• Latest
πονος κοιλια

Συναγερμός για σαρκοφάγο παράσιτο που μεταδίδεται από σκνίπες – Τι λένε οι επιστήμονες

22 Οκτωβρίου 2023
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με ποδήλατο – Στο νοσοκομείο 9χρονος

29 Ιουνίου 2025
Αποκαλύψεις για τον αστυνομικό της Βουλής: «Τα παιδιά δεν εξετάστηκαν ποτέ ιατροδικαστικά»

Προκαταρκτική εξέταση για το βίντεο με τα… τσιφτετέλια μέσα στο αστυνομικό τμήμα

29 Ιουνίου 2025
Δρομολόγιο τρόμου για οδηγό λεωφορείου – Του πέταξαν τσιμεντόλιθο στο κεφάλι: «Έχω μια μικρή ρωγμή στο κρανίο»

16χρονος χτύπησε και μαχαίρωσε μέσα σε αστικό λεωφορείο 15χρονο

29 Ιουνίου 2025
Αγνοείται ο Δημήτρης Θεοδωρίδης. (Ο Τάκης ο Σουηδός)

Αγνοείται ο Δημήτρης Θεοδωρίδης. (Ο Τάκης ο Σουηδός)

29 Ιουνίου 2025
Φλώρινα: 47χρονος αλλοδαπός πουλούσε σιδερογροθιές!!

Φλώρινα: 47χρονος αλλοδαπός πουλούσε σιδερογροθιές!!

28 Ιουνίου 2025
Με αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο από τη Ρίτα Αντωνοπούλου & τους Ρεβανς σήμερα το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Κοζάνη στο Πάρκινγκ του ΟΣΕ

Με αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο από τη Ρίτα Αντωνοπούλου & τους Ρεβανς σήμερα το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Κοζάνη στο Πάρκινγκ του ΟΣΕ

28 Ιουνίου 2025
Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 63χρονος αλλοδαπός με αφορολόγητα τσιγάρα και καπνό

Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 63χρονος αλλοδαπός με αφορολόγητα τσιγάρα και καπνό

28 Ιουνίου 2025
ΔΕΥΑΒ

Σιάτιστα: Πιθανά προβλήματα υδροδότησης λόγω διακοπής ρεύματος

28 Ιουνίου 2025
Π. Κουκουλόπουλος: «Εντάσσεται και η Δυτική Μακεδονία στο Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας»

Καταιγίδα και χαλαζόπτωση στο Μαυροδένδρι Κοζάνης (video)

28 Ιουνίου 2025
Γρεβενά: Πυρκαγιά σε κτηνοτροφική μονάδα στο Παλαιοχώρι (video)

Γρεβενά: Πυρκαγιά σε κτηνοτροφική μονάδα στο Παλαιοχώρι (video)

28 Ιουνίου 2025
Χιόνισε στην πιο ξηρή έρημο του κόσμου (φωτο)

Χιόνισε στην πιο ξηρή έρημο του κόσμου (φωτο)

28 Ιουνίου 2025
καιρος

Έκτακτο δελτίο καιρού: Από τον καύσωνα σε μπουρίνια, πτώση θερμοκρασίας και ανέμους 9 μποφόρ

28 Ιουνίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 29 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός για σαρκοφάγο παράσιτο που μεταδίδεται από σκνίπες – Τι λένε οι επιστήμονες

sierafm by sierafm
22 Οκτωβρίου 2023
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
πονος κοιλια
0
SHARES
145
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ένα σαρκοφάγο παράσιτο, γνωστό ως Leishmania mexicana, το οποίο θεωρείτο επικίνδυνο κυρίως για τους ταξιδιώτες, πιθανότατα εξαπλώνεται πλέον τοπικά μέσω ορισμένων σκνιπών που ενδημούν στις νότιες ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα ανάλυση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Οι δερματικές πληγές, που προκαλούνται από αυτό το παράσιτο, συνήθως εμφανίζονται εβδομάδες έως μήνες μετά το τσίμπημα ενός μολυσμένου εντόμου. Τα τραύματα μπορούν να διαρκέσουν για χρόνια, σύμφωνα με το CDC, οδηγώντας σε ουλές.

Τα νοσοκομεία έχουν κάποια φάρμακα για να θεραπεύσουν όσους πάσχουν από αυτή την ασθένεια που προκαλείται από το παράσιτο, την οποία οι γιατροί αποκαλούν «δερματική λεϊσμανίαση», αν και το CDC τονίζει ότι δεν απαιτούν όλες οι περιπτώσεις θεραπεία με φάρμακα.

Μέχρι στιγμή δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για τη λεϊσμανίαση στον άνθρωπο.

Όπως αναφέρουν οι αξιωματούχοι του CDC, η άμεση ανησυχία που προκλήθηκε από την ανακάλυψη είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με το παράσιτο, το οποίο τώρα φαίνεται να είναι “ενδημικό” στο Τέξας καθώς και σε ορισμένες νότιες πολιτείες κοντά στα σύνορα.

«Αυτές οι γενετικές πληροφορίες ενισχύουν την ιδέα ότι η λεϊσμανίαση, που συμβαίνει στις ΗΠΑ, είναι ενδημική στην χώρα, τουλάχιστον στο Τέξας και ίσως στις νότιες πολιτείες», δήλωσε στο CBS News η Dr. Mary Kamb, της Διεύθυνσης Παρασιτικών Ασθενειών και Ελονοσίας του CDC.

Η Kamb συνέγραψε τα νέα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη σε μια περίληψη στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Τροπικής Ιατρικής και Υγιεινής.

Περιπτώσεις λεϊσμανίασης έχουν αναφερθεί προηγουμένως σε Αμερικανούς που δεν είχαν ταξιδέψει εκτός των ΗΠΑ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιλαμβάνει ήδη τις ΗΠΑ στη λίστα των χωρών όπου η δερματική λεϊσμανίαση είναι “ενδημική”.

Ένα «πολύ διακριτό» γενετικό αποτύπωμα

Κατά την προσπάθεια διάγνωσης ασθενών, οι γιατροί συνήθως συλλέγουν δείγματα λαμβάνοντας βιοψίες από τις μολυσμένες πληγές. Στη συνέχεια, αυτά αποστέλλονται συχνά στο CDC, το οποίο μέχρι το 2020 διηύθυνε το μοναδικό εργαστήριο, που θα μπορούσε να ελέγξει για αυτά τα παράσιτα.

Η ανασκόπηση του CDC διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των ασθενών με λεϊσμανίαση χωρίς ιστορικό ταξιδιών, μολύνθηκαν από το Leishmania Mexicana. Μεταξύ αυτών των περιπτώσεων, 50 μολύνθηκαν από ένα στέλεχος του παρασίτου το οποίο έφερε ένα ελαφρύ αλλά διακριτό σύνολο γενετικών αλλαγών που τα ξεχώριζαν.

«Αυτοί οι δύο πολυμορφισμοί στην αλληλουχία, είναι πολύ διακριτοί μεταξύ εκείνων που ταξίδεψαν σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν», δήλωσε ο μικροβιολόγος και κτηνίατρος του CDC, Vitaliano Cama, ο οποίος επίσης εργάστηκε στη μελέτη.

Τουλάχιστον μία περίπτωση με αυτό το γενετικό αποτύπωμα είχε αναφερθεί κάθε χρόνο, είπε ο Cama.

 

Πώς εξαπλώνονται τα παράσιτα που προκαλούν λεϊσμανίαση

Η καταπολέμηση των λεγόμενων «μεταδιδόμενων με φορείς» ασθενειών όπως η λεϊσμανίαση εστιάζεται συχνά στην εξάλειψη των εντόμων που μεταδίδουν τα παράσιτα μεταξύ των ανθρώπων, καθώς και στον έλεγχο του κινδύνου που θέτουν άλλα ζώα, όπως τα τρωκτικά, που μπορούν επίσης να είναι «ξενιστές/φορείς».

Ο έλεγχος των σκνιπών μπορεί να είναι δύσκολος και απαιτητικός σε σύγκριση με άλλα μεγαλύτερα έντομα. Οι σκνίπες είναι το ένα τέταρτο του μεγέθους των κουνουπιών και δεν χρειάζονται στάσιμο νερό για να αναπαραχθούν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι τα παράσιτα, που προκαλούν λεϊσμανίαση, μολύνουν έως και ένα εκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο. Οι περισσότερες περιπτώσεις στην Αμερική διαγιγνώσκονται στη Βραζιλία, αν και λοιμώξεις από αυτά τα παράσιτα έχουν αναφερθεί σε όλη τη Λατινική Αμερική.

Στις ΗΠΑ, η λεϊσμανίαση δεν είναι υποχρεωτικό να καταγράφεται στις περισσότερες πολιτείες, περιορίζοντας την ικανότητα του CDC να παρακολουθεί εάν οι περιπτώσεις αυξάνονται τώρα. Ωστόσο, ο Cama είπε ότι η υπηρεσία έχει δεχτεί αυξανόμενο όγκο αιτημάτων για βοήθεια στη διάγνωση περιστατικών λεϊσμανίασης.

«Είναι μια τάση. Δεν πρόκειται για τεράστιο άλμα, αλλά υπάρχει μια τάση αύξησης των αιτημάτων», δήλωσε ο Cama.

Τα σκυλιά θα μπορούσαν να φέρουν ένα πιο θανατηφόρο παράσιτο

Η ανακάλυψη έρχεται καθώς νέες συστάσεις καταρτίζονται για να βοηθήσουν τους αξιωματούχους να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες ότι ένας διαφορετικός και πιο θανατηφόρος “ξάδερφος”, το Leishmania infantum, θα μπορούσε επίσης να εδραιωθεί στις ΗΠΑ.

Το Leishmania infantum προκαλεί μια πιο σοβαρή μορφή της νόσου που ονομάζεται «σπλαγχνική λεϊσμανίαση». Περισσότεροι από το 90% των ασθενών με σπλαγχνική λεϊσμανίαση που δεν λαμβάνουν έγκαιρη θεραπεία πεθαίνουν, σύμφωνα με τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας.

Τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, απώλεια βάρους και διόγκωση του ήπατος και της σπλήνας.

Σε χώρες που «πολεμούν» με εστίες σπλαχνικής λεϊσμανίασης, τα σκυλιά θεωρούνται «ο κύριος ξενιστής ή φορέας» του παρασίτου.

Η «έκρηξη» στις αφίξεις σκύλων από το εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, είτε μέσω ταξιδιών, είτε μέσω υιοθεσιών, είτε μέσω μετακόμισης, έχει εγείρει ανησυχίες για τηνγια την εξάπλωση αυτού του παρασίτου.

«Όλοι μας έχουμε δεχτεί κλήσεις από κτηνιάτρους δημόσιας υγείας της πολιτείας, από κτηνιάτρους του Στρατού, που προσπαθούν να καταλάβουν τι να κάνουν», ανέφερε η διευθύντρια του Κέντρου Αναδυόμενων Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, Christine Petersen.

Enikos.gr

Tags: ΛΕΙΣΜΑΝΙΑΣΗ
Previous Post

Θεατροδρόμιο Κοζάνης: Φωτογραφίες, βίντεο και κείμενο για την παράσταση “Το σχολείο του Καραγκιόζη”

Next Post

Σούπερ μάρκετ: Σε ποια προϊόντα έρχεται η «μόνιμη μείωση τιμής»

Next Post
super market καταστηματα

Σούπερ μάρκετ: Σε ποια προϊόντα έρχεται η «μόνιμη μείωση τιμής»

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με ποδήλατο – Στο νοσοκομείο 9χρονος
  • Προκαταρκτική εξέταση για το βίντεο με τα… τσιφτετέλια μέσα στο αστυνομικό τμήμα
  • 16χρονος χτύπησε και μαχαίρωσε μέσα σε αστικό λεωφορείο 15χρονο
  • Αγνοείται ο Δημήτρης Θεοδωρίδης. (Ο Τάκης ο Σουηδός)
  • Φλώρινα: 47χρονος αλλοδαπός πουλούσε σιδερογροθιές!!

Πρόσφατα σχόλια

  1. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  2. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  3. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  4. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  5. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr