αν εφαρμοστεί το συγκεκριμένο Χωροταξικό Πλαίσιο θα επιφέρει μεγαλύτερη ύφεση, καθώς αλλάζει χρήσεις γης μονοσήμαντα προς όφελος των ΑΠΕ και δυσχεραίνοντας την προοπτική ανάπτυξης του αγροτικού τομέα και του τουρισμού. Επιπρόσθετα τονίσθηκε ότι αυτό εγκρίθηκε χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με το Περιφερειακό Συμβούλιο και την τοπική κοινωνία όπως ορίζει η Νομοθεσία και πρότειναν να εξεταστεί από το ΤΕΕ το αίτημα της ΠΕΔ, των βουλευτών και των Παρατάξεων της Αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου για την απόσυρση του δημοσιευθέντος χωροταξικού. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ καθώς και τα μέλη της ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΔΜ ανέφεραν πως για το εν λόγω θέμα έχει ήδη συσταθεί 12μελή ομάδα εργασίας.

2ον: Η επικεφαλής του συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ» προέβη σε εκτενή αναφορά για το μείζον θέμα της τηλεθέρμανσης και στην βιωσιμότητα της. Τόνισε ότι αντίβαρο για την αύξηση της τάξης του 40%-60% των τιμών της τηλεθέρμανσης είναι το «Χρέος» που τέθηκε μονόπλευρα από τη ΔΕΗ σε βάρος της ΔΕΤΥΠ-ΔΕΥΑΚ. Επίσης τόνισε ότι δεν διασφαλίζεται η επάρκεια της τηλεθέρμανσης καθώς: η ΣΗΘΥΑ που προβλέπεται να λειτουργήσει στο τέλος του 2026 θα έχει δυναμικότητα μόνο 60 MWths και η μονάδα «ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ V» που κλείνει το 2026 αφαιρεί 160 MWths, ενώ το Φυσικό Αέριο που θα δίνει άλλα 140MW στο σύστημα, αφενός ως ορυκτό καύσιμο θα βαίνει μειούμενο από το 2030 και αφετέρου θα είναι ασύμφορο λόγω του συνεχώς αυξανόμενου και δυσβάστακτου κόστους ρύπων αλλά και του αυξημένου κόστους λόγω εξωγενών παραγόντων. Ως εκ τούτου δεν θα μπορεί να καλυφθούν οι ενεργειακές (300 ΜWths) το οποίο απαιτείται από τις Τηλεθερμάνσεις των τριών Πόλεων.

Όσον αφορά στη διασφάλιση και βιωσιμότητα των Τηλεθερμάνσεων και οι δύο πλευρές συνέκλιναν στην άποψη ότι μια καλή βιώσιμη λύση για τις Τηλεθερμάνσεις είναι η παραχώρηση ηλεκτρικού/ενεργειακού χώρου, δηλαδή η κάλυψη της ενέργειας για θέρμανση από ΑΠΕ (αρκούν 270 Mw). Επίσης, προτάθηκε προσωρινή λύση, με παράταση λειτουργίας των μονάδων της ΔΕΗ (Πτολεμαΐδα V) και του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, με παράλληλη σταθεροποίηση των τιμών του τιμολογίου παροχής θερμικής ενέργειας. Η παράταση λειτουργίας των Μονάδων αυτών είναι απαραίτητη για να λειτουργήσει ο Λιγνίτης ως καύσιμο βάσης για τις Τηλεθερμάνσεις.

Επιπλέον, έγινε αναφορά στο πρόγραμμα «ΑΠΟΛΛΩΝ». Ένα Πρόγραμμα , που προβλέπει το πώς, πέντε μεγάλοι όμιλοι που κερδίζουν δις € από τη γη μας, που επένδυσαν με χρήμα που καρπώθηκαν από τα δικά μας κοινοτικά προγράμματα, θα μας πουλήσουν με πολλαπλάσιο κόστος, το δωρεάν ήλιο και αέρα.

Τέλος, έγινε εκτενής αναφορά στον Μηχανισμό «Δίκαιης Μετάβασης». Σε 5δις€ ανέρχεται το σύνολο των χρημάτων του Μηχανισμού Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, που αφορά στη Χώρα μας και τον οποίο δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Ένα Πρόγραμμα που έπρεπε εδώ και τρία χρόνια να τρέχει. Σχολιάσθηκε, φυσικά, το γεγονός απουσίας από την Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος, των Δήμων, των Επιμελητηρίων, των Εργατικών Κέντρων, των Αναπτυξιακών και Ερευνητικών δομών, των εκπρόσωπων της Κοινωνίας του χειμαζόμενου τόπου μας.

Αυτή η καθυστέρηση υλοποίησης του Προγράμματος, έχει αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία, δεδομένου ότι συντελεί, αναπόφευκτα στην σύνθλιψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τη μείωση του πληθυσμού στην περιοχή μας καταδικάζοντας την περιοχή μας σε οπισθοδρόμηση. Μιλώντας με τη γλώσσα των αριθμών υπογραμμίσθηκαν τα εξής:

Τα 5 δις του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης θα μοιραστούν και σε άλλες τέσσερις Περιφέρειες οι οποίες βέβαια δεν βρίσκονται στην ίδια τραγική κατάσταση με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και δεν επηρεάζονται από τη Μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Σύμφωνα με στοιχεία τη χρονιά από τον 1ο Πυλώνα του Μηχανισμού που αφορά στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης με προϋπολογισμό 1,6δις ευρώ, απορροφήθηκαν μόλις 99.000€ και για τις πέντε Περιφέρειες,

Η άποψη που επικράτησε πανηγυρικά από τη συζήτηση είναι, ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα έτσι ώστε να μην χαθούν κονδύλια.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ υποστήριξε πως το Τεχνικό Επιμελητήριο είναι εδώ, για να συνεργάζεται και να διεκδικεί από την Πολιτεία, με τεκμηριωμένες απόψεις και προτάσεις σε καίρια ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας.

Οι δύο φορείς, συμφωνήσαν και δεσμεύτηκαν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, συμβάλλοντας στην υλοποίηση έργων και δράσεων ζωτικής σημασίας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας.

Tags: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΤΕΕ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Previous Post

Συλλυπητήρια από το 1ο Γενικό Λύκειο Κοζάνης για τον αδόκητο χαμό της Γιανούλας Γκουτζιαμάνη

Next Post

Το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου- Δήμου Βοίου τιμά την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Next Post
Γγ

Το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου- Δήμου Βοίου τιμά την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Χρυσό μετάλλιο η Νικολέτα Σιάμπαλια στο 2ο Προκριματικό Πρωτάθλημα της Ένωσης Ταεκβοντό Βορείου Ελλάδος
  • Εκδηλώσεις Μνήμης για τα 82 χρόνια του Ολοκαυτώματος της Κλεισούρας
  • Να πληρώσει χωρίς καθυστέρηση τους εργαζόμενους η εργοδοσία του Ορυχείου Αχλάδας
  • Τάσεις Gaming στην Ελλάδα το 2026: Η άνοδος των Crash Games
  • Εράτυρα: Ευχαριστήριο στο Δήμαρχο Χρήστο Ζευκλή και στον Αντιδημαρχο Νικόλαο Ωττα (Μπακ)

Πρόσφατα σχόλια

  1. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  2. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  3. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  4. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  5. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr